U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 199 Het netwerk van de Audiofiel dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.
Het is een onderwerp wat we stiekem proberen te vermijden, want een computernetwerk is een computernetwerk. Dat werkt of werkt niet. Protocollen binnen het netwerk zorgen ervoor dat pakketten aankomen. En als dat niet gebeurt, dan stuurt een bron – denk aan een NAS – het opnieuw. Zo simpel is dat. Toch zien we talloze tweaks die het geluid moeten verbeteren. Kan dat wel?
Even ter verduidelijking: dit is een opiniestuk. Wat ik hier verkondig is mijn mening. En geen absolute waarheid. Ook niet de mening van andere schrijvers op dit platform.
Een netwerk werkt op basis van IP: het Internet Protocol. Daaronder vallen weer TCP – Transmission Control Protocol en UDP – User Datagram Protocol. En daaronder vallen weer verschillende protocollen en standaarden. Denk aan UPnP, DLNA, AirPlay, etc. Het grote verschil tussen TCP en UDP is dat TCP standaard al foutcorrectie heeft ingebouwd en UDP niet. Maar veel protocollen op basis van UDP passen dat alsnog toe door een extra laag toe te voegen.
Nu is dit geen stuk wat bedoeld is als verdieping van het netwerkgebeuren. Dus hierbij wil ik het laten. Maar wat ik wil zeggen is: foutcorrectie is een belangrijk onderdeel van netwerkverkeer. Dus u mag er vanuit gaan dat alle muziekbits gewoon aankomen.
Kabels
Waarom dan dure kabels? Dat was ook een vraag die ik mezelf heb gesteld. Eerlijk gezegd moest ik wel lachen toen AudioQuest met een audiofiele netwerkkabel op de proppen kwam. “Waarom, in godsnaam?” vroeg ik. “Omdat het hoorbaar is.” Antwoord AudioQuest heel simpel. En ik moet toegeven: na een paar overtuigende demo’s – ook thuis en in de werkruimte in Leiden – moet ik toegeven dat het hoorbaar is.
De enige reden die ik kan bedenken is dat er minder ruis van de switch naar de streamer komt. Wellicht door beter materialen, beter afscherming en betere twists in de kabel. Dat is immers ook het geval bij analoge interlinks, power-kabels, spdif en niet te vergeten: USB. Al verschilt het resultaat bij USB enorm. Bij netwerkkabels ook trouwens: het is enorm streamer-afhankelijk hebben we gemerkt. Test dus goed voordat u blind een kabel aanschaft.
Switches en routers
Goed, kabels kunnen dus uitmaken. Maar hoe zit het met switches en routers? Nou, dat is grappig genoeg een vrij belangrijke schakel. Natuurlijk biedt een goede router een beter wifi-bereik, maar daarover meer. Het gaat meer om het beheer van verkeer en een degelijke poort met goede afscherming.
Mede om die reden, hebben we alleen nog maar goede switches van Netgear in het netwerk. Ik gebruik met name de beheerde modellen (GS108T-V2 en de GS724T-V3), omdat je daar gemakkelijk prioritiet aan bepaalde poorten kan geven en teven Link Aggregation kan toepassen. Dat is interessant als uw NAS meerdere poorten heeft. Zo kunt u de NAS en het netwerk veel zwaarder belasten zonder dat u met bandbreedteproblemen te maken krijgt. Link Aggregation bundelt kabels. Dus als er meerdere pc’s met de NAS bezig zijn, hebt u niet zo snel problemen. En dat kán zorgen voor minder stotteringen.
Klinkt een goede switch beter? Nou, ja. Dat kan. Wie van een budget-switch naar een degelijk beheerd model gaat en prioriteit geeft aan de streamer (vanaf de NAS naar de router, naar de juiste poort op de switch) kan een verschil horen. Ik hoor op de NAD M50 meer rust.
De volgende stap zou een lineaire voeding op de switch zijn. Nu ben ik daar pas mee begonnen. Dus echt goed heb ik nog niet geluisterd. En eerlijk gezegd vind ik dit een beetje een belachelijke tweak, omdat het voelt als ‘mierenneuken’. Maar feit is wel: een schakelende voeding voegt heel veel ruis toe aan het lichtnet. En potentieel zou het op de netwerkkabel kunnen komen. Een lineaire voeding zou dit tegen kunnen gaan. Daarover later meer.
Wifi?
Wifi is om te bedienen, niet om te streamen. Dat is in ieder geval mijn mening. Veel vragen over stotteringen, instabiliteit, drops zijn te herleiden naar wifi. Maar er is meer: niet alleen is het altijd een geklooi om stabiel te krijgen; het zorgt ook voor en bak met ruis in de streamer. Een goed apparaat schakelt de wifi ook uit als u een netwerkkabel gebruikt. Gaat u maar eens goed zitten en luisteren. U hoort toch echt een verschil in menig streamer…
Kom maar op!
Ik weet het: het is een tricky onderwerp. Ik hoor veel sceptici al denken: “Het is een 1 en een 0 en daar is niets aan te veranderen”. Ja, dat klopt. Maar daar gaat het ook niet om bij het tweaken van een netwerk. Ja… de data komt aan. En ja: het wordt gebufferd en op een nieuwe klok gezet. Ik weet dat allemaal al. En tóch is er een verschil hoorbaar tussen netwerkkabels. En tóch heb ik een verschil gehoord tussen een budget-switch en een goede beheerde versie. En ja: ik hoor bij aardig wat streamers een verschil tussen kabel en wifi. Mijn mening: voedingsruis. Of ruis die binnenkomt via de ethernetkabel. En in geval van de betere switch: geen idee. Zal wel iets met timing te maken hebben.
Ik ben vooral benieuwd naar jullie ervaringen. Kom maar op!
Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: wat is een lan verbinding