U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 158 Pakkende en Originele Namen Bedenken dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.
Pakkende en Originele Namen Bedenken
Een succesvolle naam van een website of webshop bevat vaak duidelijkheid voor de consument. Een naam die goed gekozen is kan een waardevol bezit van een bedrijf zijn en behoorlijk wat voordeel opleveren.[1]Bron: Marty Neumeier in de Brand Gap Wil je met jouw naam winnen en echt met iets origineels komen dan moet je aan de volgende aspecten voldoen:
- De naam van jouw website of webshop moet kort en krachtig zijn.[2]Het werkt tegen je als je jouw merknaam moet uitleggen of spellen of dat er verwarring is over jouw werknaam.
- Combinaties van woorden die rijmen of allitereren doen het erg goed.[3]Bron: DNS België: Alliteratie in merknamen
- De naam moet blijven hangen
Bovenal activeert een goede naam mensen om bij jou te kopen en als die naam ook nog makkelijk te onthouden is zal jouw bekendheid blijven stijgen.
In de praktijk blijkt de naamkeuze voor je bedrijf, winkel of webshop vaak niet eenvoudig. Het vergt best even wat creatief en slimheid. Daarnaast loop je vaak tegen het probleem aan dat veel genoemde namen al gebruikt worden.
Om je op weg te helpen om die unieke naam te bedenken hebben we een aantal tips en tools op een rij gezet die jou kunnen helpen.
Naam van een webshop bedenken: SEO of een pakkende naam?
Voor online winkels zijn er grofweg drie manieren om een naam te kiezen:
- Je kiest voor een zoekmachine geoptimaliseerde naam. De url bevat dan het belangrijkste keyword of product dat je verkoopt. Deze strategie is ervoor bedoeld om zo gericht mogelijk gratis bezoekers uit de zoekmachines op jou te laten klikken.
Voorbeelden: allekabels.nl, sanitairwinkel.nl, prullenbakkenstore.com, www.parfumerie.nl - Het alternatief is dat je kiest voor creatieve en hippe naam die je voor diverse productcategorieën kunt gebruiken maar die wél meer tijd kost om bekend te laten worden. In het begin weet je namelijk niet zo goed wat er verkocht wordt als consument.
Voorbeelden: bol.com, zalando.nl, elizawashere.nl, charlietemple.com - Je kunt ook de twee bovenstaande opties combineren waardoor er een merknaam ontstaat waar het product of de productcategorie ook al in genoemd wordt. Hierdoor hebben consumenten direct door wat er te verkrijgen is. Of in ieder geval een flinke zet in de goede richting gekregen.
Voorbeelden: mediamarkt.nl, sunnycars.nl, foodora.com
In 2021 en verder moet je eigenlijk gaan voor een pakkende naam die blijft hangen. De pure zoekmachine geoptimaliseerde namen zijn niet echt meer van deze tijd (vroeger werkte dit bevorderlijk voor je posities in de zoekmachines) en blijven ook een stuk moeilijker hangen bij de consument. Wat ook goed werkt zijn grappige combinaties die goed blijven hangen.
Voorbeelden: Sokkenspecialist.nl, HorlogeGuru.nl of Hangmatgigant.nl.
Bekijk of een domein beschikbaar is voor jouw naam
Als je een goede naam voor je bedrijf en webwinkel hebt gekozen dan gaat dat vaak gepaard met het registreren van een domeinnaam, als deze nog vrij is natuurlijk….
De domeinregistratie is een belangrijke stap omdat je ongetwijfeld zal ondervinden dat de meeste goede namen wel bezet zijn. Zeker in een land zoals Nederland waar online shoppen zo belangrijk is geworden.
Doe daarom altijd een domeincheck als je een leuke naam hebt bedacht. Dit kan je het beste bij een Nederlands hosting bedrijf doen, gezien Cloud86 op Hostingwijzer.nl de #1 is hebben we deze als voorbeeld genomen.
Let op bij de keuze voor uw website naam:
- Bij een pakkende domeinnaam: Is de kans dat deze beschikbaar is nog groot.
- Bij een SEO naam / generieke naam: Is vrijwel alles op. .nl & .com al bezet.
- Bij combinaties ( SEO naam + pakkende naam) is de kans groot dat er nog iets te halen is bij het doen van een domeincontrole.
Bij Cloud86 kun je veilig en simpel kijken of domeinnamen nog beschikbaar zijn.
Is de domein al bezet, maar staat er nog geen website of webwinkel op? Dan is er wellicht toch nog een manier om deze naam en url te bemachtigen. Je kan via de website van Whois ontdekken wie de eigenaar van de domeinnaam is. Als je beschikt over de contactgegevens van de eigenaar kan je hem of haar een bericht sturen om te vragen naar de vraagprijs voor een eventuele overname. Wel moeten we h
Echt contact zoeken met partijen via Whois data lukt maar zelden, het is vaak beter om voor een verse domeinnaam te kiezen.
Website Naam Verzinnen: Tool #1 – Bedrijfsnaam Generator
Deze naam generator is een initiatief van de grootste webshop software spelers: Shopify. Met deze tool kan je keywords met elkaar combineren om een interessante domeinnaam te vinden die nog vrij is. Dit is natuurlijk ideaal als je een SEO gerichte domeinnaam zoekt.
Op dit moment is er geen enkele tool die in de buurt komt van de bedrijfsnaam generator van Shopify
Probeer de tool en het levert je ongetwijfeld inspiratie op voor het kiezen van een pakkende webshop naam.
Na het vinden van een bedrijfsnaam kan je met enkele clicks via het systeem van Shopify de naam vastleggen, dit is vrij eenvoudig te doen en ook nog 14 dagen gratis.
- Wat is Shopify? Lees meer over Shopify webshop software
Tool #2 – Lean Domain Search
Lean is ook een handige website waarbij je een SEO-gerichte domeinnaam kunt zoeken door een keyword in de zoekmachine te plaatsen. Hieruit krijg je dan tientallen suggesties voor interessante domeinnamen. Deze zoekmachine heeft ook een handige filter waarmee je kunt bepalen of een bepaalde naam daadwerkelijk interessant is. Je wil bijvoorbeeld niet een hele lang naam, want dat is lastig om te onthouden. Daarom kan je de gewenste lengte aangeven. Ook wordt de populariteit weergegeven op basis van het zoekvolume in zoekmachines zoals Google. Aan de hand daarvan kan je stellen of een URL groot genoeg is.
Lean is echt een aanrader als je al weet welke naam je op wilt met jouw website naam.
Tool #3 – Wordoid
Wordoid is er echt op gericht om een pakkende naam te vinden. Ook bijzonder effectief als tool voor een projectnaam of grappige projectnamen. Dit is echt een intelligente tool die grappige, unieke namen voor je bedrijf kan bedenken. Als je op zoek bent naar een creatieve naam voor branding doeleinden is dit de ideale tool. Je kunt ook een heel lijstje van zoekwoorden invoeren, aan de hand hiervan wordt een hele lijst bedacht met interessante bedrijfsnamen. Je ziet gelijk of het domein ook nog vrij is!
Tool #4 – Dot-o-mator
Een tool die net even wat anders werkt is Dot-o-mator, hiermee kun je het begin en/of het eind van de gewenste domeinnaam invoeren. Aan de hand hiervan geeft de tool je suggesties voor interessante domeinnamen. Als je een interessante domeinnaam tegen komt kan je deze eenvoudig opslaan en doorgaan met zoeken, zo kan je een heel lijstje opbouwen met interessante namen. Deze domeinnamen kan je vervolgens registreren bij één van de top domeinregistratie partijen van Nederland.
Overige Tools:
- NameStation – Een meer uitgebreide tool die zich volledig heeft toegespitst op het vinden van goede bedrijfsnamen en domeinnamen is Namestation. Deze tool geeft je zeer uitgebreide informatie zoals suggesties voor de namen, zoekvolumes en filteren op lengte van de naam. We vergeten vast ook nog wel een paar functies, maar laat het duidelijk zijn dat je deze tool zeker een kans moet geven als je een unieke naam wil vinden.
- Domain Hole – Domainhole biedt een compleet scala aan tools die je kunt gebruiken om een interessante domeinnaam te vinden. Deze tools geeft je onder andere de onderstaande mogelijkheden: Expired search: zoeken door een database met beschikbare domeinnamen. / Name Spinner: keywords combineren om interessante domeinnamen te vinden Name Generator: vind leuke, grappige en creatieve namen voor branding doeleinden. Brainstormer: ontdek nieuwe domeinnamen met deze unieke brainstorm tool.
- Hier een uitlegvideo van Domainhole:
- Domainr – Omdat de meeste goede domeinnamen helaas al bezet zijn, kan Domainr je wellicht verder helpen. Deze tool kijkt namelijk verder dan de reguliere webwinkel.com en topshop.nl. Hier vind je ook de minder bekende domeinnamen vinden zoals de .org, .biz of ..webshop bijvoorbeeld. Na verloop van tijd zullen deze domeinen steeds meer geaccepteerd worden is onze verwachting.
Er zijn nog veel meer tools beschikbaar, maar dit zijn de top tools die wij hebben gevonden. Hopelijk wordt het met deze lijst een stukje gemakkelijker om een pakkende naam te vinden die goed aansluit op je bedrijf en ook nog eens kan zorgen voor veel gratis verkeer naar je webwinkel!
Onze gouden ‘pakkende naam’ tips:
- Praat over pakkende namen met familie en vrienden. Vaak komen er ineens andere opties naar boven die interessant kunnen zijn voor jouw webshop, project of bedrijf.
- Sommige personen zijn hier ‘veel’ beter in dan anderen, probeer die personen eens aan te zetten tot een lijstje namen. Het verzinnen van leuke namen is niet een kwaliteit die iedereen heeft!
- Een korte en krachtige naam is vrijwel altijd goed! Ongeacht wat je gaat doen of verkopen.
- Een naam moet vooral blijven hangen.
- Een brainstormsessie kan een goede uitkomst zijn om een naam te vinden.
- Een webshop naam bedenken werkt soms beter met een flesje wijn. 😉
- Op een landkaart kan je vaak leuke namen vinden!
- Ga niet voor ‘3Js, fourpeople of smartbrother’. Wat namelijk als er één iemand stopt of afvalt? Dan is je bedrijfsnaam ineens niet meer relevant!
- Maak expres een grammaticale fout! (Ps. dan is het domein ook vaak nog beschikbaar =))
- Mix talen, zo kom je tot leuke namen zoals Spielwork of Huiswatcher.
- Afkortingen doen het ook altijd goed. (kijk maar naar het bekende Cisco van San Francisco)
- Optimaliseer net één stap verder met de bedrijfsnaamgenerator van Shopify, voeg bijvoorbeeld een naam toe, en pak dan een naam die eruit komt en voeg deze weer in bij de tool. Zo kom je steeds dichter in de richting en komen er interessante suggesties uit!
- Als je het echt niet meer weet, pak dan de random word generator!
Heb je zelf nog een tip? Laat hem achter in de reacties!
Bronnen
↑1 | Bron: Marty Neumeier in de Brand Gap |
↑2 | Het werkt tegen je als je jouw merknaam moet uitleggen of spellen of dat er verwarring is over jouw werknaam. |
↑3 | Bron: DNS België: Alliteratie in merknamen |
Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: https://dtcbuiding.com/website-naam-verzinnen-c33kzt63