Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 198 Verbouwen of verhuizen: wat is de beste keuze?

[Top] 198 Verbouwen of verhuizen: wat is de beste keuze?

U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 198 Verbouwen of verhuizen: wat is de beste keuze? dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

ONE YEAR | Renovating Two Stone Cabins in the Italian Alps
ONE YEAR | Renovating Two Stone Cabins in the Italian Alps

In deze krappe woningmarkt lijkt een huis kopen niet meer voor iedereen weggelegd. Maar wat als je nu niet meer tevreden bent met je woning? Je bent er misschien uit gegroeid, de kinderen worden groter of misschien werk je wel veel thuis nu. Is het dan toch een goed idee om te verhuizen? Of kun je beter je huidige woning verbouwen? In dit artikel vertel ik je alles over de voor- en nadelen tussen verbouwen of verhuizen en hoe je deze keuze het beste kunt maken.

Verbouwen of verhuizen

In dit artikel…

Kijk eens goed naar jouw hypotheek

Het beste beginpunt is altijd om eens te kijken naar de hypotheek die je nu hebt. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur* en kijk eens wat de mogelijkheden zijn. Hoeveel rente betaal je nu? Hoelang loopt je hypotheek nog? Los je af of betaal je alleen rente -bij een aflossingsvrije hypotheek? Ook je persoonlijke situatie kan in een paar jaar behoorlijk veranderd zijn. Dat wil zeggen dat de hypotheek die je destijds hebt afgesloten nu misschien niet meer de beste optie voor je is.

Misschien heb je promotie gemaakt of ben je juist minder gaan werken. Het gevolg hiervan kan zijn dat je een veel duurder huis kopen, of dat het misschien juist handiger is om goedkoper te gaan wonen. Als jij nu minder de besteden hebt, dan is het nu helemaal niet zo interessant om te verhuizen. De woningmarkt is hartstikke oververhit en een goedkoper huis vinden is een behoorlijke uitdaging.

Let op jouw hypotheekrente

Ook is je hypotheekrente van groot belang. Wanneer je nog een hoog percentage aan hypotheekrente betaalt, kan het heel aantrekkelijk zijn om te verhuizen. Je kunt dan namelijk zonder boete onder je huidige hypotheek uit. Je kunt dan misschien met hetzelfde maandbedrag in een groter huis wonen. Of veel goedkoper uit zijn per maand doordat je voor een vergelijkbaar huis lagere maandlasten hebt. Laat je dus goed adviseren* om te kijken welke mogelijkheden je hebt.

Hoeveel overwaarde zit er in je woning?

Een volgende stap is om uit te zoeken hoeveel overwaarde je hebt op je woning. De meeste makelaars komen gratis en vrijblijvend langs voor een waardebepaling (in de hoop dat ze dan je woning mogen verkopen). De overwaarde kun je gebruiken om bijvoorbeeld een andere woning te kopen, of om een verbouwing van te betalen. De maximale hypotheek die je kunt krijgen wanneer je gaat verbouwen is het bedrag wat jouw huis ná de verbouwing waard is. De hoogte van de overwaarde bepaalt dus jouw budget.

Breng je woonwensen in kaart

Om te beslissen of je beter kunt verhuizen of verbouwen is het erg belangrijk om goed op een rijtje te zetten welke woonwensen je hebt. Wat vind jij geweldig aan jouw huis en wat mis je juist? En is het mogelijk om de dingen die je nu mist aan je woning te veranderen of toe te voegen? Als je bijvoorbeeld een werkkamer op de begane grond zou willen, maar er is geen mogelijkheid tot uitbouwen, dan houdt het ver op. Wil je per se een garage met oprit, maar woon je in een rijtjeshuis, dan kun je toch echt beter verhuizen.

Vraag offertes op

Als je wél de mogelijkheid hebt om je woning aan te passen zodat alles naar je zin is, zoek dan uit wat het gaat kosten om de verbouwingswerkzaamheden uit te (laten) voeren. Vraag verschillende offertes op, zodat je een realistisch beeld krijgt van de kosten. Vervolgens kun je ter vergelijk eens naar woningen kijken op Funda, die aan al je wensen voldoen. Wat kosten deze woningen? Passen deze binnen je budget of is verbouwen een stuk goedkoper?

Verbouwen of verhuizen: jij beslist!

Er is dus helaas geen passend antwoord voor iedereen op de vraag of je beter kunt verbouwen of verhuizen. Iedere situatie is anders en wat voor jou perfect is, kan voor je buurvrouw totaal ongunstig zijn. Het is dus belangrijk om je goed te laten adviseren en verschillende zaken goed op een rijtje te zetten, zodat je uiteindelijk zelf kunt beslissen of lekker op je stekje blijft zitten, of dat je toch op zoek gaat naar een andere woning.

Over Lydia

Lydia is makelaar en moeder van twee jonge kinderen. Daarnaast belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële onafhankelijkheid. Haar interesse in geld zit heel diep, en ze deelt haar kennis graag met anderen!

Volg haar ook op Instagram.

Disclaimer

In dit artikel worden affiliate links gebruikt, aangegeven met een sterretje *. Door op die link te klikken ontvang ik mogelijk een vergoeding. Dit zorgt ervoor dat we de artikelen op One Broke Girl gratis kunnen blijven aanbieden.

Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: https://dtcbuiding.com/one-com-verhuizen-ivlqrywu

Je bekijkt berichtonderwerp: [Top] 198 Verbouwen of verhuizen: wat is de beste keuze?. De meest complete informatie die door Dtcbuiding.com voor jou is samengesteld.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *