Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 123 Eenvoudig een back-up maken van je Synology NAS • tech365

[Top] 123 Eenvoudig een back-up maken van je Synology NAS • tech365

U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 123 Eenvoudig een back-up maken van je Synology NAS • tech365 dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

Backup your Synology NAS to an external USB drive
Backup your Synology NAS to an external USB drive

Je hebt een prachtige NAS gekocht en netjes je schijfconfiguratie zodanig ingesteld dat je een kopie hebt van je data, maar wat nu als er iets met je NAS gebeurd? Met behulp van een externe harddisk maak je eenvoudig een back-up van je data.

Wanneer je gebruik maakt van een RAID-1,RAID5 of een Synology Hybrid Raid heb je altijd een extra veiligheid voor de data op je NAS. Bij het uitvallen van een harddisk kun je zonder problemen verder werken en vervolgens de defecte disk weer vervangen. Maar kun je het jezelf veroorloven om de data op je NAS permanent te verliezen? Je gaan er nooit vanuit, maar in de praktijk kun je toch de pech hebben. De tweede disk kan ook defect raken, nadat je net de eerste onderuit ziet gaan, of je NAS wordt gestolen. Het is allemaal worst-case scenario, maar hoe veel is je data je waard?

De DiskStation Manager (DSM) is voorzien van ingebouwde functionaliteit voor het maken van back-ups naar externe apparaten. Heb je nog een externe harddisk liggen dan kun je deze prima gebruiken als opslagmedium voor back-ups. Daarnaast zijn de kosten van externe disken inmiddels zo laag, dat het ook geen grote investeringen meer zijn.

Het aanmaken van een back-up naar USB taak

Voor het instellen van een back-up naar externe harddisk zijn er een aantal stappen nodig die we hieronder zullen toelichten.

Meld je aan in het DSM en open het Configuratiescherm. Sluit de externe harddisk aan op een vrije USB poort van de Synology NAS. Klik vervolgens op het Apparaten en Printers icoon.

Controleer of de externe USB-disk zichtbaar en bruikbaar is bij de externe apparaten. De status van het apparaat moet “Normaal” aangeven.

Start in het Configuratiescherm het programma Back-up maken en terugzetten en klik vervolgens op de knop Maken en kies voor Gegegevensbackup-taak.

Bevestig de eerste stap van de Wizard door op Volgende te klikken.

Geef je back-up taak een naam en klik op Volgende. Wanneer je gebruik maakt van een schema op verschillende dagen dan is het handig om de naam van de taak hierop aan te passen.

Selecteer als bestemming Lokale back-up om de gegevens op te slaan op de externe USB-disk en klik op Volgende.

Kies als Doel van de back-up, de lokale map waaraan de USB-disk wordt gekoppeld. Als er slechts 1 USB-disk is aangesloten is de naam standaard usbshare1. Selecteer vervolgens de gewenste map waarin de bestanden worden opgeslagen en kies desgewenst de opties voor het reserveren van ruimte, back-uppen van metagegevens en minaituren. Klik op Volgende om de instellingen te bewaren en door te gaan met het instellen.

In deze stap kun je de gewenste inhoud van de back-up bepalen. Het is aan te raden om in ieder geval de optie voor een back-up van de Configuratie te selecteren en eventuele belangrijke MySQL databases. Vergeet bij het selecteren van MySQL databases niet het wachtwoord van de MySQL gebruiker op te geven. Selecteer de gewenste gedeelde mappen en klik hierna op Volgende.

Je kunt bij het aanmaken van de taak er voor kiezen om deze op basis van een schema uit te voeren. Kies je er voor om eenmalig, zonder schema, een back-up te maken dan kun je deze opties uitgeschakeld laten. Indien gewenst kun je er nog voor kiezen om de taak direct na het aanmaken uit te voeren door deze optie te activeren in de wizard. Klik op de knop Volgende om verder te gaan met de wizard.

De laatste stap van de Wizard geeft een samenvatting van de gekozen instellingen voor de taak. Controleer de instellingen en als deze kloppen kun je de taak activeren door het kiezen van de knop Toepassen.

Na het aanmaken van een nieuwe taak, zal deze worden weergegeven in het overzicht. Je kunt desgewenst vanuit dit overzicht de taak nog bewerken, verwijderen of starten. Ook de status van de taak wordt weergegeven in het overzicht.

Een enkele back-up maken is zeker geen verkeerd plan, maar als het even kan dan adviseer ik toch om een back-up schema aan te maken. Kies er bijvoorbeeld voor om iedere zondag op een gewenst tijdstip een back-up te maken, zodat je altijd recente data beschikbaar hebt. Wil je het helemaal goed aanpakken zorg dan voor een tweede externe USB-disk. Maak een back-up schema aan en zorg na de succesvolle back-up dat je de disk op een andere locatie bewaard. Koppel de tweede disk aan de Synology en verwijderd deze pas als de volgende back-up weer succesvol is afgerond. Vervolgens kun je eerste disk weer aan je Synology koppelen enzovoorts.

Vergeet niet een hele belangrijke stap in het maken en bijhouden van back-ups, namelijk een restore-test. Met een restore-test controleer je de betrouwbaarheid van je back-up. Is je NAS net klaar met het maken van een back-up, start dan eens een taak om een willekeurig bestand terug te zetten in een tijdelijke map. Op deze manier weet je zeker dat je een betrouwbare back-up beschikbaar hebt.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben over het werken met back-ups op je Synology, laat het dan gerust weten.

Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: synology nas backup naar externe harde schijf

Je bekijkt berichtonderwerp: [Top] 123 Eenvoudig een back-up maken van je Synology NAS • tech365. De meest complete informatie die door Dtcbuiding.com voor jou is samengesteld.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *