Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 97 RGB vs. CMYK, het verschil!

[Top] 97 RGB vs. CMYK, het verschil!

U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 97 RGB vs. CMYK, het verschil! dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

Cách xuất file thiết kế hệ mầu RGB sang CMYK
Cách xuất file thiết kế hệ mầu RGB sang CMYK

RGB vs. CMYK, 2 kleurpaletten met allebei hun eigenschappen, voordelen en nadelen.

RGB is een kleurweergave voor beeldschermen en foto’s. Televisieschermen, computerschermen en camerachips zijn gebasseerd op 3 kleine lichtbronnen; rood, groen en blauw. CMYK daarentegen is gebasseerd op inkten. Uitgangskleuren zijn Cyaan (vorm van blauw), Magenta (vorm van roze), Yellow (geel) en Key (zwart).

RGB gaat uit van additieve kleurmenging, menging van kleur en licht, in tegenstelling tot CMYK wat uitgaat van subtractieve kleurmenging, een selecte opname van licht in een menging van kleuren.
CMYK heeft als basis kleur wit (maximale opname van licht, zie afbeelding) en wordt naarmate de kleuren gemengd worden steeds donkerder doordat de verschillende kleuren al het licht absorberen. De letter K in CMYK komt voort uit de de naam “Key”. Bij 100% gebruik van de 3 basiskleuren CMY ontstaat een bruinig-zwarte kleur, door een Key-plaat daar aan toe te voegen ontstaat een rijkere kleur zwart waarmee details beter zichtbaar worden.

RGB daarentegen heeft als basis zwart (geen licht, zie afbeelding) en daarbij worden verschillende lichtbronnen (Rood, Groen of Blauw) toegevoegd. Het maximale getal per kleur is 255, als deze maximale waarden worden toegevoegd ontstaat het meest heldere licht, wit.

Voordelen van RGB zijn dat je hele felle kleuren kan creeren doordat het uitgangspunt licht is. CMYK absorbeert licht door menging en wordt dus minder vel/krachtig. Bij het drukken is CMYK essentieel, RGB werkt op basis van licht en kan dus niet gedrukt worden.

Hieronder een overzicht van een omzetting van een typische RGB kleur naar het resultaat in CMYK na het omzetten in Adobe Photoshop.

Afbeelding 1: Een typische RGB kleur die niet in CMYK bereikt kan worden.

Afbeelding 2: Ga in de taakbalk naar “Edit” en kies “Mode/Modus”

Afbeelding 3: Indien het document in RGB staat, kies CMYK

Afbeelding 4: Het resultaat van de omzetting van RGB naar CMYK

Vragen over dit artikel? Reageer via onderstaand formulier, bel ons technische team op 0800-0025 of mail naar [email protected]

Tags: ontwerpen, kleur, CMYK, RGB, photoshop, adobe, offset

Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: fel groen cmyk

Je bekijkt berichtonderwerp: [Top] 97 RGB vs. CMYK, het verschil!. De meest complete informatie die door https://dtcbuiding.com voor jou is samengesteld.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *