Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 133 Marktplaats vreest Facebook niet als concurrent

[Top] 133 Marktplaats vreest Facebook niet als concurrent

U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 133 Marktplaats vreest Facebook niet als concurrent dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

Marktplaats Exchange
Marktplaats Exchange

Marktplaats vreest Facebook niet als concurrent

’s Werelds grootste website gaat in Nederland de directe concurrentie aan met Marktplaats.nl. De eBay-dochter lijkt zich echter geen zorgen te maken. “Concurrentie is nog een grotere stimulans om ons platform elke dag weer verder te verbeteren”, klinkt het nuchter.

Gisteren rolde Facebook de nieuwe dienst Marketplace internationaal uit. Hiermee positioneert zich definitief op de markt van de rubrieksadvertenties. Marketplace komt naar zeventien Europese landen, waaronder ook Duitsland, Frankrijk, Zweden, Finland en Spanje.

In Nederland is Marktplaats.nl sinds jaar en dag de nummer één op het gebied van de rubrieksadvertenties of, zoals er internationaal naar wordt verwezen, classifieds. Jaren geleden heeft De Telegraaf nog even geprobeerd om tegenwicht te bieden met Speurders.nl, maar dat sneuvelde uiteindelijk. Een goed team, maar te weinig aandacht en geld van de directie.

Sinds vorige maand is duidelijk hoe groot Facebook en Google echt zijn in Nederland. Toen verscheen namelijk de eerste rapportage van bereiksmeter NOBO waarin ook cijfers over de Amerikaanse partijen zijn opgenomen. Was Marktplaats.nl in de rapportages tót juni 2017 nog de grootste, nu blijkt dat Facebooks bereik twee keer groter is. Dat geeft diens Marketplace een aanzienlijk potentieel.

Het is toch niet waarschijnlijk dat Nederland massaal overstapt van Marktplaats.nl naar Facebook Marketplace. Immers, al langer zijn er verkopersgroepen op Facebook waarin men spulletjes te koop aanbiedt. Niets staat een gebruiker overigens in weg om zijn advertenties te crossposten, op beide sites te plaatsen.

Ondanks het bereik van Facebook lijkt Marktplaats.nl zich geen grote zorgen te maken over de nieuwe speler op de classifiedsmarkt. Dat is niet uit arrogantie, want ook achter Marktplaats.nl staat een wereldwijd opererend beursgenoteerd bedrijf met zeer gespecialiseerd personeel en diepe marktinzichten. Daarnaast is Marktplaats al jaren de nummer één-bestemming voor handelaren en koopjeszoekers.

Toch is er al jaren commentaar te horen op Marktplaats. Gebruikers vinden het vervelend dat de site steeds commerciëler wordt. Dit was zelfs de grootste angst van de oprichters van Marktplaats toen ze hun bedrijf aan eBay verkocht in 2004 voor – toen – een recordbedrag van 225 miljoen euro. Daarnaast vinden gewone, ‘kleine’ verkopers door de massaliteit dat ze amper serieus kans maken hun spulletjes te verkopen. Ook de niet altijd even beschaafde omgangsvormen roepen wrevel op. Deze negatieve sentimenten leidden echter niet tot een massale uitstroom. In tegendeel, zo lijkt het.

In een reactie op vragen van Emerce laat het bedrijf via een woordvoerder weten:

“Online handelen neemt nog steeds in hoog tempo toe. Naar verwachting zal dit alleen maar verder toenemen. We zien dat ook aan het aantal unieke bezoekers dat Marktplaats bezoekt elke maand toeneemt: momenteel 8,1 miljoen en ruim 10 miljoen nieuwe advertenties per maand. Met zo’n grote en groeiende markt is het logisch dat meerdere bedrijven hier op inspringen. Nieuwe en bestaande concurrentie is voor Marktplaats nog een grotere stimulans om ons platform elke dag weer verder te verbeteren.“

Is de afwezigheid van een sociale onderlaag, die Facebook vanzelfsprekend wel heeft, een gemis voor Marktplaats?
“Marktplaats is ruim 18 jaar geleden gestart als handelsplatform, we stellen mensen in staat om op een zo’n makkelijk mogelijke manier handel te drijven. Dit blijft onze primaire doelstelling. Kopers en verkopers zijn beiden op zoek naar de beste deal. En de grootste kans daarop maak je op de plek waar het grootste aanbod en vraag samenkomen. Het onderlinge contact om tot een overeenkomst te komen is daarbij ontzettend belangrijk.”

“De introductie van chat bij elke advertentie zorgt ervoor dat gebruikers minder lang hoeven te wachten op een reactie en sneller tot een deal komen. Die chat gaf ons ook de mogelijkheid om rechtstreeks in-app of on-site betalingen op Markplaats mogelijk te maken. Met als bijkomend voordeel dat kopers en verkopers profiteren van de verificatie van telefoonnummer en bankrekeningnummer en voor grotere bedragen ook een ID-bewijs. Stuk voor stuk voorbeelden waarmee we handelen weer makkelijker en laagdrempeliger maken.“

Hoeveel verkeer gaat vanuit Marktplaats naar Facebook via de shareknoppen?
“In zijn algemeenheid zien we dat onze gebruikers hun advertenties naast het nationale bereik met Marktplaats ook in hun eigen social kring onder de aandacht brengen. Wat we ook veel zien is dat mensen hun zoekresultaten bijvoorbeeld via Whatsapp delen met vrienden. Het gaat dus niet alleen maar om het delen van een eigen advertentie maar ook het delen van een bijzonder product dat zij op Marktplaats hebben gevonden.”

Foto: Gauthier Delecroix (cc)

Deel dit bericht

10 Reacties

Gijs Bos

“We zien dat steeds meer mensen hun Marktplaats advertenties op Facebook delen.

Als men direct een advertentie op Facebook kan plaatsen, waar onze gebruikers toch al bijna elke dag zijn, dan is dat een serieuze bedreiging. Zeker aangezien (op termijn) Facebook’s algoritmes wel weten welke posts ze moeten laten zien indien ze de keuze hebben tussen de eigen advertenties of die van Marktplaats.

Er is een aanzienlijke overlap in demographics tussen die-hard Facebook gebruikers en Marktplaats. En dan hebben we het nog niet over het commerciële potentieel van Instagram.”

Aldus de PR afdeling van Marktplaats, nadat de microfoon uit was.

JanJ

Ik voorspelde het gisteren al “Concurrentie is nog een grotere stimulans om ons platform elke dag weer verder te verbeteren”. Zucht.

Ik voorspel ”einde verhaal”. Of je het wilt of niet, Facebook is inmiddels onderdeel van het leven van heel veel mensen. Waarom nog op een aparte plek een account aanmaken en aanloggen, door een oerwoud van troep van handelaren klikken om te constateren dat je je eigen advertentie niet eens meer kunt vinden? Kom maar op Facebook!

Freddy

Als Marktplaats nog steeds niet de malafide verkopers kan weren, vraag je jezelf toch af hoe sirieus zij bezig zijn om het platform en de gebruikerservaring iedere dag beter te maken.

Rob

“Concurrentie is nog een grotere stimulans om ons platform elke dag weer verder te verbeteren”, mooie kijk op het hele verhaal van Marktplaats. Echter denk ik dat er wel ‘gevreesd’ moet worden, anders dan de kop van het artikel. Het grote voordeel van Marktplaats is dat je ‘zelf’ kan zoeken op basis van afstand, iets wat Facebook al automatisch voorschotelt. Daarnaast ga je als koper altijd een risico aan: je weet natuurlijk niet of het wel te vertrouwen is. Iets wat met Facebook in mindere mate gevoeld zal worden doordat daar het sociale effect met persoonlijke profielen een sterke usp zal zijn.

En eerlijk is eerlijk: hoe vaak zoek je niet iets op Marktplaats, waarbij bijna de eerste pagina helemaal volstaat met niet relevante advertenties?

JanJ

Leuk URL trouwens van dit artikel;
https://www.emerce.nl/nieuws/marktplaats-vreest-facebook-concurrent

Zal wel met SEO of zo te maken hebben 😉

s – Boerenspul

Hallo
Boerenspul agrarische marktplaats is er nu ook alweer anderhalf jaar maar,
deze website werkt met combi met de bijbehorende eigen grote verkoop Facebook groepen.
En dat werkt top voor alle verkopers.
Betreft facebook is nog niet zo slecht werkt top.

mvg

Gijs Bos

Men vergeet nog wel eens dat een succesvolle Marktleider verslaan bijzonder ingewikkelde business is.

Anders zouden Google & Facebook al lang Skyscanner, Indeed, Funda enz opgerold hebben. Iets wat ondanks verwoede pogingen nog altijd een illusie gebleven is.

Eyeballs alleen is niet voldoende, diepe kennis van de markt is veel belangrijker. Een lokale marktleider verslaan kan natuurlijk wel (Hyves), maar voor elke succesverhaal van FANG staan minstens evenveel mislukkingen.

Wim – Fertile Ground

Voor Marktplaats geldt de wet van de remmende voorsprong. De grootste in Nederland en onder de vleugels van Ebay, heeft het moederbedrijf ook nooit aangedrongen. Daarom te lang stilgestaan. Wanneer Facebook wel luistert naar haar klanten en actief daarop inspeelt vrees ik het ergste voor Marktplaats. Want waarom heeft Marktplaats geen sociale onderlaag geïntroduceerd, een clearance platform om malafide transacties de kop in te drukken, een actief beleid om fraudeurs te lijf te gaan, seller en bayer ratings, etc. Simpelweg de arrogantie van de macht. Misschien dat ze nu wel eens gaan bewegen??

Jeroen

Als ik me niet vergis, was dat ook de houding van Hyves toen Facebook in Nederland werd uitgerold. En we weten allemaal hoe dat is afgelopen, en hoe snel dat is gegaan.

Helemaal als Facebook ipv een bedrag voor een “dagtopper” en bedrag gaat rekenen om in jouw regio direct te kunnen promoten in juiste doelgroep (systeem hebben ze toch al). Voor een particulier wordt het dan misschien wel veel aantrekkelijker dan Marktplaats. Daar zie je in populaire groepen voornamelijk bedrijven, die verkopen ook veel via marktplaats, maar het idee dat je als particulier aan een ander iets verkoopt is natuurlijk wel de basis van marktplaats, en dat is de laatste jaren minder geworden.

Kijk bij auto’s, van de 180.000 in aanbod, zijn er maar 27.000 van particulieren, de rest is autobedrijven.

Martijn Baten – Nederlandse Social Media Academie

Facebook heeft de stap naar concurrentie met marktplaatsen als Marktplaats.nl of eBay mijnziens al veel eerder aangezet door aan een structuur voor Facebook verkoopgroepen te bouwen die het straks mogelijk maakt om de ‘groepslaag’ eraf te halen. Met Marketplace wordt dit nu het geval. Daarnaast delen ook klanten/gebruikers van Marktplaats.nl hun advertenties op Facebook, wat de effectiviteit van het kanaal ook onderstreept. Het succes van groepen zit hoofdzakelijk in de eenvoud om contact te leggen en middels het profiel ook vertrouwen te krijgen in de verkoper aan de hand van informatie en Messenger. Door dit in toenemende mate te faciliteren op het platform, in combinatie met de communicatie, advertentie, betaling en profilerings functie, zie ik Facebook de kracht hebben om gevestigde websites het nog moeilijk te maken op termijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond

Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: concurrent van marktplaats

Je bekijkt berichtonderwerp: [Top] 133 Marktplaats vreest Facebook niet als concurrent. De meest complete informatie die door https://dtcbuiding.com voor jou is samengesteld.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *