Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 42 Linuxbox in netwerk

[Top] 42 Linuxbox in netwerk

U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 42 Linuxbox in netwerk dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

How to Set Up a LAN Network | Internet Setup
How to Set Up a LAN Network | Internet Setup

Handleiding om een Linuxbox zoals VU+, Dreambox, Xtrend te benaderen via de computer

Of het nu een Dreambox, VU+, Xtrend of een andere Linuxbox betreft, een ding hebben ze allemaal gemeen, een LAN aansluiting, waarmee ze op internet kunnen.

Doordat ze een LAN aansluiting (netwerkkaart) hebben kunnen we de box ook gaan benaderen in een thuisnetwerk met een pc om plug-ins te installeren, zenderlijsten aan te passen, films naar de box te streamen en nog tal van andere zaken.

Kortom een Linuxbox is niet compleet als hij niet in een netwerk hangt, want zijn sterkste troeven lopen over het thuisnetwerk.

Om een Linuxbox in een netwerk te hangen moet er een router aanwezig zijn.

Wie internet heeft zal 9 op 10 al over een router beschikken, daar de meest moderne internetaansluitingen al een router meegeleverd kregen, bedoeld om met meerdere pc’s tegelijk op internet te kunnen, dat kan via een ethernet kabel met een RJ 45 stekker of draadloos (WiFi).

Een router zet een thuisnetwerk op dat alles wat een netwerkkaart heeft koppelt, hij geeft aan elk toestel een uniek ip nummer, ook aan onze Linuxbox, de router verzorgt verder nog de communicatie tussen de aangesloten toestellen en internet.

Wie niet beschikt over een router of enkel een internetmodem heeft waarop de pc rechtstreeks is aangesloten, dient er zich een aan te schaffen, dat kan al vanaf 30 €.

Hoe ziet zo’n router eruit?

▲ De achterkant van een router, we zien hier de 4 LAN uitgangen en 1 WAN ingang bedoeld om aan de internetmodem te koppelen, bij een provider (UPC – Telenet) modem/router is de internetmodem ingebouwd, die aansluiting zit dus intern.

Internet is geen vereiste om een thuisnetwerk op te zetten, men kan dan alleen niet op internet, maar wel de communicatie tot stand brengen tussen de toestellen onderling.

▼ Schema: internetmodem + al onze toestellen, hetzij bedraad of draadloos via het centrale verdeelpunt “de router”.

Nu even wat theorie.

Het toekennen van ip adressen word door de router geregeld en gaat automatisch, dat ligt in de range van 192.168.0.2 tot 192.168.0.256 of 192.168.1.2 tot 192.168.1.256, hier is een klein verschil mogelijk, alles begint met 192.168. en dan volgt er een 0 of een 1, gevolgd door een nummer tussen 2 en 256, dat verschil met die 0 of 1 hangt af van de router en maakt verder niks uit, maar onthoud dit.

De router heeft altijd nummer 1, bijvoorbeeld 192.168.0.1, als je dat intypt in Firefox of Chrome kom je op de webinterface van de router terecht, hier kan men dan login en paswoord aanpassen of poorten openzetten naar buiten (internet) en nog tal van dingen regelen.

———————————————————————————————–

Tijd om de linuxbox op het netwerk te zetten, mocht deze stap overgeslagen zijn bij het installeren van een Enigma 2 image, kan u alsnog de gegevens gaan invullen of wijzigen.

Via menu >> instellingen >> systeem >> Lan verbinding >> adapter instellingen komen we terecht in de netwerk setup.

We krijgen hier een aantal dingen te zien.

Netwerkinterface inschakelen: JA, hiermee activeren we de LAN netwerkkaart.

Automatisch ip adres krijgen (DHCP) JA, de router kent de box automatish een ip adres toe.

Ip adres: 192.168.0.3 uitgedeeld adres, op dit ip adres kan men de box benaderen.

netmask 255.255.255.0 komt automatisch.

Gateway: 192.168.0.1 ip adres van de router.

Primaire DNS 195.130.130.130 Ip adres internet provider, in principe nooit nodig, deze is van Telenet.

Secondaire 195.130.131.130 Reserve ip adres internet provider

———————————————————————————————–

Even uw aandacht, een router deelt de ip adressen uit in de volgorde dat de toestellen zich aanmelden, stel dat de pc eerst wordt opgestart, dan krijgt de pc ip adres 192.168.0.2 toegewezen, start onze Linuxbox nu eerst op dan krijgt die ip nummer 192.168.0.2 toegewezen, de pc krijgt dan het volgend oplopend ip adres 192.168.0.3, de netwerkprinter 192.168.0.4….enz.

Die uitgedeelde ip adressen kunnen dus wijzigen, vooral als er meerdere toestellen aan de router hangen, en dat kan vervelend zijn als we de box willen benaderen. Daarom geven we de box beter een vast ip adres, zodanig dat die altijd op dat ene ip adres terug te vinden is.

Bij Automatisch IP verkrijgen (DHCP), selecteren we daarom NEE en vullen daar zelf een ip adres in, de router ontvangt die gegevens en reserveert dat adres voor de box. Dat vastzetten van een ip adres kan met elk toestel, ook bijvoorbeeld een netwerk-printer vereist een vast ip adres.

Naast een bekabelde aansluiting (LAN) zijn er nog de duurdere Linuxboxen, deze beschikken nog eens over een draadloze netwerkkaart (WIFI). Het principe is gelijk aan dat van een LAN aansluiting, met een verschil, dat er nog een extra deel is voorzien waar de inloggegevens moeten ingevuld worden om draadloos toegang te krijgen tot de router, die gegevens vind je terug in de webinterface van de router (192.168.0.1) of de gegevens die u werden overhandigd bij het plaatsen van de internetmodem/router.

Wat nu als je graag draadloos wil gaan, terwijl de linuxbox alleen beschikt over een LAN aansluiting ?

Daar bestaan 2 prachtige oplossingen voor, namelijk de Vonets WiFi bridge/repeater en de Powerlan.

Dan is er nog een derde manier, via een USB Wireless WiFi Dongle.

De Vonets

Powerlan

USB WiFi dongle

Vonets

Oplossing nr 1, is een draadloze bridge/repeater oorspronkelijk uitgebracht door Vonets, heeft een usb aansluiting voor de 5 Volt voeding en een ethernetkabel die in de LAN van de Linuxbox gaat. De Vonets dient bij ingebruikname wel een eerste maal geconfigureerd te worden op een pc middels zijn installatie cd. Daarna wordt het WiFi netwerk gekozen en de sleutel ingegeven om toegang te krijgen tot de router, al die gegevens worden opgeslagen in de Vonets, die dan klaar is voor gebruik op de Linuxbox. Eens aangesloten logt hij in op het netwerk, het signaal gaat vervolgens via de ehernetkabel de box in. Ingave gaat daar via LAN.

Powerlan

Een Powerline LAN stopt men gewoon in een stopcontact, het netwerksignaal van de router wordt met een ethernet kabel (RJ45) ingevoerd in de Powerline. Aan de ontvangstzijde gaat de ethernet kabel (RJ45) naar de LAN poort van de Linuxbox. De communicatie tussen beide Powerlines loopt over het stroomnet.

Er zijn powerlines beschikbaar met 1 of 2 aansluitingen, aan de ontvangst-zijde kunnen meerdere Powerlines naast elkaar werken.

USB wireless-wifi-dongle

De meest simpele oplossing kan door een USB wireless-wifi-dongle geboden worden, alleen zijn die dingen niet bijzonder stabiel. Men krijgt ze ook niet altijd werkend daar ze afhangen van drivers. Sommigen werken meteen, andere krijgt men nooit aan de praat. Goed informeren is hier de boodschap.

Volgende tools werken via het thuisnetwerk.

2016 – Mebo870

Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: wat is een lan verbinding

Je bekijkt berichtonderwerp: [Top] 42 Linuxbox in netwerk. De meest complete informatie die door Dtcbuiding.com voor jou is samengesteld.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *