Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 199 Website Maken Met WordPress, de complete gids [2022]

[Top] 199 Website Maken Met WordPress, de complete gids [2022]

U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 199 Website Maken Met WordPress, de complete gids [2022] dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

Hướng Dẫn Keylogger Đơn Giản bằng Python | Lập Trình Gián Điệp Python
Hướng Dẫn Keylogger Đơn Giản bằng Python | Lập Trình Gián Điệp Python

Website Maken Met WordPress, de complete gids [2022]

WordPress Website maken in 2022

Een website maken, met WordPress kan dat heel gemakkelijk. Je hebt dan snel een kant en klare website gemaakt die je kunt gaan vullen en voorzien van een mooie layout. Dit, allemaal zonder dat je je al te druk moet maken om alles wat er achter de schermen gebeurt.

In dit artikel ga ik je laten zien hoe je een website kunt maken met WordPress. Stap voor stap, in duidelijke taal uitgelegd.

Wat ga je leren?

1. Waarom je het beste een website maken kunt met het systeem WordPress
2. Je website achter de schermen.
3. Een mooie layout voor je website.
4. Belangrijke hulpmiddelen voor je website (plugins).
5. Pagina’s en artikelen maken voor je website
5b. Een afbeelding invoegen
6. Hoe maak je een menu voor je website?
7. Nog 8 handige tips om je website af te maken.
a. Updaten van je WordPress installatie
b. Backups maken van je website
c. Bezoekers tellen
d. Van WordPress.com naar je eigen installatie
e. Je profiel bewerken
f. Instellingen beheren
g. Een Gravatar maken
h. Reacties beheren
8. Tenslotte

Let op, dit is een uitgebreid artikel. Regelmatig verandert er wel eens wat. Kom je iets tegen wat je niet begrijpt, laat het weten! Ik help je verder!

HTML en CSS voor bloggers

Voorzien van een stappenplannen en duidelijke afbeeldingen.

Vul hieronder je mailadres in en krijg dit e-boek in je mailbox!

Een website maken, met WordPress

Jaren geleden startte ik met het maken van een website. Dat deed ik met behulp van HTML codes. Ik bouwde er aan totdat ik tevreden was. Iets later ontdekte in CSS en toen kon ik de layout helemaal aanpassen.

Ik ging op deze website wat artikelen schrijven, een cursusje. Maar elke keer moest ik de hele html code opnieuw gebruiken. Dus ik maakte elke keer een complete pagina.

Veranderde ik in het menu wat, dan moest ik dat op iedere pagina doorvoeren.

Ik ontdekte dat dit met PHP en ‘includen‘ wat gemakkelijker ging. Ik hoefde toen alleen nog een nieuwe pagina toe te voegen met de nieuwe tekst, maar de standaard onderdelen bleven altijd hetzelfde.

Maar toen maakte ik kennis met WordPress. Een openbaring. Een systeem waarin je werkte met een dashboard achter de schermen en een voor het oog ‘gewone’ website voor de schermen.

Ik kon me uitleven met thema’s voor de layout, maar de inhoud, de artikelen die ik schreef, maar ook het menu wat ik had gemaakt, dat bleef bestaan. Daar hoefde ik me niet meer druk om te maken.

Ik was verkocht en vanaf dat moment ben ik al mijn websites gaan maken met WordPress.

WordPress heeft als grote voordeel dat iedereen op zijn eigen niveau aan de slag kan zijn met een website. Heb je weinig technische kennis, dan is een website zo geïnstalleerd en het systeem doet de rest.

Heb je veel technische kennis en heb je uitdaging nodig? Je kunt ieder detail zelf aanpakken en uitwerken. Alles is mogelijk.

In dit artikel ga ik er vanuit dat WordPress al geïnstalleerd is. Dat betekend dat WordPress al op de server staat van het webhosting bedrijf waar je de domeinnaam en een server hebt gekocht. Mocht dat niet het geval zijn, lees dan eerst WordPress installeren voor beginners.

Starten met WordPress

Alles is geïnstalleerd en je gaat voor het eerst aan de slag met je website. Deze ziet er zo uit:

Standaard heeft je website al een layout meegekregen van WordPress. Momenteel is dat het thema met de naam Twenty Nineteen. Dit thema, deze layout, kun je veranderen en aanpassen. Daarover zodadelijk meer.

Inloggen in het systeem WordPress kan nu ook. Je komt dan in het dashboard terecht. Dat is het beheer van WordPress achter de schermen. Daar heb je je gebruikersnaam en wachtwoord voor nodig. Hier kan niemand zomaar komen. Wat je hier doet heeft invloed op wat je straks aan de voorkant ziet.

On in te loggen gebruik je de volgende link: naamvandewebsite.nl/wp-login.php

Het dashboard, je website achter de schermen

Je website staat, maar is natuurlijk nog verre van af. Je wilt de juiste pagina’s toevoegen, je wilt een mooie layout. Een menu, een formulier, noem maar op. Het echte werk begint nu pas.

Wanneer je bent ingelogd achter de schermen kom je in het zogenaamde dashboard terecht. Dit is de pagina waar je alles kunt regelen wat betreft je website.

Het dashboard bevat links een menu waar je alle onderdelen van je website kunt vinden. Je kunt daar naar de pagina met berichten gaan, het overzicht van de pagina's kun je daar vinden. In media worden alle afbeeldingen en andere media, zoals PDF’s opgeslagen.

Je vindt er een link naar het onderdeel waar je de weergave, de layout van je website kunt veranderen. Een pagina waar je plugins kunt toevoegen en ook een pagina waar je gebruikers kunt aanpassen en toevoegen of verwijderen.

Gaandeweg je jouw website uitbreidt met bijvoorbeeld plugins (waarover verderop meer) komt er ook meer in dit menu aan de zijkant te staan.

Bovenaan vind je een balk met een directe link naar je website zoals bezoekers deze zien. Daar kom je door op het huisje te klikken.

Rechtsboven vind je ook nog ‘scherminstellingen‘ en ‘hulp‘. Daarnaast zie je er ook je naam staan met daar de mogelijkheid om uit te loggen of je profiel aan te passen.

In het dashboard kun je ook al een eerste opzet van een bericht maken, een concept. Heb je een idee voor een leuk artikel, dan kun je alvast de titel van het bericht schrijven en wat ideeën en dan sla je het concept op. Later kun je dat concept dan verder bewerken.

De layout van je website

Standaard krijgt je website al een layout mee. Deze kun je vinden door in het linkermenu, in je dashboard, te klikken op ‘Weergave‘.
Je ziet daar een overzicht staan met thema’s zoals WordPress ze noemt. Deze thema’s bepalen de layout van je website.

Op dit moment krijgt WordPress standaard drie thema’s mee. Twenty nineteen, Twenty seventeen en Twenty sixteen. Dit loopt samen met het jaar waarin dit thema is verschenen. Meestal verschijnt er met een grote update van WordPress een nieuw thema mee wat correspondeert met het daarop volgende jaar.

Maar, dit is natuurlijk niet alles. Hoewel deze thema’s erg goed, uitgebreid en snel werken zijn er duizenden, zo niet tienduizenden thema’s te vinden online.

Allereerst kun je deze vinden door te klikken op ‘Nieuw thema toevoegen‘.

Je ziet daar een aantal uitgelichte thema’s die niet alleen door WordPress zelf gemaakt zijn, maar ook door anderen. Er is een pagina met uitgelichte thema’s, met populaire, nieuwe en je kunt ook favorieten aanmaken.
Een belangrijke knop is om filters toe te passen. Hiermee kun je je zoektocht toespitsen.

Stel ik heb wat filters aangebracht. Je krijgt dan, door te klikken op ‘filters toepassen‘ een overzicht van thema’s te zien. Deze thema’s kun je bekijken door er op te klikken. Er staat dan ‘details en voorbeeld

Door op ‘installeren‘ te klikken zal WordPress automatisch dit thema aan de andere thema’s toevoegen.
Wanneer je dan over de afbeelding heen gaat met je muis zul je zien dat je twee knoppen hebt.

Je kunt het thema activeren en je kunt het live-voorbeeld bekijken. Met dit laatste kun je ontdekken hoe dit thema er uit komt te zien op jouw website.

Wederom kun je, als je wat aanpassingen hebt gedaan aan de zijkant, dit thema ‘activeren en publiceren‘.

Een andere manier om een nieuw thema te krijgen is door deze ergens anders te zoeken. Er zijn verschillende marktplaatsen waar je WordPress thema’s kunt kopen. Hier vind je over het algemeen goede, zeer uitgebreide thema’s met heel veel mogelijkheden.

Meestal krijg je bij een dergelijk ‘premium thema’ een uitgebreide handleiding mee. Zoek maar eens op Google naar ‘Premium WordPress Theme’.

Een aantal van deze marktplaatsen zijn Themeforest en Templatemonster.

Ook zijn er op andere plekken dan in deze marktplaatsen gratis thema’s te downloaden die je misschien niet in de lijst van WordPress ziet staan. Je kunt ze dan downloaden en vervolgens uploaden naar je WordPress installatie.

Als je zo’n thema download krijg je deze in de vorm van een ZIP bestand. Dit bestand komt vaak in je map met downloads te staan. Daar hoef je op je computer niets mee te doen.

Vervolgens ga je naar WordPress, de pagina met thema’s en klik je op thema uploaden:

Daarna zoek je het ZIP bestand op en klik je op ‘installeren‘.

Vervolgens verschijnt het nieuwe thema in je overzicht en kun je weer dezelfde stappen nemen als hierboven, activeren of live voorbeeld bekijken. Je kunt het ook gewoon laten staan en er later wat pas mee gaan doen.

Even een kleine waarschuwing. De thema’s in de database van WordPress zijn van prima kwaliteit. Thema’s die je ‘zomaar’ ergens vindt kunnen vervelende zaken bevatten. Kijk er dus wel mee uit om klakkeloos van alles te installeren.

Belangrijke hulpmiddelen voor je website, de plugins

Plugins zijn handige tools om extra aanpassingen aan je website te maken. Zo heb ik op mijn website ongeveer 20 plugins staan die een functionaliteit bevatten.

Een paar voorbeelden.

– Contactformulier plugin
– Anti spam plugin (Akismet)
– Icoon plugin
– Bezoekers tellen met Analytics
– Nieuwsbrief aanmeldformulier
– Zoekmachine optimalisatie plugin
– Archief plugin
– Lijsten plugin
– Optimalisatie plugin
– Code plugin

Een aantal van deze plugins heb ik gedownload via de speciale plugin pagina van WordPress. Een paar plugins heb ik gekocht. Dit zijn de zogenaamde premium plugins.

Ik heb bijvoorbeeld de plugin gedownload waarmee ik lijsten kan maken voor een archiefpagina (bijvoorbeeld die met de interviews). Deze lijsten kun je helemaal aanpassen. Met de gratis plugin kun je 1 zo’n lijst maken. Met de premium plugin kun je zoveel lijsten maken als je zelf wilt.

Dat is dus het verdienmodel van bedrijven die plugins maken voor WordPress.

Een paar jaar geleden schreef ik een artikel met daarin een hele lijst met plugins voor WordPress, verdeeld in categorieën.

Terug naar de plugins. Allereerst ga je via het menu aan de linkerkant naar Plugins → Geïnstalleerde plugins.

Hier zie je een lijst staan met de standaard geïnstalleerde plugins. Dit zijn Akismet en Hello Dolly.

Hello Dolly doet verder niks, maar kun je aanzetten. Er komt dan elke keer als je inlogt een quote in je dashboard te staan. Akismet daarentegen is een belangrijke plugin. Hiermee kun je voorkomen dat je spam krijgt. Spam die geplaatst wordt als reactie op artikelen die je schrijft.

Door Akismet te activeren voorkom je een hele hoop ellende! Ik heb een apart artikel geschreven over het instellen van Akismet.

Een contactformulier plugin toevoegen aan je website
Stel je wilt een contactformulier. Dit mag een eenvoudige zijn. De eerste stap die je neemt is om er een op te zoeken via je WordPress website: Klik op Nieuwe plugin.

Je ziet nu een overzichtspagina met enkele uitgelichte plugins.

In de rechterbovenhoek ga je naar de zoekfunctie: Plugins zoeken.

In onderstaande video zie je de stappen die je moet nemen om een plugin te zoeken en toe te voegen aan je website:

Muziek: Bensound.com

Je ziet in de video dat er een code aan een pagina moet worden toegevoegd. Hier kom ik verderop in dit artikel nog op terug. Dan leer ik je hoe je een pagina moet maken. Je weet nu hoe je een plugin kunt toevoegen aan je WordPress website.

Pagina’s en artikelen maken voor je website

Het belangrijkste aan je website zijn pagina’s en artikelen. Een pagina maak je om content in te plaatsen die vast blijft. Bijvoorbeeld je contactpagina of je ‘over mij’ pagina. Hier verandert in de loop van de tijd niet veel aan.

Artikelen zijn bedoeld als nieuwsberichten, blogberichten enzovoort. Hier kun je er regelmatig nieuwe van toevoegen of zaken die verouderd zijn weghalen.

Sinds versie 5.0 werkt WordPress met Gutenberg. Dat is een systeem waarbij je webpagina ingedeeld is in blokken.

Deze blokken bestaan bijvoorbeeld uit een blok met tekst, een afbeelding, een quote of een video.
Ze zijn onafhankelijk van elkaar te bewerken en bijvoorbeeld te voorzien van een andere achtergrondkleur of een andere plek.

Je kunt vanuit het menu een nieuw bericht of een nieuwe pagina aanmaken. Beiden ga je op dezelfde manier bewerken. Voor dit artikel laat ik zien hoe je een bericht maakt.

Het eerste wat je doet is een titel aanmaken. Dit kan gewoon een werktitel zijn. Je kunt altijd deze titel aanpassen. Doe je dit niet dan wordt je bericht opgeslagen als untitled en kun je later misschien niet meer terugvinden.

De inhoud van een bericht maken en opmaken

Laten we eens verder gaan. Je hebt een stukje tekst getypt. Je zult zien dat wanneer je een regel overslaat, deze direct in een paragraaf verandert. Wanneer je in de betreffende paragraaf klikt verschijnt er een werklint met een aantal iconen. Deze herken je wellicht van een systeem als Microsoft Word

Je kunt ook een koptekst aanmaken (dat is dus een ander blok). Eers ga je naar de betreffende tekst en klik je op het paragraaf icoon.

Dan kun je op het verander icoon klikken

In dit geval kiezen we voor een koptekst. Daar staat de hoofdletter T voor als icoon.

Wanneer je daarop klikt dan kun je ook de grootte van de koptekst kiezen, in ons geval H3.

Je kunt tussen blokken een blok toevoegen. Bijvoorbeeld als je na het schrijven van een artikel een afbeelding wilt toevoegen tussendoor.

Een afbeelding invoegen

We kiezen ervoor om een afbeelding toe te voegen als extra blok.

Je krijgt dan de mogelijkheid om een afbeelding te uploaden, van een andere webpagina te gebruiken of uit de media bibliotheek te halen (daar komen de afbeeldingen te staan wanneer je deze upload.

Kies nu voor uploaden. Dat kan door een afbeelding vanaf je bureaublad naar de plek waar dit veld verschijnt te slepen. Of klik gewoon op uploaden.

En als dat goed gedaan is verschijnt de afbeelding in beeld en staat dit blok in je webpagina.

Je ziet dat er verschillende mogelijkheden zijn met de afbeelding. Je kunt deze links, of rechts plaatsen of centreren en er een onderschrift bij plaatsen.

Je ziet aan de rechterzijde dat je de afbeelding ook kunt voorzien van een alt tekst. Dit is alternatieve tekst om aan te geven wat er op een afbeelding te zien is (met name belangrijk voor zoekmachines).

Ook kun je de grootte veranderen.

Je ziet, er is veel mogelijk met blokken. Het voert te ver om alles wat in Gutenberg kan in dit artikel neer te schrijven. Ongetwijfeld maak ik hier nog een uitgebreid artikel over. Voor nu laten we het hierbij.

Het is vooral belangrijk te experimenteren en artikelen te gaan schrijven. Dan leer je er echt mee werken.

Er zijn mensen die liever werken met de klassieke editor van WordPress. Er is een plugin beschikbaar die ervoor zorgt dat dit kan. De ervaring leert echter dat nieuwe dingen even tijd nodig hebben maar dat op termijn je niet meer anders wilt!

…naar boven…

Hoe maak je een menu voor je website?

In het linkermenu, bij weergave, kun je ook een menu maken voor je website. Navigatie voor je website is erg belangrijk. Daarmee stuur je je bezoekers de weg.

Eerst ga je naar ‘weergave‘ en dan klik je op Menu's.

Daar is op dit moment nog niets aangemaakt. Het thema van je website moet voorzien zijn van een of meerdere locaties waar je een menu kunt plaatsen.

Eerst maak je een menu aan, daarna zet je dit menu op een locatie.

Je slaat vervolgens het menu op en dan kun je er pagina’s aan toevoegen.

Een menu kan bestaan uit een aantal pagina’s die je hebt aangemaakt.

Maar je kunt ook een menu maken van bijvoorbeeld de categorieën die je hebt. Het is ook mogelijk om een externe link op te nemen in je menu (bijvoorbeeld naar je Facebook pagina).

Heb je het menu opgeslagen dan verschijnt het in het thema op de betreffende plek op je website in beeld.

Nog 10 handige tips om je website af te maken

Tot nu toe hebben we de basis behandeld van alles wat nodig is om je website te maken met WordPress. Nu ga ik nog in op een aantal zaken die je kunt aanpassen in WordPress vanuit het dashboard.

Updaten van je WordPress installatie

Elke paar weken verschijnt er wel een nieuwe kleine update van WordPress en ook je plugins en je thema’s worden regelmatig of af en toe voorzien van een update. Ik raad je aan om deze updates altijd, zo snel mogelijk te installeren. Updates houden je website veilig. Veel updates zijn bedoeld om lekken in het systeem te repareren zodat kwaadwillenden niet in je systeem kunnen komen.

Hoe langer je hiermee wacht hoe kwetsbaarder je WordPress systeem wordt!

Updaten is een kleine moeite. Sowieso zie je op de voorpagina van je dashboard een melding staan dat een update van WordPress nodig is.

Tevens zie je achter plugins een 1 verschijnen op het moment dat er daar een update nodig is.

Wanneer je vanuit Dashboard > Updates naar de pagina met WordPress bijwerken gaat, krijg je een overzicht van alle updates die plaats moeten vinden. Je doet er goed aan om een backup te maken van de huidige installatie (waarover zometeen meer). Heel soms gaat er iets mis en dan kun je deze backup terugzetten.

De nieuwe versie van WordPress kun je met een druk op de knop installeren, even geduld hebben en alles is gereed.

Nieuwe versies van plugins installeer je door deze aan te vinken en alles te updaten. Dat gaat dan achter elkaar door en dan staan de nieuwste versies in je website.

Backups maken van je website

Een backup maken van je website is handig omdat er wel eens iets mis kan gaan. Bijvoorbeeld door een update of dat jij iets fout doet. Meestal maakt het hostingbedrijf updates van jouw website. Maar je kunt dit zelf ook doen met bijvoorbeeld een (betaalde) plugin of via het beheersysteem van je website.

Een goede plugin hiervoor is iThemes Security Backupbuddy. De backups kun je zelfs verplaatsen naar een nieuw hostingbedrijf en daar je nieuwe website starten.

Bezoekers tellen

Via Google analytics kun je bezoekers tellen. Je maakt, bijvoorbeeld via je Gmail, een account aan bij Google analytics en dan moet je daar een property en een weergave aanmaken. Als je dat gedaan hebt dan download je wederom een plugin. Deze keer Monsterinsights. De gratis versie is prima te gebruiken om je bezoekers te tellen.

Deze plugin koppel je aan je Google analytics account om te laten werken op je website.

Van WordPress.com naar je eigen installatie

Als je al eens een blog bent begonnen op WordPress.com en je wilt toch verder met je eigen installatie van WordPress, dan kun je je artikelen en pagina’s vanuit WordPress.com exporteren naar een zogenaamd .xml bestand.

