U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 175 Wat zijn WordPress plugins? dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.
WordPress plugins
Een plugin voegt iets toe aan je website. Er zijn verschrikkelijk veel gratis plugins die je met één druk op de knop kan installeren en activeren. Ook zijn er talloze betaalde plugins via een website als CodeCanyon of via de website van ontwikkelaars zelf. Elke website die ik heb gebouwd heeft plugins omdat je eigenlijk bijna niet zonder kan. Heeft een website bepaalde eisen zoals evenementen tonen in een agenda? Of wil je een heel uitgebreid contactformulier plaatsen? Hier heb je dan een plugin voor nodig.
Installeren van een plugin in WordPress
Dit is zeer gemakkelijk, klik in je Dashboard via de optie “Plugins” op “Nieuwe plugin”. Er verschijnt nu een lijst, met rechtsboven een zoekbalk. Via deze zoekbalk zoek je rechtstreeks door de hele WordPress bibliotheek van gratis plugins.
Mocht je een plugin downloaden van een (vertrouwde) website dan ontvang je een .zip mapje. Dit bestand kun je gemakkelijk uploaden door in het overzicht van hiervoor bovenaan op de knop “Plugin uploaden” te selecteren en daar het .zip mapje naartoe te slepen of te selecteren via de “Bestand kiezen” knop.
Probeer het onnodig gebruik van plugins te voorkomen
Het is heel gemakkelijk om een plugin toe te voegen aan je website. Het punt is alleen, als je voor elk klein dingetje een plugin toevoegt dat het snel uit de hand loopt. Daarom wil ik als advies meegeven: voeg alleen plugins toe als het echt moet. Ik zie heel vaak dat mensen bijvoorbeeld een Google Analytics plugin gebruiken om hun bezoekersaantallen te meten. Dit is alleen niet nodig, aangezien je bij het registreren van je website bij Google Analytics een stukje code krijgt die je gemakkelijk kan plakken in de Divi thema opties onder het tabblad “Integratie”.
Een plugin voegt code toe aan je website, soms (veel) meer dan je uiteindelijk gebruikt. Plugins die niet goed samenwerken kunnen voor conflicten zorgen, en een conflict kan er voor zorgen dat je website kapot gaat of niet meer goed functioneert. Een grote hoeveelheid Plugins voegt dus ook een grote hoeveelheid code toe, waardoor je website trager wordt en ook trager laad voor je bezoekers.
Zelf probeer ik het aantal plugins nooit hoger uit te laten komen dan 20, dit is een uiterste. Het liefst zit dit rond de 10 Plugins. Een WordPress website met 30 of 40 Plugins, heeft een verhoogde kans om bij een onderhoudsronde problemen te krijgen op technisch vlak. Het is in zo’n geval dus raadzaam om updates uit te laten voeren door iemand die bij problemen direct het probleem kan oplossen.
Welke plugins moet je bij elke website gebruiken?
Sommige plugins zijn gewoon vereist. Het is gewoon niet slim, om ze links te laten liggen. WordPress is “kaal” gewoon niet goed genoeg om alleen met een thema een goed functionerende website neer te zetten. Functionaliteiten als cache, spam-beveiliging en SEO tools heb je gewoon bij elke website nodig.
Cache plugins
Je hebt altijd een cache plugin nodig, om er voor te zorgen dat je website sneller laad voor je bezoekers. Er zijn een hele hoop caching plugins, grote namen in deze serie zijn bijvoorbeeld:
- WProcket (betaald)
- Cache Enabler (gratis)
- W3 Total Cache (gratis + betaald)
- WP Super Cache (gratis)
Wat voor caching plugin jij gebruiken moet, is soms afhankelijk van je hostingpartij en de servers die zij gebruiken.
Handige tip!
Heb je net zoals ik hosting bij Cloud86? Zij hebben speciale LiteSpeed servers waardoor je website geschikt is voor het ultra snelle LiteSpeed caching. Wanneer je WordPress bij hun heb geïnstalleerd, wordt de “LiteSpeed Cache” plugin automatisch voor je geïnstalleerd en geactiveerd. De plugin is gratis, en werkt perfect.
SEO plugins
Als je wat meer controle wil hebben over de informatie die zoekmachines vinden wanneer ze langskomen op je site, installeer je een SEO plugin.
De grootste speler in die markt was altijd Yoast SEO, opgericht door een Nederlander genaamd Joost.
Als alternatief daar op is tegenwoordig RankMath ook erg populair, wat de laatste tijd ook mijn keuze is wanneer ik een SEO plugin ga installeren.
Spam-beveiliging plugins
Wanneer je een contactformulier op je website hebt staan, bestaat er een kans op spam. Kunnen mensen reageren op jouw berichten, dan heb je kans op spam. Er zijn “spammers” die er hun beroep van maken alle beveiligingen te omzeilen, om zo jou een spam-bericht te sturen waar je hopelijk intrapt.
Akismet is een spam-beveiliging plugin die automatisch bij WordPress geïnstalleerd word. Op hun website kun je (gratis) een account aanmaken en een API key opvragen. Als je die in de instellingenpagina van de plugin plaatst, zal Akismet op jouw website spam tegengaan.
Firewall plugins
Beveiliging is belangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat je website gehackt wordt, en een firewall plugin kan daar bij helpen. Het beschermd je tegen aanvallen, mislukte inlogpogingen en meer. Mijn standaard firewall plugin is Wordfence, en deze kun je gratis gebruiken. Er is wel een betaalde versie, die meer functies bied en betere bescherming bied maar dit is niet persé nodig. De gratis versie bied voldoende bescherming.
Na installatie moet je even de instellingenpagina bezoeken om de plugin in te stellen en een e-mailadres op te geven waar ze meldingen naar mogen sturen met informatie over je website.
Zo heeft iedere webbouwer wel zijn eigen set plugins die hij of zij standaard installeert bij elke installatie.
Kort samengevat, de plugins die ik altijd gebruik zijn:
- RankMath
- Wordfence
- LiteSpeed Cache
Staat er een contactformulier op de website? Dan ook:
- Akismet
- GravityForms
In het volgende artikel gaan we verder in op zoekmachine optimalisatie!
Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: https://dtcbuiding.com/wat-zijn-plugins-wordpress-elsvthl6