Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 55 Nieuwe btw-regels voor webshops: de belangrijkste updates

[Top] 55 Nieuwe btw-regels voor webshops: de belangrijkste updates

U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 55 Nieuwe btw-regels voor webshops: de belangrijkste updates dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

PERSONENBELASTING | Hoeveel Moet Je Betalen Als Zelfstandige? | Accountable
PERSONENBELASTING | Hoeveel Moet Je Betalen Als Zelfstandige? | Accountable

Heb je een webshop en verkoop je internationaal (binnen of buiten de Europese Unie)? Dan gelden er nieuwe regels voor je. Vanaf 1 juli 2021 worden namelijk nieuwe btw-regels voor de online handel in de hele EU van kracht. In dit artikel zetten we alle belangrijke veranderingen op een rij en laten we zien hoe je producten in je online shop correct kunt belasten.

Btw 2021: oude situatie

Stel je hebt een webshop en verkoopt je producten ook over de grens. Tot voor kort golden dan per EU-land verschillende drempelbedragen. Deze drempels liepen uiteen van € 25.000 tot € 100.000. Zodra je jaaromzet door de verkoop in dat EU-land het drempelbedrag overschreed, moest de btw in het land van bestemming worden afgedragen en niet meer in het land waar je shop geregistreerd is.

Online verkopers die onder deze drempelbedragen bleven, konden dus relatief ongemoeid in het EU-buitenland producten verkopen. Wel hebben diverse EU-landen de afgelopen jaren deze drempelbedragen steeds meer verlaagd, waardoor het voor kleine bedrijven ingewikkelder werd om in meerdere EU-landen te leveren. Wie boven het drempelbedrag uitkwam, moest zich immers in dit land fiscaal laten registreren.

Btw 2021: nieuwe regels per 1 juli

Vanaf 1 juli worden deze verschillen tussen EU-landen opgeheven. Er komt dan namelijk één gezamenlijk drempelbedrag van 10.000 euro. Blijf je met je omzet in andere EU-landen onder de 10.000 euro per jaar, dan mag je Nederlandse btw in rekening blijven brengen. Kom je boven de 10.000 euro uit, is het btw-tarief van het land van bestemming van toepassing.

Hoewel dit op het eerste gezicht strenger klinkt, hoef je de registratie en kennisgeving niet langer voor elk bestemmingsland afzonderlijk af te handelen, aangezien de procedure is gecentraliseerd. Er is nu nog maar één registratieprocedure voor alle EU-landen. Dit betekent dat je de btw niet langer voor elk EU-land apart hoeft te betalen. Via het nieuwe éénloketsysteem worden de verschuldigde btw-bedragen automatisch doorgegeven.

Op welke producten is de nieuwe leveringsdrempel van toepassing?

Het nieuwe drempelbedrag van 10.000 euro (netto) geldt voor de zogenaamde afstandsverkoop van goederen, dat wil zeggen alle grensoverschrijdende leveringen binnen de EU aan eindverbruikers. Hieronder vallen ook digitale diensten, zoals downloadproducten. De nieuwe regelgeving is bovendien van toepassing op verkopen via online marktplaatsen en productplatforms.

Wat gebeurt er als het drempelbedrag wordt overschreden?

Let op: als je het drempelbedrag van 10.000 euro (netto) overschrijdt, moeten alle grensoverschrijdende transacties van een jaar worden verwerkt volgens de btw-tarieven van de ontvangende bestemmingen. Hier wordt de totale omzet van alle EU-landen als maatstaf genomen. Dit geldt dus ook voor leveringen aan EU-landen die het drempelbedrag niet individueel hebben overschreden.

Hoe kan ik mijn aangifte doen volgens de nieuwe regels?

Om de betaling van btw in verschillende landen niet ingewikkelder te maken, heeft Nederland net als andere EU-landen een zogenaamd éénloketsysteem (ook wel One Stop System of OSS genoemd) voor handelaren opgezet. Met behulp van dit systeem kun je alle omzetbelastingen centraal op één plek blijven betalen zonder dat je je in andere EU-landen hoeft te registreren.

De procedure in de OSS is als volgt:

  1. Handelaren in Nederland die al geregistreerd zijn voor de Mini One-Stop Shop (MOSS) kunnen automatisch deelnemen aan de OSS-procedure.
  2. Als je het drempelbedrag overschrijdt, worden de belastingen berekend en betaald volgens de belastingtarieven die in de EU-landen gelden waar je je producten verkoopt.
  3. De informatie wordt gecontroleerd en de verschuldigde belastingbedragen worden verrekend.

Hoe kan ik belasting betalen over mijn producten als ik onder het drempelbedrag zit?

Blijft je omzet maximaal € 10.000 dan bereken je de Nederlandse btw. Je doet dan dus de Nederlandse btw-aangifte en je betaalt Nederlandse btw. Als je je btw-aangifte via de OSS-regeling wilt melden, moet je er rekening mee houden dat de belastingtarieven van de ontvangende landen altijd via het OSS-portaal moeten worden vermeld voor al je verkoopactiviteiten binnen de EU. In geval van twijfel kan het handig zijn om met een belastingadviseur te overleggen wat de beste optie is.

Hoe kan ik de juiste btw-tarieven in mijn webshop instellen?

Verkoop je dus producten over de grens en kom je over het drempelbedrag van 10.000 euro, is het zaak om de btw-tarieven van de betreffende landen te hanteren. Hier laten we zien hoe je dit in je webshop instelt.

Je kunt in je belastingmatrix het EU-brede belastinggebied opsplitsen in de lidstaten waar je actief bent. Zo kun je je verkopen makkelijk per land volgen. Mocht een land zijn btw-tarieven aanpassen, moet je deze wijzigingen zelf bijhouden. Dit is een overzicht van de geldende btw-tarieven binnen de EU.

Handig om te weten: Je kunt de instellingen op elk moment terugzetten naar de standaardinstellingen door de nieuw aangemaakte belastingklassen en -gebieden te verwijderen.

  • Stap 1: Je vindt de instellingen in het administratiegebied onder Instellingen > Belastingen.
  • Stap 2: Ga vervolgens naar Belastinggebieden. Hier staat als standaardselectie “EU-land”. Verander “EU-land” in het land dat je als standaardselectie wilt gebruiken (bijvoorbeeld Nederland). Breid vervolgens je belastinggebieden uit met de landen waarnaar je verzendt door op toevoegen te klikken:

STRATO webshop: belastingtarieven handmatig aanpassen (1)

  • Stap 3: Onder Belastinggebieden > Toewijzing van landen, wijs je de nieuw aangemaakte belastinggebieden toe aan de juiste landen:

STRATO webshop: belastingtarieven handmatig aanpassen (2)

  • Stap 4: Nu kun je onder het tabblad Belastingmatrix invoeren welke btw-tarieven (normaal/verlaagd) in deze landen berekend moeten worden:

STRATO webshop: belastingtarieven handmatig aanpassen (3)

Samengevat

Verkoop je als ondernemer meer dan € 10.000 per jaar over de grens aan consumenten? Dan moet je het btw-tarief hanteren dat geldt in het land van de afnemer. Je kunt je aangifte doen via de OSS-regeling, ofwel het éénloketsysteem. Met de hierboven getoonde stappen zorg je ervoor dat wanneer je het drempelbedrag denkt te halen, jouw webshop juist geconfigureerd is en het btw-tarief van de afnemer gebruikt.

Dit artikel is geen juridisch advies

We willen je met dit blog informeren over actuele onderwerpen. Maar we zijn geen juristen en mogen je dus ook geen juridisch advies geven. Neem daarom contact op met een belastingadviseur als je vragen hebt over de nieuwe btw-regeling voor webshops.

Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: https://dtcbuiding.com/webshop-belasting-betalen-19ea3zu0

Je bekijkt berichtonderwerp: [Top] 55 Nieuwe btw-regels voor webshops: de belangrijkste updates. De meest complete informatie die door https://dtcbuiding.com voor jou is samengesteld.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *