U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 130 Wat is hosting en welke vormen zijn er? dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.
Met alleen een domeinnaam heb je nog geen werkende website. Pas als jouw website op een server staat, is deze bereikbaar. Als hostingpartij bieden we jou de mogelijkheid om jouw website op onze server te zetten. Wij onderhouden en updaten die server, zodat jij je enkel druk hoeft te maken om jouw website of e-mail. Behalve bij een Unmanaged VPS, maar daar kom ik later op terug. Lees verder en ontdek wat hosting nu precies is en welke vormen er zijn.
Oké, je weet nu dus dat jouw website bij een hostingpartij op de server moet staan. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Jouw website moet altijd bereikbaar zijn. Stel, je zou zelf een server hebben die sterk genoeg is om jouw website te laten draaien, dan moet deze áltijd aan staan en geüpdatet, onderhouden en beveiligd worden. Als er een storing is ’s nachts om 3:00 uur dan moet je je bed uit, anders loop je misschien websitebezoekers mis. Dat is best veel werk en kost ook nog eens veel geld. Hostingpartijen zoals wij houden heel veel websites in de lucht, hierdoor kunnen we de kosten dekken voor alles wat bij het beheer van een server komt kijken. Je kunt hosting eigenlijk als een vorm van huur zien.
Om jouw website optimaal te laten functioneren, wil je een hostingpakket dat genoeg ruimte en rekenkracht biedt. Wil je er een hele zware applicatie op laten draaien, dan heb je al gauw een groter hostingpakket nodig. Gebruik je het hostingpakket om jouw blog erop te zetten, dan is vaak een wat kleiner pakket voldoende. Mocht je bijvoorbeeld te weinig schrijfruimte hebben op jouw hostingpakket, dan kun je niet langer bestanden uploaden. Je kunt dan eenvoudig via Mijn Account upgraden naar een groter pakket met meer schijfruimte, zodat je weer verder kunt.
Daarnaast heeft hosting ook invloed op de snelheid van jouw website. Als je bij een partij zit met snelle web hosting (bijvoorbeeld bij de snelste webhoster), dan heeft dit invloed op de snelheid van jouw website. Net als de locatie van de server. Als jouw websitebezoekers grotendeels in Nederland zitten, dan is een Nederlandse server bevorderlijker voor de snelheid dan een server die bijvoorbeeld in de VS staat.
Je hebt verschillende vormen van hosting. Welke vorm het beste bij jou past, is afhankelijk van de wensen die je hebt. Ik neem de verschillende soorten hosting met je door.
Wil je alleen e-mailen met een eigen gekozen domeinnaam? Dan is e-mailhosting voor jou voldoende. Je kunt vanaf 30 mailboxen (bij het E-mail Start pakket) gebruiken en onbeperkt e-mailaliassen aanmaken. Handig als je een bedrijf hebt en je wil dat jouw medewerkers allemaal vanuit dezelfde domeinnaam mailen (bijvoorbeeld: …@jouwdomeinnaam.nl).
Bij Shared Hosting deel je de server met andere gebruikers. Je kunt het vergelijken met een appartementencomplex. Je deelt “het gebouw” met anderen. Soms is het druk bij de lift en loop je wat vertraging op. Bij Shared Hosting kan het ook zijn dat de applicaties van andere gebruikers impact hebben op de prestaties van jouw website. Dit hoeft lang niet altijd zo te zijn, maar doordat je de server deelt kan het wel voorkomen.
Shared Hosting komt in verschillende soorten en maten. Welk pakket het beste bij jou past, is afhankelijk van het verkeer dat je verwacht en de grootte van jouw website. Plaats je veel grote bestanden op jouw website, dan is de kans groter dat je meer ruimte nodig hebt. Je kunt altijd upgraden naar een groter pakket mocht dit nodig zijn.
Een VPS is een eigen deel van de server. Om maar in de huissferen te blijven: een VPS is meer te vergelijken met een vrijstaand huis. Je hebt bij een VPS geen last van andere gebruikers en kunt jouw gedeelte van de server inrichten zoals jij dat wil. Er zijn twee VPS-varianten: Managed en Unmanaged.
Managed VPS
Bij een Managed VPS heb je wel de vrijheid die een VPS biedt, maar hoef je niet het onderhoud, de beveiliging en de updates zelf te regelen. Dat doen wij namelijk voor je. Dit is prettig als je zelf minder technische kennis hebt of geen tijd hebt om je VPS zelf bij te houden.
Unmanaged VPS
Voor de techneuten die volledige vrijheid willen is een Unmanaged VPS als een leeg canvas. Je richt het gedeelte van de server van top tot teen in zoals jij dat wil.
Bij Reseller Hosting maak je gebruik van onze diensten, maar verkoop je deze ook door aan je eigen klanten. Dit doe je onder je eigen naam, dus de klant weet niet dat de dienst van Yourhosting afkomstig is. Je kunt al meedoen met ons Resellerprogramma vanaf drie klanten in het eerste jaar. Bij Reseller Hosting neem je onze diensten met korting af. Kijk op de Reseller-pagina voor meer informatie.
Je kunt met e-mailhosting dus meerdere e-mailadressen aanmaken voor een domeinnaam naar keuze. Maar dit kan ook bij Shared Hosting. Bij elk Shared Hostingpakket krijg je e-mailruimte en e-mailboxen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere mogelijkheden die jouw Shared Hostingpakket van Yourhosting biedt:
Voor beginnende websites en websites waar je niet direct duizenden bezoekers verwacht raden wij het Start pakket aan. Als je merkt dat je hostingpakket niet voldoende capaciteit biedt omdat je bezoekersaantal toeneemt websites, dan kun je via Mijn Account altijd nog upgraden.
We maken bij Yourhosting elke nacht back-ups van onze servers en hostingpakketten. Deze back-ups kunnen vijf dagen lang teruggezet worden (tenzij er een storing is). Dit doen we kosteloos. Dus mocht er iets mis gaan met jouw website of hostingpakket, dan kunnen wij een oudere back-up voor je terughalen.
Bij al onze hostingpakketten heb je FTP-toegang. FTP staat voor File Transfer Protocol en houdt in dat jij zelf een website online kunt plaatsen en bestanden kunt downloaden of uploaden. Hier heb je wel een FTP-programma voor nodig, zoals FileZilla. We hebben op onze FTP-supportpagina uitgelegd hoe je gebruikmaakt van FTP.
Heb jij hulp nodig bij de keuze voor de juiste hostingvorm of bij je website of e-mail? Wij helpen je graag!
Onze Webmasterservice staat voor je klaar als WordPress-plugins niet werken, je een SSL-certificaat wil laten configureren in je website of voor nog een heleboel andere zaken. Neem een kijkje op de Webmasterservice-pagina en stel je vraag via het contactformulier.
We hebben een heleboel blogs over hosting en alles daaromheen. Een paar leestips:
Neem contact op met onze klantenservice via chat, WhatsApp, Facebook of Twitter. Of stel je vraag kort en bondig aan onze chatbot Yar, hij staat altijd voor je klaar.
Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: wat is een hosting