Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 131 Wat stelt de categorie Overige van je Mac-opslag voor en hoe verwijder je de content van die categorie – 7 stappen

[Top] 131 Wat stelt de categorie Overige van je Mac-opslag voor en hoe verwijder je de content van die categorie – 7 stappen

U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 131 Wat stelt de categorie Overige van je Mac-opslag voor en hoe verwijder je de content van die categorie – 7 stappen dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

How to check my mail is read or not
How to check my mail is read or not

De categorie Overige van Mac-opslag: 7 trucjes om die ruimte vrij te maken

Het opslagprobleem van de MacBook is ook in 2023 nog steeds relevant. De beloofde 2 TB opslag (de capaciteit van de MacBook Air 2022) zal voor velen nog steeds onvoldoende zijn. We genereren steeds meer content op onze apparaten en gebruiken apps die barsten van de cachebestanden. Zo is de geheimzinnige opslagcategorie ‘Overige’ op Mac ontstaan.

In recente macOS-versies krijgt deze opslagcategorie het label ‘overige volumes in container’. De categorie wordt er met dit label wel niet minder geheimzinnig op. Tot deze categorie behoren zowel overbodige bestanden als belangrijke bestanden. Daarom doe je er goed aan om te leren hoe je de opslag van je Mac juist checkt.
Laten we samen achterhalen wat de opslagcategorie Overige is en hoe je die overige content kunt verwijderen van je Mac.

Wat is de opslagcategorie Overige op je Mac?

De Mac-opslagcategorie Overige bestaat uit bestanden die niet makkelijk te categoriseren zijn onder andere, duidelijkere labels zoals Audio. Tot de categorie Overige behoren de volgende soorten bestanden:

 1. Documenten met de extensies .pdf, .psd, .doc, etc.
 2. macOS-systeembestanden en tijdelijke bestanden.
 3. Cachebestanden zoals gebruikerscache, browsercache en systeemcache.
 4. Schijfkopieën zoals zip- en dmg-bestanden.
 5. Plug-ins en extensies van apps.
 6. Al het overige dat niet past bij de andere hoofdcategorieën van macOS.

Zoals dit bestand:

opslagcategorie Overige op je Mac

Wat is dit? Een nummer? Een onbekend archief? Waarom is het 200 MB groot?

Gebruikte schijfruimte van je Mac checken

Enkele jaren terug heeft Apple ‘Geoptimaliseerde opslag’ geïntroduceerd, een geweldige functie waarmee je het structurele gebruik van de schijfruimte kunt zien. Zo kun je de opslag van je Mac checken:

 1. Open het Apple-menu (linksboven).
 2. Klik nu op Over deze Mac > Opslag.

Is je schijf bijna vol? Klik nu op ‘Beheer…’. De navigatiekolom links spreekt voor zichzelf. Dit is de enige plaats op je Mac waar je de grootte van je apps, boeken en documenten kunt zien in gigabytes.

Waar vind ik de content uit de categorie Overige op mijn Mac?

Om je dat te tonen, moeten we naar je bibliotheek gaan. Daar bewaart macOS app-onderdelen, widgets en diverse caches. Dit onderdeel van je Mac is verborgen om een goede reden. Als je daar een zootje maakt van enkele mappen, kun je problemen met je Mac ervaren. Laten we even kijken:
Klik op Finder > Ga (in het menu bovenaan).
Plak nu dit pad:~/Library/Caches

Zie je die kleine mappen? Daar bevindt de content uit de categorie Overige zich. Je hebt die gevonden. Nu kunnen we kijken wat je mag verwijderen.

Content uit de categorie Overige verwijderen van je Mac

Je kunt niet alle content uit de categorie Overige verwijderen van je Mac, maar je kunt deze wel aanzienlijk verminderen. We gaan nu kijken naar de zes soorten bestanden uit deze categorie en tonen hoe je de Mac kunt opschonen. Lees snel verder en ontdek hoe je overbodige documenten en systeembestanden, systeemvertragende cachebestanden, oude reservekopieën en andere rommel kunt verwijderen.

1. Verwijder documenten uit de opslagcategorie Overige

Mogelijk verwacht je niet dat tekstdocumenten veel ruimte in beslag nemen, maar je zou versteld staan van de grootte van sommige pages- en csv-bestanden. En dat is nog voordat je afbeeldingen toevoegt, e-books downloadt en grote presentaties maakt. Al snel kunnen die overige documenten uit de hand lopen.

Zo zoek en verwijder je handmatig grote en overbodige documenten uit de opslagcategorie Overige:

 1. Druk vanaf je bureaublad op Command-F.
 2. Klik op ‘Deze Mac’.
 3. Klik op het eerste vervolgkeuzemenu en selecteer ‘Andere…’.
 4. Schakel in het venster met zoekcriteria de aankruisvakken ‘Bestandsgrootte’ en ‘Bestandsextensie’ in.
 5. Voer nu verschillende documenttypen (.pdf, .pages, etc.) en bestandsgrootten in om grote documenten te vinden.
 6. Check de resultaten en verwijder wat je niet nodig hebt.

Gelukkig is er een veel sneller en grondiger alternatief. Met CleanMyMac X krijg je een duidelijk zicht op alle grote bestanden uit de categorie Overige.

Zo zoek je met CleanMyMac grote verborgen bestanden in alle mappen:

 1. Download CleanMyMac X en klik op de tab ‘Groot en oud’.
 2. Klik op de grote Scan-knop om te beginnen met zoeken.
 3. Check nu de resultaten die in verschillende categorieën zijn verdeeld: archieven, documenten, films, etc.
 4. Selecteer en verwijder de bestanden die je niet meer nodig hebt.

Het leuke aan deze methode is dat je de bestanden kunt sorteren op grootte waardoor je ruimte heel effectief kunt vrijmaken. En er is ook een speciale categorie voor andere bestanden die bij geen enkele categorie passen. CleanMyMac X vindt tevens dmg-bestanden en archieven uit de categorie Overige. Deze bestanden kunnen naar een andere map of schijf worden verplaatst of kunnen veilig worden verwijderd.

Probeer het eens en zie zelf hoe je de content uit de opslagcategorie Overige kunt verminderen op je Mac. Alleen al door oude bestanden te verwijderen kun je heel wat ruimte vrijmaken, maar er zijn nog veel andere overbodige bestanden die onder de categorie Overige vallen.

2. Schoon overige systeembestanden en tijdelijke bestanden op

Je Mac maakt elke seconde macOS-systeembestanden die zich blijven opstapelen, zoals logboeken. Op een bepaald moment heeft het systeem deze bestanden nodig, maar ze raken snel verouderd en blijven daarna gewoon staan, waardoor ze alleen maar ruimte verspillen. En je raadt het vast al: ook deze bestanden behoren tot de opslagcategorie Overige van je Mac.

Deze bestanden zijn meestal tijdelijk, maar blijven doorgaans staan tot je er iets aan doet. Het probleem is dat Apple het niet makkelijk heeft gemaakt om systeembestanden op te schonen. Daar is ook een goede reden voor: mensen verwijderen vaak dingen die ze niet mogen verwijderen.

Laten we even kijken naar de map Bibliotheek

Als je de meeste tijdelijke app-bestanden handmatig wilt vinden, ga je naar ~/Users/User/Library/Application Support/. In deze map vind je je apps en al snel zul je merken dat ze veel ruimte innemen. Je kunt bijvoorbeeld gigabytes aan oude iOS-reservekopieën hebben in~/Library/Application Support/MobileSync/Backup

Laten we even kijken naar de map Bibliotheek

Je zou deze handmatig kunnen verwijderen, maar je kunt dat veel veiliger en sneller doen met een speciale app zoals CleanMyMac X. Deze app heeft een module genaamd Systeembestanden waarmee je specifiek kunt zoeken naar overbodige systeembestanden en weet wat je veilig kunt verwijderen.

Zo verwijder je makkelijk systeembestanden uit de opslagcategorie Overige:

 • Ga naar Systeembestanden in CleanMyMac X.
 • Klik op ‘Scan’.
 • Klik op ‘Ruim op’.

Dat is alles. Echt. Als je de Mac voor het eerst opschoont, zul je zien dat de opslagcategorie Overige van OS X na de opruiming aanzienlijk kleiner is.

Met deze methode heb ik 16,69 GB ‘overbodige systeembestanden’ verwijderd van mijn MacBook.

3. Verwijder cachebestanden uit de opslagcategorie Overige

Cachebestanden zijn niet zomaar verborgen bestanden die gewoon ruimte innemen. Vaak zijn ze de bestanden die de meeste gigabytes aan waardevolle ruimte in beslag nemen. De drie voornaamste soorten cache zijn browsercache, gebruikerscache en systeemcache. Dankzij cachebestanden werkt het systeem sneller, maar deze bestanden worden alsmaar groter en vertragen uiteindelijk het systeem.

Zo verwijder je handmatig cachebestanden op je Mac:

 1. Klik in de Finder op Ga > Ga naar map.
 2. Typ ~/Library/Cachesen klik op ‘Ga’.
 3. Klik op de map ‘Caches’ terwijl je Option ingedrukt houdt en sleep de map naar je bureaublad om er een reservekopie van te maken voor het geval iets misgaat.
 4. Selecteer alle bestanden in de map Caches.
 5. Sleep ze naar de prullenmand.
 6. Leeg de prullenmand.

Volg dezelfde stappen voor /Library/Caches (zonder de ‘~’) en ~/Library/Logs. Cachebestanden vind je in talrijke mappen en met een beetje geduld kun je ze handmatig opschonen (lees meer gedetailleerde instructies over het opschonen van cache).

Weetje: telkens als je een afbeelding draait, wordt een kopie ervan aangemaakt op je schijf. Als je dus een afbeelding van 2,5 MB 4 keer draait, gebruik je 10 MB schijfruimte.

4. Verwijder plug-ins en extensies van apps uit de opslagcategorie Overige

Een andere coole manier voor het beheer van Mac-opslag.
Het is geen verrassing dat apps onder de categorie Apps vallen, maar de add-ons van die apps vallen onder de opslagcategorie Overige. In vergelijking met andere bestandstypen nemen plug-ins en extensies van apps wellicht niet zoveel ruimte in beslag op je Mac. Toch is elk beetje belangrijk. Aangezien extensies soms andere problemen veroorzaken op je Mac, is het misschien wel een goed idee om extensies te verwijderen die je niet gebruikt? Zo maak je tegelijkertijd wat extra opslagruimte van de categorie Overige vrij.

Je add-ons zoeken kan lastig zijn. Sommige was je compleet vergeten (zoals die nCage-extensie voor Chrome), en van andere wist je mogelijk niet eens dat je ze had.Hieronder lees je hoe je extensies handmatig verwijdert uit Chrome, Firefox en Safari.

Zo verwijder je extensies uit Safari:

 1. Open Safari.
 2. Ga naar het Safari-menu en klik op ‘Voorkeuren’.
 3. Selecteer het tabblad ‘Extensies’.
 4. Selecteer de extensie die je wilt verwijderen en klik op ‘Verwijder installatie’.

Zo verwijder je extensies uit Chrome:

 1. Open Chrome.
 2. Klik rechtsboven op het symbool met de drie punten.
 3. Klik op Meer hulpprogramma’s > Extensies.
 4. Schakel de gewenste extensies uit, of verwijder ze.

Zo verwijder je extensies uit Firefox:

 1. Open Mozilla Firefox.
 2. Klik rechtsboven op de drie streepjes.
 3. Kies ‘Add-ons’.
 4. Ga naar de tabbladen ‘Extensies’ en ‘Plug-ins’ en schakel de gewenste extensies en plug-ins uit, of verwijder ze.

Belangrijk! Als je niet zeker weet wat een plug-in doet, laat je die beter staan. Schakel ze eerst uit en kijk of je apps en het systeem goed werken. Je kunt die add-on later altijd nog verwijderen. Houd er ook rekening mee dat Chrome-extensies niet automatisch kunnen worden verwijderd. Maar als je ze graag wilt verwijderen, geven we je een lijst met deze extensies en vertellen we hoe je ze handmatig kunt verwijderen.

5. Verwijder schijfkopieën en archieven uit de opslagcategorie Overige

Archieven en schijfkopieën zijn bestanden die je gewoonlijk om een bepaalde reden bewaart. Als je echter denkt dat je mogelijk ook enkele overbodige zip- en dmg-bestanden op je Mac hebt, dan moet je die zeker verwijderen.

Je kunt deze bestanden vinden met Spotlight:

 1. Open Finder.
 2. Typ DMG/ZIP in het zoekveld.
 3. Selecteer ‘Deze Mac’ bij Zoek.
 4. Sorteer de resultaten op grootte.

In de Finder zie je nu alle bestanden van de opgegeven structuur, gesorteerd op grootte. Verwijder alle bestanden die je niet nodig hebt.

Als je alle oude en ongebruikte schijfkopieën veilig en makkelijk wilt verwijderen, heeft CleanMyMac X een speciale tool hiervoor in de module Systeembestanden. Alles wordt gecategoriseerd, zodat je beter begrijpt wat je precies verwijdert.

 1. Ga naar de module ‘Systeembestanden’ in CleanMyMac X.
 2. Klik achtereenvolgens op ‘Scan’ en op ‘Bekijk items’.

Nu krijg je een gedetailleerd overzicht van enkele zeer specifieke categorieën van bestanden die je normaal niet ziet. Een van die categorieën is ‘Ongebruikte schijfkopieën’ (gewoon een andere naam voor DMG-installaties). Dan is er ook nog ‘Oude updates’. Die verwijder je best ook. Oude updates zijn eerdere versies van updatepakketten die je al hebt geïnstalleerd.

Gebruik je vaak grafische editors zoals Photoshop of Sketch? Ja? Dan zal de functie Documentversies je wellicht fascineren. Als je klikt op de tab ‘Documentversies’ (Systeembestanden > Scan > Bekijk items), kun je zien hoeveel ruimte wordt ingenomen door bewerkte versies van grote documenten. Stel je voor: een Photoshop-bestand van 60 MB dat 10 keer is gekloond met kleine verschillen. Met CleanMyMac X kun je deze eerdere versies verwijderen. En het programma bewaart alleen het originele bestand en de laatste versie op de schijf. Handig toch?

6. Verwijder al de rest uit de opslagcategorie Overige

Zelfs in de opslagcategorie Overige vinden we ironisch genoeg “overige” bestanden terug.
Overige content op je Mac-opslag:

 • Bestanden in je gebruikersbibliotheek (schermbeveiligingen bijvoorbeeld).
 • Bestanden die niet worden herkend met een Spotlight-zoekopdracht.

Doorgaans zijn deze niet zo groot als de andere content uit de categorie Overige, zoals de cachebestanden en andere onderdelen die we hebben opgeschoond. Als je echter zo veel mogelijk content uit de categorie Overige wilt opschonen, kun je schermbeveiligingen zo verwijderen:

 1. Open Finder.
 2. Selecteer in de menubalk Ga > Ga naar map.
 3. Typ dit: /System/Library/Screen Savers/en klik op ‘Ga’.

Je ziet nu de bestanden van de schermbeveiligingen. Ze zijn niet groot, maar je kunt ze verwijderen als je de Mac grondig wilt opschonen.

Er zijn maar weinig bestanden die Spotlight niet herkent. Die bestanden behoren mogelijk tot Windows Boot Camp-partities of volumes van virtuele machines. Als je je niet kunt herinneren dat je zoiets op je Mac hebt geïnstalleerd, moet je wellicht niets zoeken.

7. Verwijder logboeken en ondersteuningsbestanden van apps

Apps op je Mac genereren en bewaren veel bestanden, waarvan de meeste logboeken en ondersteuningsbestanden zijn. Nadat je het programma hebt verwijderd, blijven die bestanden op de harde schijf staan en nemen ze alleen maar ruimte in. Daarom doe je er goed aan om ze te verwijderen.

 1. Open Finder.
 2. Druk Command-Shift-G in en ga naar ~/Library/Application Support

Zoek naar mappen met dezelfde naam als de app die je hebt verwijderd. Je kunt deze veilig verplaatsen naar de prullenmand.

Ga vervolgens naar de volgende locaties om andere app-bestanden te verwijderen:

~/Library/Logs

~/Library/Containers

En klaar! Hopelijk heb je nu enkele gigabytes aan content uit de opslagcategorie Overige opgeschoond.

Hoeveel content kun je normaal verwijderen uit de opslagcategorie Overige?

Je kunt de opslagcategorie Overige nooit volledig opschonen en we raden je dat ook niet aan. Het is normaal dat ruimte wordt ingenomen door noodzakelijke bestanden, ongeacht het label dat ze hebben. Maar wat niet aanvaardbaar is, is verspilling van waardevolle opslagruimte. Met een maandelijkse opruiming kun je oude, overbodige bestanden verwijderen en je harde schijf netjes houden.

Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: hoeveel mb kun je mailen

Je bekijkt berichtonderwerp: [Top] 131 Wat stelt de categorie Overige van je Mac-opslag voor en hoe verwijder je de content van die categorie – 7 stappen. De meest complete informatie die door Dtcbuiding voor jou is samengesteld.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *