Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 133 Blog kleur

[Top] 133 Blog kleur

U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 133 Blog kleur dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

Cách chuyển file thiết kế hệ màu RGB về hệ màu in CMYK [File trên olymstore.net]
Cách chuyển file thiết kế hệ màu RGB về hệ màu in CMYK [File trên olymstore.net]

Je kunt met kleur zoveel meer dan je in eerste instantie denkt! Veel mensen weten welke kleuren je wel en niet kun combineren, terwijl anderen het juist heel lastig vinden. In deze blog wil ik met jullie wat verder op weg helpen en wat meer vertellen over kleur.

Geschiedenis

Kleuren bestaan zolang als de mens zich kan herinneren. Het is niet, zoals energie, ooit uitgevonden door de mens. Wel zijn er door de jaren heen dingen ontdekt over kleur. Een van de grootste ontdekkingen was misschien wel die van Isaac Newton toen hij erachter kwam dat licht alle kleuren bevat. Door middel van een prisma en een zonnestraal brak hij het licht en zag alle kleuren op de muur achter het prisma. Door het prisma worden de kleuren gebogen, de ene sterker dan de andere. Kleuren zijn consequent in hun buigkracht. Daarom zal je bij een regenboog altijd violet onder zien, deze kleur buigt het sterkst. Rood daarentegen buigt het minst, deze kleur is dan ook bovenaan de regenboog te zien.

Don’ts

Het gaat te veel tekst, tijd, ruimte en vooral aandacht van jou kosten om alle don’ts op te schrijven die er zijn met kleur combinaties. Er zijn er namelijk een heleboel. Zo gaan bijvoorbeeld roze, rood en paars niet altijd mooi samen, is rood op blauw of omgekeerd not done en is een fel paarse tekst op grijze achtergrond niet goed leesbaar.

Het lastige is dat je niet een regel hierover kunt stellen. Je kunt namelijk altijd met tinten en contrast spelen en dat zijn sommige dingen weer wel mogelijk. Kijk maar eens naar de onderstaande afbeeldingen, links is een blauw tint op een roodtint geplaatst. Dit leest niet prettig en ziet er niet mooi uit. Rechts is preciest hetzelfde gedaan, maar is de blauw heel donker en de rood lichter en grijziger. Dat ziet er goed leesbaar uit en is een prima combinatie. Ook ziet de ene persoon sneller dan de andere wat we en niet kan. Wil jij graag een kaartje bestellen maar weet je niet zo goed of de kleuren wel echt mooi bij elkaar staan? Vraag ons dan om advies of een vriend/familielid.

Do’s

Net zoals bij don’ts is het lastig om regels te stellen van wat wel kan qua combinatie met kleurtinten. Naast was ik daar al noemde is het ook nog eens zo dat de trend zo kan veranderen dat een bepaalde kleur combinatie ineens wel kan. Het is dus best lastig om hier een vaste lijn in te trekken. Een richtlijn die ik je wél kan geven is de bekende kleurencirkel, zoals die hieronder is afgebeeld. De tegenover elkaar liggende kleuren in de kleurencirkel passen over het algemeen goed bij elkaar. In de buitenste ring, de tertiaire kleuren, matchen kleuren die naast elkaar liggen vaak goed.

Daarnaast passen warme basiskleuren vaak bij andere kleuren die ook een warme ondertoon hebben. Koele basiskleuren passen juist beter bij kleuren die een koele ondertoon hebben. Verder passen natuurtinten ook vaak goed bij elkaar. Groen gaat dus goed samen met bijna elke kleur, mits het een natuurtint is.

Kleuren in drukwerk

Het is goed om te weten dat kleuren die jij op jouw scherm ziet niet altijd overeen komen met de kleuren die gedrukt worden. Dit komt omdat je op je scherm met een ander kleurmodel werkt dan op papier. Op je scherm werk je met RGB, een kleurmodel dat werkt met licht. Hierdoor kunnen RGB kleuren heel fel worden. Bij drukwerk werk je niet met licht, daardoor kunnen wij jou niet altijd de kleuren leveren die jij op jou beeldscherm ziet. Op papier werk je namelijk met CMYK. Hiermee kun je veel kleuren maken, maar het kan niet zo fel als op jouw beeldscherm en soms ook niet zo helder. Daarnaast kan jouw beeldscherm een andere kleurinstelling hebben waardoor de kleuren en anders uit zien op papier.

Hoe dan ook, CMYK kan vaak wel heel dichtbij komen bij de kleuren die jij wilt en wij doen ons best om er voor te zorgen dat jij tevreden bent!

Groetjes,

Lidewij (team Kaartmix)

Geboortekaartjes – Trouwkaarten – Zelf ontwerpen – Blog lettertypes – Blog

gepost op 22 nov 2019

Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: https://dtcbuiding.com/fel-groen-cmyk-v47radcc

Je bekijkt berichtonderwerp: [Top] 133 Blog kleur. De meest complete informatie die door https://dtcbuiding.com voor jou is samengesteld.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *