U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 41 Domeinnaam kiezen | 10 Tips voor een goede naamkeuze! dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.
Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam is het internetadres van uw website. Uw bezoekers typen ze in de zoekbalk van een browser in om uw website te bezoeken.
https://buvesa.com is de domeinnaam van de website die u momenteel bekijkt. Een domeinnaam bestaal meestal uit 3 onderdelen:
- https of www
- een zelfgekozen naam
- de extensie
In ons voorbeeld toont https dat de website een beveiligde verbinding heeft. Buvesa is de naam van ons bedrijf. De extensie is .com
Een goede domeinnaam kiezen kan heel waardevol zijn voor uw website. Volg deze tips voor een goede naam die u op lange termijn nog kan gebruiken.
Waarop moet ik letten bij het kopen van een domeinnaam?
1. Kies de juiste domein extensie
De extensie van je domein geeft het gebied of de categorie van uw website weer. Er zijn honderden mogelijkheden maar wij raden u er 3 aan.
- .com
- .be
- .nl
Met deze 3 domeinnaam bent u safe en komt u niet voor verrassingen te staan. Een .com extensie voelt heel gebruikelijk en vertrouwd aan voor mogelijke bezoekers.
Met .be of .nl toont u op een natuurlijke manier aan dat het om een Belgische of Nederlandse website gaat.
Vermijd vreemde extensies omdat ze ‘nieuw’ of ‘goedkoper’ zijn. Mensen en zoekmachines vertrouwen deze niet altijd. Een .com .be of .nl domeinnaam heeft u al gemiddeld vanaf €10 à €20 per jaar.
2. Hou het simpel en duidelijk
Een domeinnaam zou in één oogopslag duidelijk moeten zijn. Maak het je gebruikers zo handig mogelijk om uw website te vinden. Simpele en duidelijke domeinnamen stralen bovendien ook meer vertrouwen uit.
Wanneer u later eventueel zou adverteren, zal u de voordelen van een simpele en duidelijke naam wel waarderen. Ooit al een interessante aanbieding gezien en de websitenaam daarbij vergeten? Waarschijnlijk wel, mogelijks omdat de naam niet simpel genoeg was.
3. Korte domeinnamen zijn beter
Een korte domeinnaam is beter memoriseerbaar en sneller ingetypt door de gebruiker. Deze tip gaat verder in op ‘hou het simpel en duidelijk’. Lange domeinnaam worden sneller vergeten en zijn minder duidelijk op advertenties.
Vermijd daarbij ook overbodige woorden. Een voorbeeld:
- goed: domeinnaam.com
- minder goed: dedomeinnaam.com
- slecht: de-domeinnaam-55.com
4. Vermijd koppeltekens in je domeinnaam
Wij raden u aan om Koppeltekens (-) in je domeinnaam te vermijden. Het is beter om woorden aan elkaar te schrijven of je domeinnaam in te korten.
Pagina’s en berichten kunnen later wel koppeltekens krijgen om woorden op te splitsen. Maar uw ‘hoofddomeinnaam’ bevat dit beter niet.
5. Let op nullen en de letter O
Nullen en de letter O lijken heel sterk op elkaar. Zo is het voor de gebruiker niet altijd duidelijk welke van de twee u bedoelt. Maak het zo eenduidig mogelijk.
Algemeen kan u nummers best volledig vermijden in uw domeinnaam.
6. Overweeg een keyword in je naam
Een keyword is een zoekterm die in zoekmachines, zoals Google, regelmatig wordt ingegeven. Door deze in uw domeinnaam op te nemen vergroot u de kans dat u hiervoor getoond wordt in de zoekresultaten.
Enkel wanneer dit werkelijk van toepassing is en het de domeinnaam niet te te ingewikkeld maakt, kan u deze toevoeging overwegen.
7. Bied ruimte voor uitbreiding
Een naam die op zich niets betekent, kan nog alles worden. Wanneer je heel duidelijk een sector afbakent, kan je de website niet verder uitbreiden.
Bijvoorbeeld: www.hond.com kan nadien logischerwijs geen artikels publiceren over katten. www.huisdier.be kan zich focusses op honden en nadien wel praten over andere huisdieren.
Kies je domeinnaam ook met het oog op de toekomst. Een domeinnaam kan je niet zomaar veranderen.
8. Maak het memoriseerbaar
Een catchy naam, alliteratie of rijmpje blijft beter in het geheugen hangen. Combinaties en eenvoudige woordspelingen doen dat ook.
Bijvoorbeeld: COca Cola is een bekend merk waarbij de naam blijft hangen door een alliteratie. BuVeSa is ook een eenvoudige en herkenbare naam omdat het steeds de combinatie medeklinker-klinker volgt en maar 6 letters lang is.
Bekijk waar u deze memoriseerbare hulpmiddelen kan inschakelen voor uw domeinnaam.
9. Wacht niet te lang om je domeinnaam te registreren
Er worden dagelijks gemiddeld meer dan 100.000 nieuwe domeinnamen geregistreerd. Heb jij eindelijk een leuke domeinnaam gevonden? Dan wacht je best niet te lang om deze vast te leggen.
In een maand – en zeker een jaar – tijd kan er heel wat gebeuren in de online wereld. Wanneer u een bedrijf start, legt u uw domeinnaam best ook onmiddellijk vast.
Er zijn een aantal gladjanussen die deze maar al te graag voor uw neus wegkapen en in ruil hiervoor een flink bedrag eisen. Een domeinnaam kopen is geen grote kost, investeer hier dan ook meteen in.
10. Bekijk of de domeinnaam beschikbaar is
Op GoDaddy kan u in de zoekbalk controleren of uw domeinnaam nog beschikbaar is. Voor een .be of .nl domeinnaam kunnen we u deze service ook aanbevelen. Is uw verkozen domeinnaam beschikbaar? Meteen vastleggen! Zo niet? Bedenk een nieuwe naam en overloop de 10 tips nogmaals.
Conclusie
Over een domeinnaam denk je best even na. Eenmaal gekozen, kan je deze niet zomaar veranderen. Het wijzigen van een domeinnaam kan ervoor zorgen dat er heel wat naambekendheid en links verloren gaan.
Bedenk een geslaagde naam en overloop dan onze tips nog eens. Dan kan het niet mis gaan met je domeinnaam!
Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: https://dtcbuiding.com/goede-website-naam-kiezen-1jcx0k9c