U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 5 Google Analytics doelgroep sessies, gebruikers paginaweergaven dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.
In deze Google Analytics handleiding bekijken we de bezoekersstatistieken. Hoeveel bezoekers heb je? Wat zijn de verschillen tussen sessies, gebruikers en paginaweergaves? En hoeveel bezoekers bekijken je website op mobiel?
Google Analytics Overzicht: hoe werkt het analyseren?
Dit is waarschijnlijk het meest gebruikte scherm in Google Analytics: het bezoekersoverzicht. Het is een heel handig hulpmiddel om te zien hoeveel bezoekers er in een bepaalde periode op uw website zijn geweest. U kunt ook twee periodes met elkaar vergelijken. Bijvoorbeeld deze maand vergeleken met vorige maand. Wat kun je doen met deze gegevens.
Onder doelgroep vind je verder meer opties om te ontdekken wie je bezoekers eigenlijk zijn en hoe ze op je website kijken. Deze functies klik je aan in de linker balk onder ‘Doelgroep’. Hieronder de belangrijkste op een rijtje.
Tip: Zorg er eerst voor dat je jezelf uitsluit van je statistieken
Let op: Als je jezelf niet uit je resultaten filtert, zullen je resultaten een vertekend beeld geven. Google Analytics houdt rekening met alle kliks op uw website, ook die van uzelf. Dus als u een goed en eerlijk beeld wilt krijgen van het verkeer op uw website, moet u uw eigen IP-adres uitsluiten van Google Analytics.
Jezelf uitsluiten van Google Analytics statistieken
Tijdvak
In de rechterbovenhoek ziet u de tijdsperiode. Klik op de data en vul de data in van wanneer tot wanneer u de statistieken van uw website wilt zien. Na het klikken zult u zien dat u ook kunt vergelijken met een andere periode. U kunt eenvoudig zien hoeveel bezoekers u vorige maand had. Maar u kunt ook gewoon zien wat er gisteren op uw website is gebeurd.
Grafiek
In de grafiek kun je zien hoe het verloop is binnen de periode die je hebt ingesteld. In dit geval zie je de sessies in de grafiek. Maar u kunt dit ook veranderen in bijvoorbeeld gebruikers door linksboven in de grafiek op ‘sessies’ te klikken en dan te selecteren wat u wilt zien. Als u met uw muis over de grafiek beweegt, ziet u de specifieke aantallen per dag.
Nieuwe bezoeker / Terugkerende bezoeker
Onder de grafiek in de rechterhoek ziet u een diagram met twee gekleurde vakjes: het percentage bezoekers dat voor het eerst op uw website komt (nieuwe bezoeker) en de bezoekers die binnen de aangegeven periode zijn teruggekeerd na een eerder bezoek (terugkerende bezoeker). In de aangegeven periode. Dit is heel belangrijk om te weten; blijkbaar heeft een terugkerende bezoeker iets gezien dat hem of haar aansprak. Deze bezoekers zijn geïnteresseerd en u kunt ze sneller als klant binnenhalen.
Het verschil tussen sessies, gebruikers en paginaweergaven in Google Analytics
Direct onder de grafiek zie je dan de cijfers waar iedereen als eerste naar kijkt en die ook heel goed zijn om elke maand opnieuw te bekijken: sessies, gebruikers en paginaweergaves.
Sessies | bezoek door 1 persoon
Een sessie is een bezoek aan uw website door 1 persoon (gebruiker). Als u bijvoorbeeld ‘s ochtends de CursusWP website bezoekt en ‘s avonds nog een keer, dan zijn dat 2 sessies. Het maakt niet uit hoeveel pagina’s u bekijkt. Een gebruiker (bezoeker) op uw website kan meerdere keren per dag op uw website komen nadat deze persoon uw website telkens heeft afgesloten. Dat zijn dan meerdere sessies.
Gebruikers | aantal unieke bezoekers
Gebruikers zijn de unieke bezoekers van uw WordPress website. Gebruikers zijn het aantal verschillende mensen die op uw website komen. Eén unieke bezoeker kan meerdere pagina’s bekijken, de pageviews, maar het is nog steeds één gebruiker.
Bijvoorbeeld:
U bezoekt de CursusWP website en klikt door naar 5 verschillende pagina’s. U komt ‘s avonds terug en bekijkt nog eens 5 pagina’s. Dat is 1 gebruiker (unieke bezoeker), 2 sessies en 10 pageviews.
Pageviews | totaal bekeken webpagina’s
Paginabezoeken zijn dus simpelweg het aantal pagina’s op uw website dat is geladen in de door u opgegeven tijdsperiode. Dit staat los van het aantal sessies of het aantal gebruikers.
Voorbeeld:
bezoeker A bezoekt ‘s ochtends 4 pagina’s op uw WordPress website, sluit uw site en komt ‘s avonds terug om nog 3 pagina’s te lezen. Bezoeker B bekijkt ook 5 pagina’s op uw website en bezoeker C leest uw laatste artikel. Dit zijn:
- 4 sessies (2+1+1)
- 3 gebruikers (unieke bezoekers)
- 13 pageviews (4+3+5+1)
Bouncepercentage
Het bouncepercentage geeft het percentage bezoekers aan dat de website na één pagina verlaat. In het algemeen, maar niet altijd, geldt: hoe lager het bouncepercentage, hoe beter. Onderaan deze pagina vindt u een link met meer informatie over het bouncepercentage.
Demografie
Klik onder demographics op overview en ontdek het percentage mannen en vrouwen dat uw website bezoekt. Als u een dienst of product heeft dat gericht is op vrouwen, kunt u hier zien of vooral vrouwen uw website bezoeken of dat u aan een andere strategie moet denken. De demografische gegevens geven ook inzicht in de leeftijd van uw bezoekers.
Leeftijd en geslacht van website bezoekers
Geografie
Geografie geeft informatie over de taal en locatie. Waar komen uw bezoekers vandaan? Welke taal spreken ze? Normaal gesproken voor een Nederlands bedrijf, zouden uw bezoekers voornamelijk uit Nederland moeten komen. Als u veel bezoekers uit bijvoorbeeld Rusland of China ziet, kan het zijn dat er een bot actief is op uw website waardoor dit aantal toeneemt. Is dit toevallig een probleem voor u? Lees hier hoe u deze spamverwijzingen kunt oplossen. Soms is het logisch en wenselijk dat mensen van over de hele wereld uw website bezoeken. Als je bijvoorbeeld een Engelstalig bedrijf hebt, of, zoals ik, een reisblog met volgers van over de hele wereld, dan is het heel normaal dat je bezoekers niet alleen uit Nederland komen. Zoals u kunt zien, komen de meeste van mijn bezoekers uit Nederland, Colombia en België, precies zoals ik wil en verwacht.
Waar komen de bezoekers van uw website vandaan – Google Analytics
Technologie | Browser en besturingssysteem
Dit is de plaats waar u te weten komt welke browser de meeste van uw bezoekers gebruiken om uw website te bekijken. Maar dit is ook de plek om te zien welk besturingssysteem uw bezoekers gebruiken (zoals Android of iOS) en met welke schermresolutie uw website het meest wordt bekeken. Handig om te weten, zodat u uw website kunt optimaliseren.
Besturingssysteem en browser google analytics
Mobiel
Dit is een erg handig en leuk om te bekijken. Als je op mobiel overzicht klikt kun je precies zien hoeveel bezoekers op mobiel, computer of laptop je website bekeken hebben. Zo kun je zien hoe belangrijk het is om je website voor elk apparaat te optimaliseren. Onder ‘Apparaten’ kun je je bezoekers nog specifieker leren kennen. Daar kunt u precies achterhalen welke telefoons zijn gebruikt en kunt u zelfs zien van welke serviceprovider uw bezoekers gebruik maken.
Gebruik op uw website via mobiel, tablet of computer
Op welk apparaat?
Gebruikersstroom
User flow is ook een heel interessant iets om naar te kijken, maar dat valt ook onder ‘Acquisitie’ en ‘Gedrag’. Onderaan deze pagina vind je een link met meer info overde Gebruikersstroom
Meer Google analytics handleidingen om te analyseren
- Gedragsstroom gedrag meten bezoeker analyseren Google analytics
- 6 Beste tips Bounce Rate Verlagen bezoekers behouden op pagina
- Filter jezelf uit Google Analytics juiste realistische resultaten
- Bezoekers website webpagina meten Bestemmingspagina Google Analytics
- Toevoegen Google Analytics met WordPress plugin
- Website toevoegen Google analytics account maken statistieken
Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: bouncepercentage google analytics