Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 72 Verouderde blogs? | Schoon je content op in 5 stappen

[Top] 72 Verouderde blogs? | Schoon je content op in 5 stappen

U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 72 Verouderde blogs? | Schoon je content op in 5 stappen dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

Verouderde blogs? | Schoon je content op in 5 stappen

Zijn alle blogs op je website nog relevant en up-to-date? Ontdek hoe je in 5 stappen van je verouderde content af komt.

Klik eens een aantal pagina’s terug op de nieuwspagina van een website met veel blogs. Doe eens een paar sprongen terug in de tijd. Je zult waarschijnlijk een verschil zien in de recente blogs en die van langer geleden. En dat is ook niet gek.

Door de tijd heen krijg je steeds meer handigheid in het schrijven van aantrekkelijke artikelen. En je weet steeds beter wat goed werkt voor jouw organisatie.

Vaak zie je dus dat de kwaliteit van blogs door de tijd heen beter wordt. Om nog niet te spreken van afbeeldingen (lees: pixelachtige stockbeelden uit 2011).

Heb je wel eens kritisch naar de content op je eigen website gekeken? Zijn alle blogs op je nieuwspagina nog wel relevant? Passen ze nog bij je positionering en aanbod? En zijn ze nog up-to-date?

Als je je al langer bezighoudt met contentmarketing, is de kans groot dat je verouderde content op je website hebt staan. En zo kom je er vanaf:

Content opschonen in 5 stappen

Artikelen die er niet meer toe doen, teksten die een opfrisbeurt kunnen gebruiken of helemaal verwijderd zouden moeten worden.

Klinkt bekend? Dan is het hoog tijd om daar iets aan te doen! Zo kom je in 5 stappen van je verouderde blogs af:

1. Analyseer de prestaties

Bekijk de prestaties van je blogs over de laatste tijd. Welke blogs genereren nog verkeer? En wat is de engagement op de pagina? Die informatie kun je halen uit tools als Google Analytics. Denk aan statistieken als:

 • Totaal aantal paginaweergaven
 • Totaal aantal unieke paginaweergaven
 • Gemiddeld aantal pagina’s per sessie
 • Gemiddelde tijd op pagina
 • Bouncepercentage

Hoge bounce niet altijd slecht

Een hoog bouncepercentage hoeft niet altijd slecht te zijn. Wanneer iemand je blog helemaal leest, maar verder nergens op klikt, wordt dit geteld als bounce. De tijd op pagina van een bounce wordt ook gemeten als 0, terwijl dit in werkelijkheid veel langer kan zijn geweest.Houd er dus rekening mee dat pagina’s met een hoog bouncepercentage niet persé slecht bekeken worden. Ze nodigen misschien alleen niet genoeg uit om door te klikken. Een oplossing zou kunnen zijn om een call-to-action toe te voegen.

Analyseer de prestaties over een langere periode. Bijvoorbeeld over het laatste jaar. Hoe korter de periode is die je bekijkt, hoe meer invloed toevallige schommelingen hebben. En dat wil je voorkomen.

Bonus tip: exporteer de resultaten en zet ze in een Excel-bestand. Zo kun je per blog bijhouden wat je bevindingen zijn en wat je ermee gaat doen. En heb je al je informatie gebundeld in één document.

via GIPHY

2. Beoordeel de inhoudelijke relevantie

Bepaal per blog of die nog inhoudelijk relevant is voor je websitebezoeker. Stel jezelf de vragen:

 • Past het onderwerp nog bij mijn organisatie / aanbod / positionering?
 • Beantwoordt de blog een vraag waarmee mijn doelgroep zit?
 • Is de informatie in de blog nog up-to-date?
 • Kan ik informatie toevoegen aan de blog?
 • Trekt de blog het juiste publiek?
 • Is het doel van de blog helder?
 • Is het duidelijk wat iemand moet doen na het lezen (call-to-action)?

Heb je de bonustip in stap 1 opgevolgd? Dan kun je een kolom in je Excel-bestand toevoegen waarin je aangeeft of een blog nog relevant is of niet.

