Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 88 Social media trends en ontwikkelingen van 2023

[Top] 88 Social media trends en ontwikkelingen van 2023

U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 88 Social media trends en ontwikkelingen van 2023 dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

2023 Social Media Marketing Trends: How to Stay Ahead of the Competition
2023 Social Media Marketing Trends: How to Stay Ahead of the Competition

Social media trends. Je hebt er vast wel een paar meegekregen en misschien heb je er zelfs op ingespeeld. Ook in 2023 komen er heel wat trends waar jij met je bedrijf of merk iets mee kan. Sommige waren vorig jaar al populair, maar andere zijn gloednieuw. Lees snel verder om erachter te komen over welke trends het gaat en hoe jij hieraan kan deelnemen.

Net zoals de rest van de wereld blijft digitale marketing continu veranderen. Als we bijvoorbeeld terugkijken op 2022 zien we dat alles duurder werd door de inflatie. Verder was TikTok nog steeds een grote hit. Bovendien gingen we steeds kritischer kijken naar wat we kopen en wie we volgen. Ook kwam het ‘nieuwe’ social-mediaplatform BeReal waar veel mensen meteen weg van waren. Daarnaast waren er veranderingen bij ‘oude’ platformen die zorgden voor ophef. Social media blijft continu veranderen. Zo wordt er steeds meer ingespeeld op onze interesses en behoeftes. Hierdoor spenderen we veel tijd op de verschillende kanalen. In deze blog vertellen we de belangrijkste focuspunten op het gebied van social media trends. Daarnaast lees je ook hoe je deze het beste kunt inzetten voor jouw bedrijf of merk.

Social-mediakanalen zoals Instagram en TikTok zullen ook dit jaar weer volop gebruikt worden en zijn dus perfect om in te zetten. Zo kan je met een enkele video al viral gaan op TikTok. Op Instagram worden daarentegen de user-generated content steeds populairder, omdat je hiermee een specifiekere doelgroep kan aanspreken. Maar hoe doe je dit en wat zijn de andere trends van 2023 waar jij als bedrijf of merk goed op in kan spelen?

Community Content

Net zoals vorig jaar hebben consumenten behoefte aan transparantie en merken met een missie. Zo zijn fairtrade of vegan producten, maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzame en milieuvriendelijke productie onderwerpen die zij belangrijk vinden. Daarnaast focussen millennials en generatie Z zich ook op vertrouwen en authenticiteit.

Social-media-trends-ontwikkelingen-van-2023-2

Wil jij hier ook indruk mee maken? Dan moet het niet alleen maar zeggen, maar ook echt doen. Zo is het belangrijk dat je diversiteit laat zien zodat iedereen zich thuis voelt. De consumenten van vandaag willen namelijk niets liever dan eerlijkheid en originaliteit. Dit doe je bijvoorbeeld door de doelgroep op een unieke manier aan te spreken. Wil je waardevolle content delen en daarmee de juiste doelgroep of community bereiken? Neem dan deze drie stappen:

1. Analyseer je doelgroep

Om te beginnen is het handig om je doelgroep te analyseren. Onderzoek waar je publiek waarde aan hecht. Wat voor accounts volgen ze bijvoorbeeld online? Kijk ook gelijk naar de concurrentie en hun volgers. Analyseer daarnaast de demografische gegevens en over welke producten er gepraat wordt door jouw doelgroep.

2. Start een trend

Viral gaan op onder andere Instagram en TikTok zorgt voor meer aandacht. Bedenk daarom een trend die bij jouw bedrijf of merk past. Dit doe je door een Instagram Reel of TikTok-video te maken met een op dat moment populair audiofragment en door goede hashtags te gebruiken. Vergeet dan niet om je volgers aan te moedigen om hieraan mee te doen en hen aan te sporen dezelfde hashtags of audiofragmenten te gebruiken.

3. Connect met de community

Naast het regelmatig posten op social media is het belangrijk om een community op te bouwen. Ga de interactie aan met jouw doelgroep en moedig ze aan om onderdeel te worden van het grotere geheel.

Niche Marketing en Content Authenticiteit

Vanuit de consument is er steeds meer behoefte aan eerlijke en authentieke content. Dit zag je bijvoorbeeld aan de opkomst van BeReal. Op dit vrij nieuwe sociale medium krijgen mensen een melding en moeten ze binnen twee minuten een foto zonder filter maken en plaatsen. Die foto bestaat eigenlijk uit twee foto’s: een selfie en een foto van je omgeving. Omdat je geen filter kan gebruiken en weinig tijd hebt om jouw foto’s te maken, laat je de echtheid van dat moment zien. Helaas is er voor bedrijven nog geen mogelijkheid om te adverteren op deze app, maar wie weet wordt het door het groeiende aantal gebruikers binnenkort wel mogelijk.

Social-media-trends-ontwikkelingen-van-2023-3

Hoewel BeReal misschien nog niet heel interessant is voor bedrijven, heeft het de behoefte aan authenticiteit wel vergroot. Zo willen potentiële gebruikers creatieve uitingen en unieke content zien die vertellen waar jouw bedrijf of merk voor staat. Richt je hierbij ook op de persoonlijke binding met je doelgroep. Vertel ze wat je belangrijk vindt en wat je diensten of producten betekenen.

1. Identificeer je doelgroep

Voordat je authentieke content kan maken, moet je wel weten wie je wil bereiken. Je wil namelijk dat de waarde, kennis of betekenis die je overbrengt impact maakt. Het is daarom heel belangrijk om in kaart te brengen wie je precies wil overtuigen.

2. Creëer een community rondom je niche

Ook dit jaar blijven de community’s groeien. Maak daarom een Slack-kanaal, Reddit-thread, Facebook Group, Discord server of een andere vorm van online community aan waar jouw publiek een gedeelde band over jouw niche kan creëren. Let er wel op dat je de gebruikers niet wegjaagt door je te veel op het verkopen te concentreren.

3. Neem plaats in een bestaande community

Een nieuwe community heb je niet zo gemaakt. Je kan daarom beter beginnen met het deelnemen in een bestaande community. Wel is het belangrijk dat de posts die je hierin plaatst waarde toevoegen aan de community en niet alleen dienen als promotie.

Influencer Marketing en User-Generated Content

Ondanks dat het heel populair is om grote influencers in te huren voor een campagne, zijn nu ook de kleine influencers heel belangrijk. Ben je erachter wat je doelgroep leuk vindt? Dan is het makkelijker om gebruik te maken van creators zoals nano-influencers (met minder dan 10k volgers). Of maak bijvoorbeeld gebruik van bestaande liefhebbers van jouw merk die voor user-generated content (UGC) kunnen zorgen.

De voordelen van UGC zijn dat het onder andere een stuk goedkoper en authentieker is dan een traditionele reclame. Veel bedrijven werken hier al mee. Een goed voorbeeld is Landal, die posts van zijn bezoekers deelt in zijn eigen verhaal. Daarnaast motiveert het horlogemerk Daniel Wellington zijn doelgroep om content te maken en het merk erin te taggen. Daniel Wellington repost deze content op hun eigen pagina. Sommige bedrijven pakken het anders aan en laten hun klanten video’s opsturen die zij kunnen gebruiken in hun campagne. Dit zie je vooral vaak op TikTok gebeuren. Aan de hand van deze 3 stappen kun jij ook gebruikmaken van influencer marketing en user-generated content.

Social-media-trends-ontwikkelingen-van-2023-4

1. Maak je doelstelling concreet

Als je ook gebruik wil maken van UGC of nano-influencers is het belangrijk om eerst je doelstellingen in kaart te brengen. Wil je meer producten of diensten verkopen of juist meer naamsbekendheid? Als je dit weet kun je kijken wat beter bij jouw bedrijf of merk past en welke influencers jou helpen om je doelstellingen te bereiken.

2. Het vinden van de juiste content creator

Voor het vinden van de juiste content creator moet je goed weten wat de demografische en psychografische kenmerken zijn van jouw doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende persona’s. Ben je op zoek naar een nano-influencer? Kijk dan welke er actief zijn in jouw branche of niche. Besluit je om toch voor UGC te gaan? Zorg er dan voor dat je ze aanspreekt door het aantrekkelijk te maken om iets over jouw product, dienst, bedrijf of merk te plaatsen. Dit kun je doen door hun content te reposten of een winactie te organiseren.

3. Analyseer je campagne op het gewenste resultaat

Uit elke campagne kan er een meetbaar resultaat gehaald worden. Als je bijvoorbeeld samenwerkt met een influencer kun je altijd data vanuit zijn/haar account opvragen. Daarnaast is het verstandig om het verkeer naar je website en de engagement goed bij te houden. Zo kun je zien of je campagne zijn doelstelling behaald heeft.

Aantrekkelijke korte content

TikTok is een van de populairste social-mediaplatformen op dit moment. Zo keken we gemiddeld 89 minuten per dag op de app. Dit deden we niet in een keer achter elkaar maar verdeeld over de 19 keer dat we de app openden. Het is heel bijzonder omdat de video’s vaak maar 30 seconden duren met een aantal uitzonderingen van maximaal 3 minuten. Het was de afgelopen jaren zelfs zo’n succes dat andere platformen hun eigen versie maakten. Daarom heb je nu Instagram (en Facebook) Reels, YouTube Shorts en Snapchat’s Spotlight.

De reden achter de populariteit van TikTok is vrij simpel. Zo is de TikTok feed niet alleen authentiek, vermakelijk, maar ook nog eens kort. Je hoeft er namelijk niet te lang bij na te denken en door de snelle informatie verveelt het niet. De kans is daarom ook groot dat de korte content ook dit jaar een trend zal zijn. Maar hoe zorg je voor goed presterende korte content?

Social-media-trends-ontwikkelingen-van-2023-5

1. Korte content is key

Zoals we van onder andere TikTok hebben geleerd, is korte content key. Door de inhoud aantrekkelijk en kort te houden zul je sneller je doelgroep overtuigen. Wel moet je rekening houden met het feit dat je ze ook moet informeren en activeren.

2. Hergebruik van content

Heb je aantrekkelijke content gemaakt en kun je dit over meerdere posts verdelen? Vooral doen! Het hergebruiken van content op verschillende momenten werkt namelijk goed. Let er wel op dat het waardevolle content is, anders zal het mislukken. Het verspreiden van de content kan bovendien voor een boost in je verkeer zorgen.

3. Houd ruimte voor spontaniteit

Hoewel het heel belangrijk is om een contentkalender te gebruiken voor social media posts, is het daarentegen ook heel belangrijk om spontaan te zijn en in te springen op actualiteiten en trends.

Social Commerce

Tijdens de coronaperiode gingen steeds meer mensen online shoppen en social media werd hier een populair platform voor. Zo kon je op Facebook, Instagram, TikTok en Pinterest al een tijd producten aanbieden. Waarom wordt het dit jaar dan een trend? Vergeleken met de jaren ervoor kopen steeds meer mensen meer producten via social media. De verschillende kanalen spelen hier ook op in door hun platform zo aan te passen dat het steeds makkelijker wordt om producten te kopen. In Amerika is Instagram bijvoorbeeld het direct afrekenen via Instagram Checkout aan het uitproberen. Op deze manier kun je, als je iets leuks ziet in de shop, het in één klik kopen. Of het dit jaar ook in Nederland geïntroduceerd gaat worden is nog niet bekend.

Ook Facebook is een nieuwe functie, genaamd Facebook Shops, aan het testen in de Verenigde Staten. Hier zouden bedrijven een soort webshop kunnen maken met productvermelding. Je hebt dan de mogelijkheid om een product in je winkelwagentje te zetten. Deze producten zou je dan bij de afrekenpagina kunnen kopen. Ook kan je dan via Messenger contact opnemen met het bedrijf als je de klantenservice nodig hebt. Met deze functies kan je nu nog niet werken, maar je kan al wel een shop inrichten op bepaalde platformen. Daarnaast kun je al shoppable posts maken of je producten promoten in je story. Wil jij dit ook toepassen? Kijk dan naar deze 3 stappen.

Social-media-trends-ontwikkelingen-van-2023-6

1. Kies een platform

Voor welke platform is social commerce het beste? Het antwoord op deze vraag is voor iedereen anders. Het is daarom belangrijk dat je eerst goed kijkt naar jouw doelgroep. Als je generatie Z wil bereiken, kan je het beste naar TikTok gaan. Is je doelgroep ouder? Kijk dan naar Instagram, Facebook of Pinterest. Elk kanaal heeft zo zijn voor- en nadelen voor jouw doelgroep.

2. Informeer de doelgroep

Je kan natuurlijk niet zomaar een shop beginnen en verwachten dat het gelijk uitverkocht is. De doelgroep moeten namelijk eerst weten dat jij er bent en wat je verkoopt. Dit kun je doen door je producten te promoten met behulp van posts of advertenties. Let er wel op dat je een evenwicht vindt tussen sfeerposts en advertenties, anders kun je ze weer afschrikken.

3. Interactie met de doelgroep

Ook hier is het belangrijk om te zorgen voor interactie met de doelgroep. Stel bijvoorbeeld vragen onder een post of ga live via een livestream om veelvoorkomende vragen te beantwoorden. Ook kun je foto’s reposten die eerder zijn gedeeld om vertrouwen te creëren onder de doelgroep.

Social media als zoekmachine

Google is op dit moment nog steeds de grootste zoekmachine. Toch gaat vooral generatie Z steeds vaker op zoek naar informatie op social media. Zo worden kanalen, die eerst diende voor vermaak, nu gebruikt om informatie op te zoeken. Denk bijvoorbeeld aan platformen zoals YouTube, Instagram, Snapchat en TikTok. Hierop zoeken ze naar bepaalde producten, hoe deze werken, recepten, reviews, stijlinspiratie, Do It Yourselfs (DIY) en uitlegvideo’s.

Daarnaast wordt de ‘kaartenfunctionaliteit’ ook regelmatig gebruikt. Op Snapchat gebruiken de meeste mensen dit om te kijken waar hun vrienden zijn, maar nu hebben ook Instagram en WhatsApp Business deze functie. Hiermee kun je zien wat bedrijven en consumenten delen op social media. Omdat mensen steeds vaker op zoek gaan op social media is het verstandig om hier al op in te spelen. Maar hoe doe je dat?

1. Zoekwoordenonderzoek

Voordat je je social-mediapagina SEO-proof krijgt, is het belangrijk om onderzoek te doen naar populaire zoekwoorden en welke zoekwoorden belangrijk zijn voor jou. Zo wil je namelijk dat je goed gevonden wordt op relevante zoekwoorden die te maken hebben met jouw product, dienst, merk of bedrijf.

2. Zoekwoorden verwerken

Als je eenmaal weet waar mensen naar zoeken, kun je je content hier deels op aanpassen. Daarnaast kun je de gevonden zoekwoorden verwerken in de caption en hashtags zodat de posts beter vindbaar zijn. Heb je posts met veel views of likes? Zet deze dan vast bovenaan je pagina.

3. Post alleen kwalitatieve content

Let er wel op dat de content die je hebt gemaakt wel bij de doelgroep past en van goede kwaliteit is. Zo is het niet mogelijk om in te haken op alle trends en populaire zoekwoorden. Daarnaast moet het ook origineel zijn. Plaats daarom in plaats van ‘Koop Dit!’ bijvoorbeeld eens ‘Dit kan het allemaal!’.

Metaverse 2023?

In 2022 werd er al veel gesproken over NFT’s (Non-Fungible Token), een uniek digitaal kunstwerk of item dat op de blockchain wordt opgeslagen. Dit jaar zal dit nog populairder worden en ook de metaversetrend zal alleen maar groeien. Maar wat is de metaverse? Kort gezegd is het een digitale versie van de echte wereld. Je kan hier mensen ontmoeten en echt geld verdienen door bijvoorbeeld te werken of land te verkopen. Op het gebied van advertenties kan je er als bedrijf nog niet veel mee. Wel kan je werken aan je branding. Zo heeft Nike miljoenen bezoekers naar een virtuele winkel genaamd Nikeland weten te trekken. Ook is de eerste Metaverse Fashion Week een feit. Hier konden mensen niet alleen kijken naar verschillende modeshows, maar konden ze ook virtueel aanwezig zijn bij de afterparty’s. Dat deze trend aankomende jaren blijft groeien, is een feit. Maar wie weet komt er in de nabije toekomst dan ook een mogelijkheid om als bedrijf te adverteren.

Social-media-trends-ontwikkelingen-van-2023-7

Social media trends: en nu?

De trends die we in deze blog hebben beschreven kunnen een goede boost geven aan jouw branding. Daarnaast kun je hiermee impact maken op de branche waarin je bedrijf zich bevindt. Maar wat we vooral mee willen geven is dat de sociale-marketingtrends continu blijven veranderen. Zo is het belangrijk om te weten welke social media kanalen het beste zijn voor jouw onderneming. Omdat de onlinewereld niet stilstaat, is het goed om op de hoogte te blijven van de trends en veranderingen. Het kan lastig zijn om als bedrijf op te vallen op social media, maar zolang je uitdraagt wie je bent en waar je voor staat, zijn er mooie kansen die je dit jaar kunt pakken.

Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: https://dtcbuiding.com/trends-en-ontwikkelingen-media-0o9eks00

Je bekijkt berichtonderwerp: [Top] 88 Social media trends en ontwikkelingen van 2023. De meest complete informatie die door https://dtcbuiding.com voor jou is samengesteld.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *