U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 185 SEO Beste Praktijken – FandangoSEO dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.
De structuur van een URL beïnvloedt de zoekmachineoptimalisatie van de pagina, maar hoe gebeurt dat? Hier bespreken we dit onderwerp en hoe we een SEO-vriendelijke URL kunnen maken.
Wat is een URL?
Een URL beschrijft de locatie van een document of webpagina voor bezoekers en zoekmachines. Het dankt zijn naam aan het acroniem Universal Resource Locator.
Laten we eens kijken naar elk element waaruit de URL is opgebouwd.
- Het protocol is het eerste deel van de URL, ook wel schema genoemd. Het geeft aan hoe de browser de gegevens tussen de host en de client moet overdragen. De meest gebruikte protocollen zijn HTTP en HTTPS, hoewel er ook andere zijn zoals FTP, TCP, NTP, enz.
- Het subdomein is een deel van de domeinnaam. We kunnen zeggen dat www een kinddomein is van een moederdomein www.fandangoseo.com. Het wordt gemaakt om verschillende secties van de site te organiseren. Enkele andere voorbeelden zouden kunnen zijn docs. fandangoseo.com of store. fandangoseo.com.
- Het domein is de naam van de website, niet te verwarren met de URL, die u gebruikt om een site te vinden.
- TLD of Top-Level Domain is het laatste segment van de domeinnaam dat na de punt komt. Het geeft extra informatie aan de domeinnaam die ermee verbonden is. Dit kan bijvoorbeeld het doel van de website zijn (.academy, .ong, .edu), het geografische gebied (.uk, .us, .eu) of het merk dat de eigenaar is (.google, .bmw, .amazon).
- De submap is een deel van de url dat een bepaalde subset van inhoud bevat. Een andere manier om het te beschrijven zou de naam van een specifiek deel van uw site zijn. Een typisch voorbeeld zou zijn /blog.
- De slug is het deel van de url dat aan het eind komt, na de TLD, en een specifieke pagina identificeert. Om een gebruiksvriendelijke URL te creëren, moeten uw slugs gemakkelijk te lezen zijn en het hoofdonderwerp van de pagina weergeven. Zo weten lezers en zoekmachines waar de inhoud over gaat.
Waarom is de URL-structuur belangrijk voor SEO?
De structuur van een URL is zowel voor gebruikers als voor zoekmachines relevant.
Voordelen voor gebruikers
Een goed ontworpen URL geeft gebruikers (en zoekmachines) een gemakkelijk te begrijpen hint over waar de landingspagina over gaat.
Zelfs in gevallen waar de titelcode van de pagina verborgen is, zou een door de gebruiker leesbare en semantisch nauwkeurige URL een duidelijk idee geven van waar de landingspagina over gaat. Het geeft gebruikers een verbeterde ervaring door te weten wat ze zullen vinden als ze op de link klikken.
Voordelen voor zoekmachines
De URL is een kleine maar zekere ranking factor die door zoekmachines wordt gebruikt om de relevantie van een bepaalde pagina voor een zoekopdracht te bepalen. Het geeft gewicht aan de algemene autoriteit van het domein zelf. Daarnaast kan het gebruik van trefwoorden in een URL ook fungeren als een ranking factor.
Echter, terwijl het gebruik van een URL met trefwoorden de zichtbaarheid van een site kan verbeteren, heeft de URL zelf meestal geen invloed op de ranking van de pagina. Daarom moet u, hoewel u moet overwegen om trefwoorden te gebruiken, niet zomaar een URL maken om een trefwoord op te nemen als het in andere opzichten nutteloos is.
Best practices voor SEO-vriendelijke URL’s
Hier zijn enkele vriendelijke praktijken voor het bouwen van een URL, die uw site zou moeten helpen de hoogste posities in Google zoekresultaten te krijgen en bezoekers naar uw pagina’s te trekken:
Beschrijf de inhoud van de pagina
Idealiter kan de gebruiker de inhoud van de website nauwkeurig raden door alleen de URL te lezen, waarvoor het een exacte zin of term moet bevatten die bij de inhoud hoort.
Neem trefwoorden op in de URL
Het is de moeite waard om elke webpagina met betrekking tot een trefwoord te optimaliseren, en dat trefwoord moet worden opgenomen in de URL. Het is ook belangrijk om de meest relevante trefwoorden aan het begin van de URL te plaatsen, aangezien zoekmachine spinnen minder belang hechten aan de woorden aan het einde van de URL.
U moet echter misbruik van trefwoorden voorkomen, omdat zoekmachines trefwoordvulling herkennen en pagina’s voor dit soort acties bestraffen.
Gebruik kleine letters in de URL
Zoekmachines kunnen hoofdletters in een URL decoderen, zodat het dubbele URL’s kan genereren en dus page rank kan verliezen.
Als om een of andere reden een URL is aangemaakt met een hoofdletter, moet je de voorkeur URL aangeven via een 301 redirection. En als dit niet mogelijk is, implementeer dan een canonieke tag om de canonieke URL aan te geven.
Maak korte URL’s
De URL moet zo beschrijvend en kort mogelijk zijn, omdat een korte URL gemakkelijker te lezen en te typen is. Bovendien, hoe minder woorden het bevat, hoe meer waarde elk woord krijgt in de zoekmachine. Veel vergelijkbare woorden in een URL kunnen worden gezien als trefwoordvulling en zorgen voor een daling in de zoekresultaten.
Voeg koppeltekens toe om woorden te scheiden
Het gebruik van koppeltekens om woorden te scheiden in URL-zinnen is essentieel voor zowel de leesbaarheid voor de gebruiker als voor de optimalisatie van de zoekmachine. Google raadt aan om koppeltekens te gebruiken in plaats van underscores in URL’s, omdat koppeltekens worden behandeld als spaties tussen woorden, terwijl woorden die verbonden zijn via underscores worden beschouwd als één woord.
Laten we eens kijken naar een voorbeeld:
- Het volgende zou een geoptimaliseerde URL zijn: https://example.info/blog/url-structure-tips
- Deze is echter niet geoptimaliseerd: https://example.info/blog/url_structure_tips
Maak statische URL’s
Het is het beste om statische URL’s te gebruiken die niet kunnen worden gewijzigd. Dit zijn URL’s die constant blijven elke keer als de pagina wordt geladen. Probeer onnodige parameters (zoals ‘?’, of ‘&’), die typisch zijn voor dynamische URL’s, te vermijden.
Een statische URL is gemakkelijker te lezen voor zowel de gebruiker als de zoekmachines. Dit betekent niet dat u geen extra parameters kunt toevoegen aan URL’s die in sociale netwerken worden gepubliceerd om marketinggegevens te kunnen volgen, maar u moet proberen om dynamische URL’s direct op de site te coderen.
Wees voorzichtig met subdomeinen
Zoekmachines hebben de potentie om een subdomein te behandelen als een aparte entiteit van het hoofddomein, wat vele aspecten van SEO kan beïnvloeden, waaronder linkbuilding en vertrouwenswaarde. Dus als er geen dwingende reden is om een subdomein te gebruiken, is het het beste om in plaats daarvan submappen te gebruiken.
- Op basis van het bovenstaande zou dit een geoptimaliseerde URL zijn: https://www.example.com/element
- Maar niet deze: https://element.example.com
Beperk mappen in de URL-structuur
Een URL mag geen onnodige mappen bevatten. Het is het beste om alleen het aantal mappen en karakters te gebruiken dat nodig is voor een URL-structuur. Denk eraan, hoe vlakker de structuur van de site, hoe beter.
Houd de gebruiker te allen tijde in gedachten, en nog één ding: het Google-algoritme verandert voortdurend, dus wees altijd op de hoogte van de laatste updates.
Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: wat betekent url