Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 120 Hoe plaats je een watermerk in je foto’s?

[Top] 120 Hoe plaats je een watermerk in je foto’s?

U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 120 Hoe plaats je een watermerk in je foto’s? dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

CREATE a TRANSPARENT WATERMARK in CapCut (Mobile Phone Tutorial) 2022! #shorts
CREATE a TRANSPARENT WATERMARK in CapCut (Mobile Phone Tutorial) 2022! #shorts

Op Instagram zie je steeds vaker de naam van de fotograaf opduiken in de linker- of rechter-benedenhoek van een foto. Heeft dat nou zin, zo’n tekstje? En hoe plaats je zo’n watermerk of logo in een foto?

Maar laat ik eerst ingaan op de vraag of zo’n watermerk zinvol is of niet. Want daar is nogal wat verwarring over.

Een watermerk is zinvol als:

 • je op een slimme manier reclame wil maken voor je eigen bedrijf;
 • je je als (hobby)fotograaf wil profileren;
 • je de kans wil verkleinen dat anderen je foto jatten voor eigen gebruik.

Ik ga natuurlijk niet over jouw foto’s (dat zou wat zijn!), maar ik wil je toch graag behoeden voor de watermerk-valkuil. De meeste watermerken die ik op Instagram tegenkom, zijn toch echt een beetje overkill. Ik vind het vaak ook zonde van de foto: dan zie je bijvoorbeeld een fantastische avondopname en dan staat er linksonder een watermerk in dikke witte letters.

En bedenk: als iemand een foto echt wil jatten, dan snijdt-ie dat watermerk er gewoon af. Een handige Photoshopper kan het watermerk zelfs verwijderen zonder de foto aan te snijden. Er bestaat zelfs een app om watermerken weg te poetsen… Dus zo’n beeldmerkje biedt uiteindelijk geen enkele bescherming tegen ongeoorloofd kopiëren. Het kan mensen hoogstens wat afschrikken.

Maar zoals ik al zei: een logo of naam kan ook zorgen voor herkenbaarheid. Zo is het dan ook wel weer. Of je dat nodig hebt en in welke mate, laat ik graag aan jou over 😉

Watermerk toevoegen op je smartphone

Hoe plaats je nu je naam, een watermerk of logo in je foto? Er bestaan speciale watermerk-apps die beloven dat ze in een oogwenk een beeldmerkje op je foto’s toveren. Daarbij komen twee apps vaker bovendrijven: iWatermark en eZy Watermark lite. Ik heb beide apps getest en had meteen een soort Louis van Gaal-gevoel: ben ik nou zo slim of … Mijn hemel, wat een omslachtige apps.

De oplossing: Snapseed, het geniale fotobreekijzer van Google (download de app voor Android en iPhone). In Snapseed zit een Tekst-tool waarmee je teksten, badges en – als je het niet kunt laten – complete tekstballonnen over je foto kunt leggen. En dit alles weer in een heerlijk overzichtelijk venster.

Als je een lettertype hebt gekozen, kun je de kleur en de ondoorzichtigheid van je tekst aanpassen. Met een knijpbeweging maak je de tekstregel zo minimaal mogelijk en schuif je ’m zo in een van de hoeken. Maar moet je dit hele proces voor elke foto opnieuw doen? Nee, en dat laat ik je zo zien!

Watermerk met tekst

Laten we eens de stappen doorlopen om een watermerk in Snapseed te maken.

 1. Open een foto in Snapseed
 2. Druk op Tools en kies voor het gereedschap ‘Tekst’
 3. Kies een lettertype en/of opmaak. Mijn advies: houd het strak en simpel. Hoe minimaler, hoe beter. Het is je foto die ‘oooooohh’ verdient, niet je watermerk. In mijn voorbeeld heb ik gekozen voor ‘L4’.
 4. Dubbeltik op de tekst om ’m aan te passen. Druk op OK.
 5. Knijp met je vingers op het scherm om de tekstregel te verkleinen en plaats hem in de linker- of rechter-benedenhoek.
 6. Druk op het schilderspaletje om een grijstint te kiezen.
 7. Druk op de druppel om je watermerk zo doorzichtig te maken dat het de aandacht niet meer afleidt van je foto.
 8. Druk op het vinkje om hem op te slaan.
 9. Exporteer je foto met watermerk als kopie.

Kies het Tekst-gereeedschap
Tekst toevoegen

Opnieuw gebruiken

Al deze stappen wil je natuurlijk niet opnieuw maken. We gaan daarom dit watermerk opslaan zodat je hem ook op andere foto’s kunt toevoegen.

 1. Druk op ‘Looks’ (of als je Snapseed in liggend formaat gebruikt: op de twee boogjes rechtsboven)
 2. Scroll naar rechts (of naar beneden als je Snapseed in liggend formaat gebruikt)
 3. Druk op het lichtgrijze plus-symbool. Je gaat nu een preset of voorkeuze-instelling maken van het watermerk dat je hierboven gemaakt hebt.
 4. Geef je nieuwe preset een logische naam. Stel dat je het watermerk op een staande foto hebt geplaatst, dan kun je hem bijvoorbeeld ‘wm st-r’ noemen.
 5. Druk op OK
 6. Klaar! Je kunt de preset met het watermerk nu voor al je foto’s gebruiken

Preset voor watermerk maken

Als je nu een nieuwe foto opent, kun je het watermerk in één keer plaatsen.

 1. Druk op ‘Looks’
 2. Scroll naar rechts of naar beneden en kies de preset die je net hebt gemaakt.
 3. En hoppa: je watermerk is toegevoegd

Met een druk op de knop voeg je het watermerk in één keer toe

Watermerk met logo

Hoe fijn Snapseed ook werkt: de app is ongeschikt om logo’s in je foto te plaatsen. Alle voorbeelden van Snapseed-watermerklogo’s die je op internet ziet, vertellen je niet het hele verhaal. Er is inderdaad een ‘Dubbele belichting’-tool, maar die heeft zo zijn beperkingen.

 1. Als je een logo wil toevoegen aan een foto, dan wil je dat de achtergrond transparant is. Dat kan alleen maar met logo’s in png-formaat. De meeste fotobibliotheken kunnen alleen jpg-afbeeldingen opslaan. Op Android-mobieltjes kun je dan nog een omslachtige truc toepassen om toch die png-foto in Snapseed te krijgen, maar op een iPhone lukt dat simpelweg niet.
 2. Stel dat je een rechthoekig logo hebt, dan kun je dus wél je logo toevoegen via Snapseeds ‘Dubbele belichting’-tool. De handicap is dat je het logo dan niet klein genoeg kunt ‘knijpen’. De minimale grootte beslaat dan al gauw 1/4 deel van je foto. En dat wil je niet, lijkt me!

Stel dat je toch een logo op je foto’s wil, dan is een desktop-programma de beste, maar zeker niet de gemakkelijkste optie. Mijn advies: houd het lekker bij een tekstregeltje!

Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: doorzichtig watermerk maken

Je bekijkt berichtonderwerp: [Top] 120 Hoe plaats je een watermerk in je foto’s?. De meest complete informatie die door Dtcbuiding voor jou is samengesteld.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *