Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 8 Domeinnamen: 10 vragen over domeinnamen registreren en verhuizen

[Top] 8 Domeinnamen: 10 vragen over domeinnamen registreren en verhuizen

U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 8 Domeinnamen: 10 vragen over domeinnamen registreren en verhuizen dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

Domeinnaam kopen en registreren + hosting aanvragen
Domeinnaam kopen en registreren + hosting aanvragen

Domeinnamen registreren

Na het zien van de comments op een artikel op Blogtrommel.com, waaruit blijkt dat er nog best wat onduidelijkheden zijn over domeinnamen en webhosting, besteed ik dit artikel aan veelvoorkomende vragen over domeinnamen registreren en verhuizen. Ik vermijd daarbij zoveel mogelijk technische termen.

1. Wat is een domeinnaam precies?

Een domeinnaam is een unieke naam voor gebruik op het internet. Zo zijn blogtrommel.com en indigowebstudio.nl domeinnamen. Een domeinnaam vertegenwoordigt een adres op een webserver. Elke domeinnaam wordt (door de partij waar je die naam vastlegt) voorzien van een aantal instellingen (zogenaamde DNS records) waarmee de naam wordt gekoppeld aan het webserver adres waar de bijbehorende website staat opgeslagen. Deze koppeling zorgt ervoor dat de internetbezoeker alleen de domeinnaam hoeft te onthouden en niet een adres van een server (IP adres).

2. Hoe kom ik aan een domeinnaam?

Een domeinnaam kun je registreren (vastleggen) bij een partij die domeinen ‘verkoopt’, een zogenaamde ‘registrar’. Over het algemeen zijn dat webhosting bedrijven, zij verkopen niet alleen domeinnamen maar ook opslagruimte (webhosting) voor je website. Een domeinnaam wordt vastgelegd voor een jaar, waarna je steeds kunt verlengen. De verkopende partij legt je geregistreerde domein vast bij de ‘hoofdpartij’. Voor een .nl domein is dat de SIDN in Nederland, en zo is er voor elk type domein (.com, .eu etc) een organisatie die de administratie van zo’n type domein bijhoudt.

Ook interessant?

Goede hosting voor WordPress

Goede hosting Je gaat een website (laten) maken en je zoekt goede hosting voor WordPress? Of je bent niet tevreden over je huidige partij en […]

3. Wat kost een domeinnaam?

Het jaarlijkse tarief voor een domeinnaam is van verschillende zaken afhankelijk:

  • Type domein: een .nl domein is goedkoper dan bv een .com of .eu domein
  • Verkoper (registrar): de ene partij vraagt hogere tarieven dan de andere, het loont dus om te shoppen
  • Lopende aanbiedingen: er kunnen tijdelijke acties gelden bij registrars, en vaak zijn dat addertjes onder het gras: je betaalt het eerste jaar bijna niks, en bij verlenging voor het nieuwe jaar kom je erachter dat jouw partij helemaal niet zo goedkoop is in vergelijking tot andere.

Het gaat te ver om alle tarieven te bespreken, ik beperk me even tot de meest gebruikte type domeinen: voor een .nl domein liggen de ‘normale’ tarieven gemiddeld tussen 5-10 euro per jaar excl. BTW. Voor een .com, .net, .eu en .net domein betaal je gemiddeld 8-15 euro per jaar excl.BTW.

4. Wie is eigenaar van mijn geregistreerde domeinnaam?

Als het goed is ben je zelf eigenaar (houder), zolang je contract loopt. Er zijn partijen die domeinnamen op naam van het eigen bedrijf registreren, maar dat is niet wenselijk en bovendien niet toegestaan als dat vooraf niet kenbaar wordt gemaakt. In de praktijk kom ik deze gang van zaken alleen tegen bij webbouwers die domeinregistratie en webhosting ‘erbij’ doen.

5. Kan ik mijn domein verhuizen naar een andere webhost?

Jazeker, dat kan. Om dubbele kosten te voorkomen kun je dat het beste doen tegen het eind van de looptijd van je contract. In het verleden kwamen daar allerlei papieren met handtekening aan te pas, maar tegenwoordig worden domeinen verhuisd met behulp van een verhuiscode, een zogenaamde token. Je kunt je domein bij de huidige host opzeggen per einde contractdatum en tegelijk de token opvragen. Zodra je die token hebt kun je met je domeinnaam + token naar een andere registrar.

6. Hoe weet ik of een domeinnaam nog vrij is?

De meeste hostingbedrijven hebben, voorafgaand aan het bestelproces, een ‘domeinzoeker’ op de website staan. Mocht je nog geen contract hebben bij een webhost, dan kun je ook de URL’s uit punt 8 gebruiken.

7. Kan ik een domein anoniem registreren?

Dat kan alleen bij een .com, .net, .org, .biz, .info, .name, .tv, .cc, en .em domein. Je kunt voor zo’n domein een ID Protect aanvragen, je betaalt daar een kleine extra bijdrage voor. Op het moment dat iemand de eigenaar gegevens (whois informatie) zou willen raadplegen dan worden de gegevens als volgt weergegeven (voorbeeld):

Registrant Contact Details:
PrivacyProtect.org
Domain Admin (@privacyprotect.org)
ID#10760, PO Box 16
Note – Visit PrivacyProtect.org to contact the domain owner/operator
Nobby Beach
Queensland,QLD 4218
AU
Tel. +45.36946676

8. Hoe kan ik nagaan van wie een domein is?

Er zijn verschillende websites waar je kunt opzoeken wie de houder is van een domeinnaam. De sites die ik zelf het meest gebruik zijn deze:

9. Domeinnaam in quarantaine?

Domeinnamen die (gewild of ongewild) zijn verlopen komen eerst in quarantaine voordat ze weer beschikbaar zijn voor een nieuwe koper. Voor .nl domeinen geldt een quarantaine periode van 40 dagen. Gedurende deze periode kan alleen de laatste eigenaar het domein terughalen uit quarantaine. De kosten hiervoor zijn hoog (doorgaans meer dan 100 euro). Als je webhost een fout heeft gemaakt waardoor het domein ongewild is verlopen, dan zullen die kosten door je webhost moeten worden vergoed.

10. Verhuizen van .com- .net- .org- .de- .info- en .biz domeinnamen

Dit type domeinnamen kunnen twee belemmeringen hebben voor verhuizing:

  • Je kunt een dergelijke domeinnaam niet verhuizen binnen 60 dagen nadat het domein is geregistreerd of nadat de gekoppelde ‘contacten’ zijn gewijzigd.
  • Het domein kan een ‘lock’ hebben bij je huidige webhost. Als de nieuwe host aangeeft het domein niet te kunnen verhuizen vanwege een lock, vraag dan aan je vorige host of ze de lock eraf willen halen.

Los van deze twee punten duurt een verhuizing van dit type domein doorgaans wat langer: na aanvraag van de verhuizing door de nieuwe registrar krijgt eerst het administratieve contact een mail om de verhuizing te bevestigen. Dat kun je zelf zijn, dan is het makkelijk natuurlijk, maar dat kan ook je vorige registrar zijn. Check punt 8. om na te gaan wie als administratief contact gekoppeld is en met welk mailadres. Benader die partij met de vraag om de verhuizing actief goed te keuren.

Nadat het administratieve contact goedkeuring heeft gegeven volgt een periode van 5 dagen alvorens het domein wordt vrijgegeven. Dit is een formaliteit, onder voorwaarde dat het domein niet gelockt is.

Heb je een vraag over domeinregistratie en vind je het antwoord niet in dit artikel? Plaats een reactie en je vraag wordt beantwoord.

Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: domeinnaam registreren wordpress

Je bekijkt berichtonderwerp: [Top] 8 Domeinnamen: 10 vragen over domeinnamen registreren en verhuizen. De meest complete informatie die door https://dtcbuiding.com voor jou is samengesteld.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *