Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 46 Het verschil tussen afbeeldingsgrootte en canvasgrootte in Photoshop • Vink Academy

[Top] 46 Het verschil tussen afbeeldingsgrootte en canvasgrootte in Photoshop • Vink Academy

U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 46 Het verschil tussen afbeeldingsgrootte en canvasgrootte in Photoshop • Vink Academy dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

Hoe maak je een foto kubus
Hoe maak je een foto kubus

In Photoshop vind je in het menu Afbeelding de opties Canvasgrootte en Afbeeldingsgrootte staan. Bij beiden kun je een formaat opgeven. Maar wat is nou het verschil tussen deze twee? In dit artikel leg ik het je uit.

Afbeeldingsgrootte in Photoshop

Met het menu Afbeeldingsgrootte in Photoshop kun je een foto verkleinen of vergroten. Als je de foto verkleint, dan krijgt die minder pixels. Je kiest hier om verschillende redenen voor, bijvoorbeeld omdat je de foto per mail wilt versturen. Minder pixels zorgen voor minder MB’s. Of misschien wil je de foto verkleinen omdat je deze online wilt zetten en internetgebruikers niet de mogelijkheid wilt geven om de foto te downloaden en groot te printen.

In het voorbeeld gebruik ik een 6 megapixel foto. De lange zijde is 3000 pixels, de korte zijde 2000 pixels (3000 x 2000 = 6 000 000 = 6 megapixel). Voor het verkleinen van de foto ga je naar Afbeelding > Afbeeldingsgrootte en geef je het nieuwe formaat in.

Kies ik bij de breedte bijvoorbeeld 2000, dan verandert ook automatisch de hoogte naar 1333 pixels. Dit komt omdat het ‘linkje’ tussen de breedte en hoogte aanstaat. Zo behoud je dezelfde beeldverhouding.

Aanpassen van de breedte met linkje aan

Met het ‘linkje’ tussen de breedte en hoogte aan, blijft de beeldverhouding hetzelfde als je één van deze twee getallen aanpast.

Zou je het linkje uitzetten, dan verandert de breedte wel naar 2000, maar blijft de hoogte ook 2000. Dat geeft een heel raar resultaat, kijk maar:

Afbeeldingsgrootte zonder link aan

Als je niet de link tussen breedte en hoogte aanhoud, dan trek je de foto uit z’n verband. Dit vreemde effect heb je natuurlijk liever niet.

Het is dus altijd belangrijk om het linkje voor de vaste beeldverhouding aan te laten staan!

Foto vergroten met afbeeldingsgrootte

Ook het vergroten van de foto kan met afbeeldingsgrootte. De foto krijgt dan meer pixels. Het is belangrijk om je te realiseren dat deze nieuwe pixels door Photoshop ‘erbij verzonnen worden’. Er zit dus een grens tot hoever je een foto kunt vergroten en dit nog een mooi resultaat geeft.

Bij Afbeeldingsgrootte typ ik bij de breedte de nieuwe waarde in, 3600 pixels. Het getal bij hoogte verandert met het linkje aan naar 2400 pixels. Het nieuwe formaat van de foto wordt dus 3600 x 2400 = 8 640 000 pixels = 8,64 megapixels. Oftewel: de foto heeft straks meer dan 2,5 miljoen (!) nieuwe pixels. Photoshop kent verschillende manieren om deze nieuwe pixels te berekenen. Ik laat deze even buiten beschouwing voor dit artikel, maar experimenteer hier gerust mee!

Foto bijsnijden met canvasgrootte

Ik ga nu aan de slag met canvasgrootte. Ik gebruik nog steeds dezelfde 6 megapixelfoto en ga naar Afbeelding > Canvasgrootte. De kans is groot dat je nu niet een maat in pixels ziet staan, maar dat er procent staat.

Bij het openen zie je waarschijnlijk geen pixels staan, maar procent. Klik op Procent om Pixels (of een andere maat, zoals centimeter) te selecteren

Bij het openen zie je waarschijnlijk geen pixels staan, maar procent. Klik op Procent om Pixels (of een andere maat, zoals centimeter) te selecteren

Ik klik op Procent, kies voor Pixels en vul bij de breedte 3600 pixels in. Het valt gelijk op dat de hoogte niet mee aanpast naar 2400 pixels, maar dat deze op 2000 pixels blijft staan. Goed, laten we eens kijken wat er gebeurt als ik op OK druk.

Ik vul de nieuwe waarde in voor de breedte: 2000px. Valt meteen opvalt is dat het getal bij de hoogte gelijk blijft.

Ik vul de nieuwe waarde in voor de breedte: 2000 pixels. Wat meteen opvalt is dat het getal bij de hoogte gelijk blijft.

Er verschijnt vervolgens een waarschuwing. Photoshop geeft aan dat het nieuwe formaat kleiner is dan het originele formaat. En dat-ie dus pixels moet weggooien. Klik op Doorgaan om te zien wat er gebeurt.

In de feite heb je op deze manier de foto gecropt, zonder de croptool zelf te gebruiken.

Rand om foto maken met canvasgrootte

Laten we ook eens kijken wat er gebeurt als ik een bredere waarde ingeef. Ik ga terug naar de originele foto en vul dan bij de breedte 3600 pixels in.

Ik vul de nieuwe waarde voor de breedte in: 3600px. Wat gelijk opvalt is dat het getal bij de hoogte (2000px) onveranderd blijft!

Ik vul de nieuwe waarde voor de breedte in: 3600 pixels. De waarde van 2000 pixels blijft weer gelijk.

Je ziet dat de foto een witte rand heeft gekregen aan de zijkanten. Photoshop heeft dus extra pixels aan het bestand geplakt, maar is niet aan de pixels van de foto gekomen. De kleur wit is niet toevallig, deze stond ingesteld bij canvasgrootte. Ik open canvasgrootte opnieuw, kies als hoogte nu 24000 pixels en selecteer nu in plaats van wit een gele kleur bij canvasuitbreiding. Ook verander ik de plaatsing. In het raster van 9 vakjes klik ik op het bovenste, middelste vakje. Hier verschijnt de punt en de pijltjes wijzen nu opzij en omlaag. Omdat de breedte gelijk blijft, betekent dit dat de nieuwe pixels aan de onderkant van de foto zullen komen.

Canvasuitbreiding bij Canvasgrootte in Photoshop

Nieuwe hoogte: 2400 pixels. Ik kies een gele kleur bij canvasuitbreiding en selecteer aan welke zijde de canvasuitbreiding moet komen, namelijk aan de onderkant.

Met de canvasuitbreiding selecteer je dus welke kleur de rand krijgt. Omdat ik je nog één dingetje wil laten zien, open ik voor de laatste keer canvasgrootte. Ik vink nu het vakje aan bij “Relatief”. Je vult nu niet de totale breedte of hoogte in, maar vertelt alleen hoeveel je er nieuw aan wilt toevoegen. Handig als je bijvoorbeeld overal 200 pixels of bijvoorbeeld 10% aan wilt toevoegen; je hoeft er dan geen rekeningmachine bij te pakken. Voor een gele band aan de bovenkant kies ik 400 pixels en zorg ik dat de pijltjes van de plaatsing omhoog wijzen.

Nu weet ik niet zo goed wat je met bovenstaande foto met witte en gele balken zou willen doen, maar ik hoop dat het je een goed voorbeeld geeft. Je gebruikt canvasgrootte dus vooral als je een rand om de foto wilt plaatsen. Sms is het nodig om een witte rand om de foto te zetten voor Instagram, omdat bij een staande foto anders door Instagram een stuk afgesneden wordt.

Het verschil tussen afbeeldingsgrootte en canvasgrootte

Samengevat passen zowel afbeeldingsgrootte en canvasgrootte het aantal pixels van het beeld aan, maar zit het verschil erin hoe de functies omgaan met de foto zelf. Bij afbeeldingsgrootte wordt het beeld geschaald naar het nieuwe formaat, zonder dat daarbij de uitsnede verandert. Bij canvasgrootte worden er bij het nieuwe formaat pixels afgesneden of pixel toegevoegd, waarbij de pixels van de foto zelf niet veranderen.

Werk je met Lightroom? Wanneer je een foto exporteert en je geeft er een ander formaat in, dan werk je in feite met afbeeldingsgrootte. Lees hier meer over het verkleinen van foto’s in Lightroom.

Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: hoe maak je een foto groter

Je bekijkt berichtonderwerp: [Top] 46 Het verschil tussen afbeeldingsgrootte en canvasgrootte in Photoshop • Vink Academy. De meest complete informatie die door Dtcbuiding.com voor jou is samengesteld.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *