U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 50 Wiki dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.
Wiki
Aan de slag
Blackboard-wiki’s kunnen slechts binnen één vak of community gebruikt worden, en kunnen aan het Grade Centre gekoppeld worden. Je kan er ook een wiki aanmaken voor een specifieke groep studenten. De screenshots hieronder tonen hoe je een Toledo-wiki kan aanmaken.
Ga naar jouw Toledo-cursus en klik in de zijbalk op Configuratiescherm (1) > Organisatietools (2). Vervolgens klik je op Wiki’s (3).
Hier kan je een wiki aanmaken door te klikken op de knop Wiki maken.
Je kan deze wiki een naam geven en een beschrijving toevoegen.
Je kan een wiki toevoegen aan een map. Hiervoor ga je naar de map en klik je op het plusteken (1). Vervolgens klik je op het interactie-symbool (2) en hierna op wiki’s (3).
Vervolgens kan je kiezen om:
- te linken naar de algemene wiki’s-pagina, waar alle wiki’s van de cursus gebundeld staan (1);
- te linken naar een bestaande wiki die je al hebt aangemaakt (2);
- een nieuwe wiki aan te maken en daarnaar te linken (3).
Dit is dan het resultaat:
Je kan een wiki op verschillende manieren instellen.
- Beschikbaarheid wiki
Je kan tijdsbeperkingen instellen voor een wiki. Hier kan ingesteld worden van wanneer tot wanneer je de wiki zichtbaar wilt houden. De wiki blijft dan enkel zichtbaar voor de aangegeven periode. Dit kan interessant zijn als je een wiki wil linken aan een opdracht die pas op een gegeven moment meegedeeld wordt, of als studenten voor een bepaalde periode iets gepost moeten hebben.
Let op! Als je ergens een koppeling plaatst op Toledo naar een wiki met een tijdsbeperking, dan werkt deze koppeling niet meer als de periode verstreken is.
- Je kan ook punten toekennen aan een wiki. Er verschijnt dan een kolom in het Grade Centre hiervoor.
- Je kan bij Wiki-deelname instellen dat studenten kunnen bewerken of de wiki enkel in weergavemodus zien (1), en opmerkingen kunnen geven of niet (2). Zorg ervoor dat je deze parameters goed afstemt op hoe jij jouw wiki wil organiseren. Meer info vind je bij de tips.
Wat en waarom?
Een wiki is een tool waarmee verschillende gebruikers samen aan webpagina’s kunnen werken. In een onderwijscontext worden wiki’s vaak gebruikt voor groepswerk, waarbij studenten aan de hand ervan kunnen brainstormen, informatie verzamelen en collaboratief een werkstuk kunnen maken. Een bekend voorbeeld van een wiki is Wikipedia.
Een wiki is uitermate geschikt voor collaboratief werken: samenwerken aan een groter geheel. Zo kunnen studenten niet alleen hun eigen bijdrage schrijven, ze kunnen ook elkaars bijdragen aanpassen. Het is ook mogelijk om te zien wie wat wanneer geschreven heeft.
Tips
- Geef je studenten bij het opstarten van een wiki een beknopt huishoudelijk reglement mee (in de omschrijving). Je kan hierin bijvoorbeeld aangeven wat jouw verwachtingen als docent zijn, hoe de samenwerking met mede-studenten dient te verlopen en welke periode de wiki beschikbaar is.
- Je kan de wiki na afloop van een opdracht in weergavemodus beschikbaar houden voor de studenten.
- Een wiki is bijzonder geschikt voor groepswerk waarbij je op een betrouwbare manier wilt kunnen beoordelen hoeveel elke student heeft bijgedragen aan het eindresultaat. Op de beoordelingspagina van een wiki kan je via versiebeheer de individuele inbreng van elke student in detail bekijken en beoordelen. Meer informatie hierover vind je binnen deze Toolwijzer op de pagina over quoteren en feedback geven.
Bekijk ook de algemene
aandachtspunten en
tips van deze toolwijzer
Didactische formats
Meer didactische achtergrond? Je kunt een wiki gebruiken voor onderstaande didactische formats:
Voorbeelden en projecten
Laat je inspireren door voorbeelden en projecten van collega’s die aan de slag zijn gegaan met tool(s) voor online contactmomenten.
Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: pagina aanmaken wikipedia