Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 87 Problemen met Google Chrome oplossen op een Mac

[Top] 87 Problemen met Google Chrome oplossen op een Mac

U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 87 Problemen met Google Chrome oplossen op een Mac dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

Google Chrome không hoạt động – Khắc phục
Google Chrome không hoạt động – Khắc phục

Problemen met Chrome oplossen: tips voor Mac-gebruikers

Google Chrome is een van de beste webbrowsers, zo niet de beste, maar als je dit artikel leest, komt dat wellicht doordat zelfs de beste webbrowsers het soms laten afweten. Merk je dat Chrome traag werkt, crasht, vastloopt of zelfs niet eens laadt? Worden de webpagina’s niet meer geladen? Gaat het browsen iedere dag trager?

Mocht je een van deze problemen met Chrome ervaren, dan ben je hier aan het juiste adres. We gaan je tonen hoe je veelvoorkomende problemen met Chrome oplost, zodat je niet langer het gevoel hebt dat Google Macs haat.

Sommige oplossingen zijn eenvoudiger dan andere maar voor geen enkele oplossing heb je speciale kennis nodig.

Ben je klaar om die problemen met Chrome op te lossen? Ja? Goed, dan beginnen we eraan!

Is het jouw Mac of Chrome die traag werkt?

Chrome is geen afzonderlijk onderdeel; het is een onderdeel van het volledige Mac-systeem. Voordat je dus Chrome aanpakt, moet je zeker zijn dat macOS niet het probleem is. Verouderde systeemcaches doen bijvoorbeeld Chrome-extensies crashen. Of heeft de Mac gewoon wat vrije ruimte nodig?

Je doet er altijd goed aan om het macOS eerst eens goed op te schonen. Voor deze klus gebruiken wij graag
CleanMyMac
X
omdat deze app alle overbodige en conflicterende bestanden in je mappen vindt en wist. Neem daarom even de tijd om de Mac op te schonen met CleanMyMac X en laten we dan verdergaan.

CleanMyMac kun je hier gratis downloaden. En maak je geen zorgen: deze app is genotariseerd door Apple.

Veelvoorkomende problemen met Chrome op een Mac (en de oplossingen)

Batterij van de Mac raakt snel leeg

Iedereen weet dat Chrome een snelle browser is maar dat komt doordat de browser de CPU van de Mac meer belast dan andere browsers. Een hogere CPU-belasting zorgt er echter voor dat de batterij sneller leegraakt. En als je je laptop onderweg gebruikt, kan dat een groot probleem worden. Want wat heb je aan een snelle browser als de batterij volledig leeg is en je zelfs de Mac niet meer kunt aanzetten?

Als de batterijduur belangrijk is voor jou, hebben we een trucje dat een grote hulp kan zijn. Vaak zijn er tabbladen of extensies die je bronnen uitputten en de batterij eigenhandig opgebruiken.

Volg deze stappen om die kwalijke website of extensie te vinden:

 1. Open Chrome en kies ‘Venster’ in het menu bovenaan.
 2. Klik op ‘Taakbeheer’.
 3. Klik in Taakbeheer op de kolom ‘Geheugenvoetafdruk’ om de taken te sorteren.

Nu kun je bepalen welke sites en extensies het meeste geheugen in Chrome verbruiken. Je kunt die sites nog steeds bezoeken maar het is misschien beter om ze niet open te houden in een tabblad. Denk er ook aan dat sites die weinig geheugen verbruiken ook de batterij kunnen uitputten als je veel open tabbladen hebt.

Sluit dus alle tabbladen die veel bronnen verbruiken en overbodig zijn en je zou al snel moeten merken dat de gebruiksduur van de batterij verbetert.

Chrome werkt traag

Browse je met Chrome op je Mac zoals je door een moeras zou wandelen? Als de browser traag reageert, is het tijd om dat moeras droog te leggen.

Waarom is Google Chrome zo traag? Eerder vertelden we al dat Chrome het systeem zwaar belast, en dan de CPU in het bijzonder. Chrome is snel als de Mac over de nodige bronnen beschikt maar als die beperkt zijn, vraagt Chrome meer dan je Mac kan geven. En dan is het tijd om actie te ondernemen.

Hoewel de tip uit het vorige gedeelte je zeker en vast helpt, zijn er nog andere oplossingen die je kunt proberen in het geval dat de browser nog altijd te traag werkt.

Laten we ons eerst focussen op de cache. Chrome bewaart graag veel gegevens van je bezoeken aan websites. In het begin gaat Chrome hierdoor sneller werken maar na korte tijd maakt dat het browsen net trager, in het bijzonder als de Mac weinig vrije ruimte of weinig geheugen heeft.

Zo wis je handmatig de cache van Chrome op een Mac:

 1. Open Chrome en kies Chrome in het menu bovenaan.
 2. Selecteer ‘Browsegegevens wissen’.
 3. Selecteer de geschiedenis, cache, cookies en andere soorten browsergegevens die je wilt verwijderen.
 4. Klik op ‘Gegevens wissen’.

Ook voor deze klus is er een andere methode om de cache, cookies, browsegeschiedenis, formuliergegevens voor automatisch aanvullen en nog veel meer te wissen. Je kunt de gratis versie van CleanMyMac X gebruiken. We garanderen je dat er geen eenvoudigere manier is voor het wissen van de cache die Chrome vertraagt en voor het beheer van je privacy en beveiliging, mocht je deze dingen belangrijk vinden (wat vast het geval is).

Zo wis je de cache van Chrome en andere browsegegevens met CleanMyMac X:

 1. Download de gratis versie van CleanMyMac X en start de app.
 2. Ga naar de tab ‘Privacy’ en selecteer ‘Chrome’.
 3. Kies wat je wilt opschonen.

Of je kunt zelfs de module Systeembestanden van CleanMyMac X gebruiken, waarmee je niet alleen de cachebestanden van Chrome wist maar ook ‘tijdelijke’ bestanden verwijdert die je systeem alleen maar voller doen raken. We hopen dat je browser zo wat energieker wordt.

Сhrome verbruikt veel stroom op de Mac

‘Chrome verbruikt veel stroom’ wijst mogelijk op een algemene overbelasting van het geheugen van de computer. Open Activiteitenweergave en stop enkele apps die veel stroom verbruiken.

 1. Open Launchpad en typ ‘Activiteitenweergave’ in de zoekbalk.
 2. Ga nu naar ‘Energie’ en gebruik de knop [x] om een proces te stoppen.

Schakel de synchronisatie op de achtergrond uit

Er is ook een andere instelling die je kan helpen. Hoewel die helaas goed verstopt zit in de voorkeuren van Chrome, melden veel gebruikers dat Chrome zo veel minder energie verbruikt.

 1. Open Chrome en ga naar ‘Instellingen’ (via het symbool met de 3 stippen in de rechterbovenhoek).
 2. Selecteer Beveiliging en privacy > Site-instellingen.
 3. Scrol omlaag en klik op ‘Synchronisatie op de achtergrond’.
 4. Gebruik de schuifregelaar om de synchronisatie op de achtergrond uit te schakelen.

Wat doet dit? Nu communiceren websites niet meer met je Mac (zelfs nadat je die sites hebt verlaten). Waar deze instelling standaard was ingeschakeld, is een andere vraag.

Chrome loopt steeds vast

Werkt je browser niet alleen traag maar loopt deze ook nog eens vast? Zie je even een ronddraaiend wieltje? Dit is een veelvoorkomend probleem dat zich voordoet nadat webbrowsers langdurig zijn gebruikt. En het is mogelijk gerelateerd aan het probleem met de cache van de browser.

In het vorige gedeelte hebben we je verteld hoe je de cache van Chrome kunt wissen. Ga gewoon terug en kies de beste methode voor jou: de handmatige of de eenvoudige. We hopen dat je zo het ronddraaiende wieltje niet meer ziet en dat je browser niet meer vastloopt.

Andere dingen die je kunt proberen:

 • Sluit alle tabbladen.
 • Stel de instellingen opnieuw in (Instellingen > Geavanceerd > Instellingen resetten).
 • Log uit op al je Google-accounts en log weer in.
 • Browse in een incognitovenster en kijk of dat helpt.
 • Installeer Chrome opnieuw.

Sommige services, zoals Dropbox, Alfred en vooral Google Drive, werken zich continu bij op de achtergrond. En zoals je in de vorige stap zag, kun je Activiteitenweergave gebruiken om deze processen geforceerd te stoppen.

Google Chrome reageert niet

Mocht je browser helemaal niet reageren, waardoor je het menu niet kunt openen om de cache en browsegeschiedenis te wissen of om extensies te verwijderen, stop je Chrome geforceerd en start je de browser opnieuw.

Je kunt Google Chrome op enkele manieren geforceerd stoppen. Lees ons uitgebreide artikel over het geforceerd stoppen van Mac-apps waarin je vijf methoden krijgt om niet-reagerende apps weer aan de praat te krijgen. Kies de methode die jij het beste vindt.

Op elke Mac werken er een aantal verborgen plug-ins op de achtergrond. Die plug-ins kunnen helpers, updaters of iets anders zijn die de algemene app ondersteunen. Chrome heeft bijvoorbeeld een updater die voortdurend communiceert met de server. Ook in dit geval ga je naar Activiteitenweergave en controleer je de actieve processen. Stop alles dat met Google te maken heeft.

Een ander idee is RAM (Random Access Memory) vrijmaken via Terminal. Op deze manier kun je Chrome toch even weer aan de praat krijgen.

 1. Open de app Terminal (die vind je via een zoekopdracht in Launchpad).
 2. Plak nu het commando sudo purgein het Terminal-venster.
 3. Druk op Enter.

Controleer of Chrome nu al wat beter werkt.

Google Chrome blijft maar crashen

Chrome kan wel eens vastlopen maar crashen? Dat is een veel erger probleem omdat er dan wellicht iets beschadigd is. En wat doen we met dingen die beschadigd zijn? We herstellen ze!

De meest voorkomende oorzaak van crashes is waarschijnlijk het neveneffect van één van Chrome’s sterke punten: de constante stroom van geweldige extensies. Ze maken browsen leuker en productiever maar een van die extensies kan ook beschadigd zijn of een fout bevatten die Chrome laat crashen.

Volg de onderstaande instructies als je een Chrome-extensie hebt die problemen veroorzaakt.

 1. Werk de browser bij
  Controleer of je de nieuwste versie van Chrome gebruikt. Een nieuwe update bevat mogelijk de oplossing voor de crashes van Chrome.
 2. Voer een veiligheidscheck uit
  De nieuwste versie van Google Chrome heeft een functie die ‘Veiligheidscheck’ heet. Ga naar de instellingen van Chrome en selecteer ‘Beveiliging en privacy’ in het menu aan de linkerzijde. Klik op ‘Nu checken’. Google Chrome controleert snel of je de nieuwste versie hebt en of je beschermd bent tegen dreigingen.
 3. Schakel browserextensies uit

Als dat niets opleverde of als alles al up-to-date was, kun je de extensies één voor één handmatig uitschakelen en weer inschakelen. Mocht je zien dat de browser stopt met crashen totdat je een bepaalde extensie weer inschakelt, dan weet je dat je het probleem gevonden hebt.

Zo kun je Chrome-extensies handmatig uitschakelen en verwijderen:

 • Open Chrome en ga naar Venster > Extensies.
 • Schakel enkele extensies uit of klik op ‘Verwijderen’ om ze volledig te verwijderen.
 • Herstart Chrome.

Gebruik Chrome even zonder extensies en schakel ze dan één voor één weer in totdat de browser opnieuw crasht. Wanneer je denkt de schuldige van de crash te weten, klik je gewoon op de prullenmand naast die extensie in Instellingen > Extensies.

Een nog eenvoudigere methode voor het beheer van je extensies is CleanMyMac X gebruiken. Je hebt meer controle over al je extensies, inclusief die van andere browsers, en je kunt ze heel makkelijk uitschakelen en verwijderen.

Zo schakel je Chrome-extensies heel eenvoudig uit:

 • Klik op de tab ‘Extensies’ in CleanMyMac.
 • Klik op ‘Chrome-extensies’ en schakel de gewenste extensies uit.

Chrome wordt niet geopend

Hieronder vind je een lijst met hacks die je kunt proberen als je Chrome wilt herstellen. Als Chrome niet wordt geopend, is je Mac herstarten de makkelijkste oplossing. Maar dat kan natuurlijk je werk onderbreken. Daarom geven we je enkele alternatieve opties:

 • Houd Command + Q ingedrukt: deze toetscombinatie stopt Chrome.
 • Druk op Option + Command + Esc: deze toetscombinatie opent het venster ‘Stop apps geforceerd’.
 • Verwijder Chrome en download de browser opnieuw.

Als dat je niet helpt, is er misschien een probleem met de bevoegdheden van de Google-map.

Webpagina’s worden niet geladen in Chrome

‘Asjemenou!’

Dat is het standaardbericht van Chrome wanneer een webpagina niet wordt geladen. Als je dit vervelende bericht of een andere fout ziet, is de situatie niet echt rooskleurig.

Webpagina’s kunnen om diverse redenen niet worden geladen in Chrome en vaak is het moeilijk de oorzaak te achterhalen. Maar je echter geen zorgen want we hebben een aantal oplossingen die kunt proberen.

 • Controleer de internetverbinding.
 • Werk Chrome bij.
 • Herstart de Mac.
 • Verwijder Chrome-extensies (volg de stappen in ‘Google Chrome blijft maar crashen’).
 • Schakel hardwareversnelling uit of herstart deze functie.

Hardwareversnelling maakt Chrome sneller ten koste van de hardwarebronnen van de Mac. Helaas ligt deze functie ook vaak aan de basis van heel wat crashes.
Hardwareversnelling vind je hier:

Chrome > Instellingen > Geavanceerd > Systeem

Als je nog steeds geen webpagina’s kunt laden, moet je Chrome mogelijk opnieuw instellen of opnieuw installeren. In het volgende gedeelte lees je meer over deze oplossing.

Chrome kan niet worden bijgewerkt

Kan je Chrome niet bijwerken? Sommige gebruikers ondervonden al dat ze Chrome niet konden bijwerken op een Mac. De eerste stap is uiteraard geduld hebben maar als je na enkele dagen Chrome nog steeds niet kunt bijwerken, moet je de browser mogelijk opnieuw instellen of opnieuw installeren.

Zo stel je Chrome handmatig opnieuw in:

 • Start Chrome en ga naar Voorkeuren.
 • Scrol omlaag en klik op ‘Geavanceerd’.
 • Scrol omlaag en klik op ‘Instellingen resetten’.
 • Lees de pop-up en en klik op ‘Instellingen resetten’.
 • Herstart Chrome en probeer nu bij te werken.

Opmerking: door Chrome opnieuw in te stellen worden de bookmarks, geschiedenis en opgeslagen wachtwoorden niet verwijderd. Als je Chrome liever niet handmatig opnieuw instelt, kun je altijd CleanMyMac X gebruiken om Chrome veilig opnieuw in te stellen zonder gegevens te verliezen.

Zo stel je Chrome opnieuw in met de gratis tool van CleanMyMac X:

 • Open CleanMyMac X.
 • Ga naar de tab ‘Verwijderaar’ en zoek Google Chrome in de lijst.
 • Selecteer ‘Stel opnieuw in’ in het venstermenu naast het symbool van Chrome.

Als je de browser dan nog niet kunt bijwerken, download je de nieuwste versie vanaf het internet en installeer je Chrome opnieuw.

How to setup Chrome

Meer tips om problemen met Chrome op te lossen

Chrome zou nu goed moeten werken, maar je kunt nog meer doen! Als je het browsen verder wilt verbeteren, wil je misschien even een kijkje nemen naar enkele van onze favoriete Chrome-instellingen. Probeer ze en maak Chrome weer helemaal tiptop.

Schakel prefetch in

Wil je dat webpagina’s nog sneller worden geladen? Ga dan naar Instellingen > Beveiliging en privacy. Kies nu ‘Cookies en andere sitegegevens’ en schakel ‘Pagina’s vooraf laden voor sneller browsen en zoeken’ in. Hiermee schakel je de prefetch voor pagina’s in, waardoor Google Chrome pagina’s sneller laadt. Het systeem zal nu de pagina bewaren en automatisch laden de volgende keer dat je de website bezoekt.

Gebruik toetscombinaties in Chrome

Je gelooft nooit hoeveel sneller je kunt browsen en dingen voor elkaar kunt krijgen door gewoon enkele toetscombinaties te gebruiken.

Bijvoorbeeld:

Command + t = open een nieuw tabblad

Command + h = verberg Chrome
Command + r = vernieuw de webpagina

De volledige lijst met toetscombinaties vind je op de Google Chrome Help-pagina.

Veelgestelde vragen

Waarom blijft Chrome maar vastlopen?

Doorgaans zijn verouderde browsercaches de oorzaak van dit probleem. Open de voorkeuren van Chrome om de recente browsergegevens te verwijderen.

Waarom gebruikt Chrome zoveel geheugen?

Chrome communiceert continu met de Google-servers om je gegevens te verwerken. Je kunt dit proces helpen door het geheugengebruik op de Mac te optimaliseren. Gebruik CleanMyMac X, een speciale app voor het optimaliseren van Macs, om RAM vrij te maken en stop apps die veel geheugen gebruiken.

Hoe kan ik sneller browsen?

Verwijder eerst alle overbodige Chrome-extensies. En gebruik maar 2 services die veel geheugen vereisen, zoals DropBox of Google Drive, op hetzelfde moment.

Dat is alles! We hopen dat je door deze oplossingen nu beter browset dan ooit tevoren. Zo zie je maar dat je met een beetje kennis en een nuttige app zoals CleanMyMac X zelfs ernstige problemen kunt oplossen, zoals Chrome die maar blijft crashen.

Bedankt dat je dit artikel hebt gelezen en tot binnenkort!

Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: google chrome doet het niet

Je bekijkt berichtonderwerp: [Top] 87 Problemen met Google Chrome oplossen op een Mac. De meest complete informatie die door Dtcbuiding voor jou is samengesteld.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *