Chuyển tới nội dung
Trang chủ » [Top] 116 Wat is eigenlijk de Cloud? Veilige dataopslag

[Top] 116 Wat is eigenlijk de Cloud? Veilige dataopslag

U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 116 Wat is eigenlijk de Cloud? Veilige dataopslag dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.

Sugata Mitra: Build a School in the Cloud
Sugata Mitra: Build a School in the Cloud

Mensen praten altijd graag over het weer, dus misschien is het geen verrassing dat wolken ook voor veel mensen een zekere fascinatie hebben. Maar terwijl een conventionele wolk eigenlijk bestaat uit een verzameling waterdruppels, spreekt de digitale wolk, de Cloud, tot de verbeelding met zijn vermogen om gegevens van particulieren en van bedrijven op te slaan. Lees hieronder meer over de Cloud om te voorkomen dat het begrip voor u in nevelen gehuld blijft.

Stel u voor dat u een taart heeft gemaakt. Maar in plaats van je traktatie thuis in de koelkast te zetten en iedereen te vragen naar uw koelkast te lopen om een stuk te halen, zet u die op een salontafel die gemakkelijk bereikbaar is voor al uw vrienden, familie en collega’s. Iets goeds delen met anderen en tegelijkertijd ruimte besparen in de koelkast wordt niet makkelijker dan dit.

Voordat u uw digitale goederen op tafel gaat zetten, moet u nadenken over welke tafel u kiest en wie u wilt uitnodigen. Als u met Excel, Numbers of een gelijkaardige toepassing een digitale taartdiagram hebt gemaakt met uw digitale bakmachine, wilt u die natuurlijk niet zomaar aan iedereen geven. Het recept voor verantwoorde Cloud computing moet zeker een snufje voorzichtigheid bevatten.

Zet nu de denkbeeldige caloriebom een paar minuten aan de kant en denk in plaats daarvan aan uw harde schijf. Voor veel van wat daarop is opgeslagen, geldt dat het erg handig zou zijn om het altijd bij u te hebben, waar u ook bent. Als u deze gegevens in de Cloud opslaat, hebt u er gemakkelijk toegang toe vanaf bijna elke computer of elk mobiel apparaat ter wereld. Om dit mogelijk te maken, slaat u uw mappen en bestanden op op een externe server, die van een Cloud-provider is. Om dit te doen, zult u over het algemeen moeten inloggen met uw gebruikersnaam of e-mailadres en een wachtwoord. Vervolgens hebt u toegang tot uw foto’s en tot uw digitale administratie en documentatie.

In wezen gaat het om gegevensuitwisseling zonder opslagmedium.

De mogelijkheid om de Cloud te gebruiken als een uitbestede opslaglocatie vereist meestal slechts een paar klikken. Cloud-oplossingen voor het maken van back-ups van gegevens kunnen in principe in twee categorieën worden onderverdeeld: in één ervan slaat u de gegevens gewoon op een externe server op. Met de andere categorie kunt u lokaal opgeslagen documenten synchroniseren met de cloud. Voor het eerste type gebruikt u een uploadplatform via uw webbrowser. U roept de betreffende website op, voert uw inloggegevens in en kunt uw gegevens vervolgens uploaden naar een beschikbare server. Als u de gegevens ook lokaal wilt kunnen bekijken of downloaden, maken veel Cloud-aanbieders dit u gemakkelijk met een app. Na het instellen van deze optie wordt dan automatisch de huidige versie van een document of map waaraan u werkt geüpload en opgeslagen in de Cloud. Om terug te gaan naar onze taart / tafel-vergelijking, heeft u niet een taart op een externe tafel, maar twee taarten – een in uw koelkast, en een kopie ervan in de Cloud. Als u ook zonder internettoegang toegang wilt krijgen tot uw gegevens, moet u deze offline ter beschikking stellen, d.w.z. downloaden.

De behoefte aan flexibiliteit is de reden voor de snelle uitbreiding van Cloud-diensten. Als een bedrijf groeit, moet de infrastructuur ook meegroeien. Iedereen die geen nieuwe harde schijven en servers wil blijven aanschaffen, kan eenvoudig de verwerkingskracht en opslagcapaciteit naar de Cloud uitbesteden. Veel aanbieders van Cloud-oplossingen exploiteren complete serverparken, waarvan zij de rekenkracht verhuren aan gebruikers. Volgens dit principe kan de gebruikte rekenkracht per afnemer gemakkelijk worden verhoogd of verlaagd. Deze schaalbaarheid is één van de grootste voordelen van de Cloud. Investeren in hardware die op een bepaald moment verouderd kan zijn, kan worden voorkomen door het werk uit te besteden aan externe servers. De gereserveerde opslagruimte kan op verschillende manieren worden gebruikt, wat ook handig is voor particuliere gebruikers.

De voordelen liggen voor de hand: u garandeert dat de gegevens op alle apparaten die zijn aangesloten op de Cloud altijd identiek zijn. Sommige opslagservices bewaren ook oudere versies van bestanden voor een beperkte periode, zodat u deze kunt herstellen. Tegelijkertijd bespaart u waardevolle opslagruimte op uw computer, smartphone of tablet. Maar de Cloud kan nog meer. U kunt uzelf effectief beschermen tegen criminelen – Cloud-backups zijn een effectief middel om de ellende van cyberafpersers en ransomware te voorkomen. Als u weet dat uw digitale babyfoto’s of de video’s van uw wereldreis zijn beveiligd op een externe opslaglocatie, kan niemand u chanteren door ze te versleutelen. Veel beveiligingsoplossingen nemen deze zorg weg en stellen automatisch een Cloud-backup van uw waardevolle gegevens in.

Veel diensten werken volgens het volgende principe: bestand 1, het origineel, staat op computer A. Van daaruit wordt bestand 1 gekopieerd naar de Cloud. Een aangesloten smartphone of de volgende computer – B – ziet dat er nu een kopie van bestand 1 in de Cloud staat. Nu komt het neer op de instellingen voor uw Cloud: Downloaden apparaten het nieuwe bestand automatisch, of wilt u het bestand handmatig downloaden? Met de eerste optie hebt u opslagruimte nodig op twee apparaten én in de cloud. Met de tweede oplossing blijft de opslagruimte op het apparaat vrij en wordt in een index eenvoudig weergegeven welke bestanden beschikbaar zijn om vanuit de Cloud te downloaden. Voorwaarde hiervoor is dat u met het internet verbonden bent.

Veel interessanter dan de vraag ‘Hoe’ is de vraag ‘Waar’ als het gaat om het gebruik van de Cloud. De plaats van de salontafel is namelijk een kritische factor bij het al dan niet verwachten van ongenode gasten. Europe heeft strenge wetten op het gebied van gegevensbescherming. Als uw gegevens op een server in Europa staan, is de toegang tot deze gegevens duidelijk geregeld. Dat ligt heel anders in bijvoorbeeld de VS. Daar vallen clouddiensten onder de Patriot Act, een antiterrorismewet met verstrekkende gevolgen voor gegevensbescherming en privacy van burgers. Op grond van deze wetgeving hebben de FBI, de CIA en de NSA toegang tot de gegevens die u hebt opgeslagen op Cloud servers in de VS, zonder dat u er iets van afweet en zonder dat daarvoor een rechterlijke uitspraak nodig is. Een vermoeden van een federaal agentschap is voldoende om de Cloud-aanbieder te dwingen de gegevens van zijn klanten toegankelijk te maken. Wees ook voorzichtig met servers die niet in de VS staan, maar die wel eigendom zijn van Amerikaanse bedrijven, want ook voor deze servers geldt de Patriot Act. Daarom moet u er in het algemeen voor zorgen dat u uw taart alleen op tafels serveert van gastheren wiens tafelmanieren je vertrouwt.

Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: wat is de cloud en hoe werkt het

Je bekijkt berichtonderwerp: [Top] 116 Wat is eigenlijk de Cloud? Veilige dataopslag. De meest complete informatie die door Dtcbuiding voor jou is samengesteld.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *