U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 40 DPG Media Privacy Gate dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.
Nepaanbieding bij Albert Heijn? Crèmepaté voor dezelfde prijs als vorige week
De scharrelvariant van de Albert Heijn crèmepaté was vorige week in de bonusaanbieding: van 13,90 euro voor 10,00 euro per kilo. Dat lijkt een koopje, ware het niet dat diezelfde paté een week eerder, zonder bonuskorting, ook al tien euro kostte. Albert Heijn lijkt zich hiermee schuldig te maken aan een dubieuze verkooptactiek: op het etiket een te hoge ‘oude’ prijs vermelden, waardoor de ‘korting’ groter lijkt dan hij is.
Je reinste oplichting, klaagde een contingent Twitteraars en Facebookgebruikers woensdag, nadat een opmerkzame Albert Heijn-klant foto’s van de twee crèmepatés zij aan zij online had gezet. Slimme marketing, zeggen anderen. ‘Een fout bij het etiketeren,’ verklaart een woordvoerder van Albert Heijn. ‘De leverancier heeft de actieprijs gedrukt op de plek waar normaal de reguliere prijs staat. Daardoor lijkt het alsof de reguliere prijs tien euro is, maar dat is niet zo: die is 13,90. Wij verhogen nooit prijzen vlak voor een kortingsactie.’
De vermeende crèmepatékortingszwendel van Albert Heijn mag dan op een misverstand berusten, gesjoemel met adviesprijzen, standaardprijzen, actieprijzen, kortingen en bonusprijzen is een hardnekkige gewoonte in de detailhandel. Zo blijkt uit gesprekken met ingewijden en gemopper van toezichthouders en consumentenwaakhonden de afgelopen jaren. Het gebeurt in de elektronicahandel, de kledingbranche, in woonwinkels en de drogisterij.
‘Het komt ontzéttend vaak voor,’ zegt Joyce Donat, woordvoerder van de Consumentenbond. ‘Wij peilen regelmatig ‘van/voor’-prijzen. In de Reclamecode zijn daar regels voor opgesteld: de ‘van’-prijs moet daadwerkelijk in het recente verleden de prijs van het aangeboden product zijn geweest. Als het een adviesprijs van de fabrikant is, dan moet dat erbij vermeld worden. Wij hebben bijvoorbeeld een aantal keren gezien dat speelgoedprijzen niet aan deze regel voldeden. Als we hen daarop aanspreken passen winkeliers de prijzen wel aan, maar het is dweilen met de kraan open: bij andere producten zien we het fenomeen doodleuk weer opduiken.’
Omdat het werkt, waarschijnlijk. Ondanks alle websites die prijzen vergelijken en een weelde aan online prijsinformatie bij concurrerende aanbieders, laat een felgekleurde sticker met het woord ‘korting’ de harten van koopjesjagers nog altijd sneller kloppen. En ondanks bovengenoemde regels blijven er genoeg mogelijkheden tot creatieve marketing over. De Reclame Code Commissie oordeelde bijvoorbeeld dat Mediamarkt begin 2016 geen regels had overtreden door vlak voor de actie ‘btw weg ermee!’ de prijs van een aangeboden wasdroger te verhogen. Mediamarkt reageerde slechts op het prijsbeleid van de concurrentie.
In 2014 tikte de Consumentenbond wel Wehkamp, Intertoys, Blokker, Bart Smit en bol.com op de vingers wegens het vermelden van oneigenlijke van-prijzen bij speelgoed – in de aanloop naar Sinterklaas. Een aantal van hen vermeldt nu netjes dat het om adviesprijzen gaat. De consument kan zelf ook nog het een en ander winnen door assertief te zijn, zegt Donat. ‘Spreek de winkelier erop aan als je ziet dat de ‘van’-prijs is opgehoogd: goede kans dat je dan alsnog de beloofde korting op oorspronkelijke prijs krijgt. Je moet als consument een beetje brutaal zijn om je rechten af te dwingen.’ Dat zijn ze aan de andere kant van de toonbank immers ook.
Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: van voor prijzen