Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 9 Review Synology DS720+: Snelle NAS voor fotografen

[Top] 9 Review Synology DS720+: Snelle NAS voor fotografen

U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 9 Review Synology DS720+: Snelle NAS voor fotografen dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

How To Backup Your Synology NAS to an External USB Hard Drive
How To Backup Your Synology NAS to an External USB Hard Drive

Shoot testte of de nieuwe Synology DS720+ een geschikte NAS is voor fotografen die hun dierbare beeldcollectie op een netwerkschijf willen opslaan.

De NAS-systemen van Synology staan bekend om hun uitgebreide configuratiemogelijkheden. De nieuwe DS720+ biedt ruimte aan twee harde schijven en heeft programma’s aan boord waarmee je overal toegang hebt tot je bestanden. Shoot probeerde of de nieuwe NAS ook presteert voor fotoliefhebbers.

Of je nu voor je hobby of beroepsmatig fotografeert, als liefhebber zijn je fotobestanden heilig. Die wil je dus zo veilig mogelijk opslaan, het liefst met een enkele of zelfs dubbele back-up. Daarvoor kun je natuurlijk aan de slag met extra interne of externe harde schijven, maar veel handiger is om je fotobestanden op te slaan op een NAS-systeem. Gekoppeld aan je thuisnetwerk heb je daarmee thuis op elk apparaat toegang tot je beelden. Tegenwoordig kan je zelfs onderweg bij je bestanden, omdat een NAS ook internettoegang kan geven.

Heb je eenmaal de keuze gemaakt om je foto’s via Network Attached Storage op te slaan, dan kom je erachter dat er veel keuze is. Er zijn versies met een enkele harde schijf, maar ook NAS-apparaten die twee of meer schijven kunnen herbergen. Met die laatste kan je direct een back-up van je foto’s maken in de NAS zelf. Bijvoorbeeld door de ene schijf te synchroniseren met de andere. Gaat er eens een disk stuk, dan kun je op de tweede nog altijd bij je bestanden. Hoe meer schijven er in het apparaat zitten, des te meer en veiligere mogelijkheden je hebt om kopieën te maken. (We raden aan om ook regelmatig een back-up te maken die je op een andere locatie bewaart. Tegen een huisbrand beschermt immers geen enkele slimme back-up in een thuisnetwerk.)

Gemaakt voor veel foto’s

In de Synology DS720+ kan je twee harddisks kwijt. Die kan je als één groot volume instellen, of, zoals aan te raden, in veilige back-upmodus. In totaal kan de NAS 32 TB aan opslagruimte bieden als je er twee schijven van 16 TB inbouwt. In RAID1-configuratie heb je dan maximaal 16 TB opslagruimte voor je foto’s ter beschikking.

Het mooie van de 720+ is dat je dat later nog kan uitbreiden als je fotocollectie is gegroeid. Het apparaat is namelijk compatibel met de uitbreidingsunit DX517 waarin nog eens vijf harddisks passen. Daarmee vergroot je de totale capaciteit naar maximaal 112 TB, de kans is dus klein dat je met deze NAS snel geen ruimte voor je foto’s meer hebt.

De apparaten uit de +-serie zijn ontworpen voor het eenvoudig delen van bestanden, videostreaming en fotobeheer. Dat zit ‘m niet alleen in de hardware die dat mogelijk maakt, maar ook in de meegeleverde software. Softwarepakketten voor onder andere het maken van automatische back-ups, het delen van fotobestanden en het streamen van video zijn standaard meegeleverd. Natuurlijk biedt de NAS ook een degelijk systeem om de toegang te regelen per gebruiker. Ik was vooral benieuwd hoe gebruiksvriendelijk de DS720 op dit gebied is.

Bouw van de DS720+

Uit de doos voelt de DS720+ zeer licht aan, het apparaat weegt net 1,5 kilogram. De behuizing is grotendeels van plastic en stevig in elkaar geschroefd. Met afmetingen van ongeveer 17 x 11 x 22 centimeter past het compacte apparaat op menige boekenplank en in de meeste kasten. Vanwege extra M.2 SSD-sleuven aan de onderkant (deze komen verderop uitgebreider aan bod) is de nieuwe NAS een fractie groter dan voorganger DS718+.

Voorop zijn er een drietal led-indicatielampjes die de status van het apparaat en de twee harddisks weergeven. Deze geven met een oranje, rode en groene kleur, al dan niet knipperend informatie over de voeding, de netwerkactiviteit, de schijftoegang en status van het systeem. De helderheid van de lampjes kun je overigens aanpassen zodat ze minder in het oog springen.

Het grootste deel van de voorkant wordt ingenomen door de twee lades voor de harde schijven. Deze bieden plaats aan harddisks in het 3,5inch- en 2,5inch-formaat en zijn hot-swappable. Dat betekent dat je het apparaat niet per se hoeft uit te schakelen om een schijf te vervangen.

Boven de aan-uitknop vind je aan de voorkant van de DS720+ verder een USB 3.0-poort van het type A. Die kan je bijvoorbeeld gebruiken om bestanden van een geheugenstick naar de NAS te kopiëren of om een back-up van de gegevens op de NAS te maken. Software om dit makkelijk te laten verlopen, is meegeleverd en biedt verschillende opties voor de manier van back-uppen (bijvoorbeeld een volledige of incrementele kopie) en wanneer die moet gebeuren. Dit gaat met een snelheid van 5 Gbyte per seconde, omdat Synology niet heeft gekozen voor het twee keer zo snelle USB 3.2 heeft gekozen.

Aansluitingen aan de achterkant

Synology hecht wat connectiviteit betreft blijkbaar meer waarde aan de netwerkmogelijkheden. Naast een tweede USB-poort vind je aan de achterkant namelijk twee poorten voor LAN-kabels (waarvan er twee met de DS720+ zijn meegeleverd). Je kunt deze aan elkaar koppelen in de software, zodat de NAS bestanden via het netwerk sneller en efficiënter kan delen.

Ook vind je achterop nog een eSATA-aansluiting en een Kensington-slot om het apparaat vast te maken aan een bureau. De bovenste helft van de achterkant wordt in beslag genomen door de flinke uitgang van de ventilator die ervoor zorgt dat de interne onderdelen koel blijven.

Onderdelen installeren is simpel

Voor de adviesprijs van 455 euro krijg je natuurlijk geen harde schijven bij deze NAS. Die moet je zelf aanschaffen en in het apparaat installeren. Dat ging met onze twee Western Digital Red NAS-hdd’s van 8 TB zonder problemen. Je hoeft namelijk niet met piepkleine schroefjes te stuntelen, de harde schijven worden met een kliksysteem vastgemaakt aan de lades. Het is een kwestie van een lade uit de NAS halen, twee railtjes eraf klikken, de harddisk in de lade leggen en de railtjes terugklikken. Rubberen tussenringen in de lade zorgen ervoor dat de trillingen van de schijf in het apparaat worden gedempt. Terug in de NAS klik je de lade met een soort hefboom vast. Twee sleuteltjes zijn meegeleverd om de lades te vergrendelen. Zo heb je een schijf in een halve minuut stevig in de Synology DS720+ operationeel.

Als beide schijven in de NAS zitten, kan je hem aansluiten op je netwerk. De ene meegeleverde netwerkkabel gebruik je om de DS720+ te verbinden met je router, met de tweede koppel je je laptop hieraan. Na inschakeling is de NAS gebruiksklaar om de softwarematige kant te installeren.

Software-installatie Synology DS720+

Als je een NAS optimaal wilt installeren, dan zul je moeten verdiepen in de (on)mogelijkheden van hardeschijfconfiguraties, netwerkprotocollen en andere computertechnische zaken. Heb je die kennis niet paraat, dan is de installatie al snel een uitdagende klus – zeker bij een apparaat als de DS720+ die ontelbaar veel configuratiemogelijkheden biedt.

De centrale bedieningssoftware die Synology voor zijn NAS-systemen heeft ontwikkeld, DSM (DiskStation Manager), neemt je op verschillende momenten van het installatiekarwei aan de hand door uitleg te geven over de gevolgen van een keuze. Een voorbeeld daarvan zie je bij de RAID-configuratie van de hdd’s. DSM geeft aan wat de gevolgen zijn als je een van de vier RAID-types selecteert.

Een aanrader is ook de tool DSM Help. Hierin vind je uitgebreide en duidelijk geïllustreerde documentatie voor de optimale configuratie van de NAS. Ook biedt het een grote selectie aan artikelen over de softwarepakketten die je op de DS720+ kan installeren, bijvoorbeeld voor het beheer van je foto’s. Alle handleidingen zijn geschreven in het Nederlands.

Toch zullen fotografen die minder van de IT-kaas hebben gegeten ook met de extra informatie wel een tijdje zoet zijn met de optimale instelling van hun Synology DS720+. Het is immers een geavanceerd systeem met uitgebreide en deels professionele mogelijkheden, en die heb je niet een-twee-drie gebruiksklaar. Omdat ik DSM ken van mijn vorige NAS-systeem, een DS115j, was de leercurve voor mij gelukkig minder steil. Binnen enkele uren had ik het systeem in zijn basis up-and-running.

De DS720+ en foto’s

Het tooltje Package Center binnen DSM bevat een grote verzameling programma’s die je op de NAS kan draaien. Daarmee laat je de Synology DS720+ bijvoorbeeld functioneren als mailserver of multimediahub, of je kan er de beelden van je bewakingscamera op opslaan of een webserver op draaien. Je hebt zo legio mogelijkheden om de NAS aan te passen aan jouw wensen, zowel voor zakelijk als voor thuisgebruik. Voor het bekijken en beheren van de foto’s op de NAS is het programma Photo Station meegeleverd.

Photo Station is een fotogalerij, waarin je je foto’s kan organiseren en delen. Het presenteert je foto’s in een webinterface, van waaruit je de foto’s kan delen en bewerken. Hier kan je mensen toegang geven tot de foto’s op de NAS, hen ze van feedback laten voorzien en dergelijke. Met de app DS Photo bekijk je de beelden op je telefoon. Handig is het desktopprogramma Photo Station Uploader om fotobestanden snel van je computer naar de NAS te kopiëren.

Photo Station neemt de toegangsrechten die je in DSM centraal hebt ingesteld over, zodat je kan bepalen wie welke foto’s of albums kan zien en wat ze met de beelden mogen doen, bijvoorbeeld bewerken en downloaden. Het is daarmee vooral een fijne tool om je foto’s aan anderen te tonen, want de bewerkingsmogelijkheden zijn beperkt. Maar dat zullen de meeste fotoliefhebbers toch liever doen met hun eigen favoriete bewerkingsprogramma’s.

Meer opties voor beeld

Bovendien moet je er rekening mee houden dat Photo Station niet elk bestandsformaat ondersteunt. Zo kreeg ik de gecomprimeerde CR3-bestanden van Canon bijvoorbeeld niet te zien, terwijl de ARW-bestanden van Sony wel getoond werden. JPEG’s en ‘normale’ RAW’s zijn natuurlijk geen enkel probleem voor Photo Station.

Photo Station is geen must, je kan je bestanden ook met andere programma’s op de DS720+ beheren. Zo is Synology Drive Server weliswaar niet specifiek voor foto’s ontwikkeld, je kan het wel gebruiken om automatische back-ups van je beelden te maken. Eenmaal op de NAS kan je ze met elk fotoprogramma (zoals Lightroom, ON1, Luminar) benaderen. Ook dan kan je ze beschikbaar maken voor andere mensen, inclusief alle voordelen van gebruiksrechten die in DSM zijn vastgelegd. Maar wel in een iets minder gelikte stijl dan Photo Station.

Specifiek voor foto’s biedt Synology nog het programma Moments, waarvan bovendien een app beschikbaar is. Samen bieden ze een betere ondersteuning van mobiele apparaten en meer tijdsfuncties. Video Station is de equivalent van Photo Station voor bewegende beelden. Ook hiervan is een app-versie beschikbaar (DS Video) die je de videobeelden op mobiele apparaten laat bekijken.

Prestaties Synology DS720+

De DS720+ is een grote verademing als ik terugdenk aan mijn oude DS115j (maar die is natuurlijk ook ruim vijf jaar ouder). Vooral de snelheid van de NAS is ideaal: het bladeren naar bestanden, het openen van foto’s, het streamen van video’s, het apparaat doet alles zonder haperingen. DSM reageert telkens nagenoeg direct op mijn klikken.

Ten opzichte van voorganger DS718+ kreeg deze nieuwe NAS dan ook een algehele snelheidsboost. De DS720+ is voorzien van een Intel Celeron J4125 met vier rekenkernen. In de praktijk merk je dit door een kortere reactietijd van de apps en een algehele prestatieverbetering van ruim 15 procent bij rekenintensieve taken. Om concrete getallen te noemen die voor fotografen van belang zijn: de DS720+ is bij het indexeren van foto’s ruim 29 procent sneller dan voorganger DS718+.

En wil je dat je foto’s nog sneller openen en video’s nog rapper laden, dan kan je gebruikmaken van de twee M.2-slots aan de onderkant van de NAS. Plaats je hier M.2 SSD-modules in, dan worden die gereserveerd voor caching-taken. De lees- en schrijftoegang tot de harde schijven is daarmee maar liefst maximaal twintig keer sneller.

Conclusie

Vanwege zijn schaalbaarheid en veelzijdigheid is de Synology DS720+ een interessante optie voor fanatieke amateurs en beginnende professionele fotografen die hun foto’s op een netwerkapparaat willen opslaan. Met een maximale 32 TB (of 16 TB in RAID1-configuratie) kan je voorlopig een tijdje vooruit. Maar met RAW-bestanden die steeds groter worden en de groeiende vraag naar video, is het fijn te weten dat je kan opschalen naar 112 TB. Bovendien kan je de prestaties van de standaard al snelle NAS ook met extra M.2 SSD-geheugen en extra werkgeheugen (van 2 naar 6 GB) verder opvoeren.

De bedieningssoftware DSM biedt veel praktische ondersteuning en veel programma’s om de NAS optimaal aan je wensen aan te passen, ook voor degenen die minder thuis zijn in netwerkconfiguraties. De mogelijkheden voor bijvoorbeeld toegangsrechten zijn zeer uitgebreid, en ook voor het veiligstellen van je fotocollectie biedt DSM meerdere gebruiksvriendelijke tools.

De Synology DS720+ kost circa 450 euro (zonder harde schijven). Alle specificaties van het apparaat lees je op de productpagina.

Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.

Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: synology nas backup naar externe harde schijf

Je bekijkt berichtonderwerp: [Top] 9 Review Synology DS720+: Snelle NAS voor fotografen. De meest complete informatie die door Dtcbuiding.com voor jou is samengesteld.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *