U bekijkt het onderwerpartikel [Top] 10 Een webadres intypen om naar een specifieke website te gaan dat door ons is samengesteld uit vele bronnen op internet.
X
wikiHow is een wiki, wat inhoudt dat veel van onze artikelen meerdere auteurs hebben. Aan dit artikel hebben 33 mensen bijgedragen, waarvan een aantal anoniem.
Dit artikel is 3.051 keer bekeken.
Het is gemakkelijk om een webadres in te typen en naar een specifieke website te gaan! Zoek de lange, witte adresbalk bovenaan de pagina en typ het gewenste webadres in die balk. Druk op ↵ Enter om direct naar de website te gaan. Zorg dat je het adres goed hebt ingevoerd! Lees verder voor specifieke manieren en trucs die je kunnen helpen om beter je weg te vinden op het internet.
Stappen
Methode 1
Methode 1 van 3:De adresbalk gebruiken
Methode 1
- 1Zoek de adresbalk. Dit is meestal een lange witte balk bovenin je browservenster. Je typt het webadres in deze balk (in de juiste indeling), waarna je op ↵ Enter drukt om naar de website te gaan.
-
2Verzeker je ervan dat je niet aan het typen bent in de zoekbalk. De zoekbalk is meestal herkenbaar aan een zoekmachinelogo (Startpage, Google, Bing, enz.) en het pictogram van een vergrootglas. Je vindt de website wel als je het adres in de zoekbalk typt – maar het is een omweg.
- Als de resulterende pagina waar je terechtkomt na het invoeren van het adres een zoekmachine is, dan heb je mogelijk in de zoekbalk getypt, of heb je wellicht spyware op je computer.
- 3Klik op de witruimte in de adresbalk. Gebruik de ← Backspace toets om alle andere woorden te wissen die al in de adresbalk staan. Als de balk leeg is, zie je een knipperende verticale streep: dit om aan te geven waar de woorden die je typt worden weergegeven.Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:Een standaardadres typen
Methode 2
-
1Typ je webadres in de adresbalk. Het webadres heet ook wel URL (Uniform Resource Locator). De URL is een verwijzing naar een specifieke pagina of ‘bron’ in het uitgestrekte, onderling verbonden web van het internet. Een URL heeft twee hoofdonderdelen: het protocol en de domeinnaam. Het protocol en de domeinnaam worden gescheiden door een dubbele punt en twee voorwaartse schuine strepen.[1] X Bron
- Protocol: Het eerste deel van de URL heet het protocol. Het geeft aan welk protocol gebruikt dient te worden. Voor de URL http://example.com is het protocol http.
- Domeinnaam: Het tweede deel van de URL heet de domeinnaam. Het geeft het IP-adres of de naam van het domein aan waar de bron zich bevindt. Voor de URL http://example.com, is de naam van het domein voorbeeld.com.
-
2Doe niet de moeite om het protocol te typen, tenzij je een versleutelde site wilt bereiken. Je hoeft het type protocol niet aan te geven, tenzij je een ander protocol dan de standaard wilt gebruiken. http:// is de standaardinstelling voor de meeste pagina’s, maar pagina’s zoals formulieren of aanmeldingen moeten met https:// beginnen. Dit betekent dat informatie wordt gecodeerd om te voorkomen dat gegevens worden onderschept.
- Je browser zal mogelijk het protocol in de URL niet weergeven. Controleer of er een hangslotsymbool zichtbaar is waarmee wordt aangegeven dat de pagina een veilige https:// website is. Let op mogelijke waarschuwingen van je browser over het beveiligingscertificaat van de pagina.
- In de begindagen van het internet dienden gebruikers telkens wanneer ze een bepaalde webpagina wilden bezoeken het protocol aan te geven. Dit is niet meer nodig.
- 3Typ het subdomein: www. www is eigenlijk gewoon het standaard subdomein voor webpagina’s, en is mogelijk niet aangegeven in een webadres. Sites kunnen echter andere subdomeinen hebben dan www, zoals video.google.com. Zorg ervoor dat je het subdomein ook typt als het deel uitmaakt van de url.
-
4Voer de domeinnaam in. voorbeeld.com is een domeinnaam, waarbij het top-leveldomein de ‘.com is. Dit is het minimum dat je meestal nodig hebt om een website te bereiken. Zorg dat je alles precies goed spelt, en dat je het juiste topleveldomein gebruikt.
- Sommige topleveldomeinen zijn gereserveerd voor specifieke locaties of organisaties. Bijvoorbeeld: .ca is gereserveerd voor Canadese websites en .gov voor overheidswebsites.
- Als je de domeinnaam invoert, maar de site niet wordt weergegeven, dan probeer je mogelijk het verkeerde domein. Controleer de spelling en zorg ervoor dat je de juiste URL aan het typen bent. Als de pagina nog steeds niet verschijnt, is de site mogelijk niet meer online.
Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:Langere adressen invoeren
Methode 3
-
1Voer het bestandspad in naar een bepaalde pagina op de site. Als je rechtstreeks naar een bepaalde pagina op een website wilt gaan, zal je het bestandspad moeten opgeven. Het bestandspad staat altijd na een ‘/’. De ‘/’ in een URL vertegenwoordigt een submap binnen de website. Elke ‘/’ geeft aan dat je één niveau dieper afdaalt in de website. Het bestandspad wordt gevolgd door de bestandsnaam, en soms de bestanden met de extensie, zoals in dit voorbeeld: ‘voorbeeld.com/subdirectory/bestandsnaam.html’.
- De meeste URL’s vereisen geen bestandsextensie – die wordt automatisch ingevuld. Het is echter vaak nodig om toch te vermelden. Zorg ervoor dat je het juiste pad invoert, want /page.php en /page.html zijn volledig verschillende bestanden.
- 2Gebruik kopiëren en plakken, indien mogelijk. Het is makkelijk om fouten te maken bij het invoeren van een lang webadres. Als het adres van de website gegeven is als tekenreeks kopieer en plak het dan in de adresbalk.
-
3Begrijp wat parameters en ankers zijn. Vreemde tekens kunnen worden weergegeven in de adresbalk, zoals: ?, # en een reeks getallen. Je hoeft geen zorgen te maken hierover, behalve dat je bepaalde tekenreeksen moet invoeren om bepaalde sites te kunnen bereiken.[2] X Bron
- Een ‘?’ met cijfers/letters na de URL heet een parameter. Parameters worden automatisch gegenereerd en zijn niet noodzakelijk om in te typen.
- Een ‘#’ gevolgd door letters/cijfers heet een anker. Websites hebben soms bepaalde punten aangegeven op een webpagina, waarmee je direct naar een specifieke plaats op de pagina kunt springen. De pagina zal automatisch naar de locatie op de pagina gaan waar het anker is gevonden scrollen.[3] X Bron
Advertentie
Tips
- Als je niets kunt bedenken, ga dan naar www.google.com en zoek naar een categorie websites zoals ‘modewebsites’ of ‘wikiHow’. Als je rondkijkt, vind je een heleboel leuke websites!
- Niet alle domeinen zijn te bereiken door gewoon ‘domein.com’ in te typen. Het kan nodig zijn om www voor de naam van het domein te plaatsen, bijv.: www.wikihow.com.
Advertentie
Waarschuwingen
- Plaats geen spaties tussen de lettertekens wanneer je een webadres typt. Je wordt dan doorgestuurd naar de in de browser ingestelde standaard zoekmachine.
Advertentie
Bronnen
Over dit artikel
In andere talen
Bahasa Indonesia:Mengetik Alamat Web untuk Mengunjungi Situs Tertentu
Tiếng Việt:Nhập địa chỉ và truy cập một trang web
Deze pagina is 3.051 keer bekeken.
Was dit artikel nuttig?
Advertentie
Bekijk hier meer informatie over dit onderwerp: https://dtcbuiding.com/wat-is-een-webadres-yvi8sdqt