Kies eerst voor exporteren in het menu van je WordPress.com website

Vervolgens kies je voor de gratis export functie. Hier gaan we dus geen 129 euro voor betalen!!

Start het exporteren

Er wordt een bestand gemaakt welke je terug kunt vinden in je map downloads of op je bureaublad.

Dit bestand kun je weer importeren in je nieuwe WordPress website. Kies in het menu van je nieuwe WordPress installatie voor gereedschap en dan voor importeren.

Daarna ga je de importeerfunctie activeren en uitvoeren

Kies hiervoor het .xml bestand wat je aangemaakt hebt en klik op bestand uploaden en importeren.

Je kunt nog rollen toekennen en bijlages importeren

En dan ben je klaar. Dat was alles…

Je profiel bewerken

In WordPress heb je de mogelijkheid om je eigen profiel te bewerken. Wanneer je ingelogd bent in het Dashboard en je bekijkt je website, dan zie je bovenaan een balk staan om weer naar het dashboard te kunnen.

Hiervoor ga je naar Gebruikers > Je profiel.

Je krijgt dan jouw profiel te zien waar je aanpassingen kunt doen.

Je kunt hier de visuele toolbar uitzetten.

Je kunt een andere schermnaam aanmaken. En je kunt een korte biografie schrijven over jezelf.
Deze informatie wordt door sommige thema’s gebruikt om weer te geven onder een artikel wat je hebt geschreven.

Je kunt ook een nieuw wachtwoord aanmaken.
…naar boven…

Instellingen beheren

Op de pagina instellingen kun je een nieuwe naam geven aan je site, een ondertitel invoeren.
Daarnaast kun je een WordPress URL en een Siteadres ingeven. Ik raad je aan hier niets mee te doen. Ook niet als je denkt, ik heb een nieuwe domeinnaam en ik wil alles daar neerzetten, weet je wat ik verander de link daar. Dit gebeurt regelmatig en dan kun je nergens meer bij. Gebruik dit alleen als je weet wat je doet!

Andere instellingen die je hier kunt uitvoeren is het veranderen van de datum- en tijdnotatie.

Een Gravatar maken

Als je een foto ziet wanneer iemand een reactie geeft, of je wilt zelf een eigen foto rechtsboven in beeld dan moet je een Gravatar aanmaken.

Dat kan op de website gravatar.com

1. Ga naar de Gravatar website. (https://nl.gravatar.com/)
2. Klik daar op “Create your own Gravatar“.
3. Er wordt gevraagd naar je WordPress.com account. Heb je dat nog niet dan kun je het aanmaken
4. Je kunt ook je Google account gebruiken
5. Ga naar “Manage My Gravatars” en klik op “Voeg een nieuwe afbeelding toe”.
6. Je bent klaar voor het gebruik van je Gravatar!

Reacties beheren

Er komt een moment dat je via de mail een berichtje krijgt dat je een reactie hebt ontvangen. Via de mail krijg je een link naar je account waar je deze reacties moet goedkeuren. Een goede gewoonte is om dit vlot te doen.

Je kunt reacties weigeren, goedkeuren, aan spam toevoegen, bewerken en in de prullenbak stoppen. Aan jou de keuze!

Tenslotte

Er is nog veel te leren over WordPress. Ik heb je in dit artikel de basis verteld. Doe er je voordeel mee. Stuur een mail als je vragen hebt. Leren werken met WordPress is vooral doen! Ga er mee aan de slag. Probeer dingen uit. Kijk wat lukt. Gaat iets verkeerd, begin opnieuw. Alleen maar lezen is niet genoeg! Werk er aan!

Heel veel succes met je eigen WordPress website.

Hieronder nog een rijtje met artikelen die ook gaan over WordPress.
[ultimate_post_list_pro id=”943825″]

Ik geloof je heus wel!
Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief…
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: html website maken

Je bekijkt berichtonderwerp: [Top] 199 Website Maken Met WordPress, de complete gids [2022]. De meest complete informatie die door Dtcbuiding voor jou is samengesteld.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *