Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 97 Verschil tussen RAW en JPG

[Top] 97 Verschil tussen RAW en JPG

U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 97 Verschil tussen RAW en JPG dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

Tất tần tật về định dạng Raw và JPEG
Tất tần tật về định dạng Raw và JPEG

Voordat je begint met fotograferen kun je kiezen of je camera de foto’s in RAW of JPG opslaat, maar wat is nu eigenlijk het verschil? En welke optie kun je het beste kiezen, dat leg ik jullie vandaag uit.

RAW bestanden zijn eigenlijk de rauwe oorspronkelijke bestanden. Alle gegevens zijn opgeslagen en de foto is helemaal onbewerkt. Bij JPG foto’s bewerkt de camera namelijk al een deel na en wordt de overige informatie verwijderd. Bij JPG voert de camera dus eigenlijk een soort van automatische bewerking uit, bij RAW moet je dit nog allemaal zelf doen.

Voordelen van RAW

Het grote voordeel van RAW is dat je veel meer mogelijkheden hebt wat betreft nabewerking. Alle gegevens zijn namelijk opgeslagen en overbelichte of onderbelichte foto’s zijn vaak nog goed te redden. Erg handig als je bijvoorbeeld op een belangrijk moment er net met je belichting naast zat. Ook kun je wanneer je in een donkere ruimte hebt gefotografeerd, de donkere delen nog een stuk beter oplichten dan bij een JPG foto.

Daarnaast is RAW erg fijn bij een groot verschil tussen de lichte en donkere kleuren in een foto. Soms ontkom je er niet aan dat een klein stukje van je foto onder of overbelicht raakt. In RAW is dit ook nog heel goed te corrigeren.

Ook moet je de hele nabewerking zelf doen. Daardoor kun je er veel meer creativiteit in kwijt en kun je de foto precies aan jouw eigen stijl aanpassen.

Voordelen JPG

Natuurlijk heeft JPG ook een aantal voordelen. Ten eerste zijn de bestanden vele male kleiner dan RAW bestanden. Dit betekent dat je minder grote geheugenkaartjes nodig hebt en ook je geheugen op je computer minder snel volloopt. Ook zijn deze minder zwaar om te bewerken. Een RAW bestand vraagt namelijk redelijk wat capaciteit van je computer.

Daarnaast zien de foto’s er (mits je schermpje op je camera goed staat afgesteld en je ze niet in de volle zon bekijkt) hetzelfde uit als op je camerascherm. Tijdens het fotograferen zie je dus al beter wat het eindresultaat wordt.

En als laatste, RAW foto’s die direct uit de camera komen, zien er eigenlijk bijna altijd grauw uit. JPG foto’s hebben daarentegen van zichzelf al veel meer kleur en contrast. Als je dus geen zin of tijd hebt om alle foto’s na te bewerken is het fotograferen in JPG ook handiger.

Zelf ben ik groot fan van de RAW bestanden, maar dat komt ook omdat ik mijn nabewerking een heel belangrijk deel in mijn stijl van fotograferen vind. In welk formaat fotograferen jullie normaal gesproken en waarom vinden jullie die optie het fijnst?

De ultieme helpgids voor landschapsfotografie

Omdat je met RAW-bestanden nóg specifieker foto’s kunt bewerken is deze ook zeer populair onder landschapsfotografen. De grote verschillen in de belichting tussen de lucht en het landschap vragen om bewerking. Landschapsfotografie is daarom ook een vak apart. Wil jij nog veel meer te weten komen over het maken van de mooiste landschapsfoto’s? Wij hebben een ultieme helpgids voor landschapsfotografie gemaakt. Veel leer- en fotografieplezier!

Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: https://dtcbuiding.com/verschil-jpg-jpeg-19eoux25

Je bekijkt berichtonderwerp: [Top] 97 Verschil tussen RAW en JPG. De meest complete informatie die door Dtcbuiding voor jou is samengesteld.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *