Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 160 Hoe Google Analytics toevoegen aan WordPress websites

[Top] 160 Hoe Google Analytics toevoegen aan WordPress websites

U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 160 Hoe Google Analytics toevoegen aan WordPress websites dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

Google Analytics toevoegen aan WordPress websites is al weer deel 3 in de serie algemene blogs over Google Analytics. Eerder schreef ik waarom je Google Analytics gebruikt en over het verschil tussen Google Analytics en Google Search Console. Deze blog gaat over hoe je Google Analytics toevoegt aan jouw website. Het 4e en laatste deel gaat over de informatie die je allemaal uit Google Analytics kunt halen. En hoe je deze informatie kunt interpreteren.

Een aantal stappen

Google Analytics toevoegen aan een website gebeurt in een aantal stappen. Zo zul je een Google Analytics account moeten aanmaken, jouw website aan die account koppelen en een code toevoegen aan jouw website om Google Analytics te laten werken. In dit blog laat ik 3 manieren zien, waarop je Google Analytics aan je website kan koppelen: handmatig, via de RankMath SEO plugin en via de MonsterInsights plugin.

Google Analytics account aanmaken

Voor het aanmaken van de account ga je naar de Google Analytics website. Je zult moeten inloggen met een Google account. Je kunt dit doen met jouw bestaande Google of Gmail account. Mocht je geen Google of Gmail account hebben, dan kun je die op die pagina aanmaken. Wanneer je een Gmail account gebruikt voor de automatische backup van je website via UpdraftPlus, dan kun je deze account gebruikt.

Inschrijven

Je zult vervolgens het onderstaande op je scherm zien. Hier meldt je je daadwerkelijk aan.

Website toevoegen

Nadat je je hebt aangemeld kun je via onderstaand scherm jouw website toevoegen. Vul de naam van je website in. Google Analytics wil graag gegevens delen met zogenaamde specialisten van Google, technische ondersteuning en overige Google diensten. Wanneer je aan de AVG (GDPR) regelgeving wilt voldoen zul je deze zaken het beste allemaal uitvinken. Nadat je dit gedaan hebt klik je op “Tracking-ID ophalen”. Voordat je deze code ook daadwerkelijk ontvangt zul je nog wel jouw land moeten selecteren en akkoord moeten gaan met de voorwaarden.

Sinds Google Analytics 4 zul in in het volgende scherm nogmaals de accountnaam moeten instellen. Let er op dat je hier de juiste tijdzone selecteert. Zo weet je namelijk exact wanneer jouw website veel bezoekers trekt. Dit komt van pas wanneer je iets nieuws wilt aanbieden en dit aan een zo groot mogelijk publiek wilt presenteren. In het volgende scherm zul je informatie over je bedrijf en wat je wilt meten met Google Analytics, moeten invullen.

Nadat je dit hebt gedaan, zul je de voorwaarden van Google Analytics moeten accepteren om door te kunnen gaan. Vervolgens kun je aangeven welke berichten je eventueel van Google per mail wilt ontvangen.

In de Setup Assistant zul je op Tag installatie en op vervolgens Web moeten klikken om de URL en de naam in te geven van de website waar je Google Analytics wilt toevoegen. Je hoeft in dit scherm verder niets te wijzigen. In het volgende scherm zul je onder andere de tracking ID terugvinden; een code die begint met G- gevolgd door een aantal cijfers en letters. Die code heb je nodig om je website te koppelen aan Google Analytics. Voor Google Analytics 4 bestond deze tracking ID uit UA- en een aantal letters en cijfers.

Handmatig Google Analytics aan je website toevoegen

Je kunt Google Analytics zonder plugin koppelen aan je website, de onder de Global site tag vermeldde code toe te voegen aan de headercode van je website. Voorbeeld van een code:

<!– Global site tag (gtag.js) – Google Analytics –>

<script async src=”https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=G-QWERTY8BZ”></script>
<script>
window.dataLayer = window.dataLayer || [];
function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
gtag(‘js’, new Date());

gtag(‘config’, ‘G-QWERTY8BZ’);

</script>

In het door mij gebruikte Divi thema kun je deze code eenvoudig toevoegen. Ga in de Divi Thema Opties naar Integratie en vul de code in het veld Voeg code toe aan de < head > van uw blog in en sla de wijziging op.

Google Analytics toevoegen aan WordPress met RankMath SEO plugin

Er zijn verschillende mogelijkheden om Google Analytics te koppelen aan je website.Wanneer je op je website gebruik maakt van de RankMath SEO plugin. Ga hiervoor naar RankMath => General Settings => Analytics. Het fijne van deze methode is dat je niet alleen Google Analytics koppelt, maar ook Google Search Console.

Google Analytics toevoegen aan WordPress met de MonsterInsights plugin

Wanneer je de SEO van je website niet checkt met de RankMath plugin is de veruit de eenvoudigste manier om Google Analytics te koppelen, de MonsterInsights plugin. De gratis versie van deze plugin voldoet prima. Het fijne van deze plugin is dat deze ook een aantal statistieken toont in het dashboard van je WordPress website. Het nadeel is, is dat het weer een extra plugin is, die wat extra laadtijd van je website af zal snoepen.

Nadat je deze plugin hebt geïnstalleerd zie je dat MonsterInsights is toegevoegd aan het menu. Wanneer je er op klikt verschijnt automatisch een veld waarin je stap voor stap wordt meegenomen om de website aan Google Analytics gekoppeld te krijgen. Eerst zul je aan moeten geven om wat voor soort website het gaat (zakelijk, blog of webwinkel). Daarna zul je de tracking-ID die je van Google Analytics ontving, moeten ingeven. Je zult de plugin vanzelfsprekend toegang moeten verstrekken tot jouw Google Analytics account.

Als laatste stap vraagt MonsterInsights of je de instellingen van de plugin wilt wijzigen. De standaard instelling werkt voor het merendeel van de websites dus hier hoe je niets aan te passen. Vervolgens kun je de schermen voor de betaalde versie en voor het installeren van WPForms negeren. Uiteindelijk kun je op Finish Setup & Exit Wizard klikken en is de plugin geïnstalleerd.

Google Analytics toevoegen aan WordPress met de Site Kit by Google plugin

Met de Site Kit by Google plugin kun je niet alleen Google Analytics aan jouw website koppelen, maar ook Google Search Console. Deze plugin geeft je bijvoorbeeld ook in AdSense (hoeveel inkomsten haal je uit je website) en PageSpeed Insights. Met die laatste kun je de technische prestaties van jouw website inzien.

Het duurt overigens altijd even voordat Google Analytics statistieken kan gaan tonen. In een volgend blog lees je over de informatie die je allemaal uit Google Analytics kunt halen.

Zelf doen of uitbesteden?

Het toevoegen van Google Analytics aan WrordPress is via deze methode zeer eenvoudig. Mocht je het toch lastig vinden of er geen tijd voor hebben, dan kun mij altijd contacteren. Dit soort werkzaamheden kan ook prima uitgevoerd worden in onze onderhoudsabonnementen.

Overigens kan ik je ook helpen met het toevoegen van Google Analytics aan Drupal websites.

Met regelmaat plaats ik Blogs en korte Tips & tricks. Wil je mijn tips en blogs niet missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: https://dtcbuiding.com/google-analytics-website-toevoegen-g3p2yq0m

Je bekijkt berichtonderwerp: [Top] 160 Hoe Google Analytics toevoegen aan WordPress websites. De meest complete informatie die door Dtcbuiding voor jou is samengesteld.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *