Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 186 Gratis WordPress themes

[Top] 186 Gratis WordPress themes

U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 186 Gratis WordPress themes dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

Download any #wordpress theme for free
Download any #wordpress theme for free

Beste Erwin,
Ik ben op zoek naar een template voor een jong maar snel groeiend bouwbedrijf. Het is dan enerzijds een website waar we onszelf willen presenteren, anderzijds willen we ook mogelijke modellen opnemen waarvoor mensen dan een offerte/ informatie kunnen aanvragen. We denken dus aan een template met voldoende mogelijkheden, leuke effecten, waarin WooCommerce is opgenomen, maar we willen ook graag een website die snel laadt.
Ik zag dat Phlox Pro goed uit de test komt en vind de opzet van de Barber template mooi. Maar hoe kunnen we nu de snelheid vooraf goed testen? Als ik de url van de demo invoer in Google PageSpeed dan komt deze er niet best van af.
Bedankt alvast!

Inhoud

Dit is een belangrijk artikel. Want ik weet dat veel mensen op zoek zijn naar gratis en goede WordPress themes. Maar ik heb veel moeite gehad om dit artikel te schrijven…

Sinds 2009 gebruik ik WordPress en dus WordPress themes. Ik heb de afgelopen jaren duizenden themes gezien en honderden themes uitgeprobeerd. Met gratis themes had ik alleen weinig gewerkt. Vaak koos ik voor commerciële WordPress themes vanuit het oogpunt van de kwaliteit en design. De afgelopen jaren zijn er steeds meer kwalitatief goede gratis WordPress themes op de markt gekomen. Dat wist ik wel, maar het ontbrak me aan de ervaring om een goed overzicht van het aanbod te geven.

Ik moest er dus grondig induiken om zicht te krijgen op de markt van gratis WordPress themes. Er zijn honderden aanbieders en duizenden themes. Hoe orden je al die informatie en vertaal je dat naar een overzichtelijk advies voor je lezers? Soms kreeg ik er letterlijk hoofdpijn van. En ik heb meerdere keren de structuren van het artikel omgegooid. Het resultaat is dit artikel. Mijn doel is dat het lezers met een klein of geen budget helpt om een professionele WordPress website op te zetten.

Wat moet je weten?

1. Freemium

De markt voor gratis themes is de afgelopen jaren veranderd. Waar vroeger hobbyisten en idealisten gratis themes aanboden, zie je nu dat de commerciële bedrijven de markt overnemen. Zij bieden gratis WordPress themes aan met een freemium businessmodel. Dat betekent dat de basisversie van het theme met beperkte functionaliteiten gratis is. Wil je alle functies van het theme? Dan heb je de betaalde Pro versie nodig.

Sommige theme shops bieden gratis themes aan om meer bekendheid te krijgen. Gratis themes betekent dat andere websites naar je gaan linken. Daarmee krijg je bezoekers naar je website. Ook zijn er nog steeds idealisten en hobbyisten die hun themes gratis aanbieden. Zij zijn echter een minderheid geworden.

2. WordPress.org

Veruit de belangrijkste plek om gratis WordPress themes te vinden is in de repository op WordPress.org. Themes in de repository zijn te doorzoeken vanuit de backend van elke WordPress website. Vanuit de WordPress admin zoek je naar een theme en installeert deze met een druk op de knop. De repository is dus handig voor zowel gebruikers als aanbieders. De WordPress themes die op WordPress.org worden toegelaten voldoen aan strenge richtlijnen en zijn door leden van de WordPress community gecontroleerd. Bij veel WordPress themes worden naast design ook functionaliteiten toegevoegd. Dat past niet binnen de community richtlijnen waar functionaliteiten binnen een plugin horen te zitten. De WordPress themes uit de repository zijn daarom recht toe recht aan en eenvoudig in gebruik. Sommige themebouwers leveren losse plugins bij die de themes ondersteunen met functionaliteiten.

3. Footerlink

Bijna alle gratis themes hebben een link in de footer naar de themebouwer. Deze link is niet aan te passen via de WordPress Customizer. Feitelijk betaal je het gratis theme door promotie te maken voor de maker van het theme. Het is mogelijk om de link via de themebestanden te verwijderen. Maar dan moet je wel ervaring hebben om code aan te passen. En het is niet waterdicht, want bij het updaten van een theme ben je de link weer kwijt. Daarbij is het wel zo eerlijk om de link te laten staan als tegenprestatie voor het gebruik van het gratis theme. In de betaalde Pro-versie krijg je de mogelijkheid om de link te verwijderen.

4. Voorkom malware

Het kan gevaarlijk zijn om een gratis WordPress theme te gebruiken. WordPress themes kunnen malware bevatten. Voorkom malware en controleer de betrouwbaarheid van de website waar je het theme download. Bij de WordPress repository hoef je je het minste zorgen te maken. Daar worden de themes vooraf goed gecontroleerd. Bij andere websites kan je kijken hoe de website op internet bekend staat. Gebruik Google en lees wat anderen over de website zeggen. Of gebruik de Alexa ranking. Deze rangschikt websites. Hoe lager de ranking, des te populairder is de website. Websites met een erg hoge ranking zijn verdacht.

5. Gratis of toch betaald?

Ben je er zeker van dat je een gratis theme zoekt? Voor gemiddeld 50 tot 100 dollar koop je de beste WordPress themes. Daarbij ben je dit geld vaak ook kwijt aan een betaalde Pro versie. De kwaliteit van professionele WordPress themes ligt erg hoog. Je koopt complexe producten voor een beperkt bedrag. Daarbij helpt jouw aankoop de themebouwer aan budget om het theme verder te professionaliseren. Daar profiteer je uiteindelijk zelf ook weer van. Bekijk mijn artikel Tips voor het kopen van WordPress themes.

Zoek een ontwikkelaar

Het beste gratis WordPress theme bestaat niet. Themes hebben eigenschappen en die sluiten wel of niet aan bij jouw wensen. Ben je technisch handig? Dan zoek je wellicht het beste gratis multipurpose theme. Ben je een beginner? Dan zoek je waarschijnlijk een gebruiksvriendelijk gratis WordPress theme. En van sommige ontwikkelaars spreekt het design je wellicht meer aan dan van andere ontwikkelaars.

Zoek daarom een ontwikkelaar die bij jou past!

Zodra je een geschikte ontwikkelaar hebt gevonden, kan je kijken welk theme van de ontwikkelaar je wilt gebruiken. De meeste ontwikkelaars hebben een portfolio van 10 tot 20 gratis WordPress themes die geschikt zijn voor allerlei type websites.

Ik heb uitgebreid onderzoek gedaan naar ontwikkelaars van gratis themes. Onderstaande tabel geeft een samenvatting van dit onderzoek. Onderaan de tabel vind je in een uitklapmenu een uitgebreidere toelichting per ontwikkelaar.

Naam Design Flexibiliteit Support Extra
Apollo 13
SiteOrigin
aThemes
ThemeIsle
ThemeGrill
Colorlib
Press Customizr
Cryout Creations
FameThemes

Rife is een fantastisch gratis theme. Er zijn weinig gratis themes die vanuit de WordPress backend zo flexibel zijn aan te passen. De belangrijkste functionaliteiten zitten bijna allemaal in de gratis versie. Daarbij is Rife gebouwd door een ervaren WordPress ontwikkelaar. Het enige nadeel is dat je voor goed gebruik van het theme de de populaire page builder Visual Composer nodig hebt. Ik heb persoonlijk in het verleden meerdere keren problemen gehad bij het updaten van de plugin. Deze page builder is erg krachtig. Je hebt tijd nodig om de plugin en de mogelijkheden goed te leren kennen.

Belangrijkste theme

Apollo13 stelt een gratis theme beschikbaar: Rife. Rife is een multipurpose theme. Het kan voor verschillende doeleinden toegepast worden.

Design

Het design van Rife zit echt professioneel in elkaar. Typografie en kleurgebruik kloppen. Er zijn veel mogelijkheden om het design naar wens aan te passen. Het design is allereerst bedoeld voor fotografie websites. Maar vanwege de flexibliteit van het theme is het design voor meer toepassingen geschikt.

Flexibiliteit

Het theme is extreem flexibel. Via de WordPress customizer kan er veel aangepast worden. Denk aan kleuren, typografie, headers, menu, blogstijl, paginaindeling. Ook in detail kan er veel aangepast worden. Ook handige functionaliteiten zoals een videoachtergrond en een megamenu zijn in de gratis versie opgenomen.

Plugin compatibilty

In het theme zijn de betaalde plugins Visual Composer (page builder) en Revolution slider inbegrepen. Daarnaast is het theme compatible met WPML (meertaligheid), WooCommerce (webshop) en de populairste SEO plugins.

Support

Het theme heeft een uitgebreide online documentatie met tekst, afbeeldingen en video’s.

Pro

Apollo13 verdient geld met de betaalde Pro versie van Rife. Deze heeft diverse voordelen:

  • Tientallen demo’s (voorbeelddesigns) die gebruikers kunnen inladen
  • Photo Proofing (functionaliteit voor fotografen)
  • Premium support
  • Automatische updates

De Pro versie is te koop voor $50 met 1 maand support en voor $90 met 12 maanden support. In beide varianten krijg je 1 jaar updates.

Over Apollo13

Apollo13 is een Pools bedrijf dat sinds 2011 WordPress themes verkoopt via Themeforest, de grootste marktplaats voor WordPress themes. Via Themeforest heeft Apollo13 meer dan 9.000 themes verkocht.

Ik ben enthousiast over SiteOrigin! Allereerst zijn zij de ontwikkelaar van de populaire gratis pagebuilder plugin. En ze bieden complete gratis WordPress themes aan, waarmee je professionele websites op kan zetten. De kracht van de gratis themes van SiteOrigin liggen enerzijds in de grote flexibiliteit. Je krijgt uitgebreide mogelijkheden om het theme naar wens aan te passen. Anderzijds ligt de kracht in de compatibility met krachtige WordPress plugins zoals de pagebuilder en WooCommerce. De gratis versie biedt meer dan voldoende mogelijkheden om een professionele website op te zetten.

Belangrijkste themes

SiteOrigin biedt 16 gratis themes aan. Het multipurpose theme Vantage is veruit het populairste gratis theme. Dit theme is prima te gebruiken voor organisaties. De andere gratis themes richten zich vooral op bloggers.

Design

Het design van de themes is goed, maar ook niet spectaculair. Daarentegen krijg je via de WordPress Customizer en de Page Builder alle mogelijkheden om het design meer naar je hand te zetten.

Flexibiliteit

De krachtigste eigenschap van de themes van SiteOrigin is de flexibiliteit. Via de WordPress Customizer alle mogelijkheden om het design meer naar je hand te zetten. Zo krijg je bijvoorbeeld uitgebreide mogelijkheden om lettertypes en kleuren naar wens aan te passen. Daarnaast heb je door de integratie met de eigen pagebuilder de mogelijkheid om eigen templates te maken voor pagina’s.

Plugin compatibility

De gratis themes van SiteOrigin zijn compatible met de SiteOrigin Page Builder en WooCommerce.

Support

Voor de themes is uitgebreide online documentatie beschikbaar met teksten, afbeeldingen en video. Daarnaast is er een forum waar je je vragen kan stellen. Medewerkers van SiteOrigin zijn actief in het beantwoorden van de vragen.

Pro versie

De gratis versie biedt meer dan voldoende mogelijkheden om een professionele website op te zetten. SiteOrigin biedt Premium addons aan met extra functionaliteiten. De belangrijkste addons zijn:

  • Contactformulier velden
  • Custom Post Type Builder
  • Parallax Sliders
  • Social media widgets in de pagebuilder
  • Link naar SiteOrigin verwijderen uit de footer.

Premium gebruikers kunnen gebruik maken van e-mail support.

De premium addons kosten $29.

Over SiteOrigin

SiteOrigin ontwikkelt zowel plugins als WordPress themes. De organistie is in 2011 opgericht in Zuid-Afrika door Greg Priday. Momenteel bestaat SiteOrigin uit een internationaal theme dat over de hele wereld gevestigd is. Het officiële vestigingsadres bevindt zich in Amsterdam.

aThemes biedt prachtige gratis themes met ruime aanpassingsmogelijkheden. Er is keuze uit meer dan 20 themes die voor een variëteit van doeleinden ingezet kunnen worden. Van zakelijk tot persoonlijke websites en blogs. De Pro versie van de themes biedt extra mogelijkheden, maar is niet per se noodzakelijk om een mooie website op te zetten.

Belangrijkste themes

Momenteel biedt aThemes 20 verschillende gratis themes aan. De themes zijn op meer dan 150.000 websites geïnstalleerd. De populairste themes zijn Sydney (100.000+) Rocked (20.000+) en Alizee (20.000+).

Design

Ik vind de themes echt mooi qua design. Het design van de themes is in hoofdlijnen niet erg afwijkend van andere themes. Ze sluiten aan bij de huidige norm. Maar Livingston heeft in de details zijn stempel op het design gedrukt. Het fontgebruik is bijvoorbeeld heel stijlvol.

Flexibiliteit

De aThemes bevatten diverse mogelijkheden om via de WordPress Customizer het design aan te passen. Denk aan header, kleuren en typografie.

Plugin compatibility

De themes zijn compatible met de populaire page builder van SiteOrigin. De themes bevatten diverse widgets die in de pagebuilder van Siteorigin gebruikt kunnen worden. WooCommerce compatiblity is alleen beschikbaar in de betaalde Pro versie.

Pro

De themes hebben een betaalde Pro versie met uitgebreidere functionaliteiten. Voordelen van de Pro versie zijn:

  • Slider plugin
  • Extra page templates
  • Extra widgets voor de SiteOrigin page builder
  • WooCommerce compatibility

Met de Pro versie is het ook mogelijk om de link naar aThemes in de footer aan te passen. En de betaalde aThemes bevatten support en updates. Betaalde pakketten kosten tussen de $49 (single website) en $199 (lifetime license).

Over aThemes

aThemes is in 2013 in het Verenigd Koninkrijk opgericht door Charlie Livingston. Het supportteam bevindt zich internationaal. aThemes richt zich op het aanbieden van kwalitatieve WordPress themes in de officiële WordPress theme repository.

ThemeIsle heeft ervoor gekozen om de WordPress themes zo eenvoudig mogelijk te houden. Overbodige elementen worden weggelaten. Waar andere aanbieders functies in themes inbouwen, doet ThemeIsle dat niet. Functionaliteiten behoren door plugins te worden uitgevoerd en zij zorgen ervoor dat de themes compatible zijn met populaire plugins. Aan die eenvoud is behoefte. Zeker bekeken vanuit de dominantie van de Themeforest marktplaats, waar themes bijna niet meer kunnen concurreren als ze geen overdaad aan functionaliteiten bieden. De rechttoe rechtaan strategie komt ook tot uiting in het design. De themes zijn minimalistisch ontworpen. Het freemium model heeft tevens bijgedragen aan de populariteit van de ThemeIsle themes. Het is mogelijk om de themes gratis te gebruiken. De drempel naar de betaalde Pro versie is hiermee klein geworden.

Populaire themes

Zerif

Populairste theme op de officiële WordPress themedirectory. Het theme is heel goed geschikt voor one-page design. De Pro versie is compatible met WooCommerce en de Siteorigin Page Builder.
Meer info Zerif – Download Zerif gratis

[mks_separator style=”solid” height=”1″]

Hestia

Het nieuwste en in mijn ogen mooiste theme van ThemeIsle is Hestia. Het theme is gebaseerd op de Material Design richtlijnen van Google. Hestia Pro is compatible met WooCommerce en de Siteorigin Page Builder.
Meer info Hestia – Download Hestia gratis

[mks_separator style=”solid” height=”1″]

ShopIsle

Het populairste WordPress theme van ThemeIsle voor webshops is ShopIsle.
Meer info ShopIsle – Download ShopIsle gratis

[mks_separator style=”solid” height=”1″]

Flexibiliteit

In de gratis versie van de themes is het niet mogelijk om kleuren en typografie aan te passen. Het is wel mogelijk om child themes met een specifiek design te downloaden. In de footer staat een link naar ThemeIsle die niet te verwijderen is via de Customizer.

Plugin compatibility

De themes zijn compatible met de page builder van Site Origin. De gratis themes bevatten enkele widgets die in de page builder gebruikt kunnen worden. Ale gratis themes zijn tevens compatible met WooCommerce.

Support

Documentatiepagina per theme met beknopte uitleg en afbeeldingen.

Pro

Voor $89 per jaar krijg je bij ThemeIsle toegang tot alle themes en plugins, één jaar hosting en één jaar support en updates. Je mag de themes en plugins op drie websites gebruiken. Voor $249 eenmalig krijg je een lifetime licentie en mag je de themes en plugins voor 10 websites gebruiken. Je hoeft daarna geen jaarlijks bedrag meer te betalen voor support en updates.

Over ThemeIsle

ThemeIsle is in 2012 opgericht door Ionut Neagu in Boekarest, Roemenië. In eerste instantie richtte Neagu zich op het omzetten van PSD bestanden naar WordPress themes met zijn bedrijf CodeinWP. Op de website stelde hij ter promotie een aantal themes gratis ter beschikking. Al snel merkt hij dat dit een slimme keuze is en komt hij op het idee om Premium WordPress themes te gaan verkopen. Dit gaat niet zonder slag of stoot. In 2013 verkoopt hij geen enkel theme. De doorbraak komt wanneer Neagu een gratis versie van het the Zerif op de WordPress theme directory zet. Zerif Lite is tot de dag van vandaag het populairste WordPress theme op de officiele themedirectory van WordPress.

Persoonlijk behoort het WordPress blog van CodeinWP tot mijn favorieten. Op het blog worden ook transparantierapporten gedeeld, waarin ze zowel inhoudelijk als financieel openheid geven over de gang van zaken.

ThemeGrill is een populaire ontwikkelaar van gratis WordPress themes. Zelf vind ik het design van de themes goed, maar niet opvallend. Het valt mij tegen dat je de gratis versie van de themes zo beperkt kan aanpassen via de Customizer. Aan de andere kant zitten de themes technisch wel weer goed in elkaar. Met name de integratie met de SiteOrigin Sitebuilder spreekt me aan. De ThemeGrill themes zijn prima gratis te gebruiken als je geen wensen hebt om het theme qua look&feel naar je hand te zetten.

Belangrijkste themes

ThemeGrill biedt 17 gratis WordPress themes aan in de repository. Daarmee zijn ze een van de grootste aanbieders van gratis themes. De populairste gratis themes zijn Flash (multipurpose theme), Spacious (business theme) en Colormag (magazine theme).

Design

Het design van de ThemeGrill themes ziet er goed uit. Alleen ik mis de creativiteit. Dit design is ook terug te vinden bij andere ontwikkelaars.

Flexibiliteit

Technisch zit de plugin goed in elkaar. Na installatie krijg je de melding dat er extra plugins geïnstalleerd kunnen worden. Na installatie kan je demo’s importeren. De integratie met de SiteOrigin Sitebuilder geeft gebruikers de mogelijkheid om de layout van de website naar je hand te zetten. De mogelijkheden om kleuren en typografie aan te passen zijn beperkt in de gratis versie van de themes.

Plugin compatibility

De themes van ThemeGrill zijn compatible met de SiteOrigin Sitebuilder (page builder), Contact Forms 7 (formulieren) en WooCommerce (webshop). Daarnaast heeft ThemeGrill een aantal eigen plugins ontwikkeld die probleemloos samenwerken met hun themes. Het gaat om Social Icons, Easy Social Sharing en RestaurantPress.

Support

Per theme is online documentatie beschikbaar met tekst en afbeeldingen. Support verloopt via het forum van de WordPress repository. Deze fora zijn niet erg actief.

Pro versie

De gratis WordPress themes bevatten voldoende functionaliteiten om een professionele website mee op te zetten.

De gratis versies hebben een uitgebreid pakket aan functionaliteiten:

  • Integratie met de gratis SiteOrigin page builder
  • Diverse widgets; de SiteOrigin page builder werkt met widgets. In de gratis themes zijn verschillende widgets opgenomen (testimonial, call-to-action, teamwidget, portfolio, blog, et cetera).
  • Keuze uit kleurenschema’s
  • WooCommerce compatible
  • Drie import demo’s

De Pro versies van de themes hebben de volgende voordelen:

  • Flexibele widget bouwer
  • Uitgebreid kleurenbeheer; uitgebreide mogelijkheid om kleuren van website aan te passen
  • Typography management; pas de lettertypes van je website aan
  • Footer editor
  • Extra widgets (Google Maps, Post Slider, prijstabel, WooCommerce widgets)
  • Compatibility voor meertaligheid
  • Zeven import demo’s

Een Pro versie van een theme kost $69.

Over ThemeGrill

ThemeGrill is opgericht door Sanjip Shah en Rabin Shrestha uit Nepal.

De Colorlib themes zijn volledig gratis. Dat betekent dat de themes geen betaalde premium versie hebben. Qua design vind de themes mooi, maar ook niet heel bijzonder. Wat ik een groot voordeel vind van de Colorlib themes is dat ze erg eenvoudig in gebruik zijn. Er zijn aanpassingsmogelijkheden, maar niet meer dan noodzakelijk. Onervaren gebruikers kunnen met gemak gebruik maken van de Colorlib themes. Een ander voordeel is dat de Colorlib themes compatible zijn gemaakt met veel populaire WordPress plugins.

Belangrijkste themes

Colorlib stelt 9 gratis WordPress themes beschikbaar. Populaire Colorlib themes zijn het blogthemes Sparkling (meer dan 60.000 keer geïnstalleerd) en Activello (meer dan 20.000 keer geïnstalleerd) en de business themes Shapely en Illdy (beide meer dan 20.000keer geïnstalleerd).

Design

De themes van Colorlib zijn goed ontworpen. Het ontwerp is aan de andere kant ook niet onderscheidend. Het design lijkt op andere themes.

Flexibiliteit

Het is in beperkte mate mogelijk om lettertypes aan te passen. Wel krijg je in de themes ruime mogelijkheden om de kleuren van de website naar je hand te zetten. In tegenstelling tot veel andere plugins komen de Colorlib themes niet met plugins die extra custom post types gebruiken. Denk aan portfolio, team members, testimonials, et cetera.

Plugin compatibilty

Colorlib heeft de themes compatible gemaakt met belangrijke WordPress plugins zoals: Contact Form 7 (formulieren), Gravity Forms (formulieren), Yoast SEO, Jetpack, WP Super Cache (caching), W3 Total Cache (caching), iThemes Security (beveiliging), Easy Bootstrap Shortcodes en NextGEN Gallery (presentatie afbeeldingen). De belangrijkste Colorlib themes zijn ook compatible met WooCommerce.

Support

De Colorlib stelt per theme een documentatiepagina beschikbaar met tekst en video.

Over Colorlib

Colorlib is in 2013 opgezet door Aigars Silkalns uit Litouwen. Naast de gratis plugins heeft Colorlib ook een populair WordPress blog, waar veel over betaalde WordPress themes wordt geschreven.

De twee gratis themes van Press Custom zijn erg flexibel. Je krijgt via de WordPress Customizer veel aanpassingsmogelijkheden. Veel meer dan bij veel andere populaire gratis WordPress themes. Het design vind ik daarentegen niet het sterkste punt.

Belangrijkste themes

Guillamue biedt twee gratis WordPress themes aan die beide erg populair zijn. Customizr staat op meer dan 100.000 websites geïnstalleerd en het theme Hueman wordt meer dan 80.000 keer gebruikt. De themes hebben een betaalde Pro versie. Customizr is het beste te gebruiken voor zakelijke websites, terwijl Hueman meer geschikt is voor blogs.

Design

Het design vind ik niet het sterkste punt van de Press Customizr themes. Ik kan niet zeggen dat het slecht is, maar het is ook niet goed. Het is weinig onderscheidend. Daarentegen onderscheiden de themes zich op het vlak van flexibiliteit.

Flexibiliteit

De Press Customizr themes zijn erg flexibel. Je krijgt via de WordPress Customizer veel aanpassingsmogelijkheden. Denk aan de header, fonts, kleuren, blog, afbeeldingen, et cetera.

Plugin compatibility

De themes zijn compatible met WooCommerce en BBPress. De themes zijn niet compatibel met de SiteOrigin Pagebuilder.

Support

Voor de themes van Press Customizr is een uitgebreide kennisbank met artikelen beschikbaar. De artikelen bevatten tekst en afbeeldingen.

Pro versie

De Pro versies van de themes bieden extra functionaliteiten:

  • Font editor
  • Featured pagina plugin
  • Post Grid Customizer om je blogs in een grid te tonen.
  • Footer Customizer om je inhoud van de footer te kunnen aanpassen
  • Gratis support en updates

Over Press Customizr

Press Customizr is in 2014 opgericht door fransman Nicolas Guillamue.

Persoonlijk ben ik erg enthousiast over de gratis themes van Cryout Creations. Ze zijn mooi en hebben uitgebreide mogelijkheden om het design vanuit de backend aan te passen. In vergelijking met Rife van Apollo13 zijn de themes beperkter. Ook zijn ze eenvoudiger qua design. Voor handige en ervaren gebruikers, adviseer ik om alle mogelijkheden van Rife te onderzoeken. Maar voor starters en minder ervaren gebruikers vind ik de themes van Cryout Creations veel geschikter.

Belangrijkste themes

Cryout Creations biedt in totaal 8 gratis themes aan. De populairste gratis themes zijn Nirvana en Tempera. Beide zijn op meer dan 30.000 websites geïnstalleerd. Septera en Anima zijn recentere themes die weliswaar nog minder hoge statistieken hebben, maar wel veelbelovend zijn. Voor blogs heeft Cryout Creations het theme Verbosa in de aanbieding.

Design

Persoonlijk houd ik van het design van de themes van Cryout Creations. De themes hebben een minimalistisch design. Ze doen wat ze moeten doen. Er zit stijl in het kleurgebruik en de typografie zit ook goed in elkaar. Ik vind het design erg geschikt voor zakelijke websites of websites die een serieuze uitstraling moeten hebben.

Flexibiliteit

De themes van Cryout Creations zijn flexibel opgezet. Je kan alle belangrijke elementen aanpassen vanuit de WordPress customizer. Denk aan kleuren en typografie. Ook krijg je de mogelijkheid om via de instellingen diverse design details aan te passen.

Plugin compatibility

De themes zijn compatible met WooCommerce. Voor de rest heb ik geen informatie kunnen vinden over compatibility met andere plugins.

Support

Cryout Creations biedt documentatie per theme aan. Op het moment van schrijven werd de documentatie aangepast en was niet beschikbaar. Naast de documentatie is er een forum dat gebruikt kan worden. Voor Priority Support is er een betaald lidmaatschap nodig.

Pro versie

De gratis versie bevat alle eigenschappen van het theme. Het is dus niet zo dat er een Pro van het theme bestaat met meer mogelijkheden. De belangrijkste reden om een betaalde versie van het theme aan te schaffen is de Priority Support. Daarnaast krijgen betalende gebruikers een jaar updates. En betalende gebruikers krijgen de mogelijkheid om de link naar Cryout Creations in de footer te verwijderen. Er zijn twee verschillende pakketten. Een pakket van $25 per jaar en een ander pakket van $67 per jaar.

Over Cryout Creations

Cryout Creations is een Roemeens bedrijf. Het bedrijf bestaat uit twee personen.

De themes van FameThemes zien er goed uit. De mogelijkheden om aanpassingen te doen zijn beperkter.

Belangrijkste themes

FameThemes biedt 10 gratis WordPress themes aan. OnePress is veruit het populairste gratis theme. Het theme is op meer dan 50.000 websites geïnstalleerd. Een ander populair theme is Screenr met meer dan 10.000 installaties.

Design

De themes van FameThemes zijn mooi ontworpen. Minimalistisch design met mooie typografie. De vormgever is neutraal, zodat de themes voor meerdere doeleinden ingezet kunnen worden.

Flexibiliteit

De gratis themes van FameThemes zijn beperkt flexibel. Het is wel mogelijk om een aantal kleuren aan te passen. Typografie en kleuren van lettertypes zijn niet in de gratis versie aan te passen. Ook is het niet mogelijk om de header aan te passen.

Plugin compatibility

De themes zijn compatible met WooCommerce. Het is me niet bekend of de themes ook met andere themes compatible zijn.

Support

Er is beperkte documentatie beschikbaar per theme. Vragen kunnen worden gesteld via het support forum van de WordPress repository. Daarop wordt adequaat gereageerd door FameThemes. Priority Support is onderdeel van de Pro versie van de themes.

Pro

De Pro versie van de themes biedt een aantal extra functionaliteiten en priority support. In de Pro versie krijg je vooral de mogelijkheid om de homepage naar wens in te richten middels een diversiteit van modules.

Over FameThemes

FameThemes is opgericht in 2013. De organisatie biedt 10 verschillende gratis themes aan. Het meest populaire gratis theme van FameThemes is OnePress met meer dan 50.000 installaties. De FameThemes zijn goed ontworpen.

Overige ontwikkelaars

  • 8Degree Themes (15+ gratis themes)
  • AlienWP (8+ gratis themes)
  • Anders Noren (14+ gratis themes)
  • Bluchic (3+ gratis themes)
  • Catch themes (32+ gratis themes)
  • Cohhe (7+ gratis themes)
  • Compete Themes (14+ gratis themes)
  • CPO Themes (7+ gratis themes)
  • CreateandCode (2+ gratis themes)
  • CSSIgniter (6+ gratis themes)
  • Dessign (50+ gratis themes)
  • Fancy Themes (6+ gratis themes)
  • Gavick Themes (4+gratis themes)
  • Graph Paper Press (14+ gratis themes)
  • GT3 Themes (3+ gratis themes)
  • Inkhive (20+ gratis themes)
  • InkThemes (9+ gratis themes)
  • Kairaweb Themes (12+ gratis themes)
  • Lyra Themes (4+ gratis themes)
  • MageeWP (19+ gratis themes)
  • MyThemeShop (17+ gratis themes)
  • Nimbus Themes (4+ gratis themes)
  • Premium Coding (7+ gratis themes)
  • SKT Themes
  • Slicejack (4+ gratis themes)
  • Template Monster (7+ gratis themes)
  • Themeum (5+ gratis themes)
  • ThemeArt (8+ gratis themes)
  • ThemeFreesia (6+ gratis themes)
  • Themely (5+ gratis themes)
  • Theme Horse (9+ gratis themes)
  • Theme Shift (3+ gratis themes)
  • WebMan Design (4+ gratis themes)
  • WEN Themes (4+ gratis themes)
  • WooCommerce (1 theme)
  • WP Explorer (15+ gratis themes)
  • WPLook Studio (2+ gratis themes)

Zoek een theme

Populaire themes in de repository

De WordPress.org Theme Directory (ook wel repository genoemd) is de belangrijkste plek om gratis WordPress themes (en plugins) te vinden. De themes in de repository zijn slecht doorzoekbaar. Je kan weliswaar zoeken op Popular themes, maar deze zoekfunctie is beperkt. Ik heb daarom een selectie van de populairste gratis WordPress themes in de repository gemaakt. De themes zijn op minimaal 10.000 websites geinstalleerd. Of ze zijn net uitgekomen en worden dagelijks honderden keren gedownload.

Aanbevolen themes

Ben je nieuwsgierig welke gratis WordPress themes ik het beste vind? Ik heb er hier een paar geselecteerd.

Phlox

Phlox

Rife

Rife

Vantage

Vantage

Sydney

Sydney

Hestia

Hestia

Customizr

Customizr

Make

Make

WPAstra

WPAstra

Ook Automattic, het bedrijf achter WordPress, maakt themes en stelt deze gratis beschikbaar via WordPress.com. Een voorbeeld is bijvoorbeeld Hever, dat weer gebaseerd is op Varia. Bekijk ook de website van Zingen met Zelfvertrouwen (online zangles).

Gratis persoonlijk advies

Na 3 jaar advies te hebben gegeven, vind ik het welletjes geweest. De reacties op dit bericht zijn gesloten. Als B2B marketeer maak ik af en toe een website voor persoonlijk gebruik of ben ik bij de website ontwikkeling van klanten betrokken. Maar ik werk te weinig met nieuwe themes om een divers en kwalitatief goed advies te blijven geven. Ik word achterhaald door technologische ontwikkelingen die ik niet meer goed volg. Tijd voor een andere WordPress expert om het stokje over te nemen.

Neem de tijd om door de eerdere adviezen heen te lopen. Wellicht zit daar de tip tussen waarnaar je op zoek bent. Succes met het maken van je WordPress website!

  1. Jasper zegt:

    Beste Erwin,

  2. Dylan zegt:

    Beste Erwin,

    Ten eerste bedankt voor je hulp! Ik ben bezig om een webshop op te zetten in woondecoratie. Ben helemaal nieuw met het gebruik van wordpress en e-commerce. Nu ben ik zelf helemaal weg van het design van http://www.arowonen.nl . Hoop dat je mij kan helpen! Ben bereid te betalen voor een thema! zolang ik maar in de buurt kom van die site! Graag hoop ik snel van je te horen! En wil ik je nogmaals bedanken voor de fantatische service!

    Met vriendelijke groet,

    Dylan

    • Erwin van Ginkel zegt:

      Beste Dylan, graag gedaan!

      Kan je me uitleggen wat je zo mooi vindt aan deze website? Het zwart-wit kan je vanuit bijna elk theme toepassen. De blokkenstructuur op de homepage is iets complexer. Wellicht zijn er ook multi-purpose themes die zo’n masonry blokkenstructuur inmiddels goed doen. Dat zou ik zelf ook even moeten uitzoeken. Ik gebruik zelf bijna altijd de Essential Grid plugin om zulke structuren op te zeggen. Moet je ook even induiken, maar is machtig mooi speelgoed!

  3. Ronald Plenter zegt:

    Beste Erwin,

    ik ben begonnen om mijn oude HTML website (met frames) voor ons vakantiehuis om te bouwen naar WP. Maar het vinden van het juiste thema is erg lastig. Eigenlijk wil ik weer een niet zo hoge kopbalk waar wat foto’s in staan en waarin of net er onder de menu opties staan. Qua opbouw wel een beetje gelijk aan de oude, zie de website http://www.ferienhaus-plenter.at
    Verder bevat de site alleen informatie en een contactformulier.
    Bij veel thema’s zie ik dat de afbeelding in de kop gaat verschalen, dat wil ik niet. Twenty Ten lijkt dat niet te doen. Het mooiste zou zijn dat wanneer ik een menu optie aanklik, dat dan de afbeelding in de kop mee kan veranderen.
    Zijn er nog meer thema’s die hieraan voldoen? Het moest rustig overkomen en ik wil dus direct onder de kopbalk informatie kunnen tonen, niet te veel scrollen.
    Ik hoor het graag!
    Ronald

    • Erwin van Ginkel zegt:

      Beste Ronald,

      Zoek je bewust naar een gratis theme? Jouw verhaal lezenden bouw je deze website voor de komende jaren. En voor €50 krijg je bij de betaalde themes zoveel kwaliteit. Gratis themes zijn vaak Freemium themes, waardoor je op een goed moment voor bepaalde functionaliteiten toch de betaalde versie gaat aanschaffen. Als je echt voor gratis kiest, let er dan op of er toch geen Freemium addertje onder het gras zit. De volledig gratis themes zijn overigens beperkt beschikbaar. Ze zijn er. Maar als je aanpassingsmogelijheden wilt (en dat wil je volgens mij), technische updates en een mooi design, dan zit je toch snel op betaalde themes of Freemium themes met betaalde Premium variant.

      Het verschalen van de kop, bedoel je dat deze kleiner wordt als je gaat scrollen? Dat is bij sommige themes een optie waarvoor je wel/niet kan kiezen. Zoals ik je begrijp houd je van een eigen indeling. De meeste websites en WordPress themes maken gebruik van een generieke indeling. De themes beginnen met een menubalk, waarin het logo en het menu te vinden is. Daarna komt de inhoud van de website. In jouw website heb je eerst foto’s en daarna de menubalk. Er zullen themes zijn die dat bevatten, maar het zullen er niet veel zijn.

      Volgens mij heb je twee keuzes. Of je gaat aan de slag met een pagebuilder theme, verdiept je in de mogelijkheden en bouwt exact wat je wilt. Bijvoorbeeld: GeneratePress (Freemium), Elementor (Freemium) + header/footer plugin, Enfold (Premium). En de andere optie is om je huidige website niet te willen nabouwen, maar om uit te gaan van wat een theme te bieden heeft. Elk theme is dan geschikt. Let er in jouw geval op dat het theme goede mogelijkheden heeft om je foto’s mooi weer te geven. Maar ook dat kan met een aanvullende plugin. Je kan dan bijna elk theme gebruiken.

      Succes ermee!

      • Ronald Plenter zegt:

        Bedankt voor je reactie Erwin! Het mag zeker een betaalde versie zijn. De demo van Enfold spreekt me wel aan. En je kunt idd beter de mogelijkheden van een theme volgen denk ik. En heel veel bijzondere dingen wil ik niet.

        Naast informatie verstrekken vooral veel foto’s tonen. Daar lijkt Enfold veel mogelijkheden voor te bieden?
        Verder neem ik aan dat het geen probleem is om ook filmpjes, Google maps, webcams te integreren zoals bij de oude site? Of heb je daar dan die plugins voor nodig?
        Groet,
        Ronald

        • Erwin van Ginkel zegt:

          Ha Ronald, Enfold kan alles wat jij benoemt, zonder dat je plugins nodig hebt. Je moet er even induiken, maar dat is bij alle betaalde themes zo. Je krijgt zoveel mogelijkheden, dat je tijd nodig hebt om ze te leren kennen! 🙂

          Vorig jaar heb ik ook gewerkt met Grand Photography. Dit theme is ook super geschikt om met foto’s te werken. Bij de laatste installatie kreeg ik alleen een foutmelding. Enfold is echt groot, dus je kan er nog beter van uitgaan dat de bugs eruit zijn gehaald. Van daar dat ik de laatste maanden daar regelmatig mee werk. Succes! Erwin

  4. Jeroen zegt:

    Hi Erwin,

    Compliment voor je site! Ruim voldoende informatie en tips, echter lukt het mij zonder kennis toch niet om een site te bouwen. Hetgeen wat ik nodig heb is een website voor mijn adviesbureau, als start vrij simpel een onepage met van boven naar onder volgende indeling,

    1. logo/menu, grote afbeelding als eyecatcher

    2. Korte toelichting passie bedrijf
    3. De aangeboden diensten (icoons en korte teksten)
    4. Blok tekst met uitdagingen bij meeste bedrijven
    5. Contactformulier
    6. Afsluitend blok met logo, adres, social media links

    Voorkeur site veelal wit, zwart met kleur uit eigen logo (kan ik je mailen)

    Thema’s als Alder, Hazel spreken mij aan maar wellicht heb jij nog een idee waar ik mee uit de voeten kan, dus downloaden en enkel tekst of kleur wijzigen.
    Of een misschien toch beter om te kiezen voor uitbesteden ?

    Hoor graag van je!

    • Erwin van Ginkel zegt:

      Beste Jeroen,

      In jouw geval twijfel ik om je te adviseren om met WordPress aan de slag te gaan. Dat kan wel, maar je moet er echt even induiken. Het wordt me uit het bericht niet geheel duidelijk hoeveel technische kennis je hebt of wilt opdoen.

      Een aantal tips. Overweeg ook eens WordPress alternatieven. Een van de alternatieven is WordPress.com. Zij zorgen voor de hosting, onderhoud en al die dingen die je niet zelf wilt doen. Laatst nog mee gewerkt. Op zich vrij simpel een mooie website neergezet: https://010participaties.nl/. Ik vond de gebruikersinterface echter niet zo heel simpel. WordPress.com heeft 3 niveau’s om wijzigingen door te voeren. Voor mij als ervaren gebruiker prima, maar voor starters kan het ingewikkeld zijn. Ik hoor de laatste tijd ook veel positieve berichten over Squarespace. Maar ik moet zeggen dat ik dit platform zelf nooit heb gebruikt. In jouw geval zou ik het een kans geven. Kosten zijn ongeveer $11 per maand.

      Zelf ben ik voor een paar eigen websites de laatste tijd weer actief in Enfold. Dat is een theme waar ik al mee werk sinds de release in 2013. Zij hebben diverse onepage demo’s. Maar je moet je wel even goed verdiepen in WordPress én Enfold. Maar los van Enfold, op basis van je beschrijving kan je alle kanten. Zo’n beetje alle themes kunnen je van dienst zijn.

      Kom je hier verder mee? Wil je anders je vraag specificeren? En dan met name hoe technisch onderlegd bent en hoe graag je de website zelf opzet.

  5. Joke zegt:

    Hoi Erwin, wat goed dat ik op je site terecht ben gekomen. Veel info. Dank! Ik ben grafisch ontwerper en wil mijn website compleet vernieuwen. Ik wil (naast uiteraard wat algemene info) vooral mijn portfolio laten zien en zoek een WP template en heb in elk geval de volgende wensen:

    – ik wil 1 pagina (oftewel “parallax” / “onepage”)

    – ik wil een portfolio sectie erin, waar – als je klikt op 1 onderdeel in dat portfolio – dat er een pop-up scherm komt waar je desbetreffend item ziet en een korte toelichting plus evt. wat extra beelden (en dus niet dat als je klikt, dat je naar een nieuwe pagina gaat, want een pop-up scherm klik je makkelijk weer weg en kijk je verder naar de rest vh portfolio. Maar als je klikt en je gaat naar een nieuwe pagina, en weer terug moet klikken om naar het portfolio-overzicht te komen, dat doen mensen niet. Dan gaan ze weg uit je site.

    – en het liefst met filter functie, dus alle portfolio-items op die pagina, maar dat men kan kiezen voor bv “logo’s” en dat dan alleen de logo’s te zien zijn enz. en weer zonder dat je naar een nieuwe pagina gaat

    ik zag als voorbeeld:

    https://themehunk.com/wp-themes/oneline/#

    Maar misschien heb jij betere suggesties. Hoeft niet gratis, ik wil uiteraard betalen voor iemands werk, maar eenmalig – dus niet een bedrag per jaar.

    Alvast bedankt voor je reactie.

    Groet Joke

    • Erwin van Ginkel zegt:

      Beste Joke,

      In jouw geval kan je het beste zoeken op ‘portfolio wordpress themes’. Er zijn tig themes hiervoor beschikbaar. Bijna teveel…

      Even met betrekking tot jouw wensen.

      – Parallax is een scrolleffect, onepage is het concept waarmee je alle content van een website op 1 pagina zet. Volgens mij ben jij op zoek naar het laatste. Dat is niet zo bijzonder. De meeste geavanceerde themes werken met blokken die je een ID kan geven. In het menu verwijs je naar dit ID middels een anchorlink (#). Feitelijk kan je hiermee van bijna elk theme een onepage maken.

      – De filterfunctie is een standaardfunctie. Themes met portfolios hebben bijna altijd een filter.

      – En dan de popup. Dat is lastiger. Ik weet dat veel themes het in zich hebben. Maar ik ken niet alle portfolio themes. Ik heb zelf veel gewerkt met Enfold. Daar zit het in. Maar in de demo kon ik het weer niet terugvinden. Het theme dat jij voorstel ken ik niet. Ook de makers ken ik niet. Ik vind het dus lastig om hierin goed te adviseren. Beste kan je zelf op zoek gaan naar portfolio themes en dan kijken welke demo het in zich heeft. Zoals je wellicht al hebt gedaan.

      En dan de eenmalige kosten. Klinkt logisch. Ik heb ook een auto gekocht en wil niet maandelijks voor mijn auto betalen. Er is alleen een maar. Een eenmalige aanschaf gaat ervan uit dat er niets verandert. Je hebt een server, daar staat WordPress op en WordPress heeft een aantal plugins en een theme. De werkelijkheid is dat al deze genoemde elementen de komende jaren gaan veranderen. De server wordt geüpdate, WordPress ook en plugins ook. Dus het WordPress theme heeft ook updates nodig. Een themebouwer moet deze updates voorzien, maar heeft geen trigger omdat er geen inkomsten meer tegenover staan. Ik vind dat geen gezond businessmodel. Gevolg is dat er heel veel verouderde WordPress websites/themes zijn. Ik maak mee dat ze op een gegeven moment niet meer functioneren. Of dat ze gehackt worden. Ik ben dus voorstander van een abonnementsmodel, waarin de bouwer verantwoordelijk blijft voor updates. Hoe dan ook, bij de marktleider in de verkoop van themes, Themeforest, betaal je een eenmalig en krijg je ongelimiteerd updates. Op een gegeven moment verdwijnen themes die niet worden geüpdate van de marktplaats. Dan is er nul ondersteuning. Mijn advies is dan ook om daar te kijken naar themes met veel verkopen. Want zij hebben middelen en een reputatie om hun themes te blijven onderhouden. Zo betaal je eenmalig, heb je een kwalitatief goed theme en krijg je voorlopig je updates.

      Heb je zo voldoende informatie om verder te kunnen?

  6. Henriette Santing zegt:

    Beste Erwin,

    Ik heb een site gemaakt met Hestia. Ik heb gebruik gemaakt van de gratis versie.

    https://mmbs-bouw.com/

    Maar helaas, de site laadt vrij traag. Heb jij dit geluid in connectie met Hestia misschien vaker gehoord?

    • Erwin van Ginkel zegt:

      Hi Henriette,

      Ik heb dat niet eerder gehoord. Themes kunnen traag zijn, maar dat is inmiddels vrij zeldzaam. Hestia is ook ontwikkeld door een team van ervaren themebouwers. Dus ik verwacht niet dat het probleem daar zit.

      Snelheid is een complex probleem. Nu heb ik zelf je website bekeken. Ik vind hem niet traag. Er zijn snellere websites, maar voor een kleine website is dit prima in mijn ogen. Niet zo traag dat het mij stoorde in ieder geval. De homepage laadt snel in. Vervolgpagina’s minder.

      Waar kan het verder aan liggen?

      – Hosting
      – Inefficient ingestelde caching
      – Plugins
      – Grote afbeeldingen

      Ik denk dat ik het in jouw situatie als eerste moet kijken of het probleem echt significant is. Daarna zou ik bij jezelf checken of je wellicht plugins (=extra scripts) draait die niet noodzakelijk zijn. En of je afbeeldingen kleiner kunnen. En daarna zou ik de hosting checken of ze constante snelheid leveren.

      Kijk ook eens op https://www.uptrends.nl/tools/website-speed-test

      Succes ermee!

      • Henriette Santing zegt:

        Dankjewel! 🙂

        Fijn om te horen dat jij de site niet zo traag vindt. Voor de vervolgpagina’s in het onderdeel ‘projecten’ moeten er 10 foto’s geladen worden die full-screen op de desktop overeind blijven. Ik zorg ervoor dat ze rond de 500 kb blijven, maar dan zit je toch op een 5000 kb. De Host is Yourhosting, ik heb dat samen met iemand getest, daar zit ‘m het probleem niet. Plugins, naar mijn gevoel kan er niets vanaf, heb ze allemaal nodig.

        Ik gebruik WP Super Cache en ik denk dat dat wel wat goeds doet. Ik vind wel dat er heel veel bestanden geladen moeten worden, o.a. allerlei kolossale css bestanden, sowieso 3 font, waarvan er maar een gebruikt wordt (het zijn natuurlijk 3 lagen, eerst WP die ook aan vormgeving doet, dan Hestia en dan kom ik er nog eens met een Child-theme overheen). Ik heb het idee dat van al die coderegels ik lang niet alles gebruik. Vandaar dat ik nieuwsgierig ben geworden naar de functionaliteit ‘preloading’ van WP Super Cache. Heb jij daar ervaring mee?

        Waar ik geen antwoord op kan vinden is het volgende. Preloading is: er wordt een html-versie gemaakt van een dynamische pagina die in de database opgeslagen wordt. Als ik dat bericht of pagina in het cms verander, wordt die html-versie dan ook automatisch veranderd?

        hartelijke groet, Henriette 🙂

        • Erwin van Ginkel zegt:

          Beste Henriette,

          Wat betreft de projectpagina’s. Haal ze door fotoshop en zorg dat ze max 150-200kb zijn. Gebruik de maximale grootte die nu wordt weergegeven. Dat scheelt alweer.Ik zou verder alle geavanceerde caching in jouw situatie niet zo snel gebruiken. Het kan ook kapot gaan zeg maar. Ik heb vaak gezien dat amateuristische caching meer kwaad dan goed doet. En dat wil je echt niet! In principe zou Preloading helemaal goed moeten gaan, maar in de praktijk…. misschien zijn er mensen met meer ervaring dan ik, want ik brand de laatste jaren er mijn vingers niet meer aan.

          De vraag blijft nog steeds wie er vindt dat de website traag is. Ik niet in ieder geval. Dan is de vraag wat we aan het oplossen zijn. Je hebt geen Bol.com, Coolblue of NOS website waar elke miliseconde er toe doet. Je hebt geen Ferrari nodig.

          En mocht de klacht bij de klant vandaan komen. Dan moet je echt andere hosting voorstellen. Hosting waar ze gespecialiseerd zijn om de caching van hun kant op te vangen. Denk aan Kinsta, WPEngine, Siteground. Maar ook het Nederlandse Skyberate heeft de zaken heel goed op orde. Hosting is in ieder geval het startpunt. Daarna kan je naar caching kijken.

          Succes!

  7. Robert zegt:

    Beste Erwin,

    Ik ben op zoek naar een eenvoudig, gratis maar wel mooi WordPress thema. Tot voor kort had ik als thema Enfold en daar was ik best tevreden over maar er gaat e.e.a. veranderen. Ik heb samen met mijn partner een domeinnaam maar we doen verschillende dingen. Daarom wil ik nu een algemene openingspagina met daarop in het kort even voorstellen waarna je dmv een knop of button voor 1 van de 2 kunt kiezen. Die 2 lijken dan aparte sites te zijn maar dat zijn ze niet. Snap je het nog een beetje? Met dat Enfold theme kon ik redelijk mee overweg maar wil het zeker niet te ingewikkeld hebben. Voor mij en mijn partner eigenlijk alleen een paar onderwerpen met portfolio.

    Er is zoveel keuze maar misschien pak jij juist die eruit die goed past bij wat ik wil. Of misschien toch bij de (betaalde versie) van Enfold blijven?

    groet, Robert

    • Erwin van Ginkel zegt:

      Beste Robert,

      Allereerst moet ik je zeggen dat elke euro van een thema als Enfold dubbel en dwars waarde heeft. Als je ziet wat je koopt, dan zou zo’n product ook honderden of duizenden euro’s mogen kosten. Maar dit is de markt en daardoor koop je zo’n theme voor $60. Krijg je ook nog jarenlang updates voor.

      Maar goed, ik kan niet in je portemonnee kijken en ik kies zelf ook wel eens voor een gratis theme, omdat ik er simpelweg geen geld aan wil uitgeven. Belangrijk is dan dat je de vergelijking met Enfold uit het hoofd zet. Of je koopt een gratis theme met een Premium versie. Dan begin je gratis en is de kans groot dat je alsnog gaat betalen. Maar dan kan het wel gratis.

      Ik heb er zelf niet mee gewerkt, maar ik ben wel onder de indruk van Phlox. Mede ook omdat deze werkt met Elementor. Als je toch iets zoekt dat lijkt op Enfold, dan is Elementor aan te bevelen. Elementor geeft zelf ook een aantal suggesties voor gratis themes.

      En als je iets simpelers zoekt. Dan zou ik bij de WordPress Repository kijken. Dan is de keus groot en heb ik geen specifiek advies. Kies iets uit dat simpel is. Ik houd bijvoorbeeld wel van het design van de themes van Anders Noren. Maar dat is echt geen vergelijk met Enfold of Elementor.

      Succes ermee!

  8. Eva zegt:

    Beste Erwin,

    Ik ben op zoek naar een one page theme (gratis voor nu) voor mijn kleine bedrijf als ambulant begeleider.

    Ik wil er maar zo’n 4 verschillende onderdelen in verwerken en hier en daar een foto of kort filmpje in kunnen zetten en een niet al te strak design. Wel zou ik graag zelf mijn lettertype bepalen en mijn logo in kunnen voegen.

    Is dit voldoende info voor jou om me te adviseren?

    • Erwin van Ginkel zegt:

      Beste Eva,

      ThemeIsle is een belangrijk aanbieder van gratis/freemium themes. Een bekend one-page theme van hen is Hestia. Maar ze hebben meerdere one-page themes in de aanbieding. Dus ik zou zeker op hun website kijken. Een ander populair one-page theme is Sydney.

      En voor de rest… waar kan je tegenwoordig geen one-page theme van maken? Elk modern theme werkt met blokken die je met een #link vanuit het menu kan aanroepen. Bij alle professionele themes waarmee ik werk zit de one-page functionaliteit standaard als feature verwerkt. Bij de gratis themes weet ik het niet zeker, maar ik vermoed dat de meeste ook wel ondersteuning hebben voor one-page functionaliteit, ook al presenteren ze zich niet zo.

      Heb je zo voldoende info?

      Succes! Erwin

    • Erwin van Ginkel zegt:

      Beste Petra,

      Astra ziet er inderdaad goed uit! Hij is er bij mij tussendoor geglipt denk ik. Ik update dit blog elk jaar en ik kan me herinneren dat ik dit theme ook voorbij heb zien komen, maar op een of andere manier heb ik hem niet opgenomen. Bedankt voor de tip. Ik ga ernaar kijken.

      Astra lijkt op Phlox. Het theme is wel echt een freemium theme. Dat betekent dat de kans groot is dat je op een goed moment een keer features nodig hebt waarvoor je toch gaat/wilt betalen. Dan heb je geen gratis theme meer. Iets dat ik zelf niet betreur, want een goed theme kost echt veel werk en de bouwers van dit theme mogen ook hun geld verdienen. Maar goed om te weten voordat je ermee begint.

      Verder ben ik zelf ook enthousiast over Elementor. Ik weet dat Elementor ook populair is bij ontwikkelaars. Het zit goed in elkaar en is gebruiksvriendelijk. Maar met alle pagebuilders geldt dat je tijd moet nemen om ermee te leren werken. Je kan er zoveel mee! Het zijn uitgebreide gereedschapsdozen. Je moet ze wel leren kennen. Neem daar de tijd voor.

      Nogmaals dank voor de tip. Ik ga ernaar kijken.

  9. nancy zegt:

    Hoi Erwin,

    Ik heb met veel interesse je blogs gelezen over het kiezen van een theme om een website te maken. Fijn dat je dat allemaal hebt uitgezocht! Ik zag door de bomen het bos niet meer en vind het nog steeds vrij ingewikkelde materie…

    Ik wil een website maken voor een interieurontwerpbureau dat ik ga opstarten. Het hoeft niet te ingewikkeld maar moet er natuurlijk wel gelikt uitzien. Ik ben op zich best handig met de computer maar heb totaal geen ervaring op het gebied van websites maken. Maar nu loop ik aan tegen de enorme hoeveelheid themes die aangeboden worden. Het lijkt me vrij essentieel daar de goede te kiezen voor ik aan de slag ga.

    Ik wil een vrij minimalistische site maken met veel wit, veel foto’s en maximaal 6 onderwerpen.

    Wat zou je adviseren? ik moet nog beginnen dus gratis is fijn maar als je zegt betaalt is echt veel beter voor wat je wilt dan vind ik dat ook prima.

    Alvast super bedankt!

    Met vriendelijke groet,

    Nancy

    • Erwin van Ginkel zegt:

      Beste Nancy,

      De grote vraag is hoeveel tijd je erin wilt gaan stoppen. Een WordPress website maken is goed te doen, maar je moet jezelf wel de tijd geven om het te leren. Als je daaraan twijfelt, overweeg dan ook WordPress.com of een van de WordPress alternatieven. Het voordeel daarvan is dat je geen hosting hoeft te regelen. Geen onderhoud. En bugs hoef je ook niet zelf op te lossen. Nadeel is wel dat je minder flexibel bent.

      In jouw geval zou ik wel voor een betaald theme gaan. Allereerst wil je het zakelijk gebruiken. Je hebt dus kwaliteit nodig. Themes zijn bizar goedkoop als je ziet wat je er voor terug krijgt. Daarnaast zijn de meeste gratis themes ook niet echt gratis. Het zijn freemium themes. Je komt al snel op het punt dat je toch een betaalde premium versie nodig hebt. Dus dan zit je in dezelfde situatie.

      Voor de rest zal mijn advies redelijk overeenkomen met het advies dat ik hiervoor aan Madelaine heb gegeven. Grand Photography heb ik laatst een website mee gebouwd en daar was ik heel tevreden mee. Enfold is interessant als er een demo is die aansluit op jouw wensen. En Artisan Themes heb ik zelf niet gebruikt, maar lijkt mij ook goed bij je te passen. Zowel Grand Photography, Enfold en Artisan Themes hebben een minimalistisch design, die aansluit op de websites die je me per e-mail hebt verstuurd.

      Mijn ervaringen met Yourhosting dateren alweer van een jaar of 4 geleden. Dus ik durf je niet te zeggen of de hosting daar goed is. Maar WordPress hosting is inmiddels wel iets ‘gewoons’ geworden. Het is niet meer zoals 8 jaar geleden dat je website voortdurend foutmeldingen kreeg of heel traag laadde omdat de host WordPress niet kende. Die tijden zijn voorbij. Dus het is zeker een poging waard om de website bij Yourhosting te laten hosten.

      Ik ben benieuwd waar je uiteindelijk voor kiest en of je eruit komt. Zo kan ik het advies ook weer aanpassen aan anderen die met vergelijkbare vragen zitten.

      Hartelijke groet,

      Erwin van Ginkel

  10. Corné zegt:

    Hoi Erwin ik ben op zoek naar een bij voorkeur gratis WordPress thema.

    Eisen en wensen:
    – makkelijk in gebruik
    – sjablonen beschikbaar voor blog, landing en leads pagina’s
    – uitstekende performance

    Gebruik nu Tempera.

    Ik heb Thrive en Divi als mogelijke opties gehoord. Wat is jouw aanbeveling?

    • Erwin van Ginkel zegt:

      Beste Corné,

      Als het enigzins mogelijk is, dan adviseer ik om een betaald theme te gebruiken. Voor een paar tientjes krijg je zoveel kwaliteit terug. Zeker als ik lees dat jij een website voor ogen hebt met diverse soorten pagina’s. Dan lees ik dat je flexibiliteit wilt. En dat zit in de multipurpose WordPress themes. Dat zijn bouwpakketten waarmee je alle kanten op kan.

      Er zijn overigens ook flexibele gratis WordPress themes. Maar veruit de meeste zijn Freemium. De echte mogelijkheden zitten in de betaalde versie. Dus uiteindelijk kom je toch bij een betaalde versie uit. Wil je per se een gratis theme, dan adviseer ik om te zoeken naar een combinatie met de pagebuilder Elementor. Op de website van Elementor vind je een overzicht van mooie gratis (en betaalde) themes die zij aanbevelen: https://docs.elementor.com/article/78-themes. Phlox bijvoorbeeld.

      Van Divi ben ik zelf erg enthousiast. Het is in mijn ogen een van de meest flexibele en professionele frameworks. Thrive Themes ken ik uit hun prille begin. Wat zij heel goed doen is een compleet pakket aanbiden rondom het thema conversie. Dus naast themes ook een plugin met popups, koppeling marketing automation software, een pagebuilder voor landingspagina’s, et cetera. De laatste 2 jaar heb ik hun product niet meer gebruikt. Het totaalpakket is heel sterk, maar ik vermoed dat ze het qua pagebuilder (om landingspagina’s te maken bijvoorbeeld) afleggen tegen de pagebuilder van Divi. Maar eerlijk is eerlijk, wellicht hebben ze zich afgelopen jaren heel goed ontwikkeld en is mijn informatie verouderd. Aangezien ik afgelopen jaren regelmatig van ze heb gehoord, vermoed ik dat je ook met Thrive Themes geen foute keuze maakt.

      Vergeet sowieso de pagebuilder plugin Elementor niet uit het hoofd. De relatief nieuwkomer onder de pagebuilders is heel vernieuwend. Ontwikkelaars zijn er erg enthousiast over. Elementor is weliswaar een plugin, maar bepaalt je gehele layout, waardoor het theme ondergeschikt wordt. Ook interessant om te onderzoeken, met of zonder theme dus.

      • Sander zegt:

        Ik ben enthousiast geworden over Divi, eenmalige aanschaf kosten vind ik geen punt als je hiervoor een goed thema krijgt. Wat me opvalt bij Divi is dat dit geen tientjes is, maar bijna 100 dollar per jaar. Dus geen eenmalige aanschaf. Zijn er ook partijen waarbij je eenmalig een Divi thema kan aanschaffen?

        • Erwin van Ginkel zegt:

          Beste Sander,

          Divi is inderdaad een heel mooi pakket!

          Je hebt de keuze tussen $89 per jaar (voor updates en onderhoud) of eenmalig een lifetime licentie van $249. Met die laatste heb je geen jaarlijkse kosten meer. Je kan het Divi theme en de bijbehorende page builder alleen bij Elegant Themes kopen. Wel zijn er derde partijen die aanvullende plugins, modules of child themes voor Divi aanbieden. Maar dat gaat buiten Elegant Themes om.

          Succes ermee!

          Erwin

  11. Machteld zegt:

    Beste Erwin,

    Graag ontvang ik advies voor een WP theme, liefst een gratis versie (die eventueel later te upgraden is).
    Ik ga een website maken waarop ik filmpjes (kort, 1-5 minuten), foto’s en teksten ga plaatsen, recensies van van alles en nog wat. Ik wil ze graag categoriseren, zodat bezoekers makkelijk iets kunnen zoeken op categorie/thema. Met een blog erbij.
    Ik hou van een rustige layout. Voorbeelden die ik gezien heb en die me aanspreken zijn:
    Watson magazine theme
    Snap
    Spacious
    Colormag
    Dit zijn er zo maar een paar, ik heb nog niet zo lang rondgekeken. Ik verdrink anders maar in alle mogelijkheden..
    Ik wil er graag snel mee aan de gang. Liever snel aan de slag en er achter komen dat ik iets wil dat niet kan (en dan dus een ander thema moeten zoeken), dan dat ik maanden spendeer met zoeken naar het juiste terwijl ik van tevoren toch niet goed weet wat ik precies wil.
    Ik onderhoud nu een eigen WP website op heel basaal niveau (nieuwe pagina’s toevoegen, menu aanpassen, content wijzigen, net SSL certificaat geactiveerd..).

    Ik hoor graag van je!

    Groet, Machteld

    • Erwin van Ginkel zegt:

      Hoi Machteld. Je bent inderdaad al op zoek naar een ‘Magazine Theme’. Dat is inderdaad de juiste richting.

      Als betaald wel mogelijk is, dan zou ik van harte de themes van Meks aanbevelen. Dit theme, The Voice, is ook van Meks. Ze hebben ook mooie andere themes. Er zijn mogelijkheden om o.a. kleuren aan te passen, waardoor je het theme een rustige layout kan geven.

      Als je toch voor het freemium model gaat, dan adviseer ik om een goede ontwikkelaar te kiezen en daar een Magazine theme uit te kiezen. Voorbeelden van goede ontwikkelaars zijn ThemeIsle en aThemes.

      Kom je er zo uit? Laat maar weten. Succes ermee!

    • Erwin van Ginkel zegt:

      Beste Albert, zelf ken het theme Mediation (en child-theme Live Portfolio) niet. Het ziet eruit als een eenvoudig theme. Dat hoeft geen nadeel te zijn. Het kan zelfs een voordeel zijn. Of dit eenvoudige theme nadelen heeft is afhankelijk van de verwachtingen die je hebt van je website en het gekozen theme. Als je er in eerste instantie enthousiast over bent, dan kan ik zeker aanbevelen om te kijken of je al je wensen ermee kunt vervullen. Veel succes en laat maar weten als je ergens tegen aanloopt.

  12. Veerle Merckx zegt:

    Bedankt voor je info! Nog een vraagje. Theme Hoffman spreekt me ook wel aan. Ik wil een website, met daaraan een blog gekoppeld. Is dit theme ook bruikbaar voor een website te bouwen? Ik heb de indruk dat het enkel om een blog gaat, of vergis ik me?

      • Veerle Merckx zegt:

        Super! bedankt!

  13. Veerle Merckx zegt:

    Bedankt voor je hulp Erwin! Ik ga alles eens grondig bekijken. Het theme Hoffman vind ik ook wel mooi. Er is zoveel keuze, moeilijk om kiezen als je er niet veel van kent 😉

  14. Veerle Merckx zegt:

    Beste, Graag had ik je gratis advies. Ik start als hartcoherentie coach, een ademhalingstechniek. Mijn praktijk zal Maan – licht op Trauma heten. De bedoeling is rust uit te stralen. Heb verschillende rubrieken, Maan ademt, Maan inspireert, Maan luistert en een blog. Welk thema kan ik het best kiezen? Liefst minimalistisch, puur, met ruimte voor quotes die apart geplaatst kunnen worden. ik hou ook wel van een begrensd beeld. Ik heb geen ervaring, maar heb wel hulp.

    Deze website vind ik mooi https://www.degastenvanveerle.be Kan jij me gratis helpen?

    • Erwin van Ginkel zegt:

      Beste Veerle, ik help je graag. Omdat je dit bericht hebt geplaatst bij de Gratis WordPress themes, zou ik graag willen weten of het theme perse gratis moet zijn of dat je voor het theme zelf wilt betalen. Dat maakt namelijk het verschil of ik je een gratis theme aanbeveel of een theme dat je ergens moet kopen. Als je het geld hebt, adviseer ik je om een betaald theme te gebruiken. Dan is de keuze veel groter en krijg je over het algemeen betere themes. Ook zijn veel themes Freemium. Dat betekent dat je op een goed moment functionaliteiten nodig hebt en alsnog voor het theme gaat betalen. Laat me maar weten, dan ga ik voor je kijken. Groet, Erwin

      • Veerle Merckx zegt:

        Dank voor ja antwoord Erwin. Ik ben in de opstartfase, dus als het kan, liefst een gratis thema. Grtjs, Veerle

        • Veerle Merckx zegt:

          Wat denkt u van Tribe? Is wel betalend. 🙁 Is dat een éénmalige betaling? Of is dat elk jaar opnieuw te betalen?

          • Erwin van Ginkel zegt:

            Beste Veerle,

            Als je het geld hebt, zou ik absoluut voor een betaald theme kiezen. Een goed theme maken én onderhouden kost veel tijd en dus geld. Ook gratis themes zijn vaak Freemium. Dat betekent dat je tegen beperkingen aanloopt en dat je uiteindelijk toch voor de keuze komt te staan om te gaan betalen.

            Tribe vind ik een mooi theme. Ik ken de auteur niet, maar het geeft me vertrouwen dat het theme in 1 jaar bijna 1000 keer is verkocht. Ook qua functionaliteiten en design spreekt het me aan. Pas als je ermee aan de slag gaat, weet je de details. Maar mijn indruk is goed.

            Als je toch voor een gratis theme kiest, wil je eens kijken op https://www.erwinvanginkel.nl/gratis-wordpress-themes-minimalistisch-design/? Zitten daar themes bij die je aanspreken? Zelf houd ik bijvoorbeeld van de minimalistische themes van Anders Norén: https://wordpress.org/themes/author/anlino/. Bijvoorbeeld het theme Hoffman: http://andersnoren.se/themes/hoffman/

            Maar wat denk je bijvoorbeeld van een theme met een menu links: https://www.competethemes.com/poet/

            Er is zoveel mogelijk. Laat maar weten waar je staat. Op basis van jouw input kan ik nieuwe tips geven. Succes!

Reacties zijn gesloten.

Bedrijfsgegevens

Bedrijfsnaam: EVG Consultancy
Merknaam: Erwin van Ginkel
KvK: 66642337
BTW: NL001920499B12

Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: wordpress theme maken

Je bekijkt berichtonderwerp: [Top] 186 Gratis WordPress themes. De meest complete informatie die door https://dtcbuiding.com voor jou is samengesteld.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *