Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 144 Productfotografie en Scherptediepte

[Top] 144 Productfotografie en Scherptediepte

U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 144 Productfotografie en Scherptediepte dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

What Camera \u0026 Lens do I Buy for Product Photography?? Sony or Canon?
What Camera \u0026 Lens do I Buy for Product Photography?? Sony or Canon?

Productfotografie is niet moeilijk. Met een flitsset moet je een aantal dingen goed instellen op de camera (ISO, sluitertijd, diafragma) en met een daglicht lampenset kan iedereen het door de camera in de automatische stand te zetten. Eenmaal bezig is een veel gestelde vraag: hoe krijg ik de foto goed scherp? In dit artikel wordt deze vraag beantwoord.

De basics

Bij fotografie met flitsers moet de camera in de “manual” (handmatige) stand gezet worden. Waarom? Als je op de automaat fotografeert, en je focust de camera door de ontspanknop in te drukken, doet de camera een lichtmeting. Hij past dan zelf de ISO-waarde, sluitertijd en diafragma aan de situatie aan.

Als je werkt met studio flitsers, weet de camera niet of – en zo ja hoeveel – licht er vanuit de externe flitsers op het onderwerp gaat vallen. Hij gaat uit van het beeld, zoals hij het op dat moment “ziet”. Met andere woorden: de camera maakt een foto en ineens komt er een enorme bak licht bij. Resultaat: altijd een zwaar overbelichte foto. Daarom moet je de camera handmatig instellen.

De camera instellen voor productfotografie

ISO-waarde
De ISO-waarde kan vergeleken worden met de ASA-waarde van filmrolletjes bij analoge fotografie. Toen stelde het de lichtgevoeligheid van de film vast, nu wordt de lichtgevoeligheid van de digitale sensor uitgedrukt in ISO. Hoe hoger de waarde, des te minder lang de sluitertijd kan zijn en des te minder ver de diafragma open hoeft. Sommige camera’s kunnen foto’s maken tot wel ISO3200 (nieuwe profi-modellen nog veel hoger).

Het nadeel van fotograferen met een hoge ISO-waarde is dat de foto dan meer ruis bevat. Het wordt er niet mooier op. Daarom fotografeert men vooral bij schemering en bij zeer snelle beweging (autosport) met een hogere ISO-waarde.

Meestal stel je bij een fotoshoot van tevoren de ISO-waarde in, aangepast aan het onderwerp en de situatie. Daarna is veranderen eigenlijk niet meer nodig tenzij de omstandigheden sterk veranderen (invallende duisternis).

Bij studiofotografie is er over het algemeen genoeg licht dus is ISO-100 genoeg om zo de beste fotokwaliteit te waarborgen.

Sluitertijd
Op het moment dat de foto gemaakt wordt, gaat de sluiter korte tijd open. Er valt dan licht op de sensor. Hoe langer hij open staat, hoe meer licht er op de sensor valt. Maar een langere sluitertijd heeft als nadeel, dat bij een kleine beweging van de camera of het onderwerp, het onderwerp onscherp wordt. Bij productfotografie beweegt het onderwerp niet, dus is er geen bezwaar tegen een wat langere sluitertijd. Bij studiofotografie is 1/125 seconde een goede, veel gebruikte sluitertijd en een goed uitgangspunt.

Diafragma
De sluitertijd bepaalt hoe lang de sluiter open gaat, de diafragma opening bepaalt hoe vèr. Hoe groter de opening, hoe meer licht er op de sensor valt. De diafragma opening wordt uitgedrukt in f-stops, bijvoorbeeld f2.8, f8 of f11. Ironisch genoeg, betekent een hoger getal een kleinere opening. Dus bij f2.8 gaat de sensor heel ver open, en bij f11 juist veel minder ver.

Zoals je ziet is de belichting dus een samenspel van ISO-waarde, sluitertijd en diafragma.

Diafragma en scherptediepte

De diafragma opening bepaalt daarnaast ook de scherptediepte. De scherptediepte is het gedeelte van de foto wat scherp is. Bij een kleine scherptediepte is alleen het voorste gedeelte scherp, bij een grote scherptediepte is de foto van voor naar achteren scherp.

Een grote diafragma opening (dus een laag f-getal) geeft dus een kleine scherptediepte, en een kleine diafragma opening (een hoog f-getal een grote scherptediepte).

Bij productfotografie wil je een zo groot mogelijke scherptediepte. De klant moet het product immers niet alleen aan de voorkant, maar ook aan de achterkant goed kunnen zien. Daarom wil je werken met een zo hoog mogelijk f-getal, om de scherptediepte zo groot mogelijk te krijgen.

Onderstaande productfoto is gemaakt met f5. Blijkbaar een te lage waarde, want de verrekijker is alleen van voren scherp, het achterste deel is wazig. Dit wil je voorkomen.

Diafragma en belichting

Het nadeel van een hoge diafragmawaarde (hoog f-getal) is dat de sluiter dus minder ver open gaat. Hierdoor valt er minder licht op de sensor. Het gevolg is een te donkere, onderbelichte foto.

Daarom is het van belang genoeg licht voorhanden te hebben. Flitssets met een vermogen van 300 Ws of hoger is dus beslist niet overdreven. Onthoud, dat je de het vermogen van de verlichting altijd nog kan terugdraaien, maar eenmaal op hun maximum ingesteld, kan er nooit meer licht bij verzonnen worden.

Dit geldt ook voor daglichtlampen. Als deze te weinig licht geven, dan zal de camera niet in staat zijn een goede foto te maken met een kleine diafragmawaarde.

Nou wil het geval, dat sterkere lampen en flitsers ook duurder zijn, dus komt dit advies op een webshop als de onze wat dubieus over. Maar voor een goed resultaat is echt goede verlichting nodig, liever iets teveel dan te weinig!

Een teveel aan licht kan je altijd terugdraaien!

Proeductfotografie opstelling met opnametafel en studio flitsset
Een productfotografie opstelling met opnametafel en studio flitsset

Vond je dit artikel waardevol?

Deel het met vrienden of geef je waardering in sterren!

55

com_content.article

(29 stemmen)

Productfotografie en Scherptediepte4 van 50 gebaseerd op 29 stemmen.

Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: camera voor productfotografie

Je bekijkt berichtonderwerp: [Top] 144 Productfotografie en Scherptediepte. De meest complete informatie die door https://dtcbuiding.com voor jou is samengesteld.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *