U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 167 WordPress installeren kan op verschillende manieren, cPanel, DirectAdmin dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

door Redactie | WordPress, WordPress Installeren
Bij het opzetten van een website dien je op voorhand met verschillende zaken rekening te houden. De mogelijke groei van je website is hier een goed voorbeeld van! Wanneer je op termijn dagelijks honderden tot zelfs duizenden bezoekers verwacht te mogen ontvangen, kan het raadzaam zijn om direct voor een VPS te kiezen. VPS staat hierbij voor Virtual Private Server, wat het tegenovergestelde van shared webhosting is. Door voor een VPS te kiezen, heb je de server voor jezelf. Dit betekent dat ruimte niet gedeeld hoeft te worden met andere websitehouders en dat je zodoende ook onafhankelijk bent van deze websites.
Voordelen van een VPS voor je website
De onafhankelijkheid biedt je het voordeel, dat een aanval op andere websites geen invloed heeft op je eigen website. Tenzij je vanzelfsprekend meerdere websites op de VPS laat draaien. Ook heb je bij het gebruik van een VPS een veel grotere keuzevrijheid. Je bepaalt zelf op welke manier je de server configureert. Het spreekt voor zich, dat je dit ook aan de aanbieder van de VPS over kunt laten! Houd er rekening mee dat er enige technische kennis vereist is om een server op de juiste wijze in te kunnen richten. Op deze website vind je meer informatie over een VPS.
Shared webhosting vaak voldoende voor kleine websites
Voor het onderhouden van een kleine website met maximaal enkele honderden bezoekers per dag volstaat shared webhosting. Het voordeel van shared webhosting is dat je een veel minder hoge prijs voor de webhosting betaalt. Vaak is het verstandig om hierbij niet voor de goedkoopste oplossing te kiezen, maar juist voor kwaliteit te gaan. Voor enkele tientallen euro’s per jaar, heb je vaak een degelijk webhostingpakket bij een betrouwbare aanbieder van webhosting.
door Redactie | WordPress, WordPress Installeren
Leer hoe je WordPress Lokaal installeert
WordPress Lokaal installeren wil niks anders zeggen dan dat je WordPress op je eigen pc zet. De website is dus alleen toegankelijk op je eigen laptop/desktop en niet zichtbaar voor het publiek. Deze methode wordt veel gebruikt door ontwikkelaars omdat je niet afhankelijk bent van serversnelheid en eventuele storingen, waardoor er sneller ontwikkeld kan worden. In tegenstelling tot het installeren van WordPress met Directadmin of cPanel is deze methode iets ingewikkelder, maar met dit artikel loods ik je er stap voor stap doorheen.
Voorbereidingen om WordPress Lokaal te kunnen installeren
De eerste stap is het opzetten van een lokale server. Er zijn meerdere softwareaanbieders om dit mee te doen, maar voor de uitleg in dit artikel maak ik gebruik XAMPP, gratis te installeren. Met deze software installeer je Apache, PHP en MySQL. Dit hebben we nodig om WordPress lokaal te laten werken.
XAMPP Installeren op je PC
Navigeer naar de installatiepagina van XAMPP. Op deze pagina staan verschillende versies beschikbaar, kies het besturingssysteem van jouw pc.
Nadat je XAMPP hebt gedownload (ongeveer 110 MB) kun je de software openen en zie je het onderstaande scherm verschijnen.
Vervolgens klik je op de geel gemarkeerde startknoppen. Deze zorgen ervoor dat Apache en MySQL worden opgestart. Als de software goed werkt worden Apache en MySQL groen en krijg je een pop-up met de vraag welke verbindingen toegang hebben tot deze applicaties. Het is aan te raden alleen lokaal te werken via een privénetwerk.
Na deze stappen, kunnen we WordPress lokaal installeren.
WordPress Downloaden
WordPress downloaden doen we op de officiële website, wordpress.org. Op deze website staat altijd de laatste versie, hij is zowel in het Nederlands als in het Engels te downloaden. De Nederlandse versie kun je op deze pagina downloaden https://nl.wordpress.org/. Na het downloaden heb je een wordpress “zip file” op je pc staan. Dit “zip file” moet je uitpakken om de volgende stap te kunnen zetten, waar je het neerzet maakt niet uit, maar onthoudt de locatie.
Het WordPress zip file in XAMPP plaatsen
Nu de bestanden op de pc staan moeten we deze in de juiste map van XAMPP plaatsen. Als je XAMPP in de voorgestelde map hebt geïnstalleerd, dan is dit het adres C:/Program Files/XAMPP/htcdocs. Het gedownloade WordPress bestand moet je in deze map kopiëren.
Als je van plan bent meerdere websites op te gaan zetten, dan kun je WordPress hernomen naar “jouwwebsitenaam”.
Jouw WordPress omgeving weergegeven in de browser
Nu de bestanden in de juiste map staan, open je een browser (bijvoorbeeld Chrome) en vul je het volgende adres in, localhost/jouwwebsitenaam. Het laatste gedeelte vervang je voor de naam die je deze map hebt gegeven. Als alles goed is geïnstalleerd, wordt het onderstaande scherm zichtbaar:
Je ziet bij de punten 1 t/m 5 dat je een database moet aanmaken voor deze WordPress installatie.
Database aanmaken met phpMyAdmin
Om toegang te krijgen tot phpMyAdmin, navigeer je naar localhost/phpmyadmin/. Met deze tool kun je eenvoudig een databases aanmaken, die elke WordPress installatie nodig heeft. Na het invoeren van het adres verschijnt het onderstaande scherm. Om dit scherm weer te geven klik je op Databases (rechtsboven).
De database kun je elke gewenste naam geven, wel is het verstandig deze ergens te noteren, zodat je hem makkelijk terug kunt vinden.
Nadat we de database hebben aangemaakt, navigeren we terug naar localhost/jouwwebsitenaam.
Nu kunnen we WordPress lokaal installeren
Als je terug bent bij het startscherm van WordPress, klik je op laten we starten. Er worden nu een aantal vragen over de database gesteld. Het enige wat je nodig hebt bij een lokale installatie is de databasenaam. De overige velden vul je als volgt in:
- Gebruiksnaam : root
- Wachtwoord : Laat deze leeg
- Hostnaam : localhost
- Tabelprefix : wp_
Als alles goed is ingesteld, verschijnt het onderstaande scherm en kun je de installatie starten.
Nadat je op de knop “De installatie starten” hebt geklikt, moet je de onderstaande velden invullen. Het begint met een titel voor je website en eindigt met de vraag of de zichtbaarheid voor zoekmachines geblokkeerd moet worden, wat overigens niet van toepassing is bij een lokale installatie. De overige velden kun je naar eigen inzicht invullen en ergens noteren. Als je alle onderstaande velden hebt ingevuld klik je op WordPress installeren.
Gefeliciteerd! WordPress is lokaal geïnstalleerd op je pc. Je kunt nu inloggen in je WordPress omgeving.
Ter aanvulling op het artikel kun je de deze video op YouTube nog even bekijken. WordPress Digital Class heeft er een heldere video over opgenomen.
door Redactie | WordPress, WordPress Installeren
WordPress installeren via DirectAdmin is zeer gebruikelijk en eenvoudig zelf uit te voeren. DirectAdmin is hosting control software, wat vergelijkbaar is met cPanel, ook een veel gebruikte tool om WordPress mee te installeren.
Voordat we aan de slag kunnen met DirectAdmin moeten we eerst een domeinnaam vastleggen en een hostingpakket afsluiten die gebruik maakt van DirectAdmin. Als je dit hebt gedaan moet je de hosting aan de domeinnaam koppelen. In de volgende alinea leg ik je uit hoe dit werkt.
Domeinnaam koppelen aan je hostingpakket
Een domeinnaam is je adres op internet, maar zonder website is deze natuurlijk niet bereikbaar. Om een website op jouw domeinnaam te kunnen zetten heb je een server nodig, waar je jouw website op kunt plaatsen. Deze server verbind je vervolgens met jouw domeinnaam. Als je DirectAdmin wilt gebruiken werkt dit als volgt:
- Zoek de “name server” van je hostingprovider op, vaak zijn dit twee servers. De eerste is primair en de tweede draait als back-up. Sommige hostingproviders hebben drie servers of meer. Deze gegevens heb je in de volgende stap nodig.
- Als je de “name server” hebt gevonden, log je in bij je “name register”, dit is het bedrijf waar je jouw domeinnaam hebt geregistreerd. Je moet nu de “Name servers” aanpassen met de gegevens van het hostingbedrijf. In de meeste gevallen hoef je het IP adres niet aan te passen en kun je deze leeg laten. Een voorbeeld van deze velden staat hieronder, maar de layout varieert per bedrijf.
Domeinnaam toevoegen in DirectAdmin
Het koppelen van jouw domeinnaam aan je hostingpakket, kan tot maximaal 24 uur duren. Je krijgt echter geen bericht dat het gelukt is en daarom kunnen we direct verder met de volgende stap, je domeinnaam toevoegen in DirectAdmin.
Inloggen in DirectAdmin
Nadat je bent ingelogd met de gegevens die je van jouw hostingpartij hebt ontvangen,kunnen we direct een domeinnaam toevoegen, door op Domain Administration te klikken. Het onderstaande scherm verschijnt.
Je klikt nu op “Add Another Domain” het onderstaande schermt verschijnt en je kunt jouw domeinnaam toevoegen. Dit doe je zonder http:// of https:// toe te voegen. Als alles goed is ingesteld klik je op “Create”.
WordPress Installeren via DirectAdmin
Nu wordt het tijd om WordPress te installeren. Na het toevoegen van de domeinnaam navigeer je terug naar het startscherm door op “Home” te klikken. Vervolgens klik je op de zojuist aangemaakte domeinnaam. Op deze pagina scroll je helemaal naar beneden en zie je het onderstaande scherm.
Je klikt nu WordPress aan. Klik in het scherm wat verschijnt op “Install”. De vragen die vervolgens verschijnen vul je in. Zie de highlights en aanwijzingen hieronder.
Gefeliciteerd! Nadat je op “Install” hebt geklikt is WordPress op jouw server en dus domeinnaam geïnstalleerd.
De back-end is standaard bereikbaar via jouwdomeinnaam.nl/wp-admin.
Let op: Als je website niet direct zichtbaar is, dan ligt dit meestal aan de koppeling tussen je domeinnaam en de server. Is je website na 24 uur nog niet bereikbaar, dan is het raadzaam om even contact op te nemen met jouw hostingprovider.
door Redactie | WordPress Installeren
Er zijn meerdere manieren om WordPress te installeren. In dit korte artikel behandel ik één van de meest snelle en simpele manieren om dit te doen. Om dit te realiseren gaan we aan de slag met cPanel. Dit is een zogenaamd “hosting control panel”. In deze omgeving is het zeer eenvoudig om o.a. domeinnamen te koppelen, email-adressen aan te maken en websitesystemen te installeren.
Aan de slag met WordPress installeren via cPanel
Afgelopen jaren heb ik meerdere hostingbedrijven geprobeerd, van goedkoop tot extreem duur. Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij Siteground, dit kwalitatieve hostingbedrijf staat bekend om hun goede support en betrouwbare servers. Daarnaast werken ze met cPanel, zoals eerder genoemd één van de eenvoudigste manieren om je website mee te beheren en te installeren.
cPanel maakt gebruik van Softaculous auto-installer script, deze maakt het mogelijk om met één druk op de knop bijna elk CMS te installeren op een hostingpakket.
Voorbereidingen op de installatie
Zonder technisch te worden ga ik je nu uitleggen hoe je binnen 10 minuten je eigen website live kunt zetten.
Voordat je WordPress kunt installeren via cPanel moet je twee voorbereidingen treffen. De eerste is een domeinnaam. Zonder een online adres kun je geen website lanceren. Registreer dus eerst een domeinnaam. Als je ook nog geen hosting account hebt kun je die bij Siteground afsluiten. De kosten bedragen 3.95,- per maand en je krijgt hier een 1 domeinnaam bij. Als je een naam hebt geregistreerd, dan wordt het tijd om de domeinnaam aan je server te koppelen. Dit is zeer eenvoudig en als je bij Sitegroud een hostingpakket en een domeinnaam hebt afgesloten, dan worden deze automatisch aan elkaar gekoppeld.
Stap 1
Log-in op je hostingaccount > navigeer naar > Information & Settings. Het account DNS en soms het Account IP heb je nodig om de domeinnaam te koppelen aan je hostingpakket.
Stap 2
Ga naar het bedrijf waar je jouw domeinnaam hebt vastgelegd (dit is alleen noodzakelijk als je de domeinnaam extern hebt vastgelegd, buiten Siteground). Helaas heeft elke register (domein registratie bedrijf) een andere backend. Het is nu de bedoeling dat je de DNS(naamserver) wijzigt zodat deze naar de juiste hosting wijst. Mocht je er niet uitkomen, elke register weet direct wat je bedoelt en hoe je het moet instellen.
Domeinnaam toevoegen in cPanel
Nu je de domeinnaam hebt gekoppeld aan je hosting, wordt het tijd om de domeinnaam toe te voegen aan cPanel.
Dit doe je door te klikken op Go to cPanel. Vervolgens klik je op Addon Domains, het onderstaande scherm verschijnt.
Hierin vul je jouw domeinnaam in, de FTP en Root gegevens worden automatisch gevuld. Het wachtwoord kun je zelf bepalen of je kunt op “Password Generator klikken.
WordPress Installeren
Met de voorgaande stappen hebben we voorbereidingen getroffen om WordPress daadwerkelijk te kunnen installeren. Om dit te doen gaan we naar het start scherm van cPanel. Nu navigeer je naar AUTOINSTALLERS en klik je het logo van WordPress aan, deze twee stappen staan hieronder visueel weergegeven.
Je krijgt nu een aantal installatievragen voorgeschoteld. De gene die je moet invullen staan hieronder vermeld.
Choose Protocol : Als je geen SSL certificaat hebt kies je http://.
Choose Domain : Selecteer de domeinnaam die je in de stappen hiervoor hebt aangemaakt.
In Directory, Database Name, Table Prefix – kun je leeg of onveranderd laten.
Site Name & Site Description: Deze kun je direct instellen, maar later ook altijd weer aanpassen.
Stel je voorkeuren in
Tot slot dien je een Username en wachtwoord in te stellen. Het Admin Email adres wordt gebruikt om notificaties naartoe te sturen, je kunt hiervoor ook een gmail, hotmail etc. adres voor gebruiken. Vergeet de taal niet te veranderen naar Nederlands of een andere taal naar jouw voorkeur.
Nu kun je op install klikken en wordt je WordPress website live gezet. En kun je inloggen via jouwdomein.xx/wp-admin.
Let op: Als je recent een domeinnaam hebt geregistreerd en gekoppeld aan je hosting kan het maximaal 24 uur duren voordat je website bereikbaar is.
door Redactie | WordPress Installeren
Via FTP (file transport Protocol) WordPress installeren
Bij de meeste hostingproviders kun je gebruik maken van Cpanel of Directadmin. Met deze tools kun je met een paar klikken WordPress installeren. Als jouw hostingprovider hier geen gebruik van maakt, dan kun je met een FTP aan de slag. In dit artikel leg ik je precies uit hoe je WordPress installeert met een FTP connectie.
Nog geen hostingprovider?
Voorbereiding WordPress installeren via FTP
Voordat je WordPress kunt installeren moet je eerst het CMS downloaden op je PC. Om dit te doen ga je naar WordPress.org/download. Op deze pagina staat altijd de laatste versie van WordPress.
Filezilla installeren
Nadat je WordPress hebt gedownload op je harde schijf moet je FTP software installeren. Deze software maakt het mogelijk om eenvoudig bestanden van je PC naar jouw server te uploaden. Filezilla is hier een voorbeeld van, je kunt het gratis downloaden.
Zorg dat je beschikt over de juiste inloggegevens
Elke hostingbedrijf heeft eigen inloggegevens voor FTP software. In de meeste gevallen ontvang je deze bij het afsluiten van een hostingpakket. Als dit niet het geval is kun je deze vinden in de beheeromgeving, of anders kun je deze aanvragen. De gegevens die je minimaal nodig hebt:
- Host
- Username
- Password (deze stel je vaak zelf in)
- FTP port (Meestal 21)
WordPress uploaden naar je server
Als het goed is kun je nu met Filezilla een connectie maken met je server. Als de connectie tot stand is gekomen, open je de public_html map. In deze map moet je de WordPress bestanden plaatsen.
Maak een MySQL Database aan
Nu de bestanden op de server staan moeten we een MySQL database aanmaken voor WordPress. Hoe je dit doet varieert per hostingprovider, informeer dus even waar jouw hostingbedrijf gebruik van maakt. In mijn geval wordt er gewerkt met Cpanel waarin ik eenvoudig een nieuwe database kan aanmaken. Cpanel kun je direct via de backend van je beheerpaneel bereiken of door jouwdoneinnaam.nl/cpanel in te voeren (jouwdomeinnaam vervangen voor je eigen domeinnaam).
Vervolgens kom je in de beheeromgeving van Cpanel en navigeer je naar DATABASES en klik je op MySQL Databases.
Geef de database een naam bij “New Database:” en klik op “Create Database“.
Maak een nieuwe gebruiker aan in de Database
Nu je de database hebt aangemaakt moet je een nieuwe gebruiker aanmaken om toegang te krijgen. Rechtsboven staat Jump to MySQL Users, klik hierop en je ziet het onderstaande scherm.
Vul de bovenstaande gegevens naar eigen inzicht in en klik op Create a User. In sommige gevallen krijg je een vraag over User Privileges, geef de net aangemaakte gebruiker alle rechten. Schrijf de gegevens ergens op zodat je deze niet vergeet.
Aan de slag met WordPress
De eerste belangrijke stappen zijn gezet! Nu open je een browser en navigeer je naar jouw URL. Als je WordPress in de goede map hebt gezet krijg je de onderstaande melding. Er wordt aangeven dat je nog geen wp-config.php hebt aangemaakt. Het enige wat je nu hoeft te doen is klikken op Create a Configuration File.
Vervolgend krijg je de vraag of je alle voorbereidingen hebt getroffen die we in voorgaande stappen hebben afgerond. Dit hebben we dus gedaan, je kunt op Let’s go! klikken.
De database die we hebben aangemaakt komt nu van pas. Vul ze in en klik op Submit.
Vervolgend kun je WordPress installeren, een site Title, een username, een password en email adres invullen. Vergeet tot slot niet te checken of je website indexeerbaar is. Hiervoor vink je het vinkje aan bij “Allow search engines to index this site”.
Je kunt aan de slag met je WordPress website
Je kunt nu WordPress Installeren via FTP, gefeliciteerd! Houdt er rekening mee dat de lay-out van de screenshots kan afwijken, maar de stappen blijven identiek.
Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: https://dtcbuiding.com/wordpress-lokaal-installeren-lz0gtkmd