Zoekwoordenonderzoek

Een zoekwoordenonderzoek kan je helpen de inhoudelijke relevantie te bepalen van je blogs. Onderzoek waar je doelgroep op zoekt en welke zoekwoorden dus voor jouw organisatie belangrijk zijn.

Sluiten je blogs hier op aan? Zijn er blogs die je kunt optimaliseren voor bepaalde zoekwoorden? Of zijn er onderwerpen waar je in de toekomst nog over kunt schrijven?

zoekwoorden_onderzoek

Zoekwoorden onderzoek | Zo optimaliseer je jouw online aanpak

Zoekwoorden onderzoek is essentieel voor effectieve online marketing. Ontdek hoe je meer online resultaat kunt behalen met een zoekwoorden onderzoek.

Bekijk de blog

3. Bepaal wat je met de content gaat doen

Op basis van stap 1 en 2 heb je – als het goed is – een goed beeld van de stand van zaken. Bepaal welke content rijp is voor de prullenbak en welke nog mee kunnen voor een tweede ronde.

Mijn advies is om de volgende vier opties aan te houden: inhoudelijk updaten, optimaliseren, verwijderen of niets doen. Die keuze kun je per blog weer administreren in je Excel-bestand.

Inhoudelijk updaten

Sluit een blog nog prima aan op je positionering, maar is de inhoud niet meer up-to-date of onvolledig? Dan kun je nieuw leven blazen in de blog door deze inhoudelijk te updaten.

Optimaliseren

Blogs die nog relevant zijn, maar niet de verwachte statistieken laten zien, kun je optimaliseren. Denk aan on-page SEO, call-to-actions toevoegen of beelden toevoegen/vernieuwen.

Verwijderen

Lang niet alle slecht presterende blogs hoeven de prullenbak in. Sommigen hebben gewoon wat aandacht nodig. Maar is een blog inhoudelijk écht niet meer relevant? Weg ermee.

Het zou kunnen dat je een blog hebt die nog veel verkeer genereert, maar eigenlijk niet meer past bij je positionering. Of niet de juiste lezers aantrekt. Hoe lastig het ook is om het mes te zetten in zo’n ‘traffic kanon’… Het is wellicht wel beter. Dit deden wij ook toen we onze verouderde content opschoonden in ons experiment.

Niets doen

En dan zijn er natuurlijk ook blogs waar niets mis mee is. Ze zijn nog relevant, up-to-date en genereren engaged traffic. Lekker met rust laten.

verouderde_content_header

Vervuilt verouderde content je website? | Experiment & Resultaten

Wat gebeurt er als je verouderde blogs verwijdert of vernieuwt? In een experiment zochten wij dat voor je uit. Ontdek hier de resultaten.

Bekijk de blog

4. Stel redirects in

Voor je op de delete-knop drukt, is het handig eerst redirects in te stellen voor de blogs die je gaat verwijderen. Zo voorkom je dat je websitebezoekers onnodig error-pagina’s te zien krijgen.

Is er een blog die goed aansluit op de blog die je gaat verwijderen? Dan kun je de URL van de verouderde blog redirecten naar dat andere artikel.

Past er niks bij de blog die je gaat verwijderen? Dan kun je een HTTPS status code 410 instellen. Hiermee geef je aan dat de pagina verwijderd is in een taal die computers snappen. Dus wanneer Google jouw website opnieuw indexeert, snapt die crawler wat er aan de hand is.

Wat is een redirect?

Redirect betekent letterlijk vertaald ‘omleiden’. En dat is ook wat het is. Je stelt een omleiding in van de ene URL naar een andere locatie.

Wat is redirection

Redirects instellen op je WordPress website

Je hoeft tegenwoordig geen WordPress Specialist meer te zijn om redirects in te stellen op je website. Dit kan eenvoudig met de WordPress plug-in Redirection.

Ga – na het installeren en activeren van de plug-in – in je WordPress-dashboard naar Gereedschap en dan naar Redirection (afbeelding).

redirect instellen op je WordPress website

Klik vervolgens op Toevoegen. Vul bij Bron-URL de URL in van de blog die je gaat verwijderen. Klik op het tandwiel zodat je de uitgebreide instellingsopties te zien krijgt. Vul vervolgens bij Doel-URL in naar welke pagina verwezen moet worden.

Redirecten naar een andere URL in WordPress

Wil je niet verwijzen naar een gerelateerde blog? Geef dan de HTTPS status code 410 ‘Weg’ mee. Dit doe je door te laten verwijzen naar een Fout (404) pagina en dan de juiste code te selecteren:

Redirection met HTTP status code in WordPress

5. Verwijder de content

Als alle redirects juist staan ingesteld, kun je de oude blogs verwijderen. Nadat je de verouderde blogs hebt verwijderd, is het handig om je website te checken op broken links. Dit zijn links die niet meer werken. Bijvoorbeeld omdat je vergeten bent een redirect in te stellen.

Er zijn online verschillende broken link checkers beschikbaar, zoals Xenu. Het is overigens überhaupt geen slecht idee om je website periodiek te controleren op broken links.

Verouderde content verwijderen uit Google Zoeken

Wanneer je verouderde content op je website verwijdert, kan het nog steeds dat die content in de zoekresultaten van Google verschijnt. De informatie kan nog weken of zelfs maanden lang verschijnen in de zoekresultaten als gecachte data en snippets.

Gelukkig kun je the big G gewoon vragen om die oude informatie te verwijderen. Maar daarover later meer.

Verouderde content is nog zichtbaar door caching

De verouderde content is nog zichtbaar in de zoekresultaten omdat de oude situatie nog staat opgeslagen bij Google. Dit komt omdat die informatie gecacht is.

Wat is caching?

Met caching wordt data tijdelijk opgeslagen om de informatie sneller te kunnen ophalen. Deze techniek wordt onder andere door browsers gebruikt om websites snel te kunnen laden.

Er wordt een kopie van een webpagina bewaard. Zo hoeft de computer (in dit geval Google) de gegevens niet telkens opnieuw te downloaden of te generen. In de praktijk kan dit er alleen voor zorgen dat een gebruiker niet altijd de meest recente data te zien krijgt.

snelheid_website_verbeteren

Snelheid van je website verbeteren? | Zo is een trage website verleden tijd

Google is niet de enige die caching gebruikt. Hoe digitale informatie wordt ingeladen, heeft veel invloed op de snelheid van het proces. Lees er hier meer over.

Bekijk de blog

De “Verouderde content verwijderen uit Google Zoeken”-tool

Oké, er is dus een tool waarmee je (door caching) verouderde informatie van een pagina kunt wegpoetsen. Je vindt de tool hier in Google Search Console.

Google Search Console Verouderde content verwijderen uit Google Zoeken

Het principe is simpel. Je vult de URL in van de verwijderde of gewijzigde pagina en voilà! In zo’n 24 uur is je verzoek verwerkt en popt je oude content niet meer op in de zoekresultaten.

Je kunt deze tool trouwens ook gebruiken voor pagina’s die nog bestaan maar waar je wijzigingen hebt aangebracht. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je iets hebt aangepast, maar in de rich snippets in de zoekresultaten nog de oude informatie wordt getoond. Door de URL door de tool te halen, breng je Google dan op de hoogte van de wijziging.

Content voor je website

Wil je content schrijven, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of ben je benieuwd of je jouw contentcreatie naar een hoger plan kunt tillen?

Kortom, wil je meer weten over effectieve online contentmarketing? Download dan deze whitepaper.

Download whitepaper

Hoe staat het met jouw content-aanpak?

Draagt jouw content bij aan je doelen? Creëer je zichtbaarheid in elke fase van het aankoopproces? Of valt daar wellicht iets bij te schaven? Een effectieve content-aanpak begint bij je strategie.

Bekijk de mogelijkheden

Je zit nog nergens aan vast door hier een kijkje te nemen. 😉

Of neem contact op

Wieger Waardenburg

Marketingstrateeg

Wieger - profiel klein - Fris Online

Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: https://dtcbuiding.com/verouderde-content-verwijderen-1kqc3saz

Je bekijkt berichtonderwerp: [Top] 72 Verouderde blogs? | Schoon je content op in 5 stappen. De meest complete informatie die door https://dtcbuiding.com voor jou is samengesteld.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *