Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 53 Wat is JPEG?

[Top] 53 Wat is JPEG?

U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 53 Wat is JPEG? dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

How to convert HEIC image to JPG image format on windows 10 | Open HEIC file in windows 10 | Sinhala
How to convert HEIC image to JPG image format on windows 10 | Open HEIC file in windows 10 | Sinhala

JPEG is de afkorting van Joint Photographic Experts Group. Dit is een groep deskundigen die een methode beschreven heeft, hoe digitale informatie bij het maken van een foto gecomprimeerd wordt tot een relatief klein bestand en toch een goede kwaliteit foto aflevert.

Een opname waarin alle oorspronkelijke digitale informatie nog beschikbaar is, noemen we een RAW bestand, dat is de “ruwe” foto. Dat zijn enorme bestanden die je hoe dan ook moet openen in een fotobewerkingsprogramma en na bewerking op moet slaan in een ander bestandsformaat zoals JPEG, TIFF, PNG of GIF. Het mooie van een JPEG bestand is dat het wel tien keer zo klein is als de RAW versie, omdat de digitale informatie flink is gecomprimeerd. Bij het comprimeren bundelt de software een hele groep pixels (de kleinste eenheid van de afbeelding) tot een of enkele nieuwe. Het kan niet anders of dat levert kwaliteitsverlies op. Voor de meeste gebruikers is dat kwaliteitsverlies niet zichtbaar en dus niet storend. Kies je voor gemak, dan kies je voor JPEG. Voor wie graag foto’s nabewerkt en er uit wil halen wat er in zit, is JPEG geen optie. Dan fotografeer je in RAW.

Een addertje onder het gras is wel, dat er bij het opslaan van een JPEG bestand altijd verlies van informatie optreedt die je niet meer kunt herstellen. Als je hetzelfde bestand nog eens opslaat zal er opnieuw compressie en informatieverlies optreden en dus de kwaliteit steeds iets minder worden. Als je de kwaliteit op 100% instelt is dit verlies minimaal. Als je een lage kwaliteit kiest, holt de kwaliteit bij elke keer saven achteruit. Probeer steeds opnieuw opslaan dus te vermijden. In een fotobewerkingsprogramma als Lightroom is dat overigens ook helemaal niet nodig, daar dit steeds uitgaat van de originele opname in plaats van steeds opnieuw opslaan.

In vaktermen spreekt met van een “lossy” compressie als er informatie verloren gaat en niet meer terug te halen is, zoals bij JPEG. Er zijn ook methoden die geen informatie kwijt raken, die heten “lossless”. Een voorbeeld daarvan is het .GIF formaat.

Meer weten?

Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: https://dtcbuiding.com/is-jpg-hetzelfde-als-jpeg-xbvrs80h

Je bekijkt berichtonderwerp: [Top] 53 Wat is JPEG?. De meest complete informatie die door Dtcbuiding voor jou is samengesteld.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *