Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 173 Algemene voorwaarden webshop: zo pak je het aan

[Top] 173 Algemene voorwaarden webshop: zo pak je het aan

U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 173 Algemene voorwaarden webshop: zo pak je het aan dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

Foto: Matthew Henry via Burst

Algemene voorwaarden voor webshops: niet verplicht, maar het voorkomt veel gedoe achteraf. In de algemene voorwaarden staan namelijk de rechten en plichten van jou als verkoper en die van de consument als koper. Denk aan garanties, bedenktijden, uitzonderingen hierop, betaalverplichtingen en klachtafhandeling. Het draait allemaal om duidelijkheid. En het goede nieuws is dat het opstellen van goede algemene voorwaarden voor je webshop helemaal niet duur of ingewikkeld hoeft te zijn. Lees waarop je moet letten en welke opties er zijn om je algemene voorwaarden te regelen.

Een webshop starten en meteen beginnen met verkopen? Probeer Shopify nu gratis.

Algemene voorwaarden webshop: ruimte voor eigen bepalingen

Zoals gezegd zijn algemene voorwaarden (ook wel leveringsvoorwaarden of servicevoorwaarden genoemd) niet verplicht. Dat komt omdat er altijd wettelijke regels gelden bij een koopovereenkomst (wet koop op afstand) waarop je kunt terugvallen. Bijvoorbeeld het herroepingsrecht waarbij consumenten een aankoop mogen annuleren (er zijn duidelijke uitzonderingen). Dit met een bedenktijd van 14 dagen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een heldere ‘verkoop via internet checklist’ waarbij je als merchant kunt nagaan of je aan de wettelijke regels voldoet.

Naast de wettelijke verplichtingen heb je de flexibiliteit om andere zaken zelf in te vullen. We noemen hieronder enkele interessante punten voor algemene voowaarden webshops:

Betalingstermijn
Voor bedrijven en de overheid geldt een wettelijke betalingstermijn. Maar richting consumenten mag je zelf een redelijke betalingstermijn bepalen.

Garantie
Er geldt een wettelijke garantie. Die is uiteraard niet te verkorten, maar in je algemene voorwaarden kun je wel info over extra vormen van garantie zetten (bijvoorbeeld het bijkopen van garantie). Of een langere duur van de garantie (als USP). Benoem ook wanneer de garantie nadrukkelijk niet geldt. Bijvoorbeeld wanneer de consument het product door derden heeft laten repareren.

Eigendomsvoorbehoud
Als je eigendomsvoorbehoud in de algemene voorwaarden zet, blijven de producten van jou totdat de klant heeft betaald.

Voorwaarden rondom levering
In de algemene voorwaarden neem je ook zaken op die over de levering van de bestelling gaan. Zoals levertijd (wettelijk is dit binnen 30 dagen), annulering en bezorgkosten. En voor wie zijn de kosten bij retourneren?

Foto: Matthew Henry via Burst

Twee eisen bij algemene voorwaarden opstellen

Hanteer je algemene voorwaarden, dan zijn er in basis twee eisen:

1. De klant moet je voorwaarden kunnen bekijken voor de koop

Je moet als verkoper zorgen dat klanten niet alleen weten dat er algemene voorwaarden gelden, maar deze voorwaarden moeten ook goed vindbaar zijn. Zo neem je bijvoorbeeld in offertes een regel op dat er algemene voorwaarden gelden en voeg je een link of bijlage toe. En voor aankopen in je webshop wijs je klanten voor de aankoop erop dat er voorwaarden gelden en gaat men akkoord door bijvoorbeeld een vinkje te zetten. Plaats daarbij een linkje naar de voorwaarden en het is helemaal duidelijk. Daarnaast is de footer een veelgebruikte plaats om de algemene voorwaarden voor iedereen zichtbaar te maken. Let er trouwens op dat klanten algemene voorwaarden op kunnen slaan, zodat de voorwaarden ten tijde van de aankoop altijd terug te lezen zijn.

2. Er mogen geen ‘onredelijke’ bepalingen in staan

Dit zijn bepalingen die in strijd zijn met de wet. In artikel 6:236 Burgerlijk Wetboek (BW) is een zwarte lijst opgenomen. Je mag bijvoorbeeld nooit in je algemene voorwaarden opnemen dat:

 • een abonnement stilzwijgend wordt verlengd
 • een abonnement verplicht op een bepaald moment opgezegd moet worden
 • de wettelijke verjaringstermijn of vervaltermijn wordt verkort naar minder dan 1 jaar
 • prijsverhogingen eenzijdig doorgevoerd worden zonder dat de consument de overeenkomst mag ontbinden

Algemene voorwaarden kunnen nietig worden verklaard als er punten uit deze lijst in voorkomen.

Daarnaast is er ook een zogeheten grijze lijst voor algemene voorwaarden. Dit zijn letterlijk bepalingen die in een grijs gebied vallen. Het gaat dan om punten die vermoedelijk onredelijk zijn. Waar punten in de zwarte lijst duidelijk zijn en niet tegen te werpen zijn als verkoper, kun je tegen punten in de grijze lijst wel ‘tegenbewijs leveren’. Dit ga je aan om je algemene voorwaarden overeind te houden en ze niet nietig te laten verklaren bij een geschil. De wettelijke lijst kan hierin niet compleet zijn, wat maakt dat je zelf verantwoordelijk bent om geen onredelijke bepalingen in je algemene voorwaarden op te nemen.

Algemene voorwaarden opstellen: enkele opties

Er is geen officiële route voor het opstellen van algemene voorwaarden. We bespreken hier 3 opties om het (grotendeels) zelf te regelen voor je webshop:

Zelf algemene voorwaarden opstellen

Aan de hand van een algemene voorwaarden voorbeeld kun je je eigen algemene voorwaarden opstellen. Omdat algemene voorwaarden bij alle webshops goed vindbaar zijn, is de inhoud ervan niet geheim en kun je je voordeel met deze voorbeelden doen. Nadeel is wel dat je niet precies weet wat bij welke webshop als maatwerk is opgenomen en of deze voorwaarden juridisch standhouden. Als je voor deze route kiest, is het raadzaam de voorwaarden altijd nog door een specialist te laten controleren. Bij voorkeur een jurist met kennis van webshops en het internetrecht.

Een algemene voorwaarden generator inzetten

Een veel snellere optie is een algemene voorwaarden generator. Online vind je tientallen partijen die dit aanbieden. In de meeste gevallen kost dit slechts enkele tientjes en is het binnen een half uur geregeld. Het voordeel bij deze tools is dat je eenvoudigweg antwoorden invult en er automatisch een algemene voorwaarden document gegenereerd wordt. Je wordt stap voor stap door de belangrijke keuzes geloodst. Let er wel op dat je zoekt op algemene voorwaarden voor webshops. Voor online en offline gelden andere regels. Ander voordeel van deze route is dat deze algemene voorwaarden over het algemeen actueel en juridisch op orde zijn. Nadeel kan zijn dat je heel specifieke voorwaarden mist. Een combinatie van generen en zelf schrijven is een mogelijkheid. Dan geldt wel weer dat het aan te raden is een jurist ernaar te laten kijken.

Algemene voorwaarden via je branche- of ledenorganisatie

Het kan ook zo zijn dat je als lid van een brancheorganisatie verplicht bepaalde voorwaarden moet hanteren. Op de website van de SER vind je een overzicht van algemene voorwaarden per branche. Je ziet daar ook of de brancheorganisatie een algemene voorwaarden voorbeeld ter beschikking stelt. Zo heeft de HISWA, de brancheorganisatie voor watersportbedrijven, algemene voorwaarden voor e-commerce, voor haar leden.

Maar ook ledenorganisaties (keurmerken) voor webshops hanteren algemene voorwaarden die leden al dan niet verplicht moeten gebruiken. Voor alle leden van Thuiswinkel.org geldt dat zij de Algemene Voorwaarden Thuiswinkel moeten voeren. In overleg met hun juristen kunnen in uitzonderingsgevallen aanvullende voorwaarden opgenomen worden.

Foto: Shopify Partners via Burst

Extra aandachtspunten bij algemene voorwaarden voor webshops

 • Hou je algemene voorwaarden up-to-date
  Wetgeving verandert, je doelgroepen kunnen veranderen en wellicht wil je op basis van ervaring zaken anders vastleggen. Deze en genoeg andere redenen maken dat je zo nu en dan je algemene voorwaarden tegen het licht moet (laten) houden.
 • Algemene voorwaarden deponeren
  Het is niet verplicht om algemene voorwaarden te deponeren bij KVK of de rechtbank. Het kan echter wel handig zijn. De Kamer van Koophandel geeft twee hoofdredenen om algemene voorwaarden wel te deponeren: bij telefonische verkoop en om te dienen als bewijs. Die laatste kan interessant zijn voor je ecommerce business. Zo kun je altijd bewijzen welke voorwaarden golden ten tijde van de koop. Kosten: 18 euro per document per kalenderjaar.
 • Wel of geen vertalingen (algemene voorwaarden in het Engels)
  Algemene voorwaarden moeten duidelijk te begrijpen zijn voor je klanten. Heb je met name Nederlandse klanten, hou het dan bij het Nederlands. Maar heb je veel internationale shoppers? Bied de voorwaarden dan ook in een vertaling aan. Voeg een disclaimer toe aan het einde van deze voorwaarden, waarbij je aangeeft dat het een vertaling betreft en bij tegenstrijdigheden tussen de taalversies de officiële Nederlandstalige versie bindend is. Wil je meer weten over internationaal zaken doen en webshop-vertalingen? Lees dan de blog: Je webshop succesvol vertalen.
 • Fysieke winkel en een webshop
  Let op dat de regels voor een webshop anders zijn dan voor je stenen winkel. Denk aan de bedenktijd (herroepingsrecht) bij online verkoop en retourafspraken. Stel twee losse documenten op.
 • B2b en b2c algemene voorwaarden
  Regels verschillen ook tussen b2b en b2c verkoop. Bij b2b gelden bijvoorbeeld minder garantieregels dan voor consumenten. Het is dus verstandig om aparte leveringsvoorwaarden op te stellen. Bij een algemene voorwaarden generator wordt hier rekening mee gehouden. De eerste vraag is meestal wat je doelgroep is zodat het juiste document opgesteld wordt.

Aan de slag met je algemene voorwaarden

Het moge duidelijk zijn dat algemene voorwaarden dan wel niet verplicht zijn, maar zeer zeker wel aan te bevelen zijn. Door de verschillende opties en combinaties is het voor elke webshop goed te regelen. Nadrukkelijk geven we aan dat in deze blog enkele tips en algemene informatie voor je in kaart hebben gebracht, maar dat dit geen juridisch advies is. Schakel voor bindend juridisch advies altijd de hulp in van een juridisch adviseur.

Over de auteur

Petra van den Broek is copywriter en online marketeer. Op de Shopify blog deelt ze haar kennis over online content.

Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: https://dtcbuiding.com/algemene-voorwaarden-webshop-gratis-3qoy1dzu

Je bekijkt berichtonderwerp: [Top] 173 Algemene voorwaarden webshop: zo pak je het aan. De meest complete informatie die door https://dtcbuiding.com voor jou is samengesteld.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *