U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 121 Site aanmelden bij Google, hoe doe je dat? dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.
Site aanmelden bij Google
Een beetje geschiedenis…
Om te begrijpen hoe het plaatje in elkaar past, nodigen we je graag uit voor een trip doorheen het verleden. We keren terug naar de tijd dat Justin Bieber nog maar net uit de pampers was, de Titanic nog niet afgezaagd was en J.K. Rowling haar eerste Harry Potter-boek op de markt bracht: de tijd dat Google nog een project was van twee jonge universiteitsstudenten in de garage van een vriendin.
Het prille begin
Google was de eerste zoekmachine die op een revolutionaire manier kon bepalen hoe relevant een bepaalde webpagina is ten opzichte van een bepaald zoekwoord. Om dat op een treffelijke manier te kunnen doen, moeten zoekmachines over een gigantisch grote databank beschikken waarin ze alle websites opslaan die ze maar kunnen vinden. In het prille begin waren er maar enkele honderdduizenden websites.
Valt mee, zeg je? Daar zou ik nog niet zo zeker van zijn. De gemiddelde server van die tijd was vele malen minder krachtig dan een smartphone van tegenwoordig. In die tijd betaalde je je nog blauw voor een high-end harde schijf met een opslagcapaciteit van amper 3GB.
Crawling
Je kan je dus wel inbeelden dat het een hele operatie was om gegevens van al deze webpagina’s op te slaan, te verwerken én up-to-date te houden. Om dat te doen, maken zoekmachines gebruik van crawlers. Dat zijn robots die de godganse dag niets anders doen dan websites bezoeken en verwerken. Op elke website kan je wel een aantal links naar andere webpagina’s terugvinden. Op die manier komen deze crawlers dus ook steeds weer in contact met nieuwe webpagina’s om toe te voegen aan de lijst om te bezoeken. Een hele opgave dus!
Website toevoegen aan zoekmachines
Om die reden was het dus aangeraden om de zoekmachines een handje te helpen wanneer je een nieuwe website de wereld instuurt. Elke zichzelf respecterende zoekmachine heeft dus wel een pagina waar je de website van jouw keuze kan insturen. Op die manier kun je dus de verschillende crawlers een duwtje in de rug geven om jouw website te bezoeken en toe te laten voegen aan hun lijst met zoekresultaten. Op dit moment biedt Google nog een URL tool, maar andere zoekmachines zoals Bing zijn er al lang mee gestopt.
Het hoeft niet meer
Inderdaad, dat lees je goed. Het is niet langer noodzakelijk om je nieuwe website naar Google te sturen. In de laatste decennia is er heel veel veranderd en dankzij de wet van Moore beschikken de servers in de datacenters van zoekmachines over voldoende kracht om elke website ter wereld bijna dagelijks te bezoeken. Het is voor deze zoekmachines dan ook veel gemakkelijker om snel een koppeling naar nieuwe websites te ontdekken. Deze nieuwe websites kunnen ze dan op hun beurt veel sneller belonen met een bezoekje.
The right way: sitemaps
In de loop der tijd bedachten mensen nieuwe technologieën om zoekmachines duidelijk te maken welke pagina’s er allemaal ter beschikking zijn op hun website. Zo ontstond de sitemap. Met een sitemap bedoelen we niet die ellenlange lijsten met links naar alle mogelijke pagina’s op een website. Een sitemap is een gestructureerd bestand dat vaak wordt opgeslagen onder de vorm van een XML-bestand. In dat bestand kan je aangeven welke pagina’s er belangrijk zijn op een website, wat hun prioriteit is ten opzichte van andere pagina’s en hoe vaak de inhoud die erop staat verandert.
We krijgen vaak de vraag te horen wanneer zoekmachines dan precies langskomen om je site te indexeren. Daar kunnen we jammer genoeg geen eenduidig antwoord op geven. Dat kan variëren van enkele minuten tot zelfs een paar weken. Of misschien komen ze ook helemaal niet.
Meer informatie over sitemaps en hoe ze toe te passen kan je terugvinden op de website die daar speciaal voor werd gemaakt: http://www.sitemaps.org/.
Search console
Google heeft hiervoor Search Console. Dat is een controlepaneel voor websites waarin je de indexeringsstatus van jouw website en zijn pagina’s kan bijhouden. Zo krijg je snel feedback wanneer zoekmachines problemen ondervinden met jouw website. In dit controlepaneel kan je ook je site aanmelden én je XML sitemap uploaden.
Conclusie
Aanmelden bij zoekmachines is niet langer nodig. Door prominent aanwezig te zijn op het web (door kleine weerhaakjes zoals sociale netwerken, Google Maps, Google+ Pages, links, …) vindt Google je meestal vanzelf. Wil je de zoekmachines hierbij helpen? Voeg dan je site én sitemap toe bij de webmaster tools! Laat dus de aanmeldtools links liggen en stop je tijd in iets nuttigs. Of… Je kan het natuurlijk ook gewoon aan ons vragen! 😉
Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: aanmelden website google