Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 197 Contactformulier maken in WordPress

[Top] 197 Contactformulier maken in WordPress

U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 197 Contactformulier maken in WordPress dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

Responsive Registration Form in HTML CSS \u0026 JavaScript
Responsive Registration Form in HTML CSS \u0026 JavaScript

Wil je een contactformulier toevoegen aan je WordPress-website? Dit kan op veel verschillende manieren. Sommige themes (zoals Divi) hebben standaard een ingebouwd contactformulier. In andere gevallen is het beter om een plugin te gebruiken.

In onze artikelen en op onze pagina’s staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Voorheen was er één hele populaire plugin voor het maken van een contactformulier: Contact Form 7. Deze plugin wordt nog steeds veel gebruikt, maar inmiddels zijn er tientallen gratis en premium plugins voor formulieren. In dit artikel laten we zien wat je met welke plugin kunt doen.

Inhoud

  • Waarom een contactformulier?
  • Contactformulier maken in WordPress
  • E-mail komt niet aan?
  • AVG (GDPR) en persoonsgegevens verzamelen
  • Conclusie

Lees ook: Contactformulier maken met Contact Form 7

Divi theme & Divi Builder

Bij Elegant Themes ontvang je meer dan

85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»

Lees meer over Divi.

Waarom een contactformulier?

Er zijn verschillende redenen denkbaar om een contactformulier te gebruiken in plaats van gewoon je e-mailadres op je website te plaatsen. Ten eerste kun je er met een contactformulier voor zorgen dat de hoeveelheid SPAM in je inbox beperkt wordt. Je hoeft namelijk je e-mailadres niet te laten zien als je een contactformulier gebruikt. Door een CAPTCHA aan je contactformulier te hangen kun je ervoor zorgen dat alléén mensen (en geen bots) je contactformulier invullen.

Daarnaast heb je met een contactformulier veel meer invloed over de informatie die je bezoekers achterlaten. Zo kun je bepaalde velden verplicht maken, zoals het telefoonnummer. Als je alleen je e-mailadres op je website zet, kan iemand die contact opneemt zelf bepalen welke informatie er gedeeld wordt. In verband met de AVG (GDPR) dien je natuurlijk wel expliciet toestemming te vragen voor het verzamelen van deze gegevens. Daarover vertellen we je later in dit artikel meer.

Contactformulier maken in WordPress

Er zijn veel verschillende manieren waarop je een contactformulier aan je website kunt toevoegen. Soms heeft een WordPress-theme standaard al een ingebouwd contactformulier. Bekijk ook eens onderstaande video hoe je eenvoudig een contactformulier kan toevoegen aan je website. Plus een aantal tips om SPAM via je contactformulier te voorkomen.

1: Kali Forms

Onze favoriet onder de plugins voor contactformulieren: Kali Forms. Formulieren toevoegen aan je WordPress-website is nog nooit zo makkelijk geweest. Van een eenvoudig contactformulier tot complexe reviews, enquêtes of feedbackformulieren, Kali Forms doet het allemaal. Binnen een paar minuten heb je een professioneel formulier gestyled, met de gebruiksvriendelijke drag-and-drop builder.

De gratis versie van Kali Forms is ideaal als je een eenvoudig contactformulier voor je website wilt maken. Webshops en zakelijke websites hebben meer baat bij het gebruik van Kali Forms Pro. Bij de Pro versie kan je kiezen uit verschillende abonnementen wat begint bij $29 per jaar.

2: Divi

Divi is hét WordPress-theme van dit moment. In combinatie met de Divi Builder kun je met Divi alle kanten op. Bovendien heeft Divi een ingebouwde module voor (contact)formulieren. Deze kun je volledig naar eigen wens “stylen”.

3: Contact Form 7

Lees ook ons uitgebreide artikel: Een contactformulier maken met Contact Form 7

Eén van de populairste plugins voor het maken van contactformulieren is Contact Form 7. Met Contact Form 7 kun je relatief makkelijk contactformulieren maken. Deze kun je vervolgens met een shortcode invoegen in je WordPress-pagina’s of -berichten.

Als je de plugin Contact Form 7 hebt geïnstalleerd en geactiveerd, krijg je een nieuw menu te zien in WordPress: Contact. Vanuit dit menu kun je formulieren aanmaken door op “Nieuwe toevoegen” te klikken. Een standaard contactformulier ziet er in dit menu als volgt uit.

Je kunt hier zelf velden aan toevoegen met de knoppen boven het tekstveld: tekst, URL, datum, checkboxes en een CAPTCHA. In het tweede tabje (zie ook de tweede foto hierboven) kun je instellen hoe deze informatie in jouw inbox belandt. Zodra je je formulier opslaat, geeft Contact Form 7 je een shortcode terug:

Als je deze shortcode in een bericht, pagina of widget plakt, komt het contactformulier automatisch te staan. Bij de meeste WordPress themes wordt automatisch de styling van je theme overgenomen, waardoor het contactformulier aansluit bij de “look & feel” van je website.

4: WPForms

Een andere populaire plugin voor het maken van formulieren is WPForms. Deze plugin is niet gratis, maar biedt wel een hoop extra mogelijkheden ten opzichte van Contact Form 7. Zo kun je met WPForms je formulieren opmaken in een soort “Drag & Drop”-omgeving.

WPForms heeft ook een gratis versie: WPForms Lite. Met deze versie kun je helaas een stuk minder dan met de (betaalde) Pro-versie. Met de betaalde versie kun je bijvoorbeeld formulieren bouwen die verspreid zijn over meerdere pagina’s. Daarnaast kun je er formulieren mee maken waarmee bezoekers zich kunnen aanmelden voor je e-mail nieuwsbrief. Ook het toevoegen van “conditional logic” is mogelijk in de Pro-versie. Daarmee kun je het formulier zich laten aanpassen aan wat iemand invult.

5: Ninja Forms

Ninja Forms is net als WPForms een freemium-plugin. Dat wil zeggen dat er een gratis versie beschikbaar is, maar dat je moet betalen als je gebruik wil maken van alle functionaliteiten. De gratis versie van Ninja Forms kun je hier downloaden. Voor $99 per jaar kun je de Pro-versie met alle extra features gebruiken, zoals conditional logic, file uploads en formulieren die over meerdere pagina’s verspreid zijn.

6: Formidable Forms

Formidable Forms kan gratis worden gedownload van de WordPress.org repository. Met de lite-versie kan je echter alleen een eenvoudig contactformulier maken. Voor meer geavanceerde formulieren is het nodig om te upgraden naar de pro-versie. Er zijn verschillende Formidable Forms pro versies: de basic versie kost $99 per jaar en is te gebruiken voor één website. Wanneer je Formidable Forms op meerdere websites wilt gebruiken is het $199 per jaar. Formidable Forms heeft een makkelijke ‘drag and drop builder‘. Bovendien is het mogelijk om betalingsformulieren te maken en online betalingen rechtstreeks vanaf je WordPress website te accepteren.

7. Visual Form Builder

De Visual Form Builder plugin is een gratis en eenvoudige contactformulier plugin. Met deze plugin is het mogelijk om binnen een paar minuten een formulier te maken. Dus als je op zoek bent naar een eenvoudige oplossing, dan is Visual Form Builder een goede optie. Met de plugin kan je met één klik velden toevoegen en de functionaliteit voor slepen en neerzetten gebruiken om velden in elke gewenste volgorde te rangschikken. Ook is het mogelijk formulieren te exporteren naar een CSV-bestand en je formulieren automatisch op te slaan in de WordPress-database. Met één klik kan je bestaande formulieren dupliceren om tijd te besparen tijdens het ontwerpen.

8. Quform

De Quform plugin is een premium optie die $ 29 kost maar je krijgt veel waar voor je geld. Het maakt gebruik van een form builder en beschikt over 15 formulier elementen om het je erg makkelijk te maken. Hiermee kan je binnen een paar minuten een unieke, volledig functionele contactformulier bouwen. Met deze plugin kan je onbeperkte formulieren maken en de hele lijst met inzendingen beheren vanuit je WordPress dashboard. De plugin wordt geleverd met zowel lichte als donkere kleuropties. Bovendien is het volledig responsive en wordt reCAPTCHA functionaliteit ondersteunt om spam buiten de deur te houden.

9: Gravity Forms

De laatste plugin die we noemen is Gravity Forms. Deze betaalde plugin begint vanaf $59 per jaar en zit vol met handige features voor het maken van formulieren. Je kunt met deze plugin niet alleen contactformulieren aanmaken, maar ook bestelformulieren. Daarnaast zijn er allerlei handige add-ons waarmee je je bezoekers direct kunt laten betalen via PayPal of Stripe.

10: Contactformulier Elementor

Maak je gebruik van de pagebuilder Elementor Pro? Dan kun je ook gebruikmaken van het contactformulier widget voor Elementor.

Maak simpelweg een nieuwe pagina aan en sleep via het menu de widget form naar de pagina.

Met Elementor kun je op deze manier gemakkelijk een simpel contactformulier maken. Je kan daarnaast ook gebruik maken van verschillende pagina templates waarin al een contactformulier is verwerkt.

E-mail komt niet aan?

Een probleem waar ik vaak tegenaan loop is dat e-mail niet aankomt. Het gekke is dat dit alléén gebeurt als je e-mail stuurt naar een adres dat op hetzelfde domein eindigt als je website. Bijvoorbeeld: een ingevuld contactformulier op wplounge.nl verstuurt e-mail naar [email protected], maar de mail komt niet aan. Dit probleem heeft vaak te maken met het feit dat deze mail via PHP verstuurd wordt en sommige servers hier niet (goed) voor ingesteld zijn. Daarnaast accepteren veel mail-clients de e-mails die door WordPress worden verstuurd niet.

Je kunt je e-mails daarom beter laten versturen via SMTP in plaats van vanuit WordPress. SMTP gebruikt echt authenticatie waardoor het voor mail-clients veel betrouwbaarder overkomt dan PHP-mail. Je kunt dit probleem verhelpen door de WP Mail SMTP-plugin te installeren. Je kunt dan direct vanuit WordPress inloggen in (bijvoorbeeld) je Gmail-account. De plugin zorgt er dan voor dat Gmail gebruikt wordt om e-mails te versturen.

Door deze plugin te gebruiken en e-mails vanuit Gmail te versturen, zullen e-mail clients je mail wél accepteren en loop je geen contact-aanvragen mis.

Lees ook onze handleiding: WordPress verzendt geen e-mails: de oplossing.

AVG (GDPR) en persoonsgegevens verzamelen

Een contactformulier op je website is natuurlijk handig, maar hoe zit het met de AVG/GDPR? Door om een naam en e-mailadres te vragen in je contactformulier, verzamel je persoonsgegevens. Hiervoor moet je toestemming vragen aan je bezoekers.

Toestemming vragen voor het verzamelen van persoonsgegevens

Het volstaat in de meeste gevallen om een checkbox aan je formulier toe te voegen waarin je toestemming vraagt voor het verzamelen van de ingevulde gegevens. Dat klinkt misschien raar, want iemand die je formulier invult vult zijn/haar gegevens natuurlijk vrijwillig in, maar toch is zo’n checkbox tegenwoordig gewenst. Namen, e-mailadressen en (eventueel) telefoonnummers gelden namelijk als persoonsgegevens.

Privacyverklaring

Naast de checkbox is het handig om te verwijzen naar de privacyverklaring op je website. In deze privacyverklaring vermeld je dat je een contactformulier gebruikt, welke gegevens hier verzameld worden en met welk doel. Dit mag gewoon in hele simpele bewoordingen. Bijvoorbeeld: “we verzamelen je e-mailadres zodat we je bericht kunnen beantwoorden”.

Meer info? Lees ook: WordPress & GDPR

Conclusie

Wil je een simpel contactformulier op je WordPress-website en heb je geen zin om hiervoor te betalen? Gebruik dan een plugin als Contact Forms 7 of de Lite-versie van WPForms. Of gebruik het contactformulier van je theme, als die dat heeft (zoals Divi). Let er wel op dat je contactformulier dan niet meer zal werken als je ooit een ander theme gaat gebruiken.

Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: formulier maken voor website

Je bekijkt berichtonderwerp: [Top] 197 Contactformulier maken in WordPress. De meest complete informatie die door Dtcbuiding voor jou is samengesteld.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *