Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 146 Tips voor straatkunstenaars om kunst online te verkopen

[Top] 146 Tips voor straatkunstenaars om kunst online te verkopen

U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 146 Tips voor straatkunstenaars om kunst online te verkopen dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

Kunst: kopen is gemakkelijk, maar verkopen is heel – MONEY TALKS
Kunst: kopen is gemakkelijk, maar verkopen is heel – MONEY TALKS

Door Beulah | 25 september 2019

Kunst verkopen had altijd alles te maken met connecties, het netwerktalent van de kunstenaar en de aanwezigheid van het werk in belangrijke galerieën. Dat is allemaal nog steeds belangrijk. Maar internet heeft het daarnaast voor kunstenaars zonder die traditionele netwerken mogelijk gemaakt hun kunst te promoten en verkopen. Streetart-expert Ard Doku noemde dit al in een recent interview met ons, en nu vragen we hem om tips voor kunstenaars die hun werk graag online willen verkopen.

Het lijkt misschien een overbodig (en ontmoedigend) advies, maar het ontwikkelen van een stijl die je onderscheidt van de massa is belangrijk en maakt het een stuk eenvoudiger je kunst te verkopen.

“Kev Mundays werk is zeer gedetailleerd en wordt bevolkt door tientallen verschillende personages,” legt Ard uit. “Maar je herkent zijn werk bijna direct aan het heldere, bijna neon-achtige palet en de donkere lijnen. Kev onderscheidt zich niet alleen met het palet, maar ook met de specifieke manier waarop hij zijn personages uitbeeldt.”

Kev Munday – Sunshine Crowd

“Een eigen stijl ontwikkelen komt in feite neer op het creëren van enkele terugkerende sleutelelementen in je werk,“ zegt Ard. “In mijn werk zie je bijvoorbeeld abstracte krullen en omgekeerde kruisen. Terwijl je onderwerpen en stijl zich ontwikkelen, moeten deze elementen nog steeds een integraal onderdeel zijn van je kunst om als “handtekening” te kunnen dienen. Sta ook achter je werk. Vaak zien we dat kunstenaars schilderen wat op dat moment in de mode is. Daarmee kun je de massa bereiken, maar het zal nooit je stijl definiëren.”

Ook moet je nadenken over de manier waarop je je werk presenteert aan kopers. Als je afdrukken van je werk verkoopt, doe je dat dan op specifiek materiaal en in afmetingen die het beste bij het werk passen? Swoon staat bekend om haar grote tarwepasta-installaties. Online vertaalt zich dit in kleinere tarwepasta- en acrylcollages en linosnedes, op gevonden voorwerpen zoals kastdeuren en dienbladen.

Volgens het auteursrecht heeft alleen de maker van een kunstwerk het recht het te publiekelijk te delen. Dat betekent dat de kunstenaar de enige is die foto‘s van een kunstwerk online kan zetten. Deze bescherming breidt zich ook uit tot reproducties van het werk. De kunstenaar is ook de enige persoon die het recht heeft het kunstwerk of delen daarvan de kopiëren, aan te passen (inclusief aanpassingen nadat het online is verschenen) of eenzelfde kunstwerk te maken.

Uiteraard weet iedereen die wel eens op internet zit, dat auteursrecht vaak niet gerespecteerd wordt. De regels voor streetart kunnen ook iets anders zijn, omdat kunst in de openbare ruimte gezien wordt als onderdeel van het publieke domein. Het is nog steeds illegaal als iemand anders de rechten claimt over jouw werk, maar het is toegestaan om er foto‘s van te maken. Die foto‘s moeten wel de context van het werk laten zien (zoals de huizen en het stadsbeeld rond het werk).

Zorg dat je je rechten kent

Hoe kunt je voorkomen dat mensen je werk stelen? Belangrijk is dat je weet wat je rechten zijn. Let goed op de voorwaarden van websites waarop je werk publiceert. Sommige sites claimen het eigendom van alle foto‘s die worden geüpload. Het gebruik van een watermerk ontmoedigt mensen om de foto te gebruiken. Maar het kan ook potentiële kopers afschrikken of in verwarring brengen. Tot slot, volg je werk; onthoud de datum waarop het gemaakt is en datum waarop het openbaar gemaakt is. Dat kan van pas komen als je een klacht wilt indienen over auteursrechtschending.

Kunstenaars vragen vaak te weinig voor hun werk. Voordat je je werk verkoopt, doe je er goed aan te kijken wat anderen vragen voor soortgelijk werk. Als collega‘s prijzen met drie nullen vragen en jij biedt je werk voor de helft aan, bestaat de kans dat mensen eerder geneigd zijn het te kopen. Maar de kans bestaat ook dat ze je werk als minder waardevol zien en hun budget daarop aanpassen. In een zeer concurrerende markt moet jij zelf je belangrijkste pleitbezorger zijn.

Over kunstveilingen en minimumverkoopprijzen: hoewel een marktconforme prijs belangrijk is als je via een webshop verkoopt, zijn veilingen wat lastiger. Veilingwebsites zoals Catawiki geven verkopers de mogelijkheid een minimumprijs in te stellen voor hun kunstwerk. Onze kunstexpert kan je helpen bij het bepalen van een gepaste minimumverkoopprijs. We hebben echter ook gezien dat kavels zonder minimumprijs vaker verkocht worden. En dat vaak voor een hogere prijs dan de kavels met een minimumprijs. Iets om over na de denken, als je je werk upload.

____________________

September is bij Catawiki de Maand van de Streetart. We besteden aandacht aan streetart op alle platformen en in onze speciaal samengestelde streetartveilingen.

Ontdek meer streetart | streetwise streetart

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Alles wat je moet weten over het investeren in streetart

Streetkunstenaars om op te letten in 2020

Van de straat naar de galerie: ontmoet de beste street artists van nu

Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: schilderij verkopen online

Je bekijkt berichtonderwerp: [Top] 146 Tips voor straatkunstenaars om kunst online te verkopen. De meest complete informatie die door https://dtcbuiding.com voor jou is samengesteld.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *