U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 77 Digitale producten maken en verkopen – een handleiding dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.
Digitale producten kun je niet vasthouden, proeven of voelen, maar iedereen gebruikt ze: muziek, video’s, e-books, online cursussen en nog veel meer. Deze niet-tastbare producten zijn populair bij klanten, je hoeft er geen voorraad voor bij te houden, en ze hoeven niet verzonden te worden: reden voor veel ondernemers om een bedrijf te beginnen dat geheel of gedeeltelijk (als aanvulling op fysieke producten of diensten) uit digitale producten bestaat. En via Shopify kan iedereen heel eenvoudig zo’n bedrijf starten.
Een webshop starten en meteen beginnen met verkopen? Probeer Shopify nu gratis.
Wat digitale producten extra aantrekkelijk maakt is het feit dat je ze maar één keer hoeft te maken, en daarna eindeloos kunt verkopen zonder telkens nieuwe voorraad aan te hoeven schaffen. Dit maakt ze ideaal voor creatievelingen, artiesten, leraren en freelancers die op zoek zijn naar een inkomstenstroom die weinig tijd en moeite kost.
Inhoudsopgave
Wat zijn digitale producten?
Een digitaal product is een immaterieel- of mediaproduct dat telkens opnieuw online verkocht en verzonden kan worden zonder dat je een voorraad hoeft bij te houden of aan te vullen. Het zijn meestal bestanden die gedownload of gestreamd kunnen worden: MP3s, PDFs, plug-ins en sjablonen.
De voordelen van het maken van digitale producten
Digitale producten hebben veel voordelen, die ervoor zorgen dat ze extra aantrekkelijk zijn om te verkopen
- Lage vaste lasten. Je hoeft geen voorraad te beheren en je hebt geen verzendkosten.
- Extreem hoge winstmarges. Je hebt geen terugkerende productkosten, dus het grootste gedeelte van je omzet is directe winst.
- Je kunt het proces automatiseren. Bestellingen kunnen onmiddellijk geleverd worden, zodat je nauwelijks tijd kwijt bent aan verwerking.
- Flexibele producten. Je kunt mensen gratis producten bieden in ruil voor hun e-mailadres, een maandabonnement bieden voor exclusieve digitale content, of licenties verkopen voor het gebruik van jouw digitale producten. Er zijn een hoop verschillende manieren waarop je digitale producten in je bedrijf kunt integreren.
- E-learning heeft de toekomst. Digitale producten zijn dé kans om een graantje mee te pikken van het succes van e-learning, een branche die in 2025 vermoedelijk 331 miljard dollar waard zal zijn.
Maar digitale producten hebben ook een paar nadelen:
- Je moet concurreren met gratis content. Als je digitale producten verkoopt kunnen je klanten vermoedelijk ergens anders een gratis alternatief vinden voor jouw product. Om de concurrentie voor te blijven moet je dus heel goed nadenken over je beoogde niche en je productomschrijvingen, hoogwaardige producten verkopen, en goed weten hoe je een sterk merk bouwt.
- Er is altijd een risico op diefstal en illegale kopieën. Neem voorzorgmaatregelen om dit risico te verminderen – gebruik de juiste tools en bescherm je producten.
- Je mag ze niet overal verkopen. Op Facebook en Instagram mag je bijvoorbeeld alleen maar fysieke producten verkopen.
Maar door de juiste tools te gebruiken voor je bedrijf in digitale producten kun je de meeste van deze uitdagingen en problemen uitstekend het hoofd bieden.
Gratis handleiding: In 10 stappen je eigen Shopify-webshop starten
Leer met dit e-book stap voor stap hoe je jouw eigen Shopify webshop start en inricht!
Begin meteen je eigen webshop! Je ontvangt ons gratis e-book direct in je mailbox. Voer hieronder je e-mailadres in.
Je bent er bijna: vul dit formulier in en klik op de onderstaande knop om de handleiding te ontvangen.
Door je e-mailadres in te voeren, ga je ermee akkoord om nieuwsbrieven, commerciële berichten en de gratis gids van Shopify via e-mail te ontvangen. Je kunt je op elk gewenst moment afmelden.
12 handige apps voor het verkopen van digitale producten
Als je een bedrijf in digitale producten aan het opzetten bent, of op zoek bent naar manieren om digitale producten aan je bestaande winkel toe te voegen, zijn er een aantal handige digitale marketingtools die je kunt gebruiken, afhankelijk van wat je precies nodig hebt:
- Digital Downloads. Met deze gratis app van Shopify kun je eenvoudig digitale producten verkopen in je webshop. Klanten kunnen de link meteen na afrekenen downloaden, en ontvangen ook een link via e-mail.
- SendOwl. Voor bedrijven die wat complexere digitale producten verkopen heeft SendOwl een reeks aan functies en handige automatisering, zoals links-met-een-houdbaarheidsdatum en licentiecodes die automatisch aangemaakt worden.
- Single Music. Als je je eigen muziek verkoopt is Single dé app voor jou. Niet alleen overbrugt het de verschillen tussen muziek digitaal of fysiek verkopen, maar je kunt er ook makkelijk clips mee op je productpagina’s plaatsen zodat klanten een voorproefje van je producten krijgen.
- Thinkific. Met deze app zet je je kennis en kunde om in geld en publiek door zelfgemaakte online cursussen aan je Shopify webshop toe te voegen. Je kunt content uploaden, en met drag & drop een curriculum samenstellen. Met het gratis abonnement kun je maximaal drie cursussen maken.
- FetchApp. FetchApp is een digitale download delivery app die minder functies heeft dan SendOwl, maar wel een gratis optie heeft (5MB opslag), en de mogelijkheid om meerdere documenten als één product te verkopen.
- Sky Pilot of Bold Memberships. Deze apps zijn perfect voor abonnementen. Je kunt losse documenten en exclusieve videostreams verkopen. Klanten krijgen een eigen account waarmee ze altijd toegang houden tot alle documenten en streams die ze gekocht hebben.
- BookThatApp, Tipo, of Sesami. Deze drie apps zijn perfect voor bedrijven die privéconsulten of coaching in kleine groepen bieden en hulp nodig hebben bij het inplannen van afspraken. Ze hebben alle drie een gratis optie.
Naast deze apps, die vooral gericht zijn op digitale producten snel en veilig bij de klant krijgen, zijn er nog andere Shopify apps die je digitale producten ondersteunen en beschermen, zoals:
- Photolock. Als je je visuele producten zoals stockfoto’s extra wilt beschermen biedt deze app het merendeel van de veiligheidsmaatregelen die je nodig hebt, van een watermerk tot bescherming van de broncode.
- Disable Right-Click. Als je content je product is, beschermt deze app je tegen diefstal. Je kunt afbeeldingen en tekst “op slot zetten” zodat ze niet zonder jouw toestemming bewaard of gekopieerd kunnen worden.
Afhankelijk van je behoeftes, kun je deze apps en meer gebruiken om digitale producten aan je Shopify webshop toe te voegen en de ideeën in dit artikel uit te voeren.
Let op: Als je via Shopify een digitaal product verkoopt, zorg dan dat je het vinkje bij “Dit is een fysiek product” weghaalt.
6 digitale producten die je online kunt verkopen
1. Verkoop lesmateriaal zoals e-books en cursussen
Voor content die dieper op dingen ingaat zijn online cursussen het meest geschikt. Een goede cursus maken vraagt wel tijd en moeite: van het samenstellen van materiaal tot het maken van promotievideo’s voor potentiële klanten. Als je een cursus samenstelt begin dan altijd met het leerdoel in je achterhoofd: wat wil je dat je studenten weten of kunnen aan het eind van de cursus?
Quizzen, vragen en interactieve activiteiten toevoegen maakt een cursus interessanter en zorgt dat de leerstof beter blijft hangen.
Als je expertise hebt op een bepaald gebied, zijn digitale producten een fantastische manier om je kennis op één plek te verzamelen en te verkopen aan mensen die er meer over willen leren.
Als er al heel veel gratis blogs en YouTube tutorials bestaan over jouw onderwerp, kun je concurreren door niet te focussen op de educatieve inhoud van je cursus, maar op de persoonlijke groei van je klanten. Door jouw cursus zullen ze zich vele malen slimmer en kundiger voelen, en wie wil dat nou niet?
Je kunt je bestaande reputatie als expert gebruiken om aandacht te vragen voor je producten. Of begin je juist bij nul? Dan is het een goed idee om gratis content te maken om interesse te wekken voor je betaalde digitale producten.
2. Verkoop gebruikslicenties op je digitale bezit
Van stockfoto’s tot videomateriaal en van muziek tot soundeffecten, er is een grote globale markt voor digitale producten met auteursrecht, geüpload én gebruikt door artiesten.
Door materiaal met auteursrechten te verkopen aan particulieren en bedrijven verdien je geld aan andermans gebruik van jouw foto’s, video’s, muziek, software en nog veel meer. Verkoop licenties via je eigen webshop en via online marktplaatsen zoals stockfoto websites. Let wel, deze marktplaatsen kunnen tot wel 50% commissie vragen. Als je een eigen winkel voor je zelfgemaakte digitale producten wilt bouwen, zijn de automatisch gegenereerde licentiecodes van SendOwl perfect.
Bij het zoeken naar inspiratie voor producten om te maken is het een goed idee om te beginnen bij de behoeftes van je doelgroep. Wat voor soort digitale producten hebben zij nodig om hún producten te maken? Focus hierbij vooral op producten waar veel vraag naar is en die dus makkelijker verkopen.
Bescherm je digitale producten met een watermerk en andere veiligheidsmaatregelen, vooral als je foto’s online wilt gaan verkopen.
3. Verkoop abonnementen die toegang geven tot exclusieve digitale producten
In plaats van je digitale producten los te verkopen, kun je ze ook als abonnementen aanbieden en achter een betaalmuur zetten. Zo zorg je meteen ook voor een regelmatig inkomen voor jezelf.
Deze benadering is ideaal als je van plan bent om een eigen bibliotheek van top-content aan te leggen en een groep gepassioneerde volgers te vinden en onderhouden. In sommige gevallen kunnen betaalde digitale abonnementen je zelfs de mogelijkheid geven om je bestaande content marketing meteen in geld om te zetten.
Omdat de content achter een betaalmuur zit en alleen betalende abonnees erbij kunnen, kun je naast downloads ook exclusieve (live)streams doen.
Voor dit bedrijfsidee is SkyPilot het perfecte digitale verzendsysteem.
4. Verkoop digitale sjablonen en tools
Een andere vorm van digitale producten zijn tools die professionals helpen bij het uitvoeren van taken waar ze de skills niet voor hebben of die een hoop tijd kosten. Je kunt digitale oplossingen verkopen voor veelvoorkomende problemen en behoeftes van een specifiek publiek.
Enkele voorbeelden:
- Productsjablonen voor ondernemers
- CV-templates voor mensen die een baan zoeken
- Software voor bedrijven
- Adobe After Effects plugins voor video editors
- Icons, lettertypes en UX Kits voor webdesigners
Werk je al als freelancer? Bedenk dan hoe je je skills en diensten naar digitale producten kunt vertalen, om zo een passief inkomen voor jezelf te genereren.
5. Verkoop muziek of kunst
Als je muzikant of artiest bent, heb je vast al eens nagedacht over manieren waarop je je talenten of je publiek in geld om kunt zetten. T-shirts en prints zijn natuurlijk altijd een goede optie, maar digitale downloads kunnen ook heel lucratief zijn.
Muzikanten kunnen naast hun normale merchandise ook ringtones of opnames van hun beste nummers verkopen. Cartoontekenaar? Ontwerp leuke achtergronden voor mobiele telefoons en verkoop die. Omdat je geen voorraad hoeft in te kopen, kun je veilig experimenteren met verschillende formats en er zo achter komen waar je publiek het beste op reageert.
6. Verkoop je expertise of diensten
Diensten en digitale producten gaan goed samen, juist omdat ze elkaars tegenpolen zijn – bij diensten is je “voorraad” altijd beperkt omdat er maar een beperkt aantal uren in de dag zitten.
Daarnaast krijgen klanten vaak sowieso al digitale producten bij de diensten die ze inkopen. Een ontwerper verkoopt logo’s. Een personal trainer geeft je een trainingsschema. Maak hier gebruik van en bied bepaalde diensten aan als bundel: zowel de dienst als de bijbehorende digitale producten.
Geef bijvoorbeeld een consult met een persoonlijk rapport of Excel spreadsheet voor een vaste prijs, en maak klanten daarin enthousiast voor je andere producten of diensten. Wat je ook kunt doen is mensen in ruil voor hun e-mailadres een gratis download aanbieden, een tactiek die heel veel bedrijven tegenwoordig gebruiken.
Doe je, als onderdeel van je diensten, iets wat voor jou heel makkelijk is maar wat veel toegevoegde waarde heeft voor je klanten? Kijk eens of je het als een digitaal product kunt verkopen, zodat je een inkomstenstroom creëert die jou ook nog eens tijd en moeite bespaart.
Waar vind je goede ideeën voor digitale producten?
Een goed bedrijfsidee komt bijna nooit als een eureka moment, maar is meestal het resultaat van een langer proces. Het is fantastisch om een idee te hebben waar je helemaal enthousiast van wordt, maar als je wilt dat het ook echt verkoopt kun je niet om brainstormen, marktonderzoek en een testfase heen.
1. Brainstormen
Ga er goed voor zitten en schrijf al je ideeën op. Wees niet al te kritisch: slechte ideeën kunnen je inspiratie geven voor goede ideeën. Het succesrecept voor brainstormen is om er niet al te veel bij na te denken.
Als er (even) niks boven komt kunnen de volgende vragen je op weg helpen:
- Kun je klanten lesgeven in het gebruiken van jouw producten? Als je bijvoorbeeld wol verkoopt, kun je zoomsessies aanbieden waarin je breitechnieken voor gevorderden uitlegt.
- Zijn er dingen waar je je klanten mee kunt helpen op het gebied van je branche als geheel? Als je bijvoorbeeld surfplanken verkoopt, zou je een trainingsprogramma kunnen maken om je klanten te helpen om thuis in vorm te blijven.
- Wat zijn de waarden van je bedrijf en welke onderwerpen passen daarbij? Als je bijvoorbeeld duurzame kleding verkoopt kun je een cursus maken waarin je je klanten leert hoe ze hun hele leven duurzamer kunnen maken.
- Hoe kun je je klanten als groep samenbrengen? Als je bijvoorbeeld een kookwinkel hebt, kun je een online wijnproeverij houden.
- Waar ben je goed in? Als je bijvoorbeeld goed bent in fotograferen kun je mensen leren hoe ze betere productfoto’s kunnen maken.
Meer lezen: Vind je niche: 8 inspirerende nichemarkt voorbeelden
2. Onderzoek
Tijd om onderzoek te doen en zo nog meer ideeën te verzamelen. Tegen welke problemen lopen jouw klanten aan als het gaat om jouw producten, branche of waarden? En van welke onderwerpen worden ze juist heel blij en enthousiast? Het antwoord op beide vragen kun je vertalen in één of meer cursussen.
Een paar goede plaatsen om onderzoek te doen:
- Facebook-groepen. Voor elke niche en doelgroep die je kunt bedenken bestaat er wel een Facebook-groep. Dat maakt het een ideale plek om te ontdekken wat jouw potentiële klanten bezighoudt.
- Forums. Zijn er forums die zich speciaal richten op hobby’s en groepen in jouw branche? Door mee te lezen (en te praten) kom je er vanzelf achter wat de wensen en behoeftes in jouw sector zijn.
- Productrecensies. Lees om op ideeën te komen zowel de recensies op je eigen website als op die van je concurrenten. Kijk hierbij verder dan alleen productpagina’s. Ook op blogs en losse websites vind je veel reviews en recensies.
- Blog posts en comments. Welke blogs lezen de mensen in jouw doelgroep? En wat staat er in de comments? Als je bijvoorbeeld auto-onderdelen verkoopt is het een goed idee om een kijkje te nemen op blogs over auto’s.
- E-mails van klanten. Lees alle e-mails en berichten die je de afgelopen jaren hebt ontvangen nog eens door. De mensen die de moeite namen om contact met je op te nemen en hun ideeën en problemen met je te delen zijn over het algemeen “high intent” klanten, mensen die graag iets bij je willen kopen. Hun vragen en opmerkingen kunnen enorm veel inspiratie opleveren.
3. Testfase
Voordat je losgaat met het maken van je digitale product, moet je het eerst testen om zeker te weten dat het werkt en verkoopt. Niemand wil zijn tijd en energie in een nieuw idee steken zonder te weten of het ook wat op gaat leveren.
Er zijn een aantal manieren waarop je je idee kunt testen:
- Keyword onderzoek. Gebruik een keyword tool om te kijken hoeveel mensen zoeken naar woorden die te maken hebben met jouw branche en idee. Zo krijg je een helder beeld van hoe populair het is.
- Google Trends. Voer je keywords in in Google Trends en kijk welke nog steeds groeien. Dat betekent dat de vraag naar producten die daarmee te maken hebben ook nog steeds aan het groeien is.
- Vraag om feedback. Benader je klanten via e-mail of op sociale media. Een enquête is een uitstekende manier om feedback van klanten te krijgen.
- Begin klein en breid stapje voor stapje uit. Soms is de beste manier om een idee te testen om te experimenteren op (hele) kleine schaal en te kijken wat er gebeurt. Daarmee voorkom je bovendien dat je te veel tijd besteed aan testen, en de waardevolle feedback van de praktijk misloopt.
In welke branche je ook werkt, je hebt unieke skills en kennis die waardevol is voor je klanten.
Aan de slag met je eigen digitale producten
Omdat je geen voorraad in hoeft te slaan en maar heel weinig vaste lasten hebt, loop je niet tot nauwelijks risico bij het opzetten en testen van een bedrijf in digitale producten.
Er zijn talloze manieren waarop je je eigen digitale producten kunt ontwerpen en in je bedrijf kunt integreren. Met wat vindingrijkheid en tijd kun je een onweerstaanbaar product creëren waar je nog lang de vruchten van zult plukken.
Lees ook: 12 voorbeelden van niet-tastbare producten om te verkopen op Shopify
Veelgestelde vragen over digitale producten verkopen
Welke digitale producten kun je verkopen?
Hoe kun je digitale producten verkopen?
Welke apps voor digitale producten zijn er?
Hoe kan ik mijn digitale producten beveiligen?
Dit artikel is een vertaling van een origineel artikel van Braveen Kumar
Digitale producten verkopen in je eigen Shopify webshop? Begin vandaag nog!
Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: producten online verkopen