Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 79 Een sollicitatiebrief schrijven

[Top] 79 Een sollicitatiebrief schrijven

U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 79 Een sollicitatiebrief schrijven dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

Solliciteren via e-mail
Solliciteren via e-mail

wikiHow is een wiki, wat inhoudt dat veel van onze artikelen meerdere auteurs hebben. Aan dit artikel hebben 98 mensen bijgedragen, waarvan een aantal anoniem.

Dit artikel is 25.917 keer bekeken.

Arme sollicitatiebrieven. Ze zijn niet erg geliefd. Maar hoe vreselijk het schrijven ook kan zijn, ze bieden een kans om belangrijke zaken voor het voetlicht te brengen en om uit te leggen wat je niet kwijt kunt in je cv – en dat is heel veel. Met een brief kun je jezelf aan een potentiële werkgever presenteren als een mens van vlees en bloed. Maak er geen haastklus van in de hoop dat niemand het zal lezen, met de volgende stappen zal je echt alles uit een sollicitatiebrief kunnen halen. Daaronder vind je advies over opmaak, het nakijkwerk en het vooronderzoek.

Stappen

Methode 1
Methode 1 van 4:Een sollicitatiebrief per e-mail schrijven

 1. 1Gebruik een aanhef. Je kunt kiezen uit verschillende soorten, de aanhef die je uiteindelijk kiest zal afhangen van hoeveel informatie je hebt over het desbetreffende bedrijf.

  • Als je de naam kent van het Hoofd Personeelszaken moet de aanhef iets zijn als “Geachte heer [of mevrouw] [voeg naam in]”.
  • Als je de naam van de aangewezen persoon niet kent zou je kunnen zeggen: “Geachte heer, mevrouw”, maar probeer dit niet te doen, want het kan overkomen als een algemeen bericht dat je naar meerdere bedrijven stuurt.
 2. 2Schrijf de eerste alinea van de brief. Hier laat je weten naar welke functie je solliciteert en hoe je de vacature hebt gevonden. Het hoeft maar één of twee zinnen lang te zijn.
 3. 3Schrijf de body-alinea’s van de brief. De meeste sollicitatiebrieven hebben maar één of twee body-alinea’s. Maak het niet te overdadig, je wilt niet teveel tijd van de werkgever verdoen. Probeer om de volgende vragen te beantwoorden in de body-alinea’s:

  • Waarom ben ik een gekwalificeerde kandidaat voor deze functie?
  • Welke werkervaring heb ik die past binnen de omschrijving van de vacature?
  • Waarom wil ik specifiek voor dit bedrijf werken?
 4. 4Schrijf de laatste alinea van de brief. Hier kun je de boel afronden en aangeven hoe je je sollicitatie verder afhandelt. Je zou het volgende kunnen toevoegen:

  • Leg in één zin uit waarom je denkt de juiste persoon te zijn voor de functie
  • Geef aan wat je volgende stappen zijn. Als je van plan bent om de betreffende persoon binnen twee weken te contacteren kun je dat hier aangeven. Zeg anders dat je graag op gesprek zou komen om je motivatie en je kwalificaties verder toe te kunnen lichten.
  • Vermeld je contactgegevens. Vermeld je e-mailadres en je telefoonnummer zodat de desbetreffende persoon contact met je op kan nemen.
  • Geef aan dat je je cv en eventuele aanbevelingen hebt bijgevoegd als attachment.
  • Bedank de persoon voor zijn/haar tijd.
 5. 5Eindig je sollicitatiebrief met een respectvolle groet. “Hoogachtend” of “Met vriendelijke groet” zijn goede opties. En omdat je een e-mail niet kunt ondertekenen sluit je af met je volledige naam.Advertentie

Methode 2
Methode 2 van 4:Een sollicitatiebrief op papier schrijven

 1. 1Schrijf het briefhoofd bovenaan de brief. Het briefhoofd moet in ieder geval het volgende bevatten: je volledige naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Wat richtlijnen die je kunt volgen:

  • Schrijf je naam dikgedrukt, lettergrootte 14 of 16.
  • Je adres en overige contactinformatie kun je in normale lettergrootte (12) doen.
  • Het lettertype van het briefhoofd hoeft niet Arial of Times New Roman te zijn zoals de rest van de brief, maar het moet er wel professioneel uitzien en goed te lezen zijn. Het belangrijkste is dat de gegevens up-to-date zijn voor het geval dat de werkgever contact met je wil opnemen.
  • Je zou een extra witregel onder het briefhoofd kunnen plaatsen, dat oogt aantrekkelijk en het onderscheidt het briefhoofd van de rest van de brief.
 2. 2Schrijf de naam en adres van de geadresseerde en de datum onder het briefhoofd. Het maakt niet uit of je datum als eerste of als laatste doet, of hoeveel witregels je gebruikt, als het er maar professioneel uitziet.

  • Vanaf dit punt gebruik je lettergrootte 12 met lettertype Arial of Times New Roman, de hele brief lang. Stel je kantlijn in op 2,5cm en gebruik enkele regelafstand. De letterkleur is zwart en als je je brief uitprint gebruik je standaard A4.
 3. 3Gebruik een aanhef. Schrijf “Geachte heer [naam]” of “Geachte mevrouw [naam]”. Als je geen naam weet zou je kunnen schrijven “Geachte heer, mevrouw”, maar je kunt altijd beter je brief richten aan een bestaand persoon. Bel indien nodig om achter de naam te komen.
 4. 4Vermeld waarom je de brief schrijft in de eerste alinea. Vertel de werkgever waarom je hem/haar schrijft in één of twee zinnen. Vermeld de functie waarnaar je solliciteert.

  • Je hoeft niet te vertellen hoe je erachter bent gekomen dat er een vacature is, behalve als er sprake is van een gemeenschappelijke kennis – in dat geval moet je de connectie zoveel mogelijk benutten.
  • Als je een open sollicitatie stuurt waarin je informeert naar welke functies er beschikbaar zijn, specificeer dan waarom je geïnteresseerd bent in werken voor dat bedrijf.
 5. 5In de middelste alinea(‘s) weid je uit over je kwalificaties. Zorg ervoor dat ze aansluiten bij de vereiste kwalificaties voor deze functie. Als het gaat om een open sollicitatie vertel je de werkgever wat je zou kunnen bijdragen aan het bedrijf, niet wat je er zelf uit wilt halen. Om dit te kunnen doen moet je eerst wat onderzoek hebben gedaan naar de achtergrond en geschiedenis van het bedrijf in kwestie.

  • Zorg ervoor dat je kwalificaties eruit springen door het specifieke bedrijf te onderzoeken en hier je brief op aan te passen. Dit kan ook van pas komen bij een eventueel gesprek. Hou de volgende vragen in je achterhoofd terwijl je schrijft:
   • Wat is de bedrijfsfilosofie van de werkgever? Wat is volgens hen datgene wat hen onderscheidt van de concurrenten?
   • Welk type klanten heeft het bedrijf? Wat is de doelgroep?
   • Wat is de geschiedenis van het bedrijf? Wie heeft het opgericht? Hoe heeft het bedrijf zich sindsdien ontwikkeld? Wat zijn de hoogtepunten voor het bedrijf de afgelopen jaren?
 6. Zorg ervoor dat je kwalificaties eruit springen door het specifieke bedrijf te onderzoeken en hier je brief op aan te passen. Dit kan ook van pas komen bij een eventueel gesprek. Hou de volgende vragen in je achterhoofd terwijl je schrijft:
 7. 6In de laatste alinea is het belangrijk om een positieve stelling of vraag toe te voegen waardoor de werkgever gemotiveerd zal zijn om contact met je op te nemen. Deze laatste alinea zou 2 tot 4 regels moeten zijn. Vermeld dat je cv is bijgevoegd en dat je beschikbaar bent voor een gesprek. Sluit af door de werkgever te bedanken voor zijn/haar tijd, en geef aan dat je graag een en ander in een gesprek wilt komen toelichten.
 8. 7Schrijf een geschikte afsluiting. Sluit af met “Met vriendelijke groet,” gevolgd door voldoende witregels om je handtekening te kunnen plaatsen, en dan je naam.
 9. 8Zet je handtekening. Als je de brief digitaal verstuurt is het een goed idee om je handtekening in te scannen of je maakt een digitale stempel van je handtekening met daarvoor geschikte software.
 10. 9Geef aan welke bijlagen je toevoegt. Als je bijvoorbeeld je cv toevoegt kun je dat onderaan de brief aangeven door middel van “Bijlage: cv”.Advertentie

Methode 3
Methode 3 van 4:Je sollicitatiebrief nakijken

 1. 1Doe een spellingscontrole en lees de brief door. Laat een tekstverwerkingsprogramma een spellingscheck uitvoeren, sommige programma’s checken ook de grammatica. Lees de brief zelf goed door. Hier volgen wat dingen waar je op moet letten:

  • Let extra op woorden die vaak verkeerd gespeld worden, de instinkers.
  • Schrijf niet in de lijdende vorm. Jij bent zelf verantwoordelijk voor hetgeen dat je bereikt hebt. Schrijf geen zinnen als: “Deze ervaring gaf me de gelegenheid om…”, of erger: “Deze doelen werden door mij behaald”. Schets niet het beeld dat alles je is overkomen of dat alles is gedaan door een andere entiteit. Zorg dat jij het actieve onderwerp bent in elke zin (bv. “In deze functie heb ik geleerd…”). Dat betekent echter niet dat je elke zin moet beginnen met “Ik…”, dus varieer met de zinsopbouw.
  • Vermijd spreektaal. Je wilt professioneel en geleerd overkomen. Vermijd alle vormen van straattaal, dialecten, onnodige afkortingen en sms-taal.
  • Gebruik de correcte interpunctie.
 2. 2Lees je brief hardop om te horen hoe het klinkt. Vertrouw niet alleen op de spellings- en grammaticacontrole om alle fouten eruit te vissen. Je kunt altijd een vriend vragen, of zelfs twee, om de brief voor je te lezen. Als niemand beschikbaar is, laat de brief dan even met rust (een paar uur of een dag) en lees de brief dan nog eens, dan heb je weer een frisse kijk.Advertentie

Methode 4
Methode 4 van 4:Vragen die je jezelf moet stellen als je een sollicitatiebrief voorbereidt

 1. 1Zorg dat je het antwoord hebt de volgende vragen voordat je begint te schrijven:

  1. Wat is de volledige bedrijfsnaam van het bedrijf waar je wilt solliciteren?
  2. Wat is de naam van de persoon aan wie je de brief adresseert?
  3. Wat is het adres van de persoon aan wie je de brief stuurt?
  4. Wat is de titel van de functie waar je naar solliciteert en is er misschien een referentienummer dat je kunt toevoegen?
  5. Wat is het type baan of niveau van de functie waar je naar zoekt?
   • “Junior niveau”
   • “Management”
   • “Senior niveau”
  6. Welke vaardigheden heb je die je niet gebruikt in je huidige functie? Zou de ideale kandidaat voor deze nieuwe functie dit soort vaardigheden nodig hebben?Welke kansen mis je in je huidige functie? Het beantwoorden van deze vragen helpen je om duidelijk te kunnen maken waarom je weg wilt bij je huidige werkgever. Zoek je bijvoorbeeld naar:
   • “ruimte om jezelf te verbeteren”
   • “een kans om nieuwe vaardigheden te leren”
  7. Wat is je huidige baan of je opleidingsniveau? Dit lijkt een voor de hand liggende vraag, maar het is een enorm pluspunt als je je huidige rol kunt definiëren. Je kunt bijvoorbeeld zijn:
   • “een doctoraalstudent milieuwetenschappen”
   • “Een ervaren klantenservicemedewerker gespecialiseerd in de telefoniemarkt”
  8. Wat is een algemene omschrijving van je prestaties en ervaring in het veld waarin je solliciteert? Je kunt bijvoorbeeld hebben:
   • “vijftien jaar ervaring op het gebied van hoogwaardige klantenservice”
   • “een gedegen achtergrond in wetenschappelijk onderzoek”
   • “een uitstekende reputatie binnen de autoindustrie”
  9. Welke kwaliteiten kun je het bedrijf bieden? Vermeld dit in je sollicitatiebrief, bijvoorbeeld:
   • “veel ervaring met beginnende bedrijven”
   • “bewezen talent voor het oplossen van problemen”
   • “verfijnd talent om teams te managen”
  10. Welk doel van het bedrijf kun jij helpen bereiken als jij de baan krijgt?
   • “verhogen van de winst”
   • “bereiken van het doel om de beste klantenservice te leveren”
   • “uitbreiden van het klantenbestand”

Tips

 • Een goede sollicitatiebrief moet niet overkomen als een variatie op je cv. Licht de hoogtepunten uit je cv toe en verbind het met de functieomschrijving. Beschouw het als een brug tussen je cv en de functie waar je naar op zoek bent.
 • Zorg ervoor dat de brief er aantrekkelijk uitziet en dat de opmaak aansluit bij je cv. Gebruik dezelfde opmaak van persoonsgegevens in de kop van je brief en je cv. Met een duidelijk verband tussen de verschillende onderdelen van je sollicitatiepakket kun je jezelf beter verkopen. Als je papier gebruikt (dus niet via internet), zorg er dan voor dat je dezelfde hoge kwaliteit papier voor je brief als de bijlagen gebruikt.
 • Wees niet te scheutig met stijlelementen. Kies voor een simpel en elegant lettertype. Vermijd ongebruikelijke extravagante lettertypes, behalve als je solliciteert naar een baan waar eigenzinnigheid een belangrijkere eigenschap is dan zakelijkheid.
 • Hou het kernachtig. Gebruik nooit twee woorden waar één volstaat.

Waarschuwingen

 • Dit is niet je autobiografie. Eén pagina is meer dan genoeg.
 • Vermijd leeg taalgebruik (“Ik zal een schat aan ervaring meebrengen,” of “Ik ben van mening dat mijn kwalificaties en ervaring aansluiten bij deze functie”). Wees specifiek en concreet over waarom jij geschikt bent voor de functie.
 • Als je een grondige banenjacht onderneemt, zul je zo nu en dan afgewezen worden. Als dat nooit het geval is zet je misschien te laag in. En onthoud dat een afwijzing juist een kans is om je aanpak te verbeteren.

Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: https://dtcbuiding.com/zakelijke-e-mail-sollicitatie-uwvymdwk

Je bekijkt berichtonderwerp: [Top] 79 Een sollicitatiebrief schrijven. De meest complete informatie die door Dtcbuiding.com voor jou is samengesteld.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *