U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 103 Schilderijen verkopen, hoe pak je dat aan? Wat moet je wél en niet doen? dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.
Je maakt zelf kunstwerken en je wilt graag jouw schilderijen verkopen. Moet je jouw schilderijen online verkopen, of juist offline via een galerie? En hoe pak je dat aan? Hoe maak je een eigen website? Kun je een galerie benaderen? Waar moet je op letten?
In dit artikel geef ik tips om dit proces in gang te zetten of te versoepelen. Heb je vragen? Post ze dan in de commentaar sectie onder op de pagina en ik zal mijn best doen ze te beantwoorden.
Jouw schilderijen verkopen. Offline & Online
Er zijn simpel gezegd 2 routes om jouw schilderijen te verkopen: offline en online. Het liefst wil je natuurlijk beide kanalen aanspreken, maar day vergt wel wat inspanning. Echter, het is veelal loon naar (kunst)werken.
Naar de sectie over het online verkopen van schilderijen.
Offline schilderijen verkopen
Er zijn een verschillende opties om jouw schilderijen “offline” te verkopen. Hieronder bekijken we een aantal opties.
Galerie
Het eerste kanaal waar je dan aan zult denken is een galerie. Het is zeker de moeite waard om te proberen bij een galerie binnen te komen. Bedenk wel dat de kans klein is dat ze geïnteresseerd zullen zijn, dus wees niet teleurgesteld als je “nee” verkocht krijgt.
Om jouw kans te vergroten moet je dus goed voor de dag komen. Zorg dat je de zaakjes op orde hebt.
Collectie. Verdiep je in de galerie.
Bekijk de collectie van een galerie voordat je de stap maakt contact met een galerie op te nemen.
- Maak jij abstracte kunst en verkoopt de galerie enkel realistische werken, dan is het verloren tijd.
- Verkopen ze enkel werken van bekende kunstenaars tegen prijzen van een nieuwe auto, dan kun je het als beginner waarschijnlijk ook wel vergeten.
Komt de collectie en de prijsstelling overeen met wat jij maakt, dan kun je het contact wagen.
Benadering. Werk netjes en maak een plan.
Benader je een galerie via email, dan moet je een website hebben waar je naar kunt refereren. Zorg dat deze er netjes uitziet, er een biografie op staat en de mogelijkheid biedt contact met je op te nemen. Over het maken van een website lees je verderop in dit artikel meer.
Zorg ook dat de email tekstueel in orde is! Een galerie verkoopt producten (kunst producten) en wil graag zaken doen met een producent (kunstenaar) die kwaliteit levert. Dat geldt in de volledige breedte. Ben je zelf niet goed in het schrijven van een goede email (zowel inhoudelijk als tekstueel), laat iemand anders je dan helpen!
Bedenk een strategie voordat je naar binnen stapt.
Ik schat de kans het grootst dat je een voetje tussen de deur kunt krijgen als je bij een galerie binnen stapt. Je kunt dan het contact beter plannen en controleren. Doe dit dus ook!
Je kunt bijvoorbeeld eerst als geïnteresseerde binnen komen en aan de praat raken met de galerie eigenaar. Hierdoor kun je de gun-factor in de hand spelen en zo voorzichtig jouw werk introduceren. Dit werkt waarschijnlijk beter dan naar binnen stappen en je portfolio op de toonbank gooien.
Portfolio. Zorg dat je portfolio op orde is.
Neem dus altijd een afgedrukt portfolio mee. Investeer net even in kwaliteit door jouw werken op mooi papier door een drukker te laten afdrukken en presenteer het in een nette map of laat het daadwerkelijk als een boek inbinden. Dat vergt een relatief kleine investering, maar als dat er voor zorgt dat je wél serieus genomen wordt, is het die investering meer dan waard!
En zorg ook dat je er zelf verzorgd uit ziet. Je krijgt maar 1 keer de kans om een goede eerste indruk te maken!
Exposities
Bij een galerie kun je langdurige exposure krijgen van jouw kunstwerken, maar er zijn ook interessante kortdurende opties.
Kunst meerdaagse en kunstmarkten. Een kunst meerdaagse of kunstmarkten geven je naamsbekendheid en je kunt er je werk verkopen.
Door het hele land vinden markten en meerdaagsen plaats. Zoek gewoon in Google naar mogelijkheden. Er zijn ook websites met agenda’s of prikborden waar aankondigingen gedaan worden over kunst evenementen en mogelijkheden, bijvoorbeeld op Kunst Inzicht.
Bibliotheek. In bibliotheken kun je soms exposeren.
Sommige bibliotheken geven lokale kunstenaars de mogelijkheid hun werk voor een aanzienlijke tijd te exposeren. Veelal ook nog gratis of tegen een kleine vergoeding!
Overige
Veilinghuis. Je kunt contact opnemen met veilinghuizen om jouw werk te laten veilen.
Zoals ook bij een galerie moet je je eerst verdiepen in het veilinghuis: Komt de collectie overeen met jouw werk?
Pers. Je kunt de pers inlichten bij nieuws rondom… jou!
Heb je een expositie, een nieuw atelier, of organiseer je een inloopdag? Schrijf dan een persbericht en stuur het naar de lokale kranten. Wellicht besteden ze er aandacht aan, mooie reclame!
Conclusie offline schilderijen verkopen
Zoals je ziet zijn er best wel mogelijkheden om jouw schilderijen te verkopen of exposure te krijgen. Je bent een creatief, dus probeer daar gebruik van te maken in het zoeken naar mogelijkheden. En dan is het een kwestie van doen! Investeer de tijd en mogelijk word je beloond.
Heb je zelf nog tips? Deel ze dan onderaan deze pagina bij de commentaren sectie.
Online kunst verkopen
Ook als je de focus hebt op “offline” verkoop van jouw kunst, dan is het in dit digitale tijdperk wel sterk aan te raden tóch ook een website te hebben. Naast de extra klandizie, is het een visitekaartje en stelt het geïnteresseerde in staat contact met je op te nemen (dat kan ook bijvoorbeeld een galerie zijn!).
Een website: Zelf maken, of laten maken?
Tegenwoordig kan iedereen in principe schilderijen verkopen. Je bent namelijk niet meer afhankelijk van een galerie, zoals dat voor het internet tijdperk was. Er zijn echter weinig kunstenaars die ook hun weg online goed weten te vinden.
Daarom is de eerste vraag voor kunstenaars die hun schilderijen online willen verkopen:
Zelf maken, of laten maken?
Deze vraag kun je uiteraard alleen zelf beantwoorden, maar er zijn een aantal zaken die je hierbij in ogenschouw kunt nemen.
Financieel. Een website laten maken is relatief prijzig.
Een professioneel bedrijf vraagt hier vaak rond de €1000 voor, afhankelijk van jouw wensen. Wil je een webshop, dan komt er nog een bedrag bovenop. Heb je dat geld beschikbaar en heb je zelf geen ervaring met het maken van websites (én heb je de interesse niet jezelf daarin te verdiepen), dan kun je het beste deze taak uit handen geven.
Je kunt ook jouw neefje jouw kunst website laten maken, maar vraag dan ook of hij de SEO (search engine optimization, zie verder) voor je uitvoert. Heeft hij geen idee waar je het over hebt, dan is het wellicht verstandiger een ander te zoeken. Je kunt bijvoorbeeld een “klusser” vinden via Marktplaats of vergelijkbare site.
Handigheid. Wat komt er kijken bij het maken van een website?
Je moet een hosting partij zoeken, een CMS kiezen en installeren, om vervolgens jouw website om te toveren tot iets wat jij mooi vindt. Daar komt een beetje HTML en CSS programmeertaal bij kijken. Als je het leuk vindt om te leren is het zeker de moeite waard, want jouw website kan ook een stukje kunst worden.
SEO. De volgende belangrijke stap.
Het “bouwen” van een website is pas stap 1. Het zogenaamde “ranken” in Google (wat gelijk staat aan het krijgen van bezoekers/klandizie) volgt daarna. Dat doe je door middel van SEO, of search engine optimization. Dat is een complexe business, maar door de fundamenten goed te hanteren, kun je een heel eind komen. En wil jij schilderijen verkopen, dan zul je er aandacht aan moeten besteden. Lees hier meer over hieronder.
Als dit je allemaal niet afschrikt, dan ben je er klaar voor!
Zelf een website maken
OK, je gaat ervoor! Bouwen die website.
De eerste keuze die je moet maken is welk content management systeem (CMS) je wilt gebruiken. Eigenlijk is de keuze hierin relatief eenvoudig. Er zijn hele complete oplossingen zoals Magento, wat zelfs voor een hele grote webshop gebruikt kan worden, maar dit systeem is complexer dan het prima alternatief.
Wil een website en webshop enkel om jouw schilderijen te verkopen (ik ga er voor de eenvoud vanuit dat dit het geval is)? Dan is het verstandig om WordPress te kiezen. Dit is een gratis systeem waar heel veel gratis online workshops over te vinden zijn en een scala aan gratis plugins.
Wil je er wel een webshop bij hebben? Dan kun je eenvoudig een plugin downloaden binnen WordPress waardoor je deze functionaliteit toevoegt (verderop meer hierover). Schilderijen verkopen komt dan binnen handbereik
De basics van WordPress
Ik zou 1000 artikelen moeten schrijven om je van A tot Z te begeleiden in het opzetten van een webshop. In plaats daarvan geef ik hier een aantal goede bronnen om je te helpen met het opzetten van een WordPress website/webshop.
Website. Webshop. Wat is wat?
Een website is een platform waar je jouw portfolio mee opzet, een blog mee maakt en bezoekers contact met je op kunnen nemen.
Een Webshop is een website waarop bezoekers naast de bovenstaande zaken van een website, ook jouw kunst kunnen kopen. Daar zit dus een winkelwagen en betaalmodule in opgenomen.
Hoe ga je aan de slag met WordPress?
Hier vind je verschillende artikelen over de functionaliteit van WordPress:
- Een stap voor stap gids: Dit is een uitgebreide gids om je van A – Z te ondersteunen in het proces. WP Beginner heeft verder een scala aan hulp pagina’s, handige plugins en tips. Het is de moeite waard om door deze website heen te gaan.
- De basics: Veel informatie over de basis van WordPress.
Handige bronnen voor WordPress en meer
- Een voorbeeld van gratis WordPress themes. Met themes (thema’s) kun je de layout en functionaliteit van je gehele website veranderen. Installeer een nieuw thema met 1 muisklik en je hele website ziet er anders uit. Dat is de kracht van WordPress. Hoe installeer je thema’s.
- WordPress plugins, wat zijn dat? En Widgets?
- Essentiële SEO plugin van Yoast. Op de website van Yoast vind je meer informatie over SEO.
- Woocommerce, een gratis webshop plugin voor WordPress, met een volledige functionaliteit!
- Afbeeldingen comprimeren (snellere website, betere Google ranking)
- Caching (snellere website, idem)
- Voorwaarden voor een webwinkel
- Privacy voor een webwinkel
- Online betalen, zoals via Paypal en iDeal
- Zelf een portfolio website opzetten, stap voor stap
Er zijn honderden bronnen om je in elk traject van het maken van jouw WordPress website bij te staan. Heb je een specifieke vraag? Google die dan en er is ongetwijfeld een website waar het antwoord op staat. Het is aan te raden in het Engels te zoeken, daarin is de meeste informatie beschikbaar.
Je kunt hieronder ook een vraag stellen en ik zal je proberen te helpen.
Google is jouw vriend!
Google ranken? Ik weet niet wat het is, hoe het moet en ik heb daar geen zin in
Google is jouw vriend. Zonder Google vindt niemand jouw website, behalve jouw kennissen. Dus je moet er aan geloven.
Meer verkeer op jouw website = meer schilderijen verkopen!
Laat je een website bouwen, geef dan duidelijk aan dat hiermee rekening gehouden moet worden. Waarschijnlijk gaat dit wel meer gaat kosten, maar het is de moeite waard.
Hieronder een paar websites om je op weg te helpen zodat jij schilderijen verkopen kunt, door een betere SEO:
- Meta omschrijvingen, waarom is dit belangrijk?
- Alt tags van afbeeldingen. Belangrijk voor kunstenaars! Google kan afbeeldingen niet bekijken (nog niet althans) en is dus afhankelijk van de ALT tag, oftewel een compacte beschrijving.
- Webmaster tools van Google
- Content, oftewel inhoud. Jouw website moet inhoud hebben om Google te laten inschatten waar jouw website over gaat. Bloggen is daarom een goede manier om niet alleen dat aan Google te laten weten, maar wellicht ook jouw kennis te delen. Ben je bijvoorbeeld goed in kleuren mengen, schrijf daar dan over om mensen te bereiken.
- Linkbuilding. Links naar jouw website vanaf andere een website hebben heel veel waarde. Daarmee ziet Google dat jouw website blijkbaar relevant is. Links hebben een bepaalde waarde, afhankelijk vanaf welke website de link afkomstig is. Je kunt je voorstellen dat een link van nos.nl meer waarde heeft dan vanaf mijn website. Probeer dus links te krijgen! Let op! Er zijn ook slechte links.
- Met deze tool van MOZ kun je zien wie er naar jouw linked en wat de waarde van die link is.
Tekst en afbeeldingen. Welke balans?
Schilderijen verkopen via een website, dan heb je toch alleen afbeeldingen nodig?
Bij een website met een portfolio denk je dat de afbeeldingen het belangrijkste zijn, tekst is overbodig. Voor een bezoeker is dat deels zo (alhoewel iemand ook meer informatie over een schilderij wil hebben dat je verkoopt).
Google is echter niet in staat de inhoud van afbeeldingen te zien. Dus zonder tekst weet Google niet wat er op een pagina staat en kom je dus niet in de zoekresultaten.
Naast een beschrijvende tekst voor jouw bezoekers (en Google), is de Alt tag in het leven geroepen. Dit is een zeer compacte beschrijving van de afbeelding. Zo weet Google wél wat er op die afbeelding staat!
Het is dus sterk aan te raden wél tekst te gebruiken.
Conclusie online schilderijen verkopen
Iedereen kan een website maken, als je er maar tijd in stopt. Het opzetten van een website is deel 1, SEO (off- & on-page SEO) is het belangrijke deel 2. Alles wat je er in stopt krijg je terug!
Ik hoop dat dit artikel een goede start biedt en jij daardoor schilderijen verkopen kunt! Succes!
Heb je vragen of suggesties, plaats dan hieronder een reactie!
Photo credit: Ian Sane
Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: schilderij verkopen online