Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 98 Alles over een domeinnaam

[Top] 98 Alles over een domeinnaam

U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 98 Alles over een domeinnaam dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

Domeinnaam Registreren? Hier Moet Je Op Letten!
Domeinnaam Registreren? Hier Moet Je Op Letten!

Inhoudsopgave

Wanneer is het domeinnaam ontstaan?

De eerste commerciële domeinnaam Symbolics.com is geregistreerd op 15 maart 1985 door Symbolics Inc., een computer firma uit Cambridge in Massachusetts (USA). Een paar jaar later in 1992 waren er al 15.000 .COM domeinnamen geregistreerd. In 1986 registreerde het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) als eerste van Nederland een .NL domeinnaam.

Waarom bestaan er domeinnamen?

Dit is mede gedaan voor jou en mij. Voor mensen is het heel moeilijk om getallen (IP-adressen) te onthouden. Één zou nog wel gaan, maar als je alle getallen moet onthouden van de websites die je dagelijks bezoekt, dan heb je daar een kladblok bij nodig. Het IP-adres van www.sylconia.nl is 95.211.48.39 en het IP-adres van hyves.nl is 94.100.119.1. Probeer deze twee IP-adressen maar eens te onthouden, kun je nagaan als je alle IP-adressen moet onthouden van de websites die je dagelijks bezoekt.

Door een domeinnaam te koppelen aan een IP-adres, wordt het voor de mens eenvoudiger om de websites te onthouden die je dagelijks bezoekt. Technisch heb je ook nog een voordeel, mocht het IP-adres van een website veranderen, dan moet je weer opnieuw beginnen en je kladblok bijwerken. Dit is bij het onthouden van een domeinnaam niet nodig; de domeinnaam wijzigt namelijk niet. Het omzetten van de domeinnamen naar IP-adressen gebeurt in het DNS-systeem op internet.

Wat is een IP-adres?

Een 32-bits adres op het internet bestaande uit 4 groepen van maximaal 3 cijfers, gescheiden door een punt. Een 64-bits adres bestaat uit 8 groepen van zowel cijfers en letters, gescheiden door een dubbele punt. Elk apparaat aangesloten op een netwerk zoals internet heeft een uniek IP-adres nodig.

Wat is de DNS?

Het DNS (Domain Name System) is een groot hiërarchisch database systeem waar domeinnamen worden omgezet naar IP-adressen voor de computers en andere apparaten aangesloten op het internet en waar IP-adressen worden omgezet naar domeinnamen voor de mens. In oktober 2002 hebben hackers geprobeerd het internet onbruikbaar te maken door de DNS-servers op het internet onbruikbaar te maken. Dit was niet succesvol, maar het is wel de grootste aanval geweest tot nu toe.

Waaruit bestaat een domeinnaam?

Een domeinnaam als bijvoorbeeld www.nu.nl bestaat uit drie delen gescheiden door een punt. Ik leg de domeinnaam uit van rechts naar links. Rechts van de punt is een TLD (Top Level Domain). Hiervan zijn er verschillende. Zo heb je de generieke TLD’s zoals .COM van commercieel, .NET van internet, .BIZ voor bedrijven. Tevens bestaan er nog geografische TLD’s zoals in dit geval .NL van het land Nederland, maar je hebt bijvoorbeeld ook .EU van Europa of .CO van Colombia.

Het gedeelte tussen de punten noemen we de SLD (Second Level Domain). Deze naam is uniek en kan dus niet tweemaal worden uitgegeven. Je kunt wel meerdere SLD’s uitgeven, maar deze hebben dan een andere TLD, bijvoorbeeld nu.nl en nu.com.

Het gedeelte aan de linkerkant van de punt noemen we een sub domain. In dit geval vertelt www ons dat het om een website gaat, maar mail.nu.nl is bijvoorbeeld de domeinnaam waar mail naartoe wordt gestuurd voor nu.nl. De eigenaar van de domeinnaam kan elke sub domeinnaam aanmaken die hij/zij zelf zou willen.

Wie is eigenaar van de domeinnaam?

In principe is niemand eigenaar van een domeinnaam, wel krijg je via je webhosting provider het alleenrecht om de gewenste domeinnaam te gebruiken en de mogelijkheden om dit te doen. Zoals het toevoegen of verwijderen van DNS records of het ontvangen en versturen van e-mail of het beschikbaar stellen van je website op internet. Dit regelt de webhosting provider via de organisatie die verantwoordelijk is voor de TLD. Bij een .NL domeinnaam is dat het SIDN en bij een .COM of .NET domeinnaam is dat de ICANN.

Wat kost een domeinnaam?

De meeste domeinnamen kosten tussen de 10 en 20 euro per jaar, de beschikbaarheid van een domeinnaam kan je controleren bij een webhosting provider.

Wat zijn de duurste domeinnamen ooit?

Hieronder de top 10 van duurste domeinnamen ooit gewisseld van eigenaar.

  • Insure.com, verkocht aan QuinStreet voor $ 16 miljoen in 2009.
  • Sex.com, verkocht voor $ 12 – $ 14 miljoen in 2006 in 2010 voor $ 13 miljoen.
  • Fund.com, verkocht voor $ 9.99 miljoen in 2008.
  • Porn.com, verkocht voor $ 9.5 miljoen in 2007.
  • Business.com, verkocht voor $ 7.5 miljoen in 1999.
  • Diamond.com, verkocht aan Ice.com voor $ 7.5 miljoen in 2006.
  • Beer.com, verkocht voor $ 7 miljoen in 2004.
  • Israel.com, verkocht voor $ 5.88 miljoen in 2004.
  • Casino.com, verkocht voor $ 5.5 miljoen in 2003.
  • Toys.com, verkocht aan Toys ‘R Us voor $ 5.1 miljoen in 2009.

Bron: (most-expensive)

Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: hoeveel kost een domeinnaam

Je bekijkt berichtonderwerp: [Top] 98 Alles over een domeinnaam. De meest complete informatie die door https://dtcbuiding.com voor jou is samengesteld.